Overkill na mouncie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yarma
Chuck Norris

Overkill na mouncie

Post autor: yarma »

Czy można nabijać overkilla na mouncie? Temat był poruszany w różnych innych tematach, ale padały różne odpowiedzi. Jak to w końcu z tym jest?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Można.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Kołata pisze:Można.
a mozna prosic cytacik ?

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

thurion pisze:
a mozna prosic cytacik ?

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

thurion pisze:
a mozna prosic cytacik ?
Proszę :)
"If a character is riding a steed or a monster, the mounts fights in the challenge as well as its rider" s. 77

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

4 karabiny pisze:
thurion pisze:
a mozna prosic cytacik ?
Proszę :)
"If a character is riding a steed or a monster, the mounts fights in the challenge as well as its rider" s. 77
a gdzie w tym cytacie zawiera sie teza ze rany z overkilla na characterze moga byc naklepywane na overkillu na mouncie?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

nie można IMO tzn niestety nie mam przy sobie w tej chwili RB ale kiedyś sam się nad tym zastanawiałem i sprawdzałem w opisie overkilla w którym to o ile pamietam wymieniony był jedynie heros nie było natomiast adnotacji że podobnie nadmiarowe rany nabite na rydwanie czy monsterze sa wliczane do overkilla. Jeśli mógł bym prosić o cały opis ovrkilla to pokaże o który fragment mi chodzi.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Hmm ile razy widziałem kinga na chariocie (a sam nim gram czasem) to zawsze ludzie scorują 9 cr na rydwanie, król ląduje na dupsku a oddział się sypie.

Jakoś zawsze przyjmowałem to za pewnik.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Gogol pisze:nie można IMO tzn niestety nie mam przy sobie w tej chwili RB ale kiedyś sam się nad tym zastanawiałem i sprawdzałem w opisie overkilla w którym to o ile pamietam wymieniony był jedynie heros nie było natomiast adnotacji że podobnie nadmiarowe rany nabite na rydwanie czy monsterze sa wliczane do overkilla. Jeśli mógł bym prosić o cały opis ovrkilla to pokaże o który fragment mi chodzi.
z tego co pamietam to jest napisane tylko, ze mozna nabic +5 do overkilla jak juz zwykle rany nie wchodza. To, ze nie jest napisane w co mozna tylko w jedna strone zintepretowac... we wszystko co jest w challangu. W nim jest takze mount jak juz padl cytat.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Excess wounds caused when attacking characters are normally discounted because all the effort of these attacks goes into fighting the character. As any excess wounds are not inflicted, they are not counted towards the combat result. However, any excess wounds scored when fighting a challange do count towards the combat result (up to maximum of +5), even though they are not actually inflicted. This is called overkill rule.
Zapewne o ten cytat chodzi i o pierwsze zdanie. Niemniej nie uważam, aby jednoznacznie wykluczał overkill po mouncie. Przykład kursywą podany przez GW oczywiście tradycyjnie beznadziejny, bo traktuje o sytuacji najprostszej z możliwych, a sytuacji walki z mountem nie uwzględnia.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Shino pisze: To, ze nie jest napisane w co mozna tylko w jedna strone zintepretowac... we wszystko co jest w challangu. W nim jest takze mount jak juz padl cytat.
ostatnio dziwią mnie te twoje interpretacje...
primo, nie mozna zinterpretowac tylko w jedna strone, mozna zinterpretowac we dwie
secundo, to ze ty interpretujesz w jedna nie znaczy ze jest ona jedyną sluszną interpetacja

mount jest w challange'u, ale nie jest charakterem...

Yarma dobrze zauwazyl ze to nie jest tak oczywiste i nie jest to sprawa na jedno slowowe czy jedno zdanowie wyjasnienie jak niektorym sie wydaje, przekonaj niedowiarkow ;)

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

(...)However, any excess wounds scored when fighting a challange do count towards the combat result (up to maximum of +5)(...)
- ani słowa na czym te woundy miałyby być nabite. imho - nabite na mouncie liczą sie do CR.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

GreatTaurus pisze:
(...)However, any excess wounds scored when fighting a challange do count towards the combat result (up to maximum of +5)(...)
- ani słowa na czym te woundy miałyby być nabite. imho - nabite na mouncie liczą sie do CR.
Excess wounds caused when attacking characters are normally discounted because all the effort of these attacks goes into fighting the character.

