BSB + Longbow

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

BSB + Longbow

Post autor: Andy »

Ostatnio miałem na turnieju taką sytuacje że BSB biegał z magicznym łukiem.

Mam pytanie czy to jest możliwe.
Jeżeli jest sie BSB to normalnie nie ma sie łuku.. co za tym idzie chyba nie można wsiąść sobie magicznego łuku?

jak w końcu z jest z tą zasadą.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Ja Ci odpowiem, ja!! ;)

Problem w tym, że mamy tu do czynienia z pewną luką w zasadach. BSB nie ma łuku (traci go z normalnego ekwipunku), ale nic mu nie zabrania wziąć magiczną broń (no chyba że ma magiczny sztandar ale to inna para kaloszy). Ta luka o której wspomniałem to fakt że magiczne łuki, w świetle zasad nie różnią się od np magicznego miecza.
Stąd pewne osoby nie widzą żadnych przeciwwskazań co do używania magicznych łuków (które jak już wspomniałem łukami nie są - w świetle zasad). Osoby te muszą mieć jasno napisane, że białe jest biała, a czarne jest czarne. Bo same pomyśleć nie mogą.

Ja kieruję się pewnym zmysłem logiki. Skoro BSB łuku mieć nie może to i magicznego ni jak mu nosić.

Rozprawiać nad tym jak można strzelać z łuku (nogami, zębami itp) oraz gdzie można wsadzić sobie sztandar w czasie strzelania z łuku, nie zamierzam, bo to bezsensowna, jałowa dyskusja którą wielokrotnie już tu prowadziliśmy.

Fakt jest faktem, że jeśli na turnieju sędziowie nie wyrażą sprzeciwu, można dawać BSB magiczny łuk (a dzięki temu również magiczne strzały). Grając w domu z kumplem też lepiej zapytaj sie go czy nie ma nic przeciwko.

O zapisie z uściśleń że jest to ustawienie niesportowe też już nie wspomnę ;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Christos, ja powoli trace nadzieje ze BSB pozbedzie sie magicznego łuku, po tym jak ujrzałem Army Booka do nowych HE, gdzie BSB moze biegac z dwurakiem i tarcza naraz - choc tu wzgledem zasad jest wszystko jasne (nie ma zapisku ze nie moze czegoś nosic)
obowiam sie jednak ze czesc graczy WE "przez analogie" do HE uzna luki na swoim BSB za całkowicie normalne :) choc analogii w zasadach wcale nie bedzie.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Nienawidzę PG ....

Grając z takimi na turnieju słabo sie robi ...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Andy pisze:Nienawidzę PG ....

Grając z takimi na turnieju słabo sie robi ...
To że ktoś używa łuku na BSB to nie znaczy, że jakiś PG z niego.

Widzę Christos, że nie mogłeś się powstrzymać od jawnie stronniczej odpowiedzi. Ja to trochę naprostuję. Otóż w świetle zasad BSB u WE traci łuk jaki posiada (czyli ten longbow co go nosi każdy noble). Nie może wziąć żadnej dodatkowej niemagicznej broni. Natomiast nie ma żadnych przeciwskazań do używania broni magicznej. Jedyne restrykcje ogólne (RB, FAQi i inne publikacje) dotyczące BSB mówią, że nie może on nosić tarczy (zarówno magicznej jak i niemagicznej), a także broni wymagających dwóch rąk(zarówno magicznej jak i niemagicznej). No i generalnie to się tyczy broni niestrzeleckich. Powszechnie wiadomo też, że taki łuk nie jest bronią dwuręczną. A więc w świetle zasad jest to legalne co należy z całą stanowczością podkreślić.
Nie należy mieszać tutaj jakiś "zdrowych rozsądków" i innego fluffowego pierdzenia. Jak ktoś nie lubi, albo ma jakieś obiekcje to se nie używa i tyle. To tak samo jak z szarżami taktycznymi i tysiącem innych rzeczy, które w odczuciu tych samych osób narzekających na łuk u BSB są w porządku.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

IMHO to nie powinno być tak, że jak się BSB zakazuje noszenia łuku, to bierze se łuk (magiczny, bo magiczny, ALE ZAWSZE ŁUK).
Swoją drogą GW mogłoby uściślić pewne rzeczy, bo póki co to dziura goni dziurę :wink:
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Scimitar pisze: To że ktoś używa łuku na BSB to nie znaczy, że jakiś PG z niego.
napisałem PG bo już trochę poznałem te osoby ... i raczej grają one według zasady "Wygrana albo nic!"

Osobiście uważam iż połączenie BSB + Łuk powinno być zabronione. Nie znam sie dokładnie na WE ale to jakoś tak niefajnie się gra z takimi motywami... przynajmniej dla mnie.

