dostaje hita z S5 czy nie? w booku 7ed nie ma nic o hitach dla characterow spadajacych z rydwanu. a jesli dostaje, to zawsze jak spadnie dzwonek, czy tylko jesli rozwali sie go trypletem na dzwonienie?Skaven Army Book p.31 pisze:Treble: (...) Both the Grey Seer and the unit pushing the Bell suffer D6 Strength 4 hits each, with no armour save allowed. Note that the Grey Seer also suffers the normal Strength 5 hit due to his 'chariot' being destroyed.
Grey Seer spada z dzwonu
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Grey Seer spada z dzwonu
Ja nigdy mu nie dawałem tego hita, w koncu zniesli tą zasade, a ten odnosnik jest przypomnieniem do rulebookowej zasady.
no widzisz - odnosnik do zasady ktorej nie ma. ale khornitom zabrali atak z koni, a jak ja mowie ze uciekajace skaveny maja bonus do Ld za szeregi to gonia mnie z widlami i pochodniamiMłody pisze:Ja nigdy mu nie dawałem tego hita, w koncu zniesli tą zasade, a ten odnosnik jest przypomnieniem do rulebookowej zasady.

a to uciekajac sa szeregi?Gobos pisze:no widzisz - odnosnik do zasady ktorej nie ma. ale khornitom zabrali atak z koni, a jak ja mowie ze uciekajace skaveny maja bonus do Ld za szeregi to gonia mnie z widlami i pochodniamiMłody pisze:Ja nigdy mu nie dawałem tego hita, w koncu zniesli tą zasade, a ten odnosnik jest przypomnieniem do rulebookowej zasady.
w moim RB na str 46 pisze ze "porzucaja zwarta formacje i z tego powodu nie maja modyfikatorow za teren i przeszkody"
dostaje jak najbardziej.
niedostawalby gdyby byla adnotacja w stylu 'normalnego hita patrz rb str xxx'.
tutaj ma konkretna sile, wiec konkretnie dostaje - podobna kwestia do herdu beastmanow, w ktorej AB jest wazniejszy niz zmiana zasad
edit:
odnosnie szeregow, to oczywiste ze nie maja. to ze przesuwasz figurki w formacji zwartej to tylko dla wygody, realnie blizej im do skirmishu.
najpierw czytam rulebook, potem zapodajemy teorie spiskowe na forum
niedostawalby gdyby byla adnotacja w stylu 'normalnego hita patrz rb str xxx'.
tutaj ma konkretna sile, wiec konkretnie dostaje - podobna kwestia do herdu beastmanow, w ktorej AB jest wazniejszy niz zmiana zasad
edit:
odnosnie szeregow, to oczywiste ze nie maja. to ze przesuwasz figurki w formacji zwartej to tylko dla wygody, realnie blizej im do skirmishu.
najpierw czytam rulebook, potem zapodajemy teorie spiskowe na forum

czyli jesli nie ma szeregow, to bolcem zabijesz najwyzej 1, a armata nawet 10 z 25?quas pisze: a to uciekajac sa szeregi?
w moim RB na str 46 pisze ze "porzucaja zwarta formacje i z tego powodu nie maja modyfikatorow za teren i przeszkody"

przejrzalem pod tym katem rulebooka juz dawno i nie znalazlem zadnej wzmianki o tym ze uciekajace jednostki nie maja szeregow. to co ty przytoczyles mowi tylko o tym ze ignoruja teren.
"Due to their disorganised formation, they ignore penalties for obstacles and terrain"
luzna formacja=jak skirmish ktory w fazie compulsary mov zawsze porusza sie w kierunku najblizszej krawedzi
nie ma szeregow....wiec chukka faktycznie zabije gora 1
ale armate to nie wiem skad wzioles...to w koncu template i w takim wypadku co trafi to ranii ewentualnie zabija
nie ma szeregow....wiec chukka faktycznie zabije gora 1
ale armate to nie wiem skad wzioles...to w koncu template i w takim wypadku co trafi to ranii ewentualnie zabija
armata nie jest templatem - to skrót myślowyquas pisze:to w koncu template i w takim wypadku co trafi to ranii ewentualnie zabija

Co do Seera, Errata o tym nie traktuje, ale skoro tego nie robi, to imo powinien dostawać Hita - podobnie jak Khorniki nie mają ataków na steedach.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
tak jak i korniki - nieważne że zasada znikneła - jest napisane że dostaje hita więc dostaje. Tak samo z traceniem bonusu za szeregi.
a nie widzicie absurdalnosci tych rozwiazan?
odwolywanie sie do nieistniejacych juz zasad jest sprzeczne z logika
bardzo ciekawi mnie tez postawa "korniki nie maja dod. ataku, wiec analogicznie bla bla bla", bo wyszedl jakis tam faq gdzie balwany z GW napisali sobie pierdoly ze army book jest nadrzedny - co tutaj nie ma imo zastosowania, bo mamy kolizje zasad z 2 rulebookow - aktualnego i nieaktualnego. forsowanie rozwiazan ktore sa zgodne z tym nieaktualnym to, przepraszam za wyrazenie, szafizm
z drugiej strony wiele wypowiedzi gava czy alessia zbywane jest tekstem typu "koles nie wie co pisze, my to rozwiazemy po swojemu". kompletny brak konsekwencji.
odwolywanie sie do nieistniejacych juz zasad jest sprzeczne z logika

