1" od regimentów
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
1" od regimentów
ktos tego przestrzega na turniejach wogóle bo ja nie pamietam sytuacji:P
.. wszyscy podejrzewam wiedzą o jakiej zasadzie jest mowa.. ale mam kilka pytań.
Jesli szarża jest powiedzmy chariotem w herosa stojącego miedzy dwoma wrogimi regimentami.. chariot fizycznie sie mieści ale po dojsciu szarzy nie da sie go ustawic tak by był dalej niż 1" od wroga (jest załóżmy 0,33") (jest niewielki prześwit a ja nie mogę pivotowac więcej niż raz)
a- przestawiamy wroga?
b- Zostawiamy jak jest?
c- Szarza niemozliwa?.
Czy mogę realnie przejsc powiedzmy kawalerią 0,33" od wroga nie szarzując go a zatrzymując sie w odległosci 1"+ ?.
kolejne pytanie.. czy moje własne regony tez muszą byc 1" od siebie?:) (tysiace razy widziałem maksymalnie przytulone byleby sie zmieścić ).
Co jesli na stole 48x48 na turnieju gram armią 300 figurek + (która nota bene własnie zbieram:) (np skaveny na slavach lub O&G na goblinach zwykłych) .. nie widze fizycznej mozliwosci wystawienia się.. bez przytulenia. czy to znaczy ze nie moge wystawić regonów?:P
jestem ciekawy jakie beda odpowiedzi:)
pozdrawiam
.. wszyscy podejrzewam wiedzą o jakiej zasadzie jest mowa.. ale mam kilka pytań.
Jesli szarża jest powiedzmy chariotem w herosa stojącego miedzy dwoma wrogimi regimentami.. chariot fizycznie sie mieści ale po dojsciu szarzy nie da sie go ustawic tak by był dalej niż 1" od wroga (jest załóżmy 0,33") (jest niewielki prześwit a ja nie mogę pivotowac więcej niż raz)
a- przestawiamy wroga?
b- Zostawiamy jak jest?
c- Szarza niemozliwa?.
Czy mogę realnie przejsc powiedzmy kawalerią 0,33" od wroga nie szarzując go a zatrzymując sie w odległosci 1"+ ?.
kolejne pytanie.. czy moje własne regony tez muszą byc 1" od siebie?:) (tysiace razy widziałem maksymalnie przytulone byleby sie zmieścić ).
Co jesli na stole 48x48 na turnieju gram armią 300 figurek + (która nota bene własnie zbieram:) (np skaveny na slavach lub O&G na goblinach zwykłych) .. nie widze fizycznej mozliwosci wystawienia się.. bez przytulenia. czy to znaczy ze nie moge wystawić regonów?:P
jestem ciekawy jakie beda odpowiedzi:)
pozdrawiam
1) jak dla mnie to jesli ten heros stoi dokladnie w lini pomiedzy reghonami to szrzoazc mozna ale wciagasz oba klocki do walki skoro nie mozesz sie dostawic inaczej...ale nie wiem czy impacty wtedy moga byc wyplacone po herosie??
2) nie mozesz przejechac blizej jak 1" od wroga... osobiscie bardzo tego przestrzegam
czyli zeby jakis smieciowy fast mogl przejechac pomiedzy 2 regonami to musi byc przerwa conajmniej 3" 
3) ty nie musisz ustawiac swoich odzialow w ogleglosci 1" moga sie nawet stykac
2) nie mozesz przejechac blizej jak 1" od wroga... osobiscie bardzo tego przestrzegam

3) ty nie musisz ustawiac swoich odzialow w ogleglosci 1" moga sie nawet stykac
1) z tego co pamiętam to już nie ma wciągania do walki, więc jeśli byłoby 0,33" od regonu to chariot szarżuje normalnie, bo:
-mieści się
- zostaje jeszcze trochę msca od regimentów i nie ma potrzeby wciągania
2) jak to semi już napisał, nie możesz
3) nie musisz być 1" od siebie. Ta zasada dotyczy odległości minimalnej od wrogich jednostek
4) nie można zrobić armi skavenów na slave'ach ( zasada mainstary unit), chyba, że wrzucasz 25 clanratów i 275 slave'ów
-mieści się
- zostaje jeszcze trochę msca od regimentów i nie ma potrzeby wciągania
2) jak to semi już napisał, nie możesz
3) nie musisz być 1" od siebie. Ta zasada dotyczy odległości minimalnej od wrogich jednostek
4) nie można zrobić armi skavenów na slave'ach ( zasada mainstary unit), chyba, że wrzucasz 25 clanratów i 275 slave'ów

