Jak zrobić w gąbce przegrudki?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Jak zrobić w gąbce przegrudki?

Post autor: Shakin' Dudi »

Mam problem..udało mi się zdobyć gąbke z jakiegoś łóżka i chciałbym zrobić w niej przegródki aby pasowały mi do mojej waliski. Ktoś już to próbował?

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Shakin' Dudi pisze:Mam problem..udało mi się zdobyć gąbke z jakiegoś łóżka i chciałbym zrobić w niej przegródki aby pasowały mi do mojej waliski. Ktoś już to próbował?
Tak. Ciężka, potwornie niewdzięczna robota. Przed ostatnim turniejem siedziałam 3 godziny i wycinałam. Efektem były pocięte dłonie.

Ale da się zrobić.

Potrzebna jest gąbka grubości ok. 1 cm na spód, potem gąbka ok. 3 cm na to, żeby w niej powycinać przegródki. I jeszcze jedna warstwa tej 1 cm na wierzch, żeby przykryć.

Nie wiem, jakich wymiarów masz walizkę, ja mam z Carrefoura, wymiary ok. - 39 na 27 cm. Standardowo na figurkę wycinasz otwór ok. 5,5 cm na 3,5, rzecz jasna na większe trzeba to powiększyć. Czym to robić? Ja próbowałam tradycyjnym nożykiem do tapet. Niestety jakoś ciężko było. W końcu przerzuciłam się na nacinanie nożem i wycinanie nożyczkami. Rzecz jasna jest to bardziej strategiczne, niż estetyczne ;)

Otwory dobrze jest sobie naszkicować na gąbce - mi wyszły 44 sloty. Niedugo znów mnie czeka wycinanie, bo band przybywa.

[Jeśli ktoś z Warszawy chce tanio kupić te dwa typy gąbek, to mam niestety cały rulon i z rozkoszą się go po kawałku pozbędę.]

Awatar użytkownika
Kallessin
Mudżahedin

Post autor: Kallessin »

Ja robilem z gabki o grubosci 1.5cm.
Jedna jako podkladka i druga poszla na przegrodki. 3 takie zestawy zmiescilem w 1 walizce. Jako waliza - waliza z castoramy wielkosciowo identyczna z waliza cytadeli. Wycinalem to nozem z duza iloscia zabkow, ale rownie dobrze,a nawet lepiej bardzo ostrym nozem, np. skalpelem czy dobrym nozem "do tapet".
Najwazniejsze jest to ze przegrodki sie robi pod wlasne figurki, pozniej nie trzeba kombinowac :)
Walizki kupne maja przewage w gabce z jakiej sa wykonane. Wiem ze mozna u tapicerow kupic gabki ale nie wiem czy maja tez takie.

Moza piekna nie jest, ale za to wlasna :D

I na koniec moje wypociny, ja tam sie nie kaleczylem podczas pracy nad waliza -
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

A gdyby nie wycinać komórek w jednym arkuszu gąbki, tylko skleić z gąbczastych pasków kratownicę ?

(tak sobie kombinuję... ) :-k
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Tiger Brown pisze:A gdyby nie wycinać komórek w jednym arkuszu gąbki, tylko skleić z gąbczastych pasków kratownicę ?

Jeszcze większa robota.

blady da'Rasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: blady da'Rasta »

A gdyby nie wycinać komórek w jednym arkuszu gąbki, tylko skleić z gąbczastych pasków kratownicę ?
Jeszcze większa robota.
mam zupelnie odmienne wrazenia - z "kratownica" poszlo szybko, sprawnie i bezpolesnie

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Skavenblight pisze:
Tiger Brown pisze:A gdyby nie wycinać komórek w jednym arkuszu gąbki, tylko skleić z gąbczastych pasków kratownicę ?
Jeszcze większa robota.
E, jesteś jakaś mało przekonująca. :wink:
Dlaczego większa robota ?

Awatar użytkownika
Kallessin
Mudżahedin

Post autor: Kallessin »

Niezly pomysl, ale czym to bedziez kleic??
Ja kleilem wikolem, w miejscach sklejania gabka jest twarda, a gdy za malo kleju lalem, wtedy miejsce sklejenia bylo bardzo slabe. Dlatego taka kratownica moze nie spelniac wymagan sprezystosci.

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Nie wiem, ale zdziwiłbym się gdyby nie było specjalistycznego kleju do klejenia gąbki (polecam Castoramę, pod tym względem wydaje mi się lepsza od Obi i Leroy Merlin). Wikol jest uniwersalny, ale bez przesady, więc nic dziwnego, że spoina mogła nie sprawować się najlepiej.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Z pasków może, ale to też cięcie i odmierzanie. Plus więcej klejenia. Dlatego mówię, że większa robota.

blady da'Rasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: blady da'Rasta »

kleilem czyms o nazwie: uniwersalny klej polimerowy - w tubce jak wikol, schnie szybko i daje dobra elastycznosc;
szlo naprawde szybko - w jeden wieczor cala walizka na zielona horde (wiec sporo tego bylo)

Awatar użytkownika
Krzechu
Wałkarz

Post autor: Krzechu »

Też kleiłem z paskow klejem polimerowym, ale jakoś szło mi niezbyt szybko... pewnie dlatego, że zachciało mi się nie standardowej "kratki", tylko przegrodek pod wymiar na każdą figurkę - mieści się wtedy więcej, ale roboty multum.
Generalnie wycinanie z całego kawałka jest, moim zdaniem, szybsze. Trzeba tylko mieć baaardzo ostry nożyk.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

polecam do wycinania gąbki dobre nożyczki :)

przebijamy gąbkę na rogu kratki i ciach... szybko, równo i bezboleśnie :wink:

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Widzę ze w 80% każdy używa tych walizek z Praktikera za jakieś 20zł bo je nawet ma cytadela :P ale mniejsza.
Ok, ja do wycinania otworów w gąbkach używałem noża kuchennego, największego jakiego miałem :P ( prawie jak katana wyglądał :) )
Rozrysowanie nie zajmuje dużo czasu ale wycięcie tak :P ale każdy kto tego doświadczył to pewnie zdaje se sprawę ze siedzenie nad wycinaniem, nawet do ponad 3 godzin to nie fajna sprawa ;P
Tak jak napisał Błażej- polecam wszelakie nożyki modelarskie,
a jeżeli ktoś mieszka koło praktikera bądź wie gdzie jest i jest w stanie tam się dostać to polecam Nożyki wyglądają jak modelarskie bo pewnie takie są :P i komplet 4 noży + 10 wkładek do tego skalpela z różnymi wielkościami i wyglądem/ od tradycyjnego wyglądu ostrza skalpela po okrągłe.Maja niebieską rączkę, i najlepsze jets to ze kosztuje to tylko 10,99 zł :)
Polecam z góry..... pozdro...

ODPOWIEDZ