City Garrison Army List
Moderator: Yudokuno
- Temple Guard
- Falubaz
City Garrison Army List
http://uk.games-workshop.com/darkelves/ ... rrison.pdf
Czy ktoś grał/gra garnizonem? Ciekawy jestem jak się spisuje.
Z jednej strony ograniczenia (brak kilku oddziałów z podstawowego army lista, 0-1 Sorceress, 0-1 Cold One Knights, nie jest obniżony koszt piechoty i CoK nadal Ld8, bo errata nie obowiązuje chyba w tym przypadku), z drugiej strony bolce w specialach (i nadal 2 na 1 slot, teoretycznie można mieć 8 na 2k !!! - choć to oczywiście bez sensu) oraz świetna Garrison Formation.
Czekam na opinie doświadczonych generałów Druchii.
Czy ktoś grał/gra garnizonem? Ciekawy jestem jak się spisuje.
Z jednej strony ograniczenia (brak kilku oddziałów z podstawowego army lista, 0-1 Sorceress, 0-1 Cold One Knights, nie jest obniżony koszt piechoty i CoK nadal Ld8, bo errata nie obowiązuje chyba w tym przypadku), z drugiej strony bolce w specialach (i nadal 2 na 1 slot, teoretycznie można mieć 8 na 2k !!! - choć to oczywiście bez sensu) oraz świetna Garrison Formation.
Czekam na opinie doświadczonych generałów Druchii.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
- Temple Guard
- Falubaz
OK, znalazłem to w FAQ Direwolfa:
Q. How does the Dark Elves City Garrison Army benefit from the
update to the Dark Elves Army Book?
A. City Garrison Armies benefit from characteristic changes (e.g.
better Ld on Cold One Knights) and similar items but do NOT benefit
from the reduced Army List costs or changes such as 2 for 1 Cold
One chariots. In summary, Dark Elves Bestiary (i.e. The Dark Host)
changes get applied, but not Army List changes.
S. Gav Thorpe - Warhammer Design Team
Czyli CoK mają Ld9, ale piechota nie ma obniżonego kosztu, a rydwany pozostają 1 na slot.
Q. How does the Dark Elves City Garrison Army benefit from the
update to the Dark Elves Army Book?
A. City Garrison Armies benefit from characteristic changes (e.g.
better Ld on Cold One Knights) and similar items but do NOT benefit
from the reduced Army List costs or changes such as 2 for 1 Cold
One chariots. In summary, Dark Elves Bestiary (i.e. The Dark Host)
changes get applied, but not Army List changes.
S. Gav Thorpe - Warhammer Design Team
Czyli CoK mają Ld9, ale piechota nie ma obniżonego kosztu, a rydwany pozostają 1 na slot.
Gram ostatnio bitwy garnizonem i idę nim nawet na DMP. W drużynie mam pełnić rolę osoby dobieranej pod przeciwnika, z którym mam wydusić remis, z ewentualnymi wahaniami. Tą armią jest po prostu przy takim złożeniu jakie stosuję, ciężko dostać masakrę. Ale też ciężko wygrać. To taki bloker.*
Ale z ostatnich czterech bitew wynika, że gra się tym bardzo fajnie. Chociaż nie stosuję garrison formation w ogólnie rozumianym znaczeniu - oddziały, które mają kusze, mają je w całości.
*nie uważam się, żeby była jasność, za jakiegoś dobrego gracza, więc to czysta teoria. Pewnie jakąś maskę** zgarnę.
**lub dwie, tudzież więcej
Ale z ostatnich czterech bitew wynika, że gra się tym bardzo fajnie. Chociaż nie stosuję garrison formation w ogólnie rozumianym znaczeniu - oddziały, które mają kusze, mają je w całości.
*nie uważam się, żeby była jasność, za jakiegoś dobrego gracza, więc to czysta teoria. Pewnie jakąś maskę** zgarnę.
**lub dwie, tudzież więcej
"Wake up, Mr. Freeman. Wake up, and smell the ashes..."
Garnizon jest ok, jeśli masz dobre rzuty i wszystko wystrzelasz, zanim Cię dopadnie. Potem bywa kiepsko dosyć.
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
Format dobry na jakieś punkty do 2000. Potem z powodu słabej ochrony pzreciwmagicznej (max 2 scrolle się wyciśnie, przy powiedzmy 4ech kościach) sprawia, że ta armia nie nadaje się raczej na turnieje 2000+. No, ale wiadomo - jak napisała Agnieszka - jak dobrze pokulasz to wystrzelasz przy takim stężeniu boltów
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Nie prawda. Wszystko zależy od tego, jak złożone. Ostrzał co prawda jest silny, ale to zdecydowanie za mało.
Ja w Lublinie (na 1350) miałem dwóch bohaterów na CO, COK, włóczników, kuszników, 4 RBT, DR i harpie.
Grało się bardzo fajnie i wymagało to sporo kombinowania. Na Arenę wezmę to samo.
Ja w Lublinie (na 1350) miałem dwóch bohaterów na CO, COK, włóczników, kuszników, 4 RBT, DR i harpie.
