Bardzo duze problemy z podkładem

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leoncoeur
"Nie jestem powergamerem"

Problem z podkładem

Post autor: Leoncoeur »

Ostatnio zauważyłem, że sprayowane przeze mnie figurki zaczynają pękać (na szczęście tylko na wierzchu :P).. Nie dodaje wcale dużo farby, warstwy są raczej cieniutkie. Więc to nie jest chyba przyczyna za grubo nałożonej farby. Czy to może być wina starego sprayu?

Pozdrawiam, Leon.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Pękać? Pokaż fotki.

Plastiki czy metale?

Jeśli plastiki Ci "chropowacieją" po nałożeniu sprayu - niszczysz figurki trzymając puszkę za blisko.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

eeee. a jakiego spraju używasz?
i co pea, nałożony podkład?
Figsy czyste?
Probowaleś z onnym sprejem?

Awatar użytkownika
Leoncoeur

Post autor: Leoncoeur »

No właśnie chropowacieją. Pęka farba na nich. Figurki plastikowe, chociaż metali nie próbowałem. Na fotkach raczej nie będzie widać bo to drobne pęknięcia, ale widać to w sumie po pomalowaniu (jak zamaluje to miejsce). Az widać szary plastik pod nimi.. Używam sprayu Citadel Chaos Black (ma ponad pół roku i stał na półce w temp. pokojowej). Sprayuje w odleglosci 20cm od figurki...

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

proponuję akryl w spray'u firmy Maimeri. O ile matowy lakier samochodowy niszczy figurki przy nieodpowiednim użyciu, o tyle spray Maimeri ładnie, gładko się nakłada, daje śliczny gładki mat i mocno się trzyma. puszka kosztuje ok. 15 zł w sklepach dla plastyków.

Awatar użytkownika
PoNuRy
Mudżahedin

Post autor: PoNuRy »

ja mam podobny problem jak prysnełęm spreyem GW na jołmenow:P popołudniu zrobie zdjecie bo moze mamy ten sam problem.

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

a jak się skończyła ta dramatyczna historia ?

Jutro będę sprayował plastiki i jak mi coś pęknie to zabije ;P

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Sprejujcie minimum 30 cm od figurek.

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: dead »

1 przyczyna ...
zle wymieszany sprej
2 przyczyna ...
wadliwy sprej - problem z jego skladem
tak to wg mnie wyglada ...
ja mialem ten sam problem z czarna matowa farba ktora kupowalem za 8 ziko za puszke 200ml ... po prostu farba z figsow "sciekala" tworzac pekniecia okazalo sie ze to byla wina zlego wymieszania sie skladnikow ... problem mozna rozwiazac w 1 sposob ... po podkladowaniu nalezy figurki potraktowac cienka warstwa lakieru (ja uzywam modelmastera w sloiczku pod pedzlaka) daje to porzadany efekt tzn zalepia pekniecia i twozry warstwe do ktorej farba dobrze sie trzyma i mozna malowac ...
w przypadku GW nigdy nie mialem takich problemow ... jest to chyba najlepsza farba podkladowa jaka moje galy widzialy ^^" tylko ze troche kosztuje ;) ale coz za jakosc se placi ^^"

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Hmmm może za dużo dąłeś spray'u. Albo za blisko trzymałeś.
Nie mam zielonego pojęcia czemu ;/ . A doze wstrzasnołęś puchą :) ?
ja trząsę ja nawet do 10 min i wtedy nakładanie farby jest oszczędne i cienkie warstwy się nakładaja ;) .

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Dziś podkładowałem moją deskę, i po wyschnięciu pozostały chropowate części, NIE PĘKNIĘCIA Obrazek
nie wiem co zrobić ;/ bo ciezko sie bedzie to malowało.
Jak myślicie, jad dam do dot-4 to zmyje się ?

Awatar użytkownika
macmet

Post autor: macmet »

Wygląda jakbyś sprejował za blisko i farba wżarła się w tworzywo (bo necron jest plastikowy?). Jeśli moja diagnoza jest słuszna to ciężko będzie coś z tym zrobić, bo w rozpuszczalniku deformacja powierzchni raczej nie zejdzie. I choć myślę że to dość oklepana porada i spodziewasz się czegoś konkretniejszego, to sprejuj z większej odległości i dobrze mieszaj (wstrząsaj) farbę przed użyciem. No, ale mogę się mylić, bo co tam ze mnie za autorytet :wink:.

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Post autor: Kapitan Hak »

Może drobnoziarnisty papier ścierny (koniecznie zamoczony w wodzie) załatwi sprawę?
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

no papier super drobny na podłożu oczywiście materiałowy bo tylko ten możesz moczyć w wodze i powinno być ok, ale super drobny !!!!
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

ok spróbuję, choć nie jestem przekonany czy to pomorze , a sprayem psikałem z daleka !! dlatego się dziwie ze takie coś powstaje ;/

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

no papier super drobny na podłożu oczywiście materiałowy bo tylko ten możesz moczyć w wodze i powinno być ok, ale super drobny !!!!
są specjalne papiery wodne zaczynają się od 1000+ i są z papieru :)

Dziś podkładowałem moją deskę, i po wyschnięciu pozostały chropowate części, NIE PĘKNIĘCIA
zbyt pospieszyłeś się ze sprejowaniem. Sprejowanie plastików należy rozłożyć na dwa etapy... pierwszy delikatny z daleka, tak by na figsie została farba ale go nie zalewała. Po wyschnięciu można psiknąć ponownie, już bardziej dokładnie

niestety figsy GW są robione z dupnego plastiku... i tak dobrze że metale sie jeszcze nie rozpuszczają :wink:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Dokładnie jak Macmet napisał - podpisuję się.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Artek'sWorkshop pisze:choć nie jestem przekonany czy to pomorze
to mazowsze

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Lunn pisze:
Artek'sWorkshop pisze:choć nie jestem przekonany czy to pomorze
to mazowsze
moim zdaniem Artek to jednak bardziej pomorze

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Oj tam, oj tam ;P ok, zauważyłem ze jak psikam sprayem metalowe figsy to przeważnie nic się nie dzieje :P ani nie zżera metalu ani nic :)
Czyli teraz jak będę malował plastikowe figurki to mam z dużej wysokości a potem poprawić tez nie zablisko tak?

ODPOWIEDZ