do zdobycia w kategorii Hobby na masterze jest 50 punktów dzielonych w następujący sposób:
- 25 malowanie,
- 15 test,
- 6 rozpiska,
- 4 przygotowanie.
25 p. z Malowania dzielimy na następujące kategorie:
- Poziom (0-6 punkty)
0 - "nie miałem czasu, więc pomazałem co trzeba" za podstawowe wymagane 3 kolorki (czyli za coś co i tak trzeba zrobić)
2 - "staram się jak mogę więc coś mi się za to należy", czyli coś ponad te trzy wymagane kolorki, figurki pomalowane na podstawowe kolory, estetycznie bez żadnych fajerwerków, same podstawowe warstwy bez rozjaśnień czy cieniowania.
4 - "Nieźle mi to idzie" czyli figurki malowane na więcej niż podstawowe kolory, w grę wchodzą drybrush-e rozjaśnienia cieniowani itd itp.
6 - "Malarz to moje drugie imię", przejścia płynne między warstwami, freehandy, zaawansowane techniki malarskie itd. Innymi słowy wypasik.
(0-3p.)Podstawki
0 - jeżeli chociaż jedna podstawka jest niezrobiona to 0 punktów, albo masz albo nie, nic dodać nic ująć.
1 - taki TT standardzik, czyli piasek plus jakaś posypka (static grass itp.)
2 - jakies małe dodatki an podstawkach, czaszeczki, listki czy inne popierdółki, coś więcej ponad zwykły piasek.
3 - Wymodelowane podstawki, jakis korek, skałki, cała armia na podstawkach o jednym motywie.
(0-2) Traye
0 - brak trayów
1 - są, ale nie pomalowane, ułatwiają rozgrywkę ale nie cieszą oka
2 - pomalowane traye, współgrają z podstawkami oddziału który stoi na danym tray-u.
(5-0)Wysiwyg
każdy zaczyna od 5 punktów
- za każdy oddział bohatera który nie spełnia tego kryterium obcinamy 1 punkt. Czyli zdotychczasowego systemu nagradzania za wysiwyg, mamy system karania za jego brak.
(0-7) Konwersje
1 punkt za każdy skonwertowany oddział o US 1-10 i/lub pojedynczego bohatera o US (1-3).
2 punkty za każdy skonwertowany oddział o US 10+ i/lub bohatera o US 4+ (czyli większym od piechotnego, czy na koniku, wilku, czy innym "zwykłym" mouncie)
(0-2) WOW
Punkty za WOW przyznaje się tylko armiom które zdobyły minimum 18 punktów z wcześniejszych kategorii (poziom, podstawki, traye, konwersje, wysiwyg).
- 1 cała armia prezentuje się fajnie, składnie, sędzia jest pod wrażeniem:p
- 2 Pełen wypas, nie ma się do czego przyczepić, jedna z najlepszych armii na turnieju
TEST - 15 punktów - tu nie trzeba nic tłumaczyć, chociaż połowa pytań mogłaby dotyczyć fluffu.
Rozpiska:
2,5p. - wysłaeni rozpiski w czasie podanym przez orgów
1p. - rozpiska ma tabelki na czary, zużyte scrolle itp. Cos więcej niż AB
2,5p. - czyli rozpiska z rysunkami, nie robiona w AB, gracz sie postarał żeby było ładnie.
Przygotowanie do turnieju
4 punkty na starcie, odejmujemy 2 punkty za brak:
- kostek
- miarki
- tamplet-ów
Jeżeli gracz nie posiada swoich kostek, ale ma mmiarkę i placki dostaje 2 punkty. Jeżeli nie musi używać templatów nie ucina mu się za to punktów (czyli, nie ma w armii modeli wymagających uzycia templatów, anie nie ma dostępu do czarów które wymagają ich użycia). Chodzi o płynność gry i nagradzanie przygotowanych graczy.
W sumie w kategorii hobby jest do zdobycia 50 punktów.
Zdobyte przez gracza punkty dzielimy przez 2,5 i otrzymujemy liczbe punktów które ten gracz dostaje do klasyfikacji generalnej (czyli max 20, wszystkie ułamki zaokrąglamy w dół).
Punkty z Kategorii hobby pozwolą wyłonić Hobbystę turnieju.
A teraz komentujcie, piszcie że mi się nudziło, albo że miałem niezły pomysł

Malin