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

Zabrońcie tez wszystkim sztandarowym oddziałów strzelanie z łuków, uzywania dwuręcznej broni, czy tez używania tarczy w końcu też mają zajeta rękę sztandarem. Czyli np wszelakim oddziałom łuczników, kuszników, strzelców, questom, swodmasterom, itp. Czyli jak bierzecie 10 ze sztandarem to bije lub strzela zawsze tylko 9 bo jeden trzyma sztandar tak samo ma innego save-a ponieważ nie uzywa tarczy bo ma zajętą rękę.
Jezeli takie będzie uściślenie jak najbardzie zgodne logiką, w końcu trzeb a miec 2 ręce do strzelania to BSB równiez nie powinien brać łuku...
Do tej pory ten postulat jest bez sensu ponieważ ta gra nie jest rzeczywistością tylko grą, a niektóre zasady są po to żeby zwiększyc jej grywalność a nie na siłe wprowadzać logikę.

Knight

Awatar użytkownika
RomualdZielony
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: RomualdZielony »

Zgadzam się z Knightem - fluffowo każdy sztandarowy nie może posługiwać się dwurakiem/bronią strzelecką. A wg zasad mogą, to tak samo jak zostało udowodnione BSB może mieć magiczny łuk.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Knight pisze:Zabrońcie tez wszystkim sztandarowym oddziałów strzelanie z łuków, uzywania dwuręcznej broni, czy tez używania tarczy w końcu też mają zajeta rękę sztandarem. Czyli np wszelakim oddziałom łuczników, kuszników, strzelców, questom, swodmasterom, itp. Czyli jak bierzecie 10 ze sztandarem to bije lub strzela zawsze tylko 9 bo jeden trzyma sztandar tak samo ma innego save-a ponieważ nie uzywa tarczy bo ma zajętą rękę.
Jezeli takie będzie uściślenie jak najbardzie zgodne logiką, w końcu trzeb a miec 2 ręce do strzelania to BSB równiez nie powinien brać łuku...
Do tej pory ten postulat jest bez sensu ponieważ ta gra nie jest rzeczywistością tylko grą, a niektóre zasady są po to żeby zwiększyc jej grywalność a nie na siłe wprowadzać logikę.

Knight
Słusznie powiedziane - jakoś to nikogo nie mierzi :) I tu i tu takie są zasady, więc trudno.
Scimitar pisze:

To że ktoś używa łuku na BSB to nie znaczy, że jakiś PG z niego.

napisałem PG bo już trochę poznałem te osoby ... i raczej grają one według zasady "Wygrana albo nic!"

Osobiście uważam iż połączenie BSB + Łuk powinno być zabronione. Nie znam sie dokładnie na WE ale to jakoś tak niefajnie się gra z takimi motywami... przynajmniej dla mnie.
Więc skoro czasem takowego BSB używam, to już mnie nie lubisz ?? fajnie :lol2:

Owszem gram, by wygrać. Ale tak jest z czymkolwiek - czy w kosza z kumplami na boisku, czy w siatkę na plaży, czy w brydża z dziadkiem. Oczywiście wygodnie jest mówić, że się gra dla zabawy itd. Ale to takie usprawiedliwienie na wypadek porażki. Ja też lubię tę grę i samo granie w nią sprawia mi przyjemność, ale to nie oznacza, że nie chcę wygrać. Każdy podświadomie chce wygrać. To ludzka natura - udowodnić innym przedstawicielom swojego gatunku, że jest się lepszym od innych.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Scimitar pisze: Powszechnie wiadomo też, że taki łuk nie jest bronią dwuręczną.
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie mi powyższego: jak łuk może nie być bronią dwuręczną ?
(sarkazmu nie szukać, bo go tu nie ma 8) )
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
fingolfin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: fingolfin »

fluffowo jak sie koles nie rusza to moze sztandar wbic w ziemie i po sprawie chyba ze jest to konny :D :wink:

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Scimitar pisze:
Widzę Christos, że nie mogłeś się powstrzymać od jawnie stronniczej odpowiedzi. Ja to trochę naprostuję.
A to dziwne, bo wydawało mi się, że własnie nie była stronnicza (w kwestii samych zasad, bo komentarz juz jak najbardziej był).
Knight pisze: Zabrońcie tez wszystkim sztandarowym oddziałów strzelanie z łuków, uzywania dwuręcznej broni, czy tez używania tarczy w końcu też mają zajeta rękę sztandarem
To jest dopiero fluffowe pierdzenie. Jak nie widzicie róznicy między sztandarowym armii (tak na marginesie bohaterem), a zwykłym sztandarem oddziału to o czym my tu mówimy?
Podpowiem jedynie, że zasady sztandaru oddziału to pewne uproszczenie, dla ułatwienia gry.

Awatar użytkownika
slyslaysson
Mudżahedin

Post autor: slyslaysson »

Dorzucę swoje trzy grosze do dyskusji.
Wydaje mi się, ze cały spór o BSB wynika z tego, że mamy przed oczami Bitwę pod Grunwaldem (film) i potężne sztandary, które wtedy dźwigano. Podobnie, zresztą, jak BSB Wood Elfów z GW.
Tymczasem wiele figurasków z GW i nie tylko, ma sztandary, totemy i tym podobne, przymocowane do pleców - podobnie jak np. Japończycy (vide Ostatni Samuraj) - w związku z tym mają obie łapki wolne i z łuku jak najbardziej naparzać mogą.
Dwurak i cieżka tarcza? Dla chcącego nic trudnego - chociaż myślę, że ograniczenie swobody ruchu przez sztandar znacznie utrudniałoby walkę i taki zawodnik szybko by poległ (w sumie - ze zwykłym mieczykiem pewnie też).
Poza tym mamy jeszcze magię, możemy wykombinować, że nasz szandar jest lekki jak piórko itd.
Jak dla mnie, to zabronić BSB strzelać - nie można?