Grało się bardzo fajnie i wymagało to sporo kombinowania. Na Arenę wezmę to samo.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Dokładnie - jeśli ktoś myśli, że se wystawi zylion bolców i będzie turlał to jest w błędzie. Dobry gracz dojdzie i zrobi BAM BAM BAM Trzeba kombinować i mieć jakąś osłonę do tych maszynek.
Draconis - FOR EVER !!!
- Temple Guard
- Falubaz
A ile maksymalnie bolców da się, według Was, rozsądnie wystawić? Bo 8 na pewno nie.
A co do Garrison Formation to co o niej myślicie? Dla mnie, na papierze (nie testowałem) super, bo mamy i kuszników i walkę z dwóch rzędów, a kusznicy, po których bije wróg mają save 4+. Czyli prawdziwe "2 w 1".
Wada to fakt, że nie można chyba zmieniać formacji (bo różny jest koszt kusznika i włócznika, w podobny sposób cierpią Pirazzo's Lost Legion z DoW - w 1. rzędzie mają kuszników, a w pozostałych pikinierów i nie mogą zmienić formacji).
A co do Garrison Formation to co o niej myślicie? Dla mnie, na papierze (nie testowałem) super, bo mamy i kuszników i walkę z dwóch rzędów, a kusznicy, po których bije wróg mają save 4+. Czyli prawdziwe "2 w 1".
Wada to fakt, że nie można chyba zmieniać formacji (bo różny jest koszt kusznika i włócznika, w podobny sposób cierpią Pirazzo's Lost Legion z DoW - w 1. rzędzie mają kuszników, a w pozostałych pikinierów i nie mogą zmienić formacji).
Ja na ten przykład wystawiam osiem. Ale to oczywiście podstawienie pod konkretnych przeciwników na DMP, jako rozpiska uniwersalna raczej nie miałobyto sensu. Jak dla mnie sensowne są cztery, góra sześć, żeby jakieś sloty na riderów/rydwan zostały. Szkoda tylko, że nie ma dwóch rydwanów na slot, wtedy kombinacja 6rbt+2coc byłaby chyba najfajniejsza.A ile maksymalnie bolców da się, według Was, rozsądnie wystawić? Bo 8 na pewno nie.
Na pewno? Myślałem, że formację można zmieniać dowolnie, a poprostu pierwszeństo w zdejmowaniu mają modele ze spearami.Wada to fakt, że nie można chyba zmieniać formacji (bo różny jest koszt kusznika i włócznika
Ogólnie jest to całkiem fajny patent, szkoda tylko, że taki klocek z szeregiem crossbowów sporo kosztuje.
Warto też zauważyć fakt, że taki oddział można wyposażyć w War Banner. Z BsB taki Warbannerowy klocek guardów to świetny trzymacz.
- Temple Guard
- Falubaz
No to czekamy na wypowiedź kogoś doświadczonego w kwestii: czy można zmieniać formację w przypadku takiego oddziału? Ja obstawiam, że jednak nie, bo robiłby się niezły bałagan.Jonas pisze:Na pewno? Myślałem, że formację można zmieniać dowolnie, a poprostu pierwszeństo w zdejmowaniu mają modele ze spearami.Wada to fakt, że nie można chyba zmieniać formacji (bo różny jest koszt kusznika i włócznika
Ogólnie jest to całkiem fajny patent, szkoda tylko, że taki klocek z szeregiem crossbowów sporo kosztuje.
Warto też zauważyć fakt, że taki oddział można wyposażyć w War Banner. Z BsB taki Warbannerowy klocek guardów to świetny trzymacz.
Co do Warbannera to jak najbardziej dobry pomysł, duży klocek z WB jest, jak na elfy, naprawdę mocny.
To trochę dziwne, bo 4 to sobie można wziąć w normalnym armyliście, gdzie jest lepsza kompozycja i większy wybór jednostekJak dla mnie sensowne są cztery, góra sześć,
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- Temple Guard
- Falubaz
A czy wiecie dlaczego Sztandarowy i Champion w CoK w City Garrison kosztują po 10 punktów, a nie po 18 jak w army booku? Muzyk kosztuje normalnie 9 punktów. Właśnie to zauważyłem i nie wiem, czy to błąd, czy zamierzone.
Ano fakt, nie zdałem liderkiJankiel pisze:To trochę dziwne, bo 4 to sobie można wziąć w normalnym armyliście, gdzie jest lepsza kompozycja i większy wybór jednostekJak dla mnie sensowne są cztery, góra sześć,
Jest to zapewne zamierzone - jakby to był błąd, to GW już dawno zmieniłoby tego PDF-a. Swoją drogą, w Army Builderze command ma normalny koszt. I to w sumie nie dziwne, ja też tego nie zauważyłem wcześniej.
- Temple Guard
- Falubaz
Szkoda, że errata do army booka nie obowiązuje w kwestii kosztu piechoty, przez co w tym army liście jest ona droższa o 2 punkty, ale Garrison Formation to wynagradza.