strzelanie z dziaBa do kowadla

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

strzelanie z dziaBa do kowadla

Post autor: szafa@poznan »

jak sie strzela z dziala do kowadla? moge po prostu wycelowac w lorda i strzelic? jakas randomizacja, cos?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

kpisz wasc?

normalnie strzelasz i zabijasz. ma oczywiscie kowadlowego warda

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jest jedna podstakwa na ktorej sa wszystkie typy. wiec z dziala randomizujesz w kogo z katapki kto dostanie big hita.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

powoli shino, powoli.

Ilu trafiam załogantów i dlaczego nie wszystkich automatycznie?

Katapka jest nieważna - chce wycelowac w lorda który stoi na środku, nie ma żadnego lukałta ani randomizacji bo to template a nie zwykły ostrzał.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

cannon to też templejt. Tyle że skoro oni nie mają podstawek osobnych tylko kowadło jest 1 modelem ze wspólną podstawką to myśle że należy postępować tak jak z innymi modelami złożonymi np: (smok , rydwan) choć nie jest to niestety nigdzie opisane tu jednak mamy model 3 składowy (gdzie inne są zazwyczaj 2 składowe z nielicznymi wyjątkami np stegadon) w dodatku każdy ze składników jest równoważny (każdy to dwarf) gdzie inne najczęściej mają składniki o różnej wadze (smok + lord , heros + czariot) skoro równoważne są składniki kowadła to randomizacja powinna być równoważna tzn 1/3 na trafienie z big hita/cannona danego dwarfa przy pełnym składzie , 1/2 w przypadku ubytku jednego z nich. A czar taki jak pit wciąga całe kowadło tzn lorda + 2 guardów jeśli trafi na 4+ (gdyż całego kowadła nie pokrywa) , template z klopy trafiający centralke randomizuje w którego leci big hit 2 pozostałych dostaje hita z siłą małą natomiast jeśli klopa trafi na 4+ to tak jak w przypadku trafienia na 4+ w rydwan lub monstera ujeżdzanego każdy dwarf osobno rzucany jest na 4+. Taka jest moja opinia na ten temat tzn taka jaką uważam za logiczne rozwiązanie tej kwestii. Co do pewnego rozwiązania to jak już wspomniałem niema go nigdzie opisanego i możemy tu spędzić rok nad dyskusjami jak być powinno a jak nie nikt jednak nie poda niezbitego dowodu. Moja osobista propozycja jest taka jak powyżej gdyż jest to najbardziej zbliżone postępowanie do tego jakie wykonuje się względem modeli 1 podstawkowych wieloelementowych.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Nigdzie nie jest napisane, że anvil z załogą to jeden model - wręcz przeciwnie, to war machine and crew, z tym że "crew" stoi całą bitwę na platformie (s. 30 AB Dwarfów). Może się nawet na tej platformie przemieszczać (tamże), żeby stanąć pomiędzy wrogiem a kowadłem. Zatem wszelkie template'y powinny być mierzone według figurek - w kogo trafi, tego bęc.

Dokładnie tak samo jak liche priest i jego magiczna skrzynka - model GW jest niby jednoczęściowy, ale ma wyodrębnione figurki załogantów. To, co znajdujesz w pudełku, np. okrągłe podstawki pod fell baty, niestety nie jest tożsame z zasadami i ich nie tworzy. Naucz się z tym żyć, a nie ciągle próbuj przemycić korzystną dla siebie interpretację.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Gogol pisze:cannon to też templejt.
A gdzie to znajde? Bo jak templejt, to trafia i Smoka i jeźdźca. I to kłuciłoby się, że z Cannona randomizujesz pomiedzy jexdźcem a Smokiem.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

czy kowadło ma wprost napisane, jeśli mnie pamięć nie myli, że jest zasadniczo traktowane jako warmaszyna z następującymi wyjątkami: bla bla bla?

