Studia, a wfb + kilka innych dziwnych pytań

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
powolniak
Plankton

Studia, a wfb + kilka innych dziwnych pytań

Post autor: powolniak »

Witam wszystkich !

Drogi moderatorze zastanawiałem się nad tym, czy aby nie dać mojego postu do wątku o pytaniach początkujących, ale postanowiłem utworzyć nowy temat, gdyż nie jest on związany bezpośrednio z zasadami WFB, a także chciałem, aby dotarł do jak największej liczby osób. Zatem jeśli się pomyliłem pokornie przepraszam i liczę na wyrozumiałość :D

Mam kilka pytań :
1. Jestem całkowicie nowym graczem, nie mam żadnych figurek, książek, miarek. Idę na jakiś lokalny turniej. Czy na turniejach spotykacie się z tym, że ktoś kto ma dwie armie użycza mi jedną na czas turnieju? Grałem kiedyś w karciankę MTG i tam jak ktoś przyszedł na turniej i nie miał złożonej talii spokojnie mógł ją od kogoś pożyczyć.
2. Ile kosztują turnieje w Polsce?
3. Czy w Polsce gra się na turniejach na 1000 i mniej punktów? Bo 2400 zdaje mi się bardzo dużo ( głównie w sensie finansowym )
4. Jeśli nie będzie to dla was problemem to czy moglibyście napisać na jakim kierunku studiujecie/ studiowaliście ? Ciekawi mnie to czy więcej osób ma tutaj umysł ścisły. Jeśli ktoś nie uczęszcza/ uczęszczał na studia to niech napisze czy woli przedmioty ścisłe, czy humanistyczne.
5. Czy moglibyście mi opisać każdą armię pod względem poziomu trudności dla początkujących? Czytałem, że np. Krasnoludy są trudne dla początkujących.
6. Pytanie odnośnie zasad ( ale wydaje mi się , że błahe ) : Wiem , że jak są jakieś regimenty jednostek podstawowych to trzyma się je na jednej dużej podstawce obok siebie ( na takiej platformie ? ). Powiedzmy, stoi na takiej platformie 10 wojowników. Ktoś zabija mi 9 z nich. Zostaje jeden. Jest on ustawiony po prawej stronie platformy. Teraz ktoś chce strzelać do tego wojownika, ale zasięg pozwala jedynie na dosięgniecie do połowy platformy. To czy może on strzelać do tego wojownika? Link do tej platformy co stoją na niej wojownicy:
http://4.bp.blogspot.com/-iYm26GlW8wg/U ... MG6855.JPG

Z chęcią przeczytam wszystkie odpowiedzi do mojego tematu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Trochę nie ten dział, ale mając chwilę czasu odpowiedzi z mojej strony rzucę na priv ;)

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

hej

na wstepie, tutaj moze byc odpowiedni temat dla ciebie :)
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... start=1640

1) raczej nie aczkolwiek nie widze problemu by w temacie zwiazym z turniejem zadac takie pytanie.
aczkolwiek dla ciebie, na poczatku, polecal bym zamiast turniejow zwykle bitwy pokazowe. ustawil sie z kims w jakims sklepie na taka szybka bitwe na male punkty w celu ogarniecia zasad.
2) roznie:
lokale to cena 10+ plnow.
mastery kolo 50+
3) glownie gra sie na format euro, czyli wlasnie 2400.
5) tutaj masz dobra rozpiske przygotowana dla poczatkujacych.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=204&t=39990
6) takie platformy to traye. jasli zasieg jest do traya ale nie ma do modelu to strzal nie moze zostac oddany gdyz nie ma zasiegu do jednostki. tray nie jest wliczany do zadnego zasiegu. sluzy tylko do latwiejszego przesuwania duzej ilosci modeli.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

4. 1 liceum mat-fiz-inf, zawsze przedmioty ścisłe ale pomalować lubię :wink:

wybierając armię nigdy nie sugeruj się tym, że jakaś jest słabsza lub trudniejsza bo na początku i tak każdą będzie ci szło tak samo ( :lol2: ) i nie sądzę by krasie były trudne do opanowania na początek, wręcz przeciwnie, nie trzeba nimi wiele robić a zawsze coś ustrzelisz :wink:

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Sugerują
Kacpi 1998 pisze:4. 1 liceum mat-fiz-inf, zawsze przedmioty ścisłe ale pomalować lubię :wink:

wybierając armię nigdy nie sugeruj się tym, że jakaś jest słabsza lub trudniejsza bo na początku i tak każdą będzie ci szło tak samo ( :lol2: ) i nie sądzę by krasie były trudne do opanowania na początek, wręcz przeciwnie, nie trzeba nimi wiele robić a zawsze coś ustrzelisz :wink:
Liceum to nie studia.

