vs chaos?!

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nathan Explosion
Plankton

vs chaos?!

Post autor: Nathan Explosion »

Witam krasnoludzkich braci,

zaznaczam na wstepie, iz doswiadczonym generalem nie jestem...

Jak mozna sie latwo domyślić z tematu posta mam problemy z wyzej wymieniana armia, prosil bym o pare wskazowek od Długobrodych odnosnie taktyk, rozpisek itp.

(glowny problem stanowia chosen khone knighty, ktore dosc szybko sie u mnie pojawiaja, czasami przed nimi zawita również bloodthirster...)

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Bolce , Katapulty i organki to lekarstwo na chaos ... no i kowadło i strzelcy i jakiś klocek albo 2. Tylko nie popełniaj błędu i rzucaj tak żeby BT czy smok został na 0 ranach a nie na 1 :wink:

Nindox Arf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Nindox Arf »

ja na chaos uwielbiam Kowadełko i organkix2 i jeszcze walę thundów, taktyka jest prosta, chaosu na stole zazwyczaj nie ma aż tak wiele i dlatego trzeba zrobic tak żeby dojechało bardzo niewiele albo w ogóle jakaś garsteczka, żebyś mógł jakiegoś klocka użyć, który złamie w CR i chyba tyle... 8)
Bolty i katapy też muszą być, i piechota jakaś lepsza niż clansmani :D bo jak chaosdojedzie to nie jest miło... :wink:

pzdr
"Cięzka noc, co? ... pół miliarda się wymknęło..."

Amor patriae nostra lex

Salamun Aleykum

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Ja grałem często na choas zbij się w kupę w rogu by cię nie zaszarżował od boku na flance ustaw ironów z oath stonem pruj w niego czym popadnie weź BsB ze stromnim +1 do CR na 12 calach od niego.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Standardowa rozpiska, standardowa taktyka i powinno się udać.
Jeżeli jest 2k albo więcej pkt to bym wziął żyrka. Chaosu dużo niema i niema go czym zestrzelić. A obcina połowe ruchu i już niedojedzie tak szybko jak mówiłeś.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Gralem pare razy z chaosem i mysle ze zyros z nim daje rade... Tylko trzeba uwazac na furie i screamery bo moga nam duzo popsuc w maszynach... Poza tym standard... Kiedys sprobowalem tez wystawic klocek Slayerow ktorzy sie sprawdzili bo ladnie zatrzymali przez pare tur knightow...
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

jak już napisano..
wariant klimatyczny: róg stołu, zastaw się klockami, weź gostka na tarczy w twardym klocku z r.of challenge, parę maszynek, zrób kroczek w kierunku bloodzia i wyciągnij go (frenzy). challenge lordem na tarczy...

wariant turniejowy: maszyny, kowadełko, thundzi....kowadełkiem zwalniasz, maszynami napier.... chaosu nie ma nigdy za dużo na stole a skoncentrowany ogień dwóch organek czyni cuda...i nie zapomnij że co najmniej jeden klocek do walki wręcz musisz mieć...

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Z tym Bloodthristerem nie musi byc tak wcale latwo gdyz dobry gracz chaosu ustawi go tak zeby jednak demon szarzowal tam gdzie on chce... Poza tym dobry gracz chaosu wogule nie wystawi bloodthristera... :D
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Fallan

Post autor: Fallan »

O co chodzi z tym obcinaniem ruchu o połowę u żyra? W zasadach nie ma nic na ten temat. :?

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

chodzi o kasowanie marszu

Fallan

No kapuję, że chodzi o kasowanie marszu, ale nie kapuję dlaczego tak się dzieje. W zasadach nie ma niczego takiego. Jeżeli jednak jest to niech ktoś napisze gdzie dokładnie. Ja niczego takiego nie znalazłem :roll: .

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

w rulebook'u ;) masz napisane, że jeśli masz wroga w 8" na początku tury to nie możesz maszerować (pamiętaj, że krasi się to nie ima).
swoją drogą nie wiem czy gyros jest lepszy od organek na chaos.
Spowalniasz lataczy kowadłem, do drugich z czegos strzelasz albo blokujesz im możliwość szarzy na mnaszynkę zastawiając ją by się nie dostawił, smoka prubujesz ustrzelić klopami(często się chowa ale przed challengem i dwoma klopami nie jest wcale łatwo się tak pochować), bolty w knightow/minosy/smoka(na dobicie)/Dogry.
Jak pisali wyżej, chaosu jest na tyle mało, że teoretycznie(i często też praktycznie) można go łatwo zmniejszyć do nieszkodliwych ilości.

dzięki Wych za poprawkę ;)
Ostatnio zmieniony 25 sie 2007, o 20:35 przez Bartys, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wych
Mudżahedin

Post autor: Wych »

Bartys pisze:w rulebook'u ;) masz napisane, że jeśli masz wroga w 8" na początku tury to nie możesz szarżować (pamiętaj, że krasi się to nie ima).
swoją drogą nie wiem czy gyros jest lepszy od organek na chaos.
Chyba chodzilo Ci o marszowanie :D

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Wedlgu gwoli scislosci: o marsz...

:wink: :D

Fallan

Ano tak. Zapomniałem o tym. :D Przydatna rzecz.

Awatar użytkownika
Thorin108
Pseudoklimaciarz

Post autor: Thorin108 »

A co zrobić z furiami przeciaż te holestwa w mig nam rozwalą maszynki ??

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Czy ja wiem...? :roll: Furie co prawda maja S4 ale do naszej 4 zalogantow dostawi sie 5 furi... Statystycznie spada nam 1-2 zalogantow my moze zabijemy 1... Zdamy sobie pewnie stubborn a w nastepnej turze maja zyrosa czy innego klocka na tylach... :wink:

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

a screamery tez na maszynki sa dobre a do tego te 2 ataki i 2 W??

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Nom screamery to juz ciezsza sprawa... Ablo kowadlo je spowalnia i oslabia... Strzelcy tez od biedy moga byc... Ale organy tez ostro karca tego typu smiecie...

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

ale najważniejsze ze 1 unit na amie bo by było przerąbane nieźle

ODPOWIEDZ