Heros na rydwanie...

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Heros na rydwanie...

Post autor: Reyki »

Od kilku dni staram się ustalić jak to jest jeśli heros jedzie sam na rydwanie(więc jest jego obsługą) to czy bijąc w rydwan przeciwnik rzuca na ws herosa?

W rule booku jest napisane że przeciwnik bije w najwyższą możliwą WS obsługi.
Czyli bije w herosa bo jest jedynym obsługantem.

W konie,wilki itd bić nie może tak samo jak nie może bic po koniach w kawalerii(chyba że konie,wilki itp. mają takie same WS jak obsługa).
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

tak, na ws herosa rzuca

ps. po koniach nigdy sie nie bije.
patrz wilki z ws3 i gobliny z ws2 - atakujesz ws2.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Aaa i tu się mylisz bo podręcznik mówi że bijesz w najwyższy WS.

(no chyba że to podręcznik sie myli)
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Reyki, strona 34
jesli walczysz z kawaleria, wszystkie twoje ciosy skierowane sa w jezdzca, nigdy w wierzchowca, i to wspolczynik WS jezdzca nalezy uzywac przy ustalaniu trafien

riposta?

z rydwanami chyba jest faktycznie inaczej - i daltego walczac z rydwanem goblinskim uzywamy juz WS3

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

w rydwan uderza sie w najwyzszy ws
nie wazne czy to obslugant,szaman,konik

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

1. Kwestia: Mogę bić po rydwanie nie angażując herosa:
str. 64 podręcznika: "in close combat enemies can choose whether to attack either the chariot or the character ridng it in the same manner as combat against characters riding monsters"
Tu cytat prosto i jasno mówi, że nie ma bata, mogę tak zrobić i jest to w porządku. I teraz pojawia się pytanie: czy Monsterki, które bijemy, mogą brać WS od jeźdźca? Nie, ale jako, że was to nie przekona, piszę dalej.

2. Kwestia: Jaką WSkę ma rydwan w przypadku różnych WS jeźdźców i Steedów
"enemies rolling to hit against the chariot compare their own WS with the WS of the crew or that of the creatures pulling it, whitchever is highest"
No tak, bierzemy WS od załogi/steeda, a do tego mamy sobie wybrać najwyższą! Cudownie.

3. kwestia i to kluczowa: Czy TK jest załogą rydwanu? Hmmm, a czy mag jest załogą działa? Nie raz pojawia się w podręczniku zapis "Zdejmij model wraz z obsługą". W przypadku maga, po zdjęciu wybuchającego działa zostaje mag. W przypadku zdjęcia rydwanu, zostaje Tomb Prince. Taki na przykład imperialny inżynier ma zapis "DODATKOWY ZAŁOGANT" oprócz opisu, że zastępuje artylerzystę zwykłego. Bo to, że się kogoś zastępuje, nie znaczy, że się nim jest. Jakby Prince miałby zapis "STAJE SIĘ ZAŁOGANTEM RYDWANU" to nie widziałbym problemu.

"Rydwan wraz z załogą i zaprzężonymi doń stworzeniami jest traktowany jak pojedynczy model, podobnie jak to ma miejsce w przypadku potwora i modelu kawaleryjskiego."

Tak, czyli model rydwanu zawiera jego załogę. To, że Tomb Prince ją zastąpi nie znaczy, że się nią staje! Dzięki temu, jak trafimy rydwan z działa, to nie usuwamy Princa wraz z rydwanem.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

chwila chwila.

Ania jest przewodniczaca klasy.
Ania zachorowala. Dzieci przeglosowaly ze grzeczny TruPank zastapi Anie.
jest to jednoznaczne ze TruPank staje sie przewdoniczacym klasy na czas zastepstwa, prawda?

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

tak

KFC-Karl Franz Chicken

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Ad1
w zasadzie rydwan nie ma swojego WS-ma tylko S,T i W
z tego powodu ma zapisek ze trafianie w niego traktuje sie wg najwyzszego WS tego modelu

Ad2
nie rozumiem?
przy kawalerii-musisz wziasc jezdzca(a szkoda-WR byliby fajni)

Ad3
tak TK czy np warboss jest zalogantem-nawet takowego jednego wyrzuca
co wiecej-jak rydwan staje sie mountem to nie mozna dokupic np extra crew

wogole porownywanie rydwanow do innych monsteromountow jest troche chybione
juz nawet strzelanie w chariot+bohater jest odmienne-> tylko na "6" zbiera heros

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

"wogole porownywanie rydwanow do innych monsteromountow jest troche chybione"

Ale taki jest zapis podręcznika.