bardzo ciekawi mnie tez postawa "korniki nie maja dod. ataku, wiec analogicznie bla bla bla", bo wyszedl jakis tam faq gdzie balwany z GW napisali sobie pierdoly ze army book jest nadrzedny - co tutaj nie ma imo zastosowania, bo mamy kolizje zasad z 2 rulebookow - aktualnego i nieaktualnego. forsowanie rozwiazan ktore sa zgodne z tym nieaktualnym to, przepraszam za wyrazenie, szafizm

z drugiej strony wiele wypowiedzi gava czy alessia zbywane jest tekstem typu "koles nie wie co pisze, my to rozwiazemy po swojemu". kompletny brak konsekwencji.
w pelni popieram, w dodatku wkurza mnei juz powoli postawa jednego z czlonkow LS ktory z checia popiera ograniczania wszsytkich armii poza swoja wlasna..Gobos pisze:a nie widzicie absurdalnosci tych rozwiazan?
odwolywanie sie do nieistniejacych juz zasad jest sprzeczne z logika![]()
bardzo ciekawi mnie tez postawa "korniki nie maja dod. ataku, wiec analogicznie bla bla bla", bo wyszedl jakis tam faq gdzie balwany z GW napisali sobie pierdoly ze army book jest nadrzedny - co tutaj nie ma imo zastosowania, bo mamy kolizje zasad z 2 rulebookow - aktualnego i nieaktualnego. forsowanie rozwiazan ktore sa zgodne z tym nieaktualnym to, przepraszam za wyrazenie, szafizm![]()
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Szczerze - ja bym zarówno dał Khornikom dodatkowy atak jak i usunął hita za spadanie z dzwonka - to artefakty. Że GW tu debile i pierwsze uściślili, nie znaczy, że musimy teraz wszystko interpretować na zasadzie "nieważne, że to głupie, ważne, że GW też kiedyś tak pomyślało o innej zasadzie".
Nie dostaje gdyż takiej zasady już nie ma. Napisano tu o tym gdyż adnotacja o sile 5 pojawia się tu w kontekście 6ed gdzie ten pan dostawał podwójnie. Teraz nie ma zasady o spadaniu z rydwanu wie i ta niknie.
Dobry Grey Seer stara utrzymać równowagę, harmonie i sprawiedliwość.
Równowaga jest gdy przed bitwą moja armia jest większa jak przeciwnika.
Harmonia jest gdy po bitwie moja armia jest większa jak przeciwnika.
Sprawiedliwość jest wtedy gdy wygrywam Ja.
Równowaga jest gdy przed bitwą moja armia jest większa jak przeciwnika.
Harmonia jest gdy po bitwie moja armia jest większa jak przeciwnika.
Sprawiedliwość jest wtedy gdy wygrywam Ja.
wraca moja wiara w sprawiedliwoscBarbarossa pisze:Szczerze - ja bym zarówno dał Khornikom dodatkowy atak jak i usunął hita za spadanie z dzwonka - to artefakty. Że GW tu debile i pierwsze uściślili, nie znaczy, że musimy teraz wszystko interpretować na zasadzie "nieważne, że to głupie, ważne, że GW też kiedyś tak pomyślało o innej zasadzie".

a do kogo tak pijesz konkretnie ??thurion pisze:wkurza mnei juz powoli postawa jednego z czlonkow LS ktory z checia popiera ograniczania wszsytkich armii poza swoja wlasna..
Draconis - FOR EVER !!!
do Ciebie rzecz jasnaScimitar pisze:a do kogo tak pijesz konkretnie ??thurion pisze:wkurza mnei juz powoli postawa jednego z czlonkow LS ktory z checia popiera ograniczania wszsytkich armii poza swoja wlasna..

najpierw helka, teraz to, a bsb bys bronil do upadlego

Tak tak, dopiszę uściślenie, że WE wygrywają zawsze na 2+. Cóż - mam nadzieję, że to tylko taki żarcikthurion pisze:do Ciebie rzecz jasnaScimitar pisze:a do kogo tak pijesz konkretnie ??thurion pisze:wkurza mnei juz powoli postawa jednego z czlonkow LS ktory z checia popiera ograniczania wszsytkich armii poza swoja wlasna..
najpierw helka, teraz to, a bsb bys bronil do upadlego

Jakby ci nie było wiadomo to wiele z tego co jest w uściśleniach do WE to w oparciu o moją propozycję swego czasu. Za brakiem S&S u Treemana byłem też. Po prostu głosuję za tym co mi się wydaje ok i w zgodzie z zasadami - łuki na BSBsą legalne w mojej opinii, która w sumie nawet przez część członków LS została poparta. Nie mów mi, że coś pod siebie robię, bo to po prostu żałosne.
Draconis - FOR EVER !!!