I powiem tak - jeśli cała gra będzie trzymać podoby poziom, to gra ma potenciał stać się gigahitem na miarę tego jakim był BF3 i BF4 ( tj, jak już go jakiś rok po premierze podłatali i ponaprawiali beznadziejny kod internetowy z jakim gra startowała ).
Z rzeczy które mi się (szczególnie) podobają :
Animacje wchodzenia do pojazdów - niby mała rzecz, a fajnie buduje imersję. Zawsze mi właśnie tego w BF brakowało. Nie ma co prawda (jeszcze?) animacji wychodzenia, ale to akurat ma uzasadnienie z pkt widzenia grania - jeśli z czołgu gracz ucieka to w jego żywotnym interesie jest by przebiegało to bez zbędnych przestoi.
Broń stacionarna - wyglada że WRESZCIE zacznie być choć trochę użyteczna. W poprzednich BF-ach, tego rodzaju zabawki były generalnie bardzo mało uzyteczne, raz że z racji zazwyczaj małej mocy, dwa, z racji zazwyczaj z zadka wziętego umiejscowania. Teraz prócz ckm-ów będą też szybkostrzelne działka p-lot ( zdolne też do uszkadzania czołgów ), armaty, a nawet wypatrzyłem stojącą w bazach drużyn ciężką artylerię, która ja sądzę będzie miała zasięg akurat do najbliższej flagi. Używanie takiej na pewno znacznie utrudni spawncamping.
Mapa - ok, tu trzeba zachowaś jeszcze sporo sceptycyzmu, w końcu pokazano na razie tylko jedną i tylko w trybie podboju, ale na tym jednym przykładzie podoba mi wyraźny powrót do filozofii budowania map z BF3, zamiast aż do przesady długodystansowych map z Bf4, gdzie może i wygladały one bardziej realistycznie, ale bardzo brakowało w nich osłon, a nadmiar wyskodostępnych obszarów przerabiaj je w raje dla kamperów.
Klasy - tym razem bedzie ich aż 6, bo doszły klasy pilota i czołgisty ( które automatycznie są wybierane gdy spawnujemy się w w/w pojazdach ). Co też mi się bardzo podoba wyglada na to, że nareszczie też wszystkie klasy będą miały dostęp do jakiegoś rodzaju broni przeciwpancernej, co oby było remedium na to że mało kto gra w podboju medykiem, bo ten do tej pory był bezbronny wobec dominujacych ten tryb pojazdów.
Pojazdy - raz że już widać ich było całkiem sporo, to naprawdę podoba mi się to jak na razie się prezentują. Czołgi wyglądają na adekwatnie powolne, ale i stabilne ( w trójce nawet 70 tonowy abrams trzęsł się jak epileptyk na najmniejszych wybojach ), a co większe warianty jak A7V mogą pomieścić nawet 6 graczy ( ale wątpię by ostatnie stanowisko z km broniącym tyłka było często zajęte ). Jest też modułowe niszczenie I może wreszcie z łaski swojej lotnictwo nie bedzie aż tak bzdurnie przegięte.
Behemoty - czyli gigantyczne maszyny wojenne ( pokazano na razie sterowiec, będą też pancernik i pociąg pancerny ) które dostaje przegrywająca drużyny pod koniec meczu. Koncept absolutnie odjechany i adekwatnie wykonany

Destrukcja - po i tak dość konkretnych w tym względzie BF3/4, wygląda na to że DICE idzie ktok dalej ku ideii totalnie zniszczalnej mapy, łącznie z kraterami w ziemi ( co po prawdzie istniało już w trójce, choć na dość małą skalę ). Na pewno będzie to wyglądało ciekawie, choć prawdpodobnie dłuższa gra podboju będzie się kończyła się w morzu ruin ( co poniekąd bardzo pasuje do okresu ).
Szarża z bagnetem - ponownie, perfekcyjnie pasuje do odgrywanego okresu. Zresztą widok gdy nasz wojak w rykiem szarżuje by nadziać wroga jak go na bagnet jak kebab jest wprost czaderski. Nie mówiąc już o tym, że co niektórzy gracze już wykminili że można używać dostawanego tak przyspieszenia do wiania przed wrogiem

Z rzeczy które mogą ( choć nie muszą niestey ) wypalić :
Broń - tej jak na razie pokazano dość mało. Nie oczekuję oczywiście że BF1 wystartuje z 90 broniami głównymi ( jak ma Bf4 po wszystkich dodatkach ), ale dobrze by było, żeby tych pukawek było chociaż z 50. BF hardline właśnie mi z tego powodu nie zyskał takiej sympatii graczy, bo ilość broni z jaką powinien startować uzyskał dopiero w okoliach trzeciego DLC.
Dodatki do broni - wedle zapowieni nie będzie dodatków sensu strikte, tylko 2-3 konfiguracje, dające konkretne kary i premie, co przypomina system z Medal of Honor: Warfighter ( nie muszę chyba przypominać, że gra super udana to nie była ). O ile rozumiem odejscie od nie potrzebnie przekombinowanego systemu z czwórki, z jego 6 (absloutnie identycznymi w działaniu ) tłumikami i 6 chwytami ( z 3 różnymi sposobami działania, które z jakiegoś z czapy wziętego powodu czyniły broń mniej celną ), to czemu nie wiązć na warszat zmodyfikopwanego modelu z trójki ? Bo akurat już nawet wtedy dodatków do broni to trochę istniało wbew pozorom.
Snajperki - mam nadzieję (na razie nie potwierdzoną, ale i nie zaprzeczoną ) że tym razem programiści nie popełnią dwóch moim zdaniem zupełnie kretyńskich decyzji designerskich, a mianowicie ograniczenie zabijania strzałem w korpus do *żałosnych* 15m, oraz istnienia zamka dwutaktowego jako dodatku ( no serio, mam jeszcze odblokować ulepszenie które jast tak absolutnie niezbędne do działania snajperki ? Broń automatyczna jakoś nie ma ulepszenia które było by wymagane do możliwości strzelania ogniem ciągłym )
Ale jedna rzecz nie podoba mi się absolutnie już teraz - głos ogłaszający graczom przebieg bitwy. Wstawienie tu beznamiętnego kobiecego głosu jest uważam zupełnie nie na miejscu.....
A jakie są wasze wrażenia