Zemsta Grungniego Złotopalcego - bij elfa!

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Zemsta Grungniego Złotopalcego - bij elfa!

Post autor: Luc »

Po tym jak Grungni Złotopalcy zginął z rąk siostr Naestra & Arahen krasnoludy postanowiły wziąć odwet!
Wood Elfy lądują w walizce "Nie otwierać do nowego booka ;)" - a w świat ruszają krasnoludy.
Coś tam braciszek zbiera krasie to postanowiłem mu w końcu pomóc w sklejeniu tych hord młociarzy i długobrodych bo od blisko 2 lat niesklejone :P

Nowy book się pojawił, duże rzeczy zabrał, dużo przeszło zmiany kosztowe, sporo dał nowych zabawek więc czas się nimi pobawić - póki rajtuzy nie dostaną booka mają długoterminowy urlop ;)

A więc:
Grungni Goldfinder Legacy

1 Master Engineer @ 70.0 Pts GENERAŁ :mrgreen:
1 Runesmith @ 93.0 Pts +Rune of Spellbreaking, +Rune of Stonem Shield (2+Sv)
1 Runesmith @ 123.0 Pts +Rune of Spellbreaking x2, Rune of Impact, Rune of Stone, Shield (2+Sv)
1 Thane @ 126.0 Pts +GW +Master Rune of Gromril (1+Sv)

30 Longbeards @ 440.0 Pts

10 Quarrellers @ 140.0 Pts +GW
10 Quarrellers @ 140.0 Pts +GW

27 Hammerers @ 448.0 Pts +Rune of Slowness x2

1 Cannon @ 145.0 Pts +Rune of Forging
1 Grudge Thrower @ 155.0 Pts +Rune of Accuracy, +Rune of Penetrating x2
1 Organ Gun @ 145.0 Pts +Rune of Accuracy
1 Flame Cannon @ 170.0 Pts +Rune of Burning, +Rune of Forging

1 Gyrocopter @ 80.0 Pts Steam Gun
1 Gyrobomber @ 125.0 Pts

Models in Army: 93
Total Army Cost: 2400.0
Plan prosty
Stoimy i nap*** ....ekhm ekhm naparzamy machinami z narożnika a co podejdzie Hamce + Longi w twarz.
Generał przy organkach, runesmith w Hamkach i Longach, niszczarka na coś wkurzającego, drugi scroll asekuracja i heja do przodu ;)

Dziś stestowane vs WOCH naporowy i na stole na koniec bitwy zostały 2 modele :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: BSB na Demonicu z wbitą raną i Bomber z wbitymi 2 ranami :P

Paring raczej przyjemny nie był, ale zabawa była przednia kiedy hurtem ściągaliśmy sobie modele ze stołu :P
Z chęcią sobie to obadam na znienawidzonych i przeklinanych przez spadkobierców Grungniego Złotopalcego ... Wood Elfach :twisted:

Myślę czy nie lepiej zamiast 2x10 kusz nie wrzucić drugich 30 longów ? (musiałbym wtedy coś pociąć)

Jak myślicie ?
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

nie znam się na krasnoludach - jeszcze :mrgreen: - ale to co tu zrobiłeś to jest stare myślenie - bez Vanguardów ta armia staje się smutna. Stanie w rogi i czekanie aż ktoś do Ciebie przyjdzie z jedną armatą to nieporozumienie. Czas zmienić sposób myślenia o dwarfach bo wreszcie jest to bardziej uniwersalna armia :). Dwarfy to jest pierwsza armia która może prawie w całości zacząć 12 cali od przeciwnika - połącz to np. z Irondrekami i dwoma klocami S6 i będziesz mógł zrobić przeciwnikowi apokalipsę. Naprawdę mało jest jednostek które mogą sobie pozwolić na takie combaty z dwarfami ws 5 s6 ap. Ja np. coraz częściej myślę że w armii kraśkow nie ma teraz miejsca dla ...hammererów :) a jeśli już to mały oddział 10 szt. Teraz robienie klasycznego gunlina u Kraśków to trochę jak by nie wykorzystywanie połowy możliwości. Oczywiście to jest teraz czas testów - każdy musi sam sobie zobaczyć co mu pasuje i poukładać to sobie w głowie.
Zamiast runu impactów to może po prostu daj ward na ogień :)- żeby nie było że of top :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Piotrze, dałeś mi kilka fajnych pomysłów na te dwarfy. Zobaczymy jak to się mieści w moim army builderze :D
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

knifem4n-
Chuck Norris

Post autor: knifem4n- »

PiotrB pisze:nie znam się na krasnoludach - jeszcze :mrgreen:
Rzeczywiście się nie znasz.
Luc pisze:Jak myślicie ?
Świetna rospa. Sam gram bardzo podobną ale zainwestowałem więcej w gyrokoptery. Mam 2 gyrki i 2 bombery kosztem jednych kusz i run i broni na bsb i smithach(tylko scrolle mam).Dzisiaj grałem z Dark Elfami i Highami to gwardia/corsarze, white lioni z BotWD(2++ na maszyny) schodzili garściami od steam gunów i bomb. Poza tym dobrze ustawione bardzo przeszkadzają przeciwnikowi.

Zastanawiam się też nad 2 cannonem zamiast katapulty. Organki i Flame cannon wystarczającą strefę śmierci 30" robią na klocki :P
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Pograłem trochę na machinach i fajnie się gra tymi krasnoludami nowymi, boli jedynie magia. Strasznie boli :(

A od jakichś 3-4 bitewek testuje sobie Vanguard na hordach i po doszlifowaniu wychodzi mi coś takiego:

BSB Thane @ 226.0 Pts
Magnificet Armour of Borek Beetlebrow (2+/3++ od S6+)
Rune of Battle(+1CR), Strollaz' Rune (Vanguard)

Generał Runesmith @ 113.0 Pts
Rune of Spellbreaking x2, Rune of Stone

Runesmith @ 138.0 Pts
Rune of Spellbreaking, Rune of Fire x2

27 Hammerers @ 448.0 Pts +baner+muzyk+MR1+Vanguard
28 Longbeards @ 447.0 Pts +GW+baner+muzyk+Vanguard
28 Longbeards @ 412.0 Pts +GW+baner+muzyk vs 39 Warriors @ 410.0 Pts +GW+FCG

1 Gyrocopter @ 100.0 Pts steamgun,vanguard
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts steamgun

1 Cannon @ 150.0 Pts
Rune of Burning, Rune of Forging

1 Cannon @ 145.0 Pts
Rune of Forging

5 Rangers @ 70.0 Pts
5 Rangers @ 70.0 Pts

Models in Army: 102
Total Army Cost: 2399.0
Prosto i przejrzyście.
Idziemy i walczymy a nie tam jakieś strzelanie :)
Gienek w hamcach aby łapać challenge, bsb i drugi runemisth z vanguard do 28 longów/39 warriorów i mamy całkiem dobry CR, drugi kloc leci solo, żyrki jako odginaczki i do wkurzania przeciwnika, działa do straszenia monsterów i innych dużych celów które mnie bolą.
Jako antymagia mam scrolla i niszczarkę - musi wystarczyć-nie widze innej opcji :P
Do ściągania regenek mam zionięcie na runesmith i płonące działo.

Myślę tylko jeszcze nad 28 longów czy 39 warriorów :-k
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Jak bierzesz runiczny sztandar na bsb to nie możesz brać heirloomów ani runicznych broni/zbroi/talizmanów. Str. 89 AB, ramka.

A Fiery Ring of Thori wychodzi taniej niż 2x Ro Fire.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Myśle że jak masz już jednych longów, to będzie lepiej wziąć warriorów zamiast drugich longów, są combaty gdzie trafiają i ranią tak samo jak longi, a to jednak jest 11 woundów więcej ;)

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Danrakh pisze:Jak bierzesz runiczny sztandar na bsb to nie możesz brać heirloomów ani runicznych broni/zbroi/talizmanów. Str. 89 AB, ramka.

A Fiery Ring of Thori wychodzi taniej niż 2x Ro Fire.
Tak właśnie dowiedziałem się, z tym BSB (akurat book pożyczony i nie mogłem sprawdzić)

Muszę coś tutaj pokombinować i jakoś to rozwiązać :P

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

BSB Thane @ 163.0 Pts +Rune of Battle, Strollaz' Rune +Shield

Generał Runesmith @ 113.0 Pts +Rune of Spellbreaking x2, Rune of Stone
Runesmith @ 138.0 Pts +Rune of Spellbreaking, Rune of Fire x2

41+1 Warriors @ 450.0 Pts +FCG
27 Hammerers @ 448.0 Pts + Vanguard +MR1
28 Longbeards @ 447.0 Pts + Vanguard

1 Cannon @ 150.0 Pts +Rune of Burning, Rune of Forging
1 Cannon @ 145.0 Pts +Rune of Forging

5 Rangers @ 75.0 Pts
6 Rangers @ 90.0 Pts Shields

1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
1 Gyrocopter @ 100.0 Pts Vanguard

Models in Army: 116
Total Army Cost: 2399.0
I w Poznaniu się będę bawić :mrgreen:

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

No - jak mądrze tym pograsz to ta zabawa może być całkiem udana i zaskakująca dla przeciwników.

Edit. No i musisz nazwę zmienić - bo masz zemstę Grungniego bez Grungniego :mrgreen:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

PiotrB pisze:No - jak mądrze tym pograsz to ta zabawa może być całkiem udana i zaskakująca dla przeciwników.

Edit. No i musisz nazwę zmienić - bo masz zemstę Grungniego bez Grungniego :mrgreen:
No ja idę pograć for fun typowo patrząc, że moja armia to.... Wood Elves ;) - tak więc cudów się nie spodziewam.

Nazwa zostaje jako odwet na Wood Elves :mrgreen:

A no i jako pierwszy na ogień idzie.... Laik i jego... Wood Elves :mrgreen:

ODPOWIEDZ