A co do drugiego to dokładnie tak! Nie sugeruj się zasadami i statystykami armii. Wybieraj armię ze względu na to czy Ci się podoba ,czy nie. Jeśli nie przywiążesz się klimatem do armii to szybko ją zmienisz.
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Mi tam po figsach i klimacie podobała się na początku chyba połowa wszystkich możliwych - wybrałem więc taką którą uznałem, że fajnie mi się będzie grało. I na tyle wkręciłem się w klimat, że nie wyobrażam sobie zmiany i choć potrzebna mi druga armia na małe pkt to i tak zawsze wolę dokupić coś do szczurów :mrgreen:
Jeśli ktoś nie jest zdecydowany to zawsze rozsądzić może grywalność - wspólne przejścia i przygody utwierdzą zawiązaną relację ;)
Z drugiej strony przecież można wybrać armię ładną, ale prędko zniechęcić się porażkami i niepowodzeniami i stracić zapał. Czy to w stosunku do samej armii, czy wgl całego hobby.
Jeśli ktoś zaczynając planuje pograć turniejowo to wg mnie chociaż w minimalnym stopniu powinien wziąć pod uwagę to jak się czym gra.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Co do armii jeżeli chcesz wybierać pod względem mocy - mimo że tego nie polecam to :
1)OP OP OP MUST HAVE dla powergamera : Woch, Doch, Sk, OK, VC, IMP, HE
2) Dobre : WE, DE, Lizaki, Dwarfy, Breta
3) Słabe/Trudne: TK, Boch, OnG
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

@ Kordelas ty moćku...
Jeśli ktoś nie uczęszcza/ uczęszczał na studia to niech napisze czy woli przedmioty ścisłe, czy humanistyczne.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Spisek
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Fubuki
Mudżahedin

Post autor: Fubuki »

1) Z tego co zaobserwowałem ludzie raczej sobie pożyczają jedną/kilka istotnych figurek na dany turniej, a to i tak dlatego że komuś wpadła do głowy nowa rewelacyjna rozpiska
2)Już było powiedziane, ale te mniejsze turnieje zamykają się w 30zł max (12, 16)
3)Grywalna armia na 2400 kosztuje +/- 1000-1200zł jeśli nie wymagasz niesamowitego i jednolitego pomalowania
4)Studiuję medycynę
5)Hmm, ciężko opisać każdą ale najlepszym sposobem na ocenę danej armii jest spojrzenie na to ile na euro dostaje plusów albo jak bardzo jest przycięta, niektóre armie są tak mocne że po tych wszystkich przycięciach mają jedną dobrą powergamerską rozpiskę, a są armie tak słabe że nic się w nich nie przycina i daje różne bonusy żeby mogły cokolwiek ugrać.
6)Jeśli był w walce i nie uciekł to dalej jest w walce, więc jeśli nie walczy ze skaveńskimi slave'ami ktorzy mają specjalne zasady odnośnie strzelania to przeciwnik nie może do niego strzelać
Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim

Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Hoax pisze:choć potrzebna mi druga armia na małe pkt
Zdrada-Zdrada!
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Muehehehehe!
Btw kto grał na DMP dyniowym imperium? ;)

Awatar użytkownika
Święty
Chuck Norris

Post autor: Święty »

Ja studiuję bezpieczeństwo narodowe więc nie tylko umysły ścisłe tu znajdziesz ;)
Grolshek pisze:Obyś w piekle Slaanesza za pasywnego robił.
Najnowszy plik do Army Builder 2.2c: http://chomikuj.pl/debelial/Army+Builde ... 9732380.ab

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Święty pisze:nie tylko umysły ścisłe tu znajdziesz ;)
Myślę, że jest tu sporo prawników.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

i prawników i nieprawników po prawie a także niespełnionych prawników nie po prawie. ;)
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

no prawników i filozofów najwięcej na tym forum :P Ja skończyłem rok temu elektrotechnikę.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Święty pisze:Ja studiuję bezpieczeństwo narodowe więc nie tylko umysły ścisłe tu znajdziesz ;)

Ja zacząłem to studiować w tym roku.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

crovaxus pisze:Ja skończyłem rok temu elektrotechnikę.
A ja 20 lat temu :P
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

no wreszcie jakiś elektryk ! :)
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ja trochę artysta, trochę inżynier - architekturę studiuję. Ale muszę przyznać, że wiedza tutaj nabyta na tle artystycznym, czyli kolorystyka, walor, forma, kompozycja, rozwijanie wyobraźni sporo mi dało do myślenia przy figurkach :)

ODPOWIEDZ