Będziemy tu umieszczali wszystkie spostrzeżenia i pytania dot. nowej edycji. Niech ten dział trochę odżyje bo na razie to żyje tylko cmentarz

To zacznę od siebie. Chciałem napisać, że w końcu doczekałem się momentu, gdzie będę mógł odkurzyć swoją 6 ed. figurkę monstrous revenanta (daw. Winged nightmara z 6 ed.). Cieszę sie ponieważ możemy tam wsadzić nawet herosa BSB, a cały model bierze Armour Save od jeźdźca. Model jest traktowany jako Large Cavalry i daje całkiem dobrą siłę uderzeniową jak na herosa. Mimo, że nie jako Towering presence nie możemy nim dołączać do oddziałów to można mu dać całkiem dobrą ochronę. Moje złożenie wygląda tak:
Vampire courtier [blood dragon] (plate armour) [205]
(lance, Great weapon, paired weapons, shield, BSB) [80]
Legend of the Black knight (+1 AS, 4+ Aegis) [100]
Eternal Duellist (przerzut "1" na trafienie, ranienie oraz AS w CC) [75]
monstrous revenant z upgradem (+1 Str, +1AP) [190]
Total: 650p
Mamy gościa z 2+ AS i 4+ aegis
Dodatkowo bierze Resilience 5 od potworka i HP 4. W walce jest przygotowany na każdą ewentualność i jako weapon master może zmieniać broń w każdej turze walki. W przypadku walki ze słabym oddziałem albo, który ma parry może wziąć paired weapons i wypłacić 5 ataków. Jako, że jest BSB może z powodzeniem wbijać się w niektóre oddziały i je przetrzymać. Duży Offensive i deffensive skill [8] w końcu się bardziej przydaje i przeciwko jednostkom z offensive skill 4 trafiamy na 2+ a sami jesteśmy trafiani na 5+. Potworek stracił co prawda D6 hitów od stompa ale jego 4 ataki z S5/6 + 1 stomp wystarczą aby wyrządzić krzywdę.
eteryki z 3+ aegis na niemagiczne i 5+ na magiczne nie wyglądają też tak źle. Mówię o wraciakach. Z ich sweeping atakiem, który wymaga tylko zetknięcia się przynajmniej 1 modelem aby wypłacić od całego oddziału (o ile dobrze wyczytałem) są spoko. Teraz nie giną jak muchy z magii.
Zastanawia mnie jeszcze jaka opcja brania szkieletów jest teraz najlepsza? Myślałem o zwykłym HW + shield jako, że będą co najlepiej trafiani na 4+ od frontu i dać im banner of legion zwiększający bonus za szeregi o 4. Pamiętając, że teraz BSB pomniejsza sypanie o ilość bonusu za szeregi, czyli w tym przypadku o aż o 4. Wydają się być spoko opcją na przetrzymanie.
I moje pytanko... co daje zdolność ghouli unholy appetite? Bo nie za bardzo tego rozumiem.
Co sądzicie o zmianach, które zostały wprowadzone?