interesujące odpowiedzi..
Ale w takim razie jak się przytuli 2 regimenty friendly to nie ma mozliwosci wykonania wheela...
Co do tych slavów tak to wiem ze potrzeba clanratów ale jak juz wspomniałes tych slavów moze byc cholernie duzo;].. nikt nie wypowiedział się co do sytuacji gdy nie mam miejsca do wystawienia!!??:)..
Ale w takim razie jak się przytuli 2 regimenty friendly to nie ma mozliwosci wykonania wheela...
Co do tych slavów tak to wiem ze potrzeba clanratów ale jak juz wspomniałes tych slavów moze byc cholernie duzo;].. nikt nie wypowiedział się co do sytuacji gdy nie mam miejsca do wystawienia!!??:)..
nie umiecie sie bawić
.. wystarczy że w strefie wystawiania mam domek turniejowy:P lub obelisk co zdarza sie nieżadko a strefa wystawiania kurczy się o kilkanaście cali
wiem ze jestem upierdliwy:P. Szczerze to nie jest jakis realny problem choc przy mojej armii taka sytuacja moze miec miejsce... pytam bardziej z ciekawości jakie jest ogólne podejscie innych graczy do tej teoretycznej sytuacji:)..

wiem ze jestem upierdliwy:P. Szczerze to nie jest jakis realny problem choc przy mojej armii taka sytuacja moze miec miejsce... pytam bardziej z ciekawości jakie jest ogólne podejscie innych graczy do tej teoretycznej sytuacji:)..
Jakby to był mój turniej, na którym sędziuję i byś się nie zmieścił, to pozostałe oddziały potraktowałbym jak wychodzące po pogoni, więc w 1szej turze by sobie wyszły z twojego krańca stołu. Od biedy może jeszcze pozwoliłbym maszerować.Angelus pisze:nie umiecie sie bawić.. wystarczy że w strefie wystawiania mam domek turniejowy:P lub obelisk co zdarza sie nieżadko a strefa wystawiania kurczy się o kilkanaście cali
![]()
Generalnie nie spotkałem się z jakimś takim przypadkiem.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
ale co za problem?? w tak wielkiej (bez domków/imposabli) strefie wystawienia jak standardowa można małych podstawek upchać ok. 900... wiec z terenami spokojnie mysle ze z 600-700...
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
pozwoliłem sobie na skromne obliczenia.. wiec tak..
[48"*2,5 cm(bo tyle ma cal +/-) ] * [ 12" * 2,5 ] = 3600
łatwo policzyć iż 3600 cm / 4 cm kwadratowych (podstawka 20/20 mm) = 900 figurek standartowych maksymalnie w siebie wtulonych przy załorzeniu ze NIC nie stoi na przeszkodzie.. wszyscy jednak wiemy iż jest to tylko teoretyczne... pozatym orki mają podstawkę większą. by armia mogła zrobić cokolwiek chocby jakkolwiek wheelowac powinno byc jakies 1,5/2 " prześwitu miedzy regimentami .. co wiecej mamy terreiny i stoły o szerokościach nieżadko 46"
I to wszystko drastycznie ogranicza strefe wystawienia ograniczając tę liczbę nawet o połowę
Od d..y strony licząc mamy:
w bitwie na 2k armia O&G zakładając ze bohaterowie zjedzą mi hmm.. no 300 pts (przy załorzeniu niezwykłej popularnosci goblinskich herosów;] ) jestem w stanie wystawić 28 regimentów goblińskich co jak łatwo przeliczyć daje nam blisko 567 modeli zbliżając nas bardzo do niebezpiecznej granicy wyznaczonej w poprzednim poście...
Na sam koniec proszę o wybaczenie.... Nudzi mi się w pracy
Pozdrawiam
[48"*2,5 cm(bo tyle ma cal +/-) ] * [ 12" * 2,5 ] = 3600
łatwo policzyć iż 3600 cm / 4 cm kwadratowych (podstawka 20/20 mm) = 900 figurek standartowych maksymalnie w siebie wtulonych przy załorzeniu ze NIC nie stoi na przeszkodzie.. wszyscy jednak wiemy iż jest to tylko teoretyczne... pozatym orki mają podstawkę większą. by armia mogła zrobić cokolwiek chocby jakkolwiek wheelowac powinno byc jakies 1,5/2 " prześwitu miedzy regimentami .. co wiecej mamy terreiny i stoły o szerokościach nieżadko 46"
I to wszystko drastycznie ogranicza strefe wystawienia ograniczając tę liczbę nawet o połowę
Od d..y strony licząc mamy:
w bitwie na 2k armia O&G zakładając ze bohaterowie zjedzą mi hmm.. no 300 pts (przy załorzeniu niezwykłej popularnosci goblinskich herosów;] ) jestem w stanie wystawić 28 regimentów goblińskich co jak łatwo przeliczyć daje nam blisko 567 modeli zbliżając nas bardzo do niebezpiecznej granicy wyznaczonej w poprzednim poście...
Na sam koniec proszę o wybaczenie.... Nudzi mi się w pracy

