ksiazki warhammer pomocy!

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Krówka
"Nie jestem powergamerem"

ksiazki warhammer pomocy!

Post autor: Krówka »

znacie jakies ksiazki osadzone w tym swiecie?

bardzo by mnie interesowala tematyka samego poczatku warhammera i wgl..

jest gdzies spis wszystkich wydanych ksiazek o warhammerze?

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
beszcza
Chuck Norris

Post autor: beszcza »

zacznij od sagi o Gotreku i Felixie ;)

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

Jeśli mnie pamięć nie myli to :
1.Ambasador
2.Bestia w aksamicie
3.Czarnoksiężnik Drachenfels
4.Czerwone pragnienie
5.Gwiazda Erengradu
6.Honor Poległych
7.Jeźdźcy wilków
8. Konrad
9. Zrodzony z cienia
10.Ostrze
11.Krew Gileada
12.Kroniki chwały
13.Królestwo chaosu
14.Magiczna pożoga
15.Martwi i potępieni
16.Miecze chaosu
17.Młociarze Ulrika
18.Piętno Chaosu
19.Piętno Potępienia
20.Posłaniec śmierci
21.Powiernik krzywd
22.Rota
23.Szczurołap
24.Szpony chaosu
25.Śmiech Mrocznych Bogów
26.Widmo z Yeremy
27.Wieczna Geneviewe
28.Wino snów
29.Wojownicy Ulryka
30.Zabójca Trolli
31.Zabójca Skavenów
32.Zabójca Demonów
33.Zabójca Smoków
34.Zabójca Bestii
35.Zabójca Wampirów
36.Zabójca Gigantów
37.Zabójca Orków
38.Zabójca ludzi
39.Zabójca Elfów
40.Zabójca Szamanów
41.Zabójca Zombie
42.Zaragoz
43.Zavant
44.Zimne Ostrze Zdrady

Niestety na tym moja pamięć się kończy oczywiście wypisałem tylko te przetłumaczone na język polski.
Najciekawsze to Czarnoksięznik Drachenfels, Bestia w Aksamicie (skradziona przez Elthariona! ) oraz Mroczna Geneviewe.

Natomiast jeśli ktoś jest w posiadaniu "Widmo z Yeremy" chętnie odkupię jestem w stanie zapłacić 100 polskich złotych :)
Jednakowo chętnie zakupie Zrodzony z cienia za około 50-80 zł

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Krówka pisze:znacie jakies ksiazki osadzone w tym swiecie?

bardzo by mnie interesowala tematyka samego poczatku warhammera i wgl..

jest gdzies spis wszystkich wydanych ksiazek o warhammerze?

pozdrawiam!
Jak chcesz poczytać opowiadania osadzone w przeszłości warhammera to może Heldenhammer (o Sigmarze), serię The Rise of Nagash, The Sundering (o Malekithcie). Poza tym są jeszcze:
- Brunner - the Bounty hunter (antologia opowiadań, w dodatku na okładce wygląda jak Dredd)
- Matthias Tullmann the witch hunter (wiadomo)
- Thanquol's Doom (przygody Thanquola :lol2: i jego goryla)
- Palace of the plague lord
- Temple of the serpent (więcej jajec z Thanquolem)
- The Grey Seer (jak wyżej)

Poza tym jest jeszcze Arena na forum, jak chcesz poczytać (soczyste) fan fiction, tylko, że to oczywiście nieoficjalny nurt wydarzeń. Następną może nawet będę prowadził ja, ale to tylko spekulacje, niczego nie obiecuję.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

beszcza pisze:zacznij od sagi o Gotreku i Felixie ;)
o tak tak
Solo pisze:Drachenfels, Bestia w Aksamicie (skradziona przez Elthariona! ) oraz Mroczna Geneviewe.
świetny wybór ja bym dorzucił jeszcze trylogie Konrada która jest przegenialna pod wszystkimi względami i zbiór opowiadań Śmiech Mrocznych Bogów(którego nie ma na liście chyba a też był na pl przetłumaczony) , jest tam najpiękniejsze opowiadanie jakie czytałem o świecie batlla

najgorsza książka? gwiazda erengardu =P~ (rzygam)
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

oczywiście że jest na liście :
25.Śmiech Mrocznych Bogów :D które opowiadanie najbardziej ci się tam podobało ?

Awatar użytkownika
Jasiuuu

zapomniałem tytułu "Czerwona gorączka"( ? ), generalnie imperialista idzie na północ i po drodze zbiera coraz większą armię jak w Dark Omenie czy SOTHR w końcu trafia na pustkowia gdzie spaczeń zmienia jego jak i jego towarzyszy.

SPOILER
kończy się wielką bitwą w której bohater zapierdala swoich generałów i sam ginie/zmienia się w demona khorna

bardzo inspirująca
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Pamiętam fajna historia laserowe kusze itp :D

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Jak dla mnie te książki z którymi miałem styczność były dość ujowe z wyjątkiem jednej:

Warto przeczytać Czarnoksiężnika Drachenfelsa Jacka Yeovilla
ale już np:

Krew Gileada to kuupa a zwłaszcza ostatnie opowiadanie będące totalną zrzynką z siedmiu wspaniałych/samurajów
Trylogia Konrad równierz dosyć kupczasty wg mnie.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Jeźdźcy Wilków moim zdaniem też byli w pytkę. Ale Śmiech Mrocznych Bogów najlepszy, zaraz za nim Mroczna Genevieve i Czarnoksiężnik Drachenfels.

Awatar użytkownika
Milutki
Mudżahedin

Post autor: Milutki »

Ja ze swojej strony polecam:

1. Wszystkie z sagi o Gotreku i Feliksie, szczególnie polecam pierwszą część, "Zabójcę Trolli"
2. Trylogię o Sigmarze - niestety tylko pierwsza część jest po Polsku
2. Pałac Władcy Plag - ciekawa książka, głównie ze względu na głównego bohatera, który jest czempionem Tzeentcha i wyrusza na misję skopać zaropiały tyłek tytułowego władcy plag. Czasem opisy (zwłaszcza mutacji i potworów) potrafią być dosyć obrzydliwe, no ale "sorry, taki mamy klimat warhammera " :)
3. Klątwa Nekrarchy - dość ciekawa, chociaż jeśli nie postacie nie miałyby niemieckich imion, to w zasadzie mogłoby to się dziać w jakimkolwiek innym świecie. Plusem jest zakończenie, które może zaskoczyć.
4. No i perełka na koniec - co prawda z Warhammera 40000 - Trylogia Eisenhorna - świetny cykl, zwłaszcza Xenos i Malleus i ogólnie IMO dobre książki, którą warto przeczytać, spokojnie dorównuje niektórym z lepszych tytułów fantasy i science fiction.
Obrazek

Krówka

dzieki za tak liczny odzew!

Solo---> jestes mistrzem ze to spamietales ;p

Klafuti pisze:Jak chcesz poczytać opowiadania osadzone w przeszłości warhammera to może Heldenhammer (o Sigmarze), serię The Rise of Nagash, The Sundering (o Malekithcie). Poza tym są jeszcze:
- Brunner - the Bounty hunter (antologia opowiadań, w dodatku na okładce wygląda jak Dredd)
- Matthias Tullmann the witch hunter (wiadomo)
- Thanquol's Doom (przygody Thanquola :lol2: i jego goryla)
- Palace of the plague lord
- Temple of the serpent (więcej jajec z Thanquolem)
- The Grey Seer (jak wyżej)

wlasnei chyba od tego zaczne ;p

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

mam nadzieje, ze wszyscy piszacy tutaj, ze te ksiazki sa swietne albo dobre albo w pytke, sobie zartujecie.
slabsza literatura jest tylko seria magic the gathering (to juz jest totalne dno).
ja sam za kolejne ksiazki ze swiata wfb, zabieram sie tylko jak nie mam juz nic innego do czytania.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Krówka

zaczalem od zabojcy trolli i czy jest to pierwszy tom? czytam pierwsze zdanie i:

"Po strasznych przypadkach i koszmarnych przygodach, jakie przeŜyliśmy w Altdorfie, ja i
mój towarzysz zbiegliśmy na południe....."

jakby cos bylo przedtem, prawda to ?

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Tak to pierwsza część, to się po prostu tak zaczyna, a ich background będzie w książce opisany także miłej lektury. :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Jasiuuu

a wiecie że Jack Yeovill to kobieta która pisze pod pseudonimem faceta :) ?

Murmandamus: Wiadomo że książki warhammerowe nigdy nie będą tak dobrze napisane jak książki Lema czy Diuna czy Hugo ale taki ich urok. Książko-komiksy ;)
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Jasiuuu

Morsereg pisze:mam nadzieje, ze wszyscy piszacy tutaj, ze te ksiazki sa swietne albo dobre albo w pytke, sobie zartujecie.
slabsza literatura jest tylko seria magic the gathering (to juz jest totalne dno).
ja sam za kolejne ksiazki ze swiata wfb, zabieram sie tylko jak nie mam juz nic innego do czytania.

panie poczytaj sobie książki z gier np baldurs gate, diablo lub większość polskich książek fantasy

to jest dno dna dopiero :lol2:
Obrazek
T

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

lub większość polskich książek fantasy
od polskiej fantastyki i jej pogranicza to się odczep :evil: Sporo autorów trzyma poziom niemożliwy do osiągnięcia dla większości anglosasów (prawdziwej klasyki naturalnie nie licząc)

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Jasiuuu pisze:
Morsereg pisze:mam nadzieje, ze wszyscy piszacy tutaj, ze te ksiazki sa swietne albo dobre albo w pytke, sobie zartujecie.

panie poczytaj sobie książki z gier np baldurs gate, diablo lub większość polskich książek fantasy

to jest dno dna dopiero :lol2:
tak, takie ksiazki tez staram sie omijac szerokim lukiem. takiego baldura przeczytalem po zagraniu w gierke. tak samo mnie ciagnie do pozostalych. po zagraniu w cos chce wiecej, np: diablo, torment, itd. jednak juz nie siegam po nie bo wiem, ze bym sie rozczarowal.

co do polskiej fantastyki to jestes w wielkim bledzie.
polecam grzedowicza i jego 4 tomy: 'pan lodowego ogrodu'
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Jasiuuu

czytałem III tomy

meh
Obrazek
T

ODPOWIEDZ