Awatar użytkownika
yarma
Chuck Norris

W tamtym sezonie, jak skwarczak grał eshinem, to nabijał na smokach fellbladem po 11 bonusów do CRa. Dla mnie to było jakieś dziwne, ale widzę, że w dalszym ciągu to nie jest takie oczywiste. Zresztą twierdził on, że bohater stojący w tylnym szeregu też nie dostawał ran za fellbleda, a teraz zdaje się, że już może oberwać. Co sezon to nowe interpretacje...

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

po przeczytaniu całego rozdziału o Challenge mam takie pytanie - czy wogóle można bić po mouncie w Challenge'u? bo cały opis sugeruje, że bije się tylko po characterze.
ale to pewnie tylko kwestia braku precyzyjności ze strony GW w opisywaniu zasad.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

trikk pisze:
GreatTaurus pisze:
Excess wounds caused when attacking characters are normally discounted because all the effort of these attacks goes into fighting the character.
Tak, potem nawet fajny przykład dali. Tyle, że nie wyjaśnia to sprawy mounta.

Pierwsze zdanie to stwierdzenie oczywiste. Jak biję w charaktera normalnie ataki i zadam mu np. 3 rany, a on ma 2, to ta ostatnia jest tracona. Ale przecież jak wbijam np. orłowi 4 rany, a on przecież ma max 3, to też tracona jest ostatnia. Tak więc nie tędy droga moim zdaniem do wyjaśnienia kwestii.
Napewno nie jest tak jak Shino napisał, że zinterpretować można tylko w 1 stronę. Są dwa wyjścia:
- overkill można zrobić tylko na herosie
- overkill można zrobić na czymkolwiek (czyli heros albo jego mount)

Z tego co pamiętam to całą 6tą edycję grało się tak, że wybierało się albo herosa albo mounta. A zapis w 6 ed RB jest kubek w kubek taki sam.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

GreatTaurus pisze:po przeczytaniu całego rozdziału o Challenge mam takie pytanie - czy wogóle można bić po mouncie w Challenge'u? bo cały opis sugeruje, że bije się tylko po characterze.
ale to pewnie tylko kwestia braku precyzyjności ze strony GW w opisywaniu zasad.
Masz napisane, że mount walczy w challangu - jeżeli walczy to zarówno atakuje jaki może być atakowany.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

thurion pisze: ostatnio dziwią mnie te twoje interpretacje...
primo, nie mozna zinterpretowac tylko w jedna strone, mozna zinterpretowac we dwie
secundo, to ze ty interpretujesz w jedna nie znaczy ze jest ona jedyną sluszną interpetacja
o fakt... zle suie wyslowilem.. chodzilo mi wlasnie o to, ze nie mozna tego intepretowac tlyko i wyacznie jako overkill w championa... :) bo jest to nowe zdanie i opisuje tlyko co sie dizeje z excess wounds...

niemniej dzis juz nie napisze dluzszego wywodu co i jak wedlug mnie powinno byc :) jak tlyko odpoczne od areny to to zrobie :)

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Scimitar pisze:
GreatTaurus pisze:po przeczytaniu całego rozdziału o Challenge mam takie pytanie - czy wogóle można bić po mouncie w Challenge'u? bo cały opis sugeruje, że bije się tylko po characterze.
Masz napisane, że mount walczy w challangu - jeżeli walczy to zarówno atakuje jaki może być atakowany.
Dokładnie. Nie twórzmy problemów. Mount walczy w czelendżu - overkil jest w czelendżu - może być overkill na mouncie. Tym bardziej, że w drugą stronę działa tez smok może nabić 5 overkila na czempionie.

Awatar użytkownika
yarma
Chuck Norris

4 karabiny pisze:Tym bardziej, że w drugą stronę działa tez smok może nabić 5 overkila na czempionie.
O prosze. Wg mnie bardzo fajny i logiczny argument za overkillem na mouncie. Mocno przechylający szale.

ODPOWIEDZ