Zastanawia mnie natomiast inna kwestia:
Jeśli BSB nie ma longbowa (bo nie ma), nie ma magicznego łuku (bo nie wykupił) i lata z HoDA - to jak on tymi strzałami? Rzuca? Wbija, niczym Legolas, we wroga? Ale to chyba w CC?

Reasumując - myślę, że powinno się BSB pozwolić strzelać i używać np. HoDA (w przypadku WE), z zastrzeżeniem, że musi sobie jakiś łuk (kuszę) dokupić.

Tyle filozofowania z mojej strony.
Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

Wszystkie kotki, na których poużywał Slaanesh, błagam o wybaczenie.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

slyslaysson BSB bez łuku nie może miec HoDA (tzn miec chyba może - nie mam teraz podręcznika pod ręką - ale z niej nie strzeli).

Na tym cały myk polega. BSB dostaje ten magiczny łuk który pozwala re-rollować nieudane hity i z niego strzela z HoDA.

I od razy wyprzedzam pytanie: nie, ni emozna re-rollować takiego strzału z HoDA. Strzały maja adnotacje że przy strzelaniu z magicznego łuku jego zdolności sa ignorowane (zreszta to było by samobójcze dla BSBka ;) )

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Tiger Brown pisze:
Scimitar pisze: Powszechnie wiadomo też, że taki łuk nie jest bronią dwuręczną.
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie mi powyższego: jak łuk może nie być bronią dwuręczną ?
(sarkazmu nie szukać, bo go tu nie ma 8) )
Ja mówię o zasadach WFB, a nie jak jest w realu. Muszkiet, kusza, łuk - nigdzie tam nie ma, że wymaga dwóch rąk do użycia. W rzeczywistości jak się strzela z muszkietu to każdy wie, z łuku też, ale to nie jest real, ale fantasy.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

A w fantasy to każdy wie że te bronie strzelają same, wisząc metr nad ziemią i kierowane wolą strzelca.

Wiem, Scimi czepiam się ;) Oczywiście rozumiem twoja argumentacje, ale wolałbym żebyśmy kierowali się zdrowym rozsądkiem w sprawach tak oczywistych jak ten łuk.

Było by znacznie prościej (i dlatego głównie tak uparcie stoje przy swoim).

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Christos pisze:A w fantasy to każdy wie że te bronie strzelają same, wisząc metr nad ziemią i kierowane wolą strzelca.

Wiem, Scimi czepiam się ;) Oczywiście rozumiem twoja argumentacje, ale wolałbym żebyśmy kierowali się zdrowym rozsądkiem w sprawach tak oczywistych jak ten łuk.

Było by znacznie prościej (i dlatego głównie tak uparcie stoje przy swoim).
Jaki zdrowy rozsądek ?? Jak ktoś ci napisał, że czasem w regimentach sztandarowy ma inną broć, czy dwuraka nie może trzymać to go wyśmiałeś.
Właśnie w WFB nie można kierować się tak zdroworozsądkowo, bo później różne wydziwasy wychodzą. A że GW oczywiście jest niekonsekwentne i albo się broni przed wydaniem jednoznacznej opinii (choć Alessio coś tam niby bąknął). No i teraz według słuchów zbliża się book HE i tam będą inne fantastyczne kwiatki przy któryh ta sprawa jest nic nie znaczącą błahostką.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Scimitar, kwiatków nie bedzie bo zasady tam sa jasne. Jednak zasady te bada całkowicie inne niz u dotychczasowych BSB :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

w zasadzie taka kłótnia do niczego nie prowadzi...
osobiście gram raz tak a raz tak (przewaznie biegacz dostaję obowiązek opieki nad HODA)
w każdym razie BAB czy ssztandar oddziałowy to żadna różnica... tu i tu kij... :roll: jakaś szmatka i wio...no BSB daje te przerzuty ale nie o to tu chodzi...
w każdym razie ...mamy oddział Glade Guardów...jeżeli mamy chorązego to strzela 10 a nie 9 ...skoro Zwykli szeregowi łucznicy o BS 4 tak umieją to dlaczego nobek z BS 6 tak nieumie?
albo jak jednostka ma dwuraki? co dzieje się z chorążym?też go używa...
czy za to sa worsty?nie...a do BSB się czepiają bo pakujemy na niego HODA i może nas zaboleć...gdyby nie HODA takiej dyskusji by nie było...ludziom się niepodoba że można wyposażyć BSB w taki fajny item i ze wszystkich sił starajasię to nam uniemożliwić...przynajmniej ja to tak widzę jako osoba która sie przyglądała wymianom zdań przez dłuższą chwilę...

ODPOWIEDZ