[Warszawa], AoS, 12.09.2015, Szturm #9 - Hobbystyczny

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YoungOlo
"Nie jestem powergamerem"

[Warszawa], AoS, 12.09.2015, Szturm #9 - Hobbystyczny

Post autor: YoungOlo »

Klub Adeptus Mechanicus wraz ze wspierającą go firmą Kromlech.eu, zaprasza na dziewiąty już "Szturm" - pierwszy w Warszawie hobbystyczny turniej Warhammera: Age of Sigmar.

Fotki z ósmej edycji Szturmu są na forum klubu na Facebook'u. Jeśli chcesz zobaczyć to kliknij o przyjęcie do grupy.

Lista zmian w stosunku do poprzednich edycji (dla stałych bywalców):
:arrow: gramy na "czystych" zasadach Warhammer: Age of Sigmar
:arrow: gramy bez punktów ani żadnych innych ograniczeń (TAK, naprawdę! ;-) )
:arrow: po każdej bitwie przeciwnik ocenia nasze fair-play (do zdobycia drugie tyle punktów co za wygraną bitwę)
:arrow: dopuszczamy modele na dowolnych podstawkach: okrągłych, kwadratowych czy jakich tam jeszcze!
:arrow: jako, że to pierwszy taki turniej, testujemy czy taka formuła się spodoba i sprawdzi :)

Wspierają nas:
Obrazek
Kromlech

Obrazek
GameMat.eu

Obrazek
fgb.club

Obrazek
casualgaming.pl

REGULAMIN

DATA: 12-09-2015 (sobota)

MIEJSCE: klub Adeptus Mechanicus, Warszawa, Al.Krakowska 110/114, teren Airbus Military EADS PZL. Mapka dojazdu. Jeśli jeszcze u nas nigdy nie byłeś napisz mi PM lub wyślij e-mail na youngolo@gmail.com.

FORMAT: AOS - OPEN

LIMIT GRACZY: 18

SĘDZIA: Aleksander "YoungOlo" Kaczor

PLAN DNIA:
09:30 - 09:45 zapisy*
10:00 - 12:00 pierwsza bitwa
12:15 - 14:15 druga bitwa
14:15 - 14:45 przerwa obiadowa i głosowanie na najlepszą armię
14:45 - 16:45 trzecia bitwa
17:00 - 19:00 czwarta bitwa
19:05 - ogłoszenie wyników

ZASADY TURNIEJU:
Gramy według zasad Warhammer: Age of Sigmar (zasady podstawowe + warscrolle).
Nie używamy żadnych innych zasad (oficjalnych lub nieoficjalnych), z wyjątkiem podanych poniżej.

Zasady hobbystyczne i fair-play:
- Kategoryczny zakaz używania proxów (będą bezwzględnie ściągane i wliczane do strat)
- Poważniejsze konwersje (gdy model reprezentuje inny warscroll niż powinien) należy PRZED turniejem zgłosić organizatorowi do zatwierdzenia
- Wszystkie modele muszą być kompletne i całkowicie złożone (niekompletne modele będą ściągane i wliczane do strat)
- Wszystkie modele w armii muszą mieć odpowiednią broń/wyposażenie z warscrolla odwzorowane na modelu
- Wszystkie modele muszą być całkowicie pomalowane (wszystkie elementy pomalowane przynajmniej kolorem bazowym)
- Wszystkie modele muszą mieć zrobione podstawki (minimum to jakakolwiek tekstura + farba)
- Każdy gracz jest zobowiązany do posiadania zasad gry oraz warscrolli dla wszystkich używanych przez niego modeli (mogą być w wersji elektronicznej)
- Gramy fair i szanujemy przeciwnika
- Przestrzegamy Najważniejszej Zasady, gramy w duchu gry i nie grzęźniemy w dysputach na temat zasad.