Jeśli coś takiego ma w opisie, a przy okazji nie ma ani słowa o rozliczaniu strzałów z broni templejtowych w kowadło, to stosuje się zasady ogólnie strzelania w załogi maszyn - w kogo trafisz w tego bęc, i żadnej randomizacji.
cannon to tez template
gdzie to znajde? Bo jak templejt, to trafia i Smoka i jeźdźca. I to kłuciłoby się, że z Cannona randomizujesz pomiedzy jexdźcem a Smokiem.
Cannon to tez template. I zastanawiam się dlaczego jak trafia klopa w smoka to obaj dostają w łeb, a w przypadku canonna tylko jeden. Ale nic nie przychodzi mi do głowy.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

jak zasędziują tak gram mi kowadło ginie od wybuchania a nie od katapult czy cannonów. Jednak GW wydało wielkość podstawki kowadła na 60x60mm w dodatku co wiecej ma to swój inny minus dla mnie jako dwarfa mianowicie w walce taka interpretacja jak moja powoduje że :

:o :o :o
:o :o :o - kowadło
:o :o :o

:twisted: :twisted:
:twisted: :twisted: - minotaur

:roll: :roll: - smok
:roll: :roll:

:P :P
:P :P - dragon ogr

:P:P:P:P
:P:P:P:P
:o :o :o :roll: :roll:
:o :o :o :roll: :roll:
:o :o :o :twisted: :twisted:
............. :twisted: :twisted:

każdy z tych modeli może uderzyć po kowalu gdyż jest on na 1 wspólnej podstawce. Więc to nie jest że ja sobie tak pięknie interpretuje bo mi na tym jakoś specjalnie zależy ... po prostu mam takie zdanie jakie mam. Ty masz Zbyszku inne zdanie ale nie masz niezbitych dowodów że twoje jest słuszne a moje nie. Poza tym nie wiem czy kasket ma swoją podstawke określoną nigdy się tym nie interesowałem ale pod pewnymi względami różni się od kowadła np tym że załoga może go opuścić.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Twoje dowody na to, że kowadło jest jednym modelem, wynikają z tego, co znalazłeś w pudełeczku. Są dokładnie takie same jak dowody na to, że casket of souls jest jednym modelem - albo, że mogę dostawić do regimentu piechoty przeciwnika 6 fell batów na malutkich okrągłych podstawkach (a może nawet atakować tymi niedostawionymi, jak w 40tce)

Więc zignorujmy to i poszukajmy zasad tam, gdzie się znajdują, czyli w AB do Dwarfów. Stoi tam czarno na białym, że kowadło to war machine+crew, a nie żaden pojedynczy model, a załoga może się nawet ruszać po platformie, na której stoi kowadło.

Jak ktoś cię zaszarżuje smokiem i psami, to możesz się dostawić (umówić, że się dostawiasz) runelordem tak, żeby się ze smokiem nie stykać - co nie zmienia faktu, że challenge przyjąć będziesz musiał. A w powyższej sytuacji możesz rzucić challenge i nikt poza smokiem Ci po kowalu nie będzie bił .

Tyle.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

smok nie równa się lord na smoku lord już zdechł od bolca :lol:

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

sklaniam sie w pelni ku interpretacji Barbarossy
Analogicznie mozna wskazac podstawke pod Doom Divera ze strony GW, na ktorej jest mini-dioramka pod wszystkich 3 zalogantow. Powinnismy ich tez uodparniac na cannony z powodow wizualnych?

Paraszczak:
jakby nie byl, to by nie przyslugiwal LoS na cannony (; w opisie cannonu cos napewno bedzie.
I powinienes trafiac i smoka i jezdzca. taka smutna prawda

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

TruePunk pisze:sklaniam sie w pelni ku interpretacji Barbarossy
Nie ma co się skłaniać.
To żadna interpretacja, tak po prostu jest.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Jedy Knight pisze:Nie ma co się skłaniać.
Miałeś amnezję i nie skojarzyłeś podforum, którego czytasz? ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Jedy Knight pisze:
Nie ma co się skłaniać.
Amen .

