Drogi moderatorze zastanawiałem się nad tym, czy aby nie dać mojego postu do wątku o pytaniach początkujących, ale postanowiłem utworzyć nowy temat, gdyż nie jest on związany bezpośrednio z zasadami WFB, a także chciałem, aby dotarł do jak największej liczby osób. Zatem jeśli się pomyliłem pokornie przepraszam i liczę na wyrozumiałość

Mam kilka pytań :
1. Jestem całkowicie nowym graczem, nie mam żadnych figurek, książek, miarek. Idę na jakiś lokalny turniej. Czy na turniejach spotykacie się z tym, że ktoś kto ma dwie armie użycza mi jedną na czas turnieju? Grałem kiedyś w karciankę MTG i tam jak ktoś przyszedł na turniej i nie miał złożonej talii spokojnie mógł ją od kogoś pożyczyć.
2. Ile kosztują turnieje w Polsce?
3. Czy w Polsce gra się na turniejach na 1000 i mniej punktów? Bo 2400 zdaje mi się bardzo dużo ( głównie w sensie finansowym )
4. Jeśli nie będzie to dla was problemem to czy moglibyście napisać na jakim kierunku studiujecie/ studiowaliście ? Ciekawi mnie to czy więcej osób ma tutaj umysł ścisły. Jeśli ktoś nie uczęszcza/ uczęszczał na studia to niech napisze czy woli przedmioty ścisłe, czy humanistyczne.
5. Czy moglibyście mi opisać każdą armię pod względem poziomu trudności dla początkujących? Czytałem, że np. Krasnoludy są trudne dla początkujących.
6. Pytanie odnośnie zasad ( ale wydaje mi się , że błahe ) : Wiem , że jak są jakieś regimenty jednostek podstawowych to trzyma się je na jednej dużej podstawce obok siebie ( na takiej platformie ? ). Powiedzmy, stoi na takiej platformie 10 wojowników. Ktoś zabija mi 9 z nich. Zostaje jeden. Jest on ustawiony po prawej stronie platformy. Teraz ktoś chce strzelać do tego wojownika, ale zasięg pozwala jedynie na dosięgniecie do połowy platformy. To czy może on strzelać do tego wojownika? Link do tej platformy co stoją na niej wojownicy:
http://4.bp.blogspot.com/-iYm26GlW8wg/U ... MG6855.JPG
Z chęcią przeczytam wszystkie odpowiedzi do mojego tematu.
Pozdrawiam