KFC-Karl Franz Chicken

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

TruePunk pisze:chwila chwila.

Ania jest przewodniczaca klasy.
Ania zachorowala. Dzieci przeglosowaly ze grzeczny TruPank zastapi Anie.
jest to jednoznaczne ze TruPank staje sie przewdoniczacym klasy na czas zastepstwa, prawda?
Czy grzeczny TruePunk dostaje dodatkowego balastu nad brzuchem i zniknięcie pewnych części ciała poniżej pasa?

Czy koleś zastępuje załogę? tak, niewątpliwie, tak jak ty byś zastąpił koleżankę
Ale czy staje się załogantem z krwi i kości (i z zasad przede wszystkim )? Tu już wg mnie odpowiedź brzmi nie. tak samo jak nie zmieniłbyś się w kobietę...

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

proste- masz beastlorda z WS 6, jak bijesz po nim to bijesz przeciw WS 6, a jak bijesz po chariocie to bierzesz 4 WS z obslugi...

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

No wlasnie o to chodzi ze nie.
Po rydwanie tez walisz po WS6..

najwyzszy WS zalogi. a charakter z rulebooka wychodzi ze jest zalogantem.

Kolejny dowod:
Jardziochu, otworz sobie armybook do OnG, sekcja z opisem Groma.
Tam masz adnotacje ze atakujac rydwan uzywasz WSa ekipy na rydwanie poza Gromem.
Skoro jest taka adnotacja to znaczy, ze jest to peien wyjatek => normalnie wali sie po WS bohatera

Angelus
Wałkarz

Post autor: Angelus »

ja codziennie zauwazam nowe niesamowite problemy na tym forum.. wy nie macie nic innego do roboty tylko dlubanina w rulebooku w poszukiwaniu kruczkow?;]

A tak na serio to jestem zdecydowanym zwolennikiem tezy ze po chariocie bijesz z ws załogi... po herosie z ws herosa...
przekonuje mnie o tym zapis z punktu 1...

Pozdrawiam

MistrzMiecza
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MistrzMiecza »

Podłączę się z pytaniem, żeby nie zakładac kolejnego tematu - czy w jednym rydwanie może jechac dwóch herosów?

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

nie baudzo.

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

ale to najprostsze rozwiązanie to chyba "challenge" - pan schodzi z rydwanu a my rydwan ciach ciach ;-)

czy tak to teraz działa?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

on ni4 schodzi z rydwanu w challange'ach

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

To Shino napisz proszę dokładnie jak to jest... Bo słyszałem parę wersji i chciałbym usłyszeć choć raz od kogoś, kto się zna :)

1. Czy rydwan, na którym jedzie heros i który znalazł się w Challangu może atakować herosa, z którym jest w Challangu (chodzi o ataki załogi i steedów), czy nie?
2. Czy rydwan, na którym jedzie heros i który znalazł się w Challangu może atakować resztę oddziału (chodzi o ataki załogi i steedów), czy nie?
3. Czy rydwan, na którym jedzie heros i który znalazł się w Challangu może być atakowany przez wrogiego herosa, który jest w Challangu?
4. Czy rydwan, na którym jedzie heros i który znalazł się w Challangu może być atakowany przez resztę oddziału?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tomekjar pisze:To Shino napisz proszę dokładnie jak to jest... Bo słyszałem parę wersji i chciałbym usłyszeć choć raz od kogoś, kto się zna :)

1. Czy rydwan, na którym jedzie heros i który znalazł się w Challangu może atakować herosa, z którym jest w Challangu (chodzi o ataki załogi i steedów), czy nie?
steedy z chariotu moga atakowac typa w challangu. Zaloganci oprocz herosa juz nie. Moga za to tluc po oddziale.
2. Czy rydwan, na którym jedzie heros i który znalazł się w Challangu może atakować resztę oddziału (chodzi o ataki załogi i steedów), czy nie?
tylko zaloga rydwanu moze bic poza challangem
3. Czy rydwan, na którym jedzie heros i który znalazł się w Challangu może być atakowany przez wrogiego herosa, który jest w Challangu?
tak
4. Czy rydwan, na którym jedzie heros i który znalazł się w Challangu może być atakowany przez resztę oddziału?
nie

ODPOWIEDZ