Moje pierwsze figurki.

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

cezar2002
Plewa

Moje pierwsze figurki.

Post autor: cezar2002 »

Witam.
To mój pierwszy post na forum i chciałbym się przedstawić.
Nazywam się Julek i mam 13 lat. Rozpoczynam swoją przygodę z Warhammerem FB, co za tym idzie również rozpoczynam przygodę z malowaniem figurek. To ą moje pierwsze wypociny. Prozę oceniać, krytykować i mówić co jest żle :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Edit: Dodałem lepsze fotki.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2015, o 20:16 przez cezar2002, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Jak na pierwszy model wygląda bardzo fajnie. Moje początki jako 13 latka to były zapaćkane modele 2-3 kolorami farby. =D> Oczywiście jest oświetlony zółtym światłem i jakość zdjęcia pozostawia wiele do życzenia. Z rzeczy które łatwo możesz poprawić to podstawka. Dużo ładniej wygląda jak ma różne posypki (najczęściej 2) piasek+ trawa. Dodatkowo jak masz czarne elementy takie jak ogon, fajnie jest wziąć troche jaśniejszej farby (w tym przypadku ciemny szary, potem szary, jasny szary itp) i rozetrzeć farbę po kartce nie dodając wody. Gdy na pędzlu zostanie mało farbki to tak zwanym "suchym pędzlem" przejeżdżasz w poprzek ogona. Dzięki temu ogon będzie wyglądał na bardziej realistyczny.

Pro tip: Aby napisać Ź nie Ż należy wcisnąć alt+x, a nie alt+z :D
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

cezar2002
Plewa

Dziękuję :D To ż zamiast ź, jest moim dziwnym przyzwyczajeniem. Postaram się o lepsze zdjęcia :)

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Świetnie. Czysto, bez przesadnej pstrokacizny, Wierzyć się nie chce, że to rzeczywiście pierwsza pomalowana figurka.

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

Ja zacząłem 1.5 roku wcześniej ale moje pierwsze tak nie wyglądały. Jest moc i potencjał. Nie ma nawet nic wielkiego do zarzucenia (gorsze armie były na DMP i wielu turniejac :) ). Maluj ile się da i ćwicz rękę bo talent masz i zdjęcia wrzucaj :)

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Jest very good! Teraz uzupełnij paletę o washe. Z figurki którą zamieściłeś widać bardzo schludnie nałożone kolory bazowe washe pozwolą Ci w łatwy sposób nadać życia figurce. Piórka bardzo na plus widać że próbowałeś cieniować i świetnie Ci to wyszło.
Do wymiany napewno podstawka. Bierzesz wikol, maziasz podstawkę i obsypujesz piaskiem, gdy wyschnie malujesz ciemnym brązem, a później drybrush (technika suchego pędzla) jasnym brązem. Parę krzoczków i włala. Jarasz się swoją figurką na nowo :)

cezar2002
Plewa

Dzięki za pozytywne komentarze. Właśnie próbowałem coś rozcieńczoną czarną farbą pomaziać całą figurkę, i później to delikatnie zmywałem, gdzie był nadmiar, nie wiem jak to wyszło. Białą Pactrą pomalowałem wilgotnym pędzlem, żeby trochę prześwitywał podkład, i na to taka bardzo rozcieńczona czarna farba.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Dodaj washe (delikatnie), a następnie popraw to co zwaszowałeś tymi samymi kolorami ale tylko krawędzie. Jak utrzymasz tak całą armię to będzie to przyzwoity TT :)

A jak chcesz jeszcze ładniej aby było, to możesz ze 3x nałożyć wash. Najpierw bardzo rozwodniony (w sumie prawie woda), potem mniej rozwodniony, a na końcu w oryginalnej konsystencji (2 razy w zupełności i tak wystarczy) No i pamiętaj o wyciągnieciu jak napisałem wyżej, nigdy nie kończ na washu jak chcesz aby było ładnie.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

Co to za dziwna technika z tymi 3 warstwami washa? Nigdy o tym nie słyszałem i nawet sobie tego nie wyobrażam :) :?:

cezar2002
Plewa

Rzeczywiście, pobawię się washami. A jaki kolor na który element byłby odpowiedni? :oops:

Awatar użytkownika
Omegon
Mudżahedin

Post autor: Omegon »

@Kacpi1998
Lepiej nałożyć trzy cieńkie warstwy washa niż jedną grubszą, przez to są mniejsze szanse na to, że wash będzie się błyszczał.