Zasady/klaryfikacje/regulacje dotyczące rozgrywki:
- Summoning: Można przyzywać dowolne oddziały, pod warunkiem posiadania odpowiednich modeli oraz warscrolli. Modele/warscrolle nie muszą być częścią armii wystawionej do bitwy, by zaklęcia przyzywające były dostępne.
- Machiny i załoga: Każdy warscroll, opisujący War Machines i Crew traktujemy jako jedną jednostkę (unit). Na przykład, warscroll "Empire Cannon" opisuje jedną jednostkę, składającą się z z 4 modeli: 1 modelu działa (war machine) i 3 modeli załogi (crew).
- Special Characters: W armii może znajdować się naraz tylko 1 kopia każdego bohatera imiennego (np. Nagash czy Karl Franz).
- Teren: Podczas rozstawiania terenów, ignorujemy fragment zasad mówiący o wyborze Krainy (Realm) oraz ten o losowaniu ilości terenów. Zamiast tego gracze naprzemiennie rozstawiają po 1 elemencie terenu z pośród tych przygotowanych przez ogranizatora turnieju (każdy stół ma własne tereny). Jeżeli dla elementu terenu istnieje warscroll, używamy zasad z tego warscrolla. Jeśli nie istnieje, losujemy typ terenu według zasad AoS.
- Triumfy: Ignorujemy zasady Triumfów.
- Rozbieżności w warscrollach: Warscrolle są obecnie dostępne z kilku źródeł (PDFy na stronie GW, aplikacja, wydruki w pudełkach z modelami). W wypadku rozbieżności, obowiązują zasady z PDFa ze strony GW (odpowiednio PDF na stronie jednostki lub Warscrolls Compendium).

SCENARIUSZE:
Wszystkie bitwy gramy na stołach 48x48, a teren (zapewniony przez organizatora) jest ustawiony przez graczy przed każdą bitwą według zasad Age of Sigmar. Ponieważ to pierwszy taki event na zasadach AoS, nie używamy scenariuszy - wszystkie 4 bitwy gramy według zasad podstawowych Warhammer: Age of Sigmar, czyli:
- Wielkie Zwycięstwo/Major Victory: wyczyszczenie stołu przeciwnikowi lub osiągnięcie celu Nagłej Śmierci / Sudden Death (jeśli przysługuje)
- Małe Zwycięstwo/Minor Victory: brak Major Victory + wyeliminowanie przeciwnikowi większej (procentowo) ilości modeli wystawionych do bitwy niż on nam
- Remis: brak Major Victory + równe (procentowo) straty po obu stronach
- Przegrana: przeciwnik osiągnął Major Victory lub Minor Victory

PUNKTACJA:
W każdej bitwie każdy z graczy może zdobyć 0-6 Puntów Turniejowych (PT):
0-3 PT za wynik bitwy (0-przegrana, 1-remis, 2- małe zwycięstwo/minor victory, 3-wielkie zwycięstwo/major victory)
0-3 PT za ocenę gracza przez jego przeciwnika (0-Koszmar. Żałuję, że musiałem z nim zagrać i nigdy więcej!; 1-Wolałbym nie grać z nim znowu; 2-Było OK, mógłbym znów z nim zagrać; 3-Top player, z wielką przyjemnością znów z nim zagram!)

Dodatkowo, decyzją organizatora, gracz może zostać ukarany punktami ujemnymi:
-1 PT za każde spóźnienie (na zapisy, rozpoczęcie bitwy, zakończenie bitwy itp)
-1 PT za brak kompletnego "piórnika gracza" (zasady gry, warscrolle do wszystkich używanych modeli, kostki, miarka, długopis)
-10 PT za nieuzasadnione oceny fair-play (w szczególności dotyczy '0' i '1' - patrz niżej)

Gracze przyznający swojemu przeciwnikowi ocenę '0' lub '1' mogą zostać poproszeni przez organizatora o uzasadnienie oceny. W przypadku nieuzasadnionej oceny, może ona decyzją organizatora zostać zmieniona na '2' a gracz niesprawiedliwie oceniający może zostać ukarany ujemnymi PT.