Wracając do dyskusji zastanawia mnie w takim razie jeszcze 1 rzecz :

Platforma ma 60x60 wygląda więc tak:

:? :? :?

załóżmy że " :oops: " to pozycja dwarfów na platformie po tym jak jakiś oddział " :twisted: " zaatakował kowadło w CC.

czyli coś takiego mamy :

:? :? :oops: :twisted:

Teraz inny oddział " :roll: "zaatakował kowadło z dokładnie przeciwnej strony (z lewej)

:roll: --szarża--> :? :? :oops: :twisted:

W takim razie jak ten oddział dostawia się do obsługi. Jak widać platforma przeszkadza w dojściu w btb z którymś z obsługantów. Czy może wchodzimy podstawkami na inną podstawke.

I jeszcze jedno pytanie.

Dlaczego GW wypuściło w tych swoich rozmiarach podstawek wielkość podstawki pod kowadło jako 1 podstawke 60x60 w dodatku pisząć w AB że wszystkie dwarfy na niej stoją ?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

W takim razie jak ten oddział dostawia się do obsługi. Jak widać platforma przeszkadza w dojściu w btb z którymś z obsługantów. Czy może wchodzimy podstawkami na inną podstawke.
Wchodzimy, co za problem? Tak samo, jak w przypadku casceta czy cauldron of blood.
Dokładnie tak.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

szafa@poznan pisze: Cannon to tez template. I zastanawiam się dlaczego jak trafia klopa w smoka to obaj dostają w łeb, a w przypadku canonna tylko jeden. Ale nic nie przychodzi mi do głowy.
Klopa: Eng RB p. 60 "Shooting at monstrous mounts":

"If you use a weapon or spell that uses a template against a ridden monster, all the riders and the monster are hit automatically(...)"

Cannon Emg RB p. 87 "Firing a Cannon" ostatni paragraf:

"If a cannon hits model that has several parts, lika a character riding a monster or chariot, resolve with part of model is hit just like shooting with bows. For example, in the case of a cannon hit on a character riding a chariot, roll a dice: on a 1-5 chariot is hit, and on a roll 6 character is hit."

Zapytam ponownie, gdzie jest napisane, że cannon to template?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Gogol pisze:
Jedy Knight pisze:
Nie ma co się skłaniać.
Amen . ....
Taki rodzaj dyskusji lubię.

Gogol pisze:...

I jeszcze jedno pytanie.

Dlaczego GW wypuściło w tych swoich rozmiarach podstawek wielkość podstawki pod kowadło jako 1 podstawke 60x60 w dodatku pisząć w AB że wszystkie dwarfy na niej stoją ?
A taki już nie - bo nie wiem do czego się to odnosi i co to ma za znaczenie.
Strona 30 AB Dwarfs;

Tha Anvil abd crew count as a unit with 60mm wide frontage for the purposes of close combat.

+ poprzedzające to zdanie z którego wynika konieczność pewnej abstrakcji (umowności) przy dostawianiu, ale zaiste żadnych problemów w walce wręcz.

Czyżbyś twierdził, że przy Bolcu krasnoludzkmi na podstwce zaszarżowanym od przodu, to potem szarża od tyłu nie dojdzie?

Litości.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

no dobrze przyznaje racje.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Gogol pisze:no dobrze przyznaje racje.
Jak już pisałem, takie dyskusje lubię...

:wink: :wink: :wink:

Tomash pisze:
Jedy Knight pisze:Nie ma co się skłaniać.
Miałeś amnezję i nie skojarzyłeś podforum, którego czytasz? ;)
Nie przesadzaj - to standard ogólno-światowy przy dyskusjach o zasadach WFB i hermeneutyce Biblii.

ODPOWIEDZ