@cezar2002
A figurka całkiem, całkiem jak na pierwszą, używaj washy, przydadzą się. Używaj głównie czarnych, brązowych washy, chyba najbardziej uniwersalne, oczywiście można kupić całą paletę, ale moim zdaniem to się rozmija z celem.

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

brązowy na zimnych kolorkach i metalu da ci brudny wygląd - do tego lepiej czarny ( a do jasnych rozwodniona ciemniejsza farbka w odpowiednim kolorze z dodatkiem Glaze medium albo płynu do naczyń jak nie masz)
brązowy do złota, ciała,
czarny do metali granatów itp

cezar2002
Plewa

Dzięki za porady. Na tej figurce zrobię eksperyment z washami, następne będą już lepsze :wink:

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Najbardziej uniwersalny jest czarny, ale sprawia że figurka staje sie troche brudniejsza. Warto rozwijac paletę washy. Na przykładzie zbroi, Czarny ładnie podkreśli kontury, brązowy ubrudzi ja i sprawi że zbroja będzie wyglądać na znoszona, niebieski wash na zbroi da efekt iż zbroja bedzie jak cycuś glancuś od kowala i bedzie troche pedalska :)

cezar2002
Plewa

Wyszło coś takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I jak to teraz wygląda :?:

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

przyzwoicie :)

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Fajnie, że bierzesz się za malowanie figurek - i od razu porywasz się na ambitne modele (wysokie elfy) - i to z tak dobrym wynikiem. Malujesz bardzo dokładnie, nie wyjeżdżasz za linie, dobierasz fajne kolory - bez tego ani rusz w dalszym malowaniu figurek. Gdy zaczynałem, miałem tyle lat co Ty - a moje pierwsze prace były o niebo gorsze! Więc trzymam kciuki za wytrwałość i za dalsze prace.

Co do washy - nie bardzo widzę różnicę pomiędzy pierwszą i obecną wersją. Obie są ok - co najwyżej przebarwienie na mieczu bardziej przypomina rdzę. To by pasowało do skavenów, ale w przypadku elfów troszkę razi. Pewnie miała to być krew.

Zachowaj sobie gdzieś tą figurkę. Za parę(naście) lat zobaczysz, jaki postęp zrobiłeś :)

cezar2002
Plewa

W realu to nie wygląda tak pomarańczowo-brązowo. Nie chciałem przesadzić z washem, następny będzie lepszy, nie zamierzam jej wyrzucać [-X :D

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Przyznam, że nieźle.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Kacpi 1998 pisze:Co to za dziwna technika z tymi 3 warstwami washa? Nigdy o tym nie słyszałem i nawet sobie tego nie wyobrażam :) :?:

Spróbuj :)

Co do czarnego washa jeszcze, polecam abyś sobie go zmieszał z brązowym. Czyli nuln oil+agrax w stosunku gdzieś 3 do 1 (więcej tego czarnego). Bo nie wiem albo ja mam pecha albo nie potrafię ;) ale jak washowałem tylko czarnym to dziwne coś wychodziło, szaro się robiło czasem w niektórych zagłębieniach. A po zmieszaniu, problemu tego nie mam i nadal jest czarny jak noc.

W sumie jeśli będziesz utrzymywał taką kolorystykę to polecam jednak parę washy:
-agrax (brązowy -> na koniki oraz złoto plus twarze i włosy)
-crimson (masz tam troszkę czerwieni)
-drakenhof na niebieskie szmatki chociaż wolałbym guilman blue, to jest glaze
-no i nuln oil na zbroje ale zmieszany z agraxem.

No i najważniejsze teraz weź tą figurkę i powyciągaj elementy na niej.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

ODPOWIEDZ