W pierwszej bitwie pary zostaną wylosowane (nie ma możliwości rzucania wyzwań). W kolejnych bitwach pary zostaną dobrane metodą szwajcarską, na podstawie sumy punktów z dotychczasowych bitew (pierwszy z drugim, trzeci z czwartym, itd.).

NAGRODY:
- Najlepszy Generał: Gracz z największą ilością PT (w razie remisu rozstrzygną wyniki procentowe z minor victory) otrzyma certyfikat "Najlepszego Generała" oraz kupon rabatowy do sklepu FGB (20% od ceny w sklepie dla produktu Galakta/FFG oraz 30% dla innych producentów, do wykorzystania w czasie 30 dni od turnieju)
- Najlepsza Armia: Gracz, którego armia zbierze najwięcej głosów na najładniejszą armię, otrzyma certyfikat "Najlepsza Armia".
- Upominki: Dodatkowo wśród uczestników zostaną rozlosowane upominki ufundowane przez firmy: Kromlech, Figurkowe Gry Bitewne oraz Casual Gaming.

FAQ:
Q1: Czy "czyste" zasady AoS oznaczają, że nie trzeba mieć listy armii/rozpiski, a przed każdą bitwą wystawiamy ile chcemy figurek z walizki?
A1:Tak, nie trzeba mieć listy armii/rozpiski, ponieważ w AoS nie istnieje takie pojęcie. Używamy standardowej metody wystawiania opisanej w zasadach Age of Sigmar.

Q2: Czy nie ma żadnych ograniczeń związanych z przynależnością rasową i można wystawić razem Demony, Elfy i Gobliny?
A2: Tak, można wystawić dowolną kombinację jednostek z dowolnej ilości ras.

Q3: Czy można używać warscrolli z Forge World'a?
A3: Tak, oczywiście pod warunkiem posiadania odpowiednich modeli.

ZGŁOSZENIA I WPISOWE:
Zgłaszamy się w tym temacie lub bezpośrednio u organizatora, podając: imię, nazwisko (+ opcjonalnie ksywa) oraz numer telefonu (może być na priv)

Wpisowe wynosi 20zł (przedpłata) lub 25zł (przy wejściu)

Aleksander Kaczor
88 1140 2004 0000 3802 3079 4173

W tytule przelewu wpisujemy: "Szturm 9 - imię i nazwisko".
Po dokonaniu przedpłaty proszę o PW lub e-mail: youngolo@gmail.com

EDIT: Dodano dodatkową nagrodę (kupon rabatowy do FGB)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2015, o 16:34 przez YoungOlo, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
YoungOlo

Lista zgłoszeń:
(pogrubiony wpis oznacza odnotowaną wpłatę)

1. Karol "gervaz" Siadul
2. Stanisław "Durant" Makowski
3. Piotr "Mikrobi" Żebrowski
4. Krzysztof Ocioszyński
5. Paweł Fijałkowski
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.

GRACZE REZERWOWI:
1.
2.
3.
X. Aleksander "YoungOlo" Kaczor

ODPADLI:
1. Jan Jankowski
2. Bartek Kołcun
3. Piotr "stefblo" Grad
4. Jan Mejor
5. Tomasz "Chaos" Ignatowicz
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2015, o 17:39 przez YoungOlo, łącznie zmieniany 15 razy.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Olku, proszę wpisz mnie na listę uczestników. Gratuluję odwagi i bezkompromisowości - organizacja takiego turnieju, to kontrowersyjny krok, ale myślę, ze ktoś musi być pierwszy. Fajnie że przecierasz szlak :)
Moja sugestia to dodanie większej ilości punktów za przyjemność z gry, niż za zwycięstwo :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

A tak mnie na profilu GW-ZT przekonywano, że Warhammer nie jest (i nigdy nie nył) grą turniejową :p
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Adamyetz
Wałkarz

Post autor: Adamyetz »

Szkoda, że ten FAQ taki pusty, więc mam dwa pytania:

1. Czy "czyste" zasady AoS oznaczają, że nie trzeba mieć listy armii/rozpiski, a przed każdą bitwą wystawiamy figurki z walizki, aż nam się znudzi?