Pozdrawiam
dlatego znasz przed turniejem wymiary stołów i rozpiskę ustawiasz tak, by to się zmieściło.
a nawet, jeżeli strefa jest wolna, to zawsze są jakieś tereny bliżej środka stolu, i wtedy i tak rozstawienie na calej planszy ma się nijak do dzialania taktycznego...
pozatym, nie widzialem jeszcze nikogo, kto by sie nie zmiescil z wystawianiem...
a nawet, jeżeli strefa jest wolna, to zawsze są jakieś tereny bliżej środka stolu, i wtedy i tak rozstawienie na calej planszy ma się nijak do dzialania taktycznego...
pozatym, nie widzialem jeszcze nikogo, kto by sie nie zmiescil z wystawianiem...
Ja tam ustawiam armię by się fajnie grało a nie by sie mieściło ładnie w strefie rozstawiania.grzech76 pisze:dlatego znasz przed turniejem wymiary stołów i rozpiskę ustawiasz tak, by to się zmieściło.
To cyba mało widziałeś.grzech76 pisze:pozatym, nie widzialem jeszcze nikogo, kto by sie nie zmiescil z wystawianiem...
Grałem kilka razy ze szczurami na 2250 i jego deploy był cały zastawiony modelami(nie inwestował w jakieś drogie cuda jak dzwonki i latarki-po prosty masza szczurów).
Podobnie jest z armia hordy gnoblarskiej.
Za 20 wychodzi jakieś 40 pkt-800 modeli na 1600pkt i możesz jeszcze dozycic "scrap launchery" i herosów.I to wszystko poniżej 2000pkt.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
wątpię, by ci się fajnie grało, jeżeli nie będziesz mógł się wystawić sporą ilością oddziałów.Reyki pisze: Ja tam ustawiam armię by się fajnie grało a nie by sie mieściło ładnie w strefie rozstawiania.
nie mówiąc potem o manewrowaniu po stole z różnego rodzaju terenami.
ale może ktoś lubi się denerwować

być może mało widziałem, ale jeżeli ktoś lubi grać na zasadzie "to jest moja linia i nie mam jak manewrować po stole" to już jego sprawa. Mnie taka gra, gdzie nie ma miejsca by się ruszyć, jest jakimś nieporozumieniem.To chyba mało widziałeś.
Grałem kilka razy ze szczurami na 2250 i jego deploy był cały zastawiony modelami(nie inwestował w jakieś drogie cuda jak dzwonki i latarki-po prosty masza szczurów).
Rozumiem grę z taką ilością modeli na większym stole, i prawdę mówiąc, gdziekolwiek gram, czy u siebie czy u sąsiada czy w sklepie, biorę pod uwagę to, czy się będzie dało grać na powierzchni którą mamy.
Horda zombie bywa dobrym pomysłem, ale nie w grze na 2500pkt na małym stole. Jest dobrym pomysłem na stole powiedzmy 48x60. to już się jakoś da.
ech...
ja z takimi terenami chyba nigdy nie grałem...
przecież napisałem to pare godzin wcześniej...[48"*2,5 cm(bo tyle ma cal +/-) ] * [ 12" * 2,5 ] = 3600
łatwo policzyć iż 3600 cm / 4 cm kwadratowych (podstawka 20/20 mm) = 900 figurek standartowych
tak.. i są 2.5 raza droższe wiec mniej miejsca zajmą niż 2.5 globlina... czyli sie ich wiecej zmieści...pozatym orki mają podstawkę większą
to tak.. teraz Twoje obawy są uzasadnioneco wiecej mamy terreiny i stoły o szerokościach nieżadko 46"

grając taką armią chyba musisz się liczyć z takim ryzykiem że bedzie trzeba ustawiać regimenty podstawka przy podstawce i ciężko bedzie wykonywać nimi manewry... jak ja bym sędziował to jakbyś sie mógł tylko fizycznie zmieścić (te ok. 900 podstawek małych minus powierzchnia terenów impossible w Twojej strefie wystawienia) i musiał ustawiać regimenty w liniach i bez trayi które zajmują również miejsce to byś musiał tak zrobić... biorąc taką armie zakładałbym że jesteś mimo wszystko racjonalną osobą i przemyślałeś minusy wynikające z jej charakteru. a jakby rzeczywiście coś nie mogło się zmieścić po całkoiwtym zapełnieniu to jak pisano wyżej.. wychodziłbyś pewnie zza stołu jak powracający regiment. ale to tylko w przypadku jakbyś miał mniej niż te 900 małych podstawek... bo nie fair by było jakbyś dostał dużo imposibli w strefie rozstawienia i przez nie nie mógł zmieścic wszystkiego. a że wiesz że standardowo zmieści Ci sie te 900 więc nie bierz wiecej bo sie nie zmieszczą przecież...by armia mogła zrobić cokolwiek chocby jakkolwiek wheelowac powinno byc jakies 1,5/2 " prześwitu miedzy regimentami
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria