Frenzy

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Piotr3K
Kretozord

Frenzy

Post autor: Piotr3K »

Jeśli unit (kawaleria) ma frenzy to dodatkowy atak dostają tylko jeźdźcy czy wierzchowce też?
Chodzi mi dokładniej o savage orc boar boyzów i ich świnie.

Awatar użytkownika
Majones
Chuck Norris

Post autor: Majones »

W tej edycji Świnki tez dostają dodatkowy atak

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Konie i inne świnki dostają dodatkowy atak, jeśli jeździec ma frenzy. Nie dotyczy kawalerii Khorne'a

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

tak... efekty psychologiczne jeźdźca są przenoszone na wierzchowce.

Piotr3K
Kretozord

A jeśli jednostka (np. bohater savage orc) jest w zykłym unicie, który nie ma frenzy to cały oddział musi szarżować na coś co jest w zasięgu, czy bohater wybiega z oddziału czy jak?
Bo jeśli bohater bez frenzy jest w oddziale z frenzy to sie domyślam że on razem z całym oddziałem musi szarżować (dobrze mówie?)

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Jak tylko bohater ma frenzy to musi sam wyszarzowac albo szarzowac razem z jednostka, a jak jest w regimencie z frenzy to szarzuje razem z regimentem.

Piotr3K
Kretozord

Thx
A jak bohater ma głupote i nie zda a jest w oddziale to też z niego wychodzi i idzie to głupie 3" czy idzie z oddziałem czy jak?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Idzie z oddziałem
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

A ja mam takie pytanie, czy mozna zadeklarowac jednostka frenzy szarze w czasie dekleracji pozostalych oddzialow? W RB jest napisane ze najpierw zwykle jednostki deklaruja a potem mierzy frenzy, mialo by to znaczenie przy szarzach taktycznych( chyba sam sobie odpiwiedzialem:)). A drugie pytanko to siedzi sobie bohater powiedzmy na dziku z frenzy w oddziale piechoty np. nightow, deklarujemy szarze na wrogi oddzial i okazuje sie ze jest 9 cali od nas, czy szarze pali oddzial z herosem?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1 frenzy nie deklaruje szarz.

2 jesli deklarujesz oddzialem to heros zmniejsza mswoj move tak zeby mial tyle co oddzial. czyli pala razem.

Awatar użytkownika
Majones
Chuck Norris

Post autor: Majones »

Shino pisze:1 frenzy nie deklaruje szarz.
Co?!?!? Oddział z frenzy nie może deklarowac szarż??

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Nie może dobrowolnie zadeklarować. Deklaruje szarże jeśli ma zasięg po normalnych deklaracjach.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

Post autor: Szczur6 »

Oddział z frenzy nie deklaruje szarż on jewykonuje. Nie masz nic do gadania czy szarżują czy nie, co najwyżej możesz wybrać w co ale deklaracji jako takiej nie ma. Wiąże się z tym sporo ciekawych rzeczy (np możliwość zmiany deklaracji reakcji na "nie-szarże" jeżeli wcześniej deklarowano szarże i reakcją było coś innego niż flee). Poza tym najfajniejsza sprawa, nie ma takiej możliwości żeby koleś z frenzy był oskarżony nie prawdopodobną szarże bądź niewykonalną (a mimo to co turniej próbują mi to wmawiać), jedyne możliwe schematy wydarzeń kiedy dochodzi do ruszenia oddziału z frenzy podczas szarży to: szarża dochodzi albo koleś krzyknął flee i wtedy rozpatrujemy co się stało. Nie ma akcji typu ktoś zasłonił to coś tam (nie licząc jakichś compulsory). Daje to spore pole do manewru.
Mam nadzieje że napisałem to jasno i zrozumiale.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

czytaliscie uscislenia nt frenzy?

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

nie, a po co :lol2:, no napisz o co Ci chodzi, bo tak to żeś szczegółowo ujął że aż mnie zaintrygowało, dawaj śmiało.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Shino pisze:1 frenzy nie deklaruje szarz.
2 jesli deklarujesz oddzialem to heros zmniejsza mswoj move tak zeby mial tyle co oddzial. czyli pala razem.
Szkoda palców, ale niech tam...

Str 52.
... If so, the Frenzied unit must declare a charge against that enemy. ...

Ale może o coś chodzi w punkcie 2, nie wiem... :roll:
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

dobrze wiesz, ze chodzilo mi o dobrowolne deklarowanie lecz jak zwykle masz zwyczaj czepiania sie slowek. Jesli bardzo chcesz mozemy tak prowadzic dyskusje, lecz znacznie utrudnii to komunikacje oraz dojscie do jakiegos kompromisu...

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Shino pisze:dobrze wiesz, ze chodzilo mi o dobrowolne deklarowanie lecz jak zwykle masz zwyczaj czepiania sie slowek. Jesli bardzo chcesz mozemy tak prowadzic dyskusje, lecz znacznie utrudnii to komunikacje oraz dojscie do jakiegos kompromisu...
Nie wiem o co ci chodziło, szczególnie w drugim punkcie Twojej wypowiedzi - może mi to jednak wyjaśnisz, zamiast pisać, że czepiam się słówek?

Oczywiście możemy rozmawiać na zasadzie - Ty jak zwykle coś tam - lecz to nudne zajęcie.
Lepiej w ogóle nie rozmawiać.

Twierdzisz że Savego Orc na dziku w oddziale nocników nie musi deklarować szarży, zaś oddział też nie musi bo jest niemożliwa?
Oddział musi ale pali jeśli dobrowolnie zadeklaruje szarże niemożliwą? Więc Chłopiec na Dziku też pali? Taka sztuczka? O co chodzi w tej wypowiedzi?

Skróty myślowe mają swoje granice.
O ile oczywiście chcesz coś skutecznie przekazać.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

szybkie pytanie:
death frenzy a kawaleria.
death frenzy daje +1 atak i jezdzcowi i wierzchowcowi? tak dla formalnosci.

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

frenzy daje atak i mountowi i jeźdźcowi wyjątek mark of Khorne - czyli tak daje atak dla konia.
Jeżeli mamy kolesia z frenzy w oddziale bez frenzy i aby uniknąć jego szarży deklarujemy szarże całym oddziałem to jest ok tak długo jak długo jest to szarża prawdopodobna, ale ogólnie jest to grząski grunt. Jeżeli nie deklarujemy to koleś sam musi wyskoczyć z oddziału i szarżować na tamten oddział, jeżeli frenzy ma i oddział i koleś to w ogóle nie ma problemu bo przecież mierzymy wszystko i od razu widać co się dzieje.

ODPOWIEDZ