2. Czy słusznie rozumiem, że nie ma żadnych ograniczeń związanych z przynależnością rasową i mogę wystawić razem Demony, Elfy i Gobliny? (W zasadzie tu jestem pewien, ale FAQ taki pusty...)

Awatar użytkownika
YoungOlo

gervaz pisze:Olku, proszę wpisz mnie na listę uczestników.
Dopisany :)
gervaz pisze:Gratuluję odwagi i bezkompromisowości - organizacja takiego turnieju, to kontrowersyjny krok, ale myślę, ze ktoś musi być pierwszy. Fajnie że przecierasz szlak :)
Fajnie, że będziesz. Również wśród graczy ktoś musi przetrzeć szlak :)
gervaz pisze:Moja sugestia to dodanie większej ilości punktów za przyjemność z gry, niż za zwycięstwo :)
Zobaczymy jak w ogóle wypali ten pomysł z ocenianiem. Początkowo chciałem zrobić 0-3 za bitwy + 0-3 za ocenę gracza + 0-3 za ocenę jego armii, ale po namyśle uznałem że 50/50 (bitwy/soft) to już i tak może być ciężko przełknąć sporej części graczy a co dopiero 33/66 ;-)
Glonojad pisze:A tak mnie na profilu GW-ZT przekonywano, że Warhammer nie jest (i nigdy nie nył) grą turniejową :p
Bo zasadniczo nie jest. Ten turniej to bardziej takie luźne granie, żeby potestować czy w ogóle da się grać turnieje w AoS bez zmieniania systemu o 180 stopni :)
Adamyetz pisze:1. Czy "czyste" zasady AoS oznaczają, że nie trzeba mieć listy armii/rozpiski, a przed każdą bitwą wystawiamy figurki z walizki, aż nam się znudzi?
Tak, nie trzeba mieć listy armii/rozpiski, ponieważ w AoS nie istnieje takie pojęcie:) Z tym "aż się znudzi" to jednak nie jest takie proste... ale to trzeba pograć by się przekonać :)
Adamyetz pisze:2. Czy słusznie rozumiem, że nie ma żadnych ograniczeń związanych z przynależnością rasową i mogę wystawić razem Demony, Elfy i Gobliny? (W zasadzie tu jestem pewien, ale FAQ taki pusty...)
Tak, możesz wystawić dowolną kombinację jednostek z dowolnej ilości ras. Zwykle to się nie opłaca, bo tracisz na braku synergii pomiędzy jednostkami - ale jeśli chcesz, to możesz :)

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Zgłaszam się

Stanisław Makowski Durant

I pytanie czy dopuszczone są modele nie GW, oczywiście reprezentujące właściwe jednostki?

Awatar użytkownika
YoungOlo

Durant pisze:Zgłaszam się
Stanisław Makowski Durant
Durant pisze:I pytanie czy dopuszczone są modele nie GW, oczywiście reprezentujące właściwe jednostki?
Mogą zostać dopuszczone, za akceptacją organizatora. Więc najlepiej poproszę na maila zdjęcia owych modeli z podpisem co mają reprezentować :)

Kerwantes
Mudżahedin

Post autor: Kerwantes »

Mam nadzieję że będzie więcej takich inicjatyw w przyszłości. Chętnie bym podjechał już na obecny ale moja armia Khorne Bloodbound jeszcze się maluje, pewnie pod koniec października będę miał już wystarczającą ilość pomalowanych modeli do grania.

zebrowski1973
Warzywo

Post autor: zebrowski1973 »

Proszę dopisać mnie a kiedyś moją ksywą był "Mikrobi" i tak mnie dopisz

Awatar użytkownika
YoungOlo

Kerwantes pisze:Mam nadzieję że będzie więcej takich inicjatyw w przyszłości. Chętnie bym podjechał już na obecny ale moja armia Khorne Bloodbound jeszcze się maluje, pewnie pod koniec października będę miał już wystarczającą ilość pomalowanych modeli do grania.
Jeśli tylko będzie zainteresowanie, to oczywiście będą kolejne takie turnieje :-) Także działaj z tym malowaniem (psss - moi Bloodboundzi też się malują...)
zebrowski1973 pisze:Proszę dopisać mnie a kiedyś moją ksywą był "Mikrobi" i tak mnie dopisz

Stefblo
Plewa

Post autor: Stefblo »

Wstępnie mnie zapisz -Piotr "Stefan" Grad :)

Awatar użytkownika
YoungOlo

Stefblo pisze:Wstępnie mnie zapisz -Piotr "Stefan" Grad :)
Wstępnie zapisałem ;-)

Durant
Falubaz

Parę pytań:

Czy bohater imienny może być wystawiony jako zwykły, np. czy Warlord Spinetail, albo Tretch Craventail mogą zostać wystawienie jako Skaven Hero?

Czy dopuszczone są konwersje?

woodspirit
Mudżahedin

Post autor: woodspirit »

Proszę o dopisanie
Bulwok pisze: W byciu battlowcem najlepsze jest przebywanie w pomieszczeniu z 34 innymi mężczyznami. Nie mogę się już doczekać

Awatar użytkownika
YoungOlo

Durant pisze:Czy bohater imienny może być wystawiony jako zwykły, np. czy Warlord Spinetail, albo Tretch Craventail mogą zostać wystawienie jako Skaven Hero?
Tylko, jeśli skonwertujesz oryginalny model na tyle by było jasne że to nie bohater imienny. Inaczej mówiąc, nie możesz tego samego modelu raz wystawić jako imiennego a raz jako generycznego bohatera.
Durant pisze:Czy dopuszczone są konwersje?
Tak, oczywiście - wręcz do nich zachęcamy! O ile konwersje typu podmiana ręki czy głowy nie podlegają dyskusji, o tyle poważniejsze konwersje (szczególnie takie gdzie model reprezentuje inny warscroll niż ten do którego jest przewidziany, lub w znaczący sposób różni się od oryginału) wymagają zatwierdzenia przed turniejem przez organizatora. Wysyłasz zdjęcie na youngolo@gmail.com wraz z opisem co dany model ma przedstawiać (nazwa warscrolla i wyposażenie) i albo jest OK albo musisz znaleźć inny model.
bartkolcun pisze:Proszę o dopisanie

Durant
Falubaz

Tylko, jeśli skonwertujesz oryginalny model na tyle by było jasne że to nie bohater imienny. Inaczej mówiąc, nie możesz tego samego modelu raz wystawić jako imiennego a raz jako generycznego bohatera.
Przepraszam że się dopytuję ale czasu mało, malować w te upały jest trudno więc odcinam sobie pracę jak się da ;)

Czy mogę wystawić bohatera imiennego (nieskonwertowanego) jako generycznego jeśli nie wystawiam innego jego modelu jako imiennego?

Awatar użytkownika
YoungOlo

Durant pisze:Czy mogę wystawić bohatera imiennego (nieskonwertowanego) jako generycznego jeśli nie wystawiam innego jego modelu jako imiennego?
Nie, to się nazywa proxowanie :-)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

YoungOlo pisze:
Durant pisze:Czy mogę wystawić bohatera imiennego (nieskonwertowanego) jako generycznego jeśli nie wystawiam innego jego modelu jako imiennego?
Nie, to się nazywa proxowanie :-)
jakos na szturmach Manfred czy Vlad pieszy mógł robić za wampira killera :P i nie robiles z tego proxa
sam przeciez gralem tak albo modelem Morathi jako zwykla czarodziejka
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Kerwantes
Mudżahedin

Post autor: Kerwantes »

Jego turniej, jego zasady. Nie mam jakiegoś modelu to nim nie gram, proste jak konstrukcja cepa.

ODPOWIEDZ