ciekawa szarża

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

ciekawa szarża

Post autor: vocal »

oto sytuacja z areny na którą sędzia odpowiedział... a to może później, po objaśnieniu ytuacji:)

Obrazek

oddział clanratów walczy z 2 oddziałami slavów. oddział giant ratów (który jest w bocznych strefach obu oddziałów slavów) chce zaszarżować na oddział slavów, ale ten po prawej (ten po lewej miał 19 modeli i bonus do rankó +2 a tamten miał równo 20 wiec +3 do CR, które chciałem zbić szarżą boczną). i teraz pytanie co się dzieje:
1- nie może, szarża niemożliwa
2- może, styka się kantem z tym oddziałem po prawej
3- może, styka się kantem z tym oddziałem po prawej i wciąga w walkę oddział po lewej również bo się z nim styka bo są równo na jednej linii oba
4- szarżuje od tyłu ale liczy się jak szarża boczna

odpowiedź sędziego ' a weśże zaszarżuj na ten po lewej proszę cię....':D

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

jeśli możesz się dostawić do prawego oddziału to nie widze problemu... najwyżej będziesz się dotykał tylko rogiem... taki life

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

'na logikę' też mi się tak zdawało, ale sędzia twierdził co innego..;) a co z wciągnięcie tego drugiego regimentu slavów w walkę? wtedy będę sie z nimi bokiem stykać dokładnie;] czy bokiem można wciągnąć w walkę wogóle?

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Jak na logikę i oparcie o zasady z booka to jak dla mnie dochodzisz do walki z tym oddziałem i stykasz się tylko z jednym modelem na zasadzie "corner to corner", tak chyba by było najlogiczniej, ale my nie gramy przecież w WFB tylko w "WFB Polish Edition" :wink:

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

odp sędziego dobra :D

Co do zasad był bym za opcją 2 (jest dobra lecz nieco naciągana) ale tylko nieco

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

odp sedziego do kitu :wink: :D

opcja 2.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

I znowu sie sprowadza do pytania do ktorej strefy nalezy rog odzialu :roll: A moze to taka uniwersalna strefa :wink:
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

a moim zdaniem sytuacja prosta, opcja nr 2 i koniec, nie ma innej, jesli tylko jestes w stanie sie dostawic do oddzialu - no problem.

nie wazne do jakiej czesci oddzilu zalicza sie jego rog, najwazniejesze ze szarzujacy byl w bocznej strefie i doprowadzil maksymalna (1 ) liczbe modeli do walki po obu stronach :)

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

róg jest z zasady neutralny:P można sie stykać cornerem od tyłu lub z boku w zależnosci w której strefie jest atakujący przed szarżą..
to teraz sobie wyobraźmy że ten G doszedł do slavów po cornerze. nie ma siły żeby sie nie stykał z tym drugim oddziałem slavów... powiem więcej- styka się nawet z nimi większą ilością modeli:P

mi też sie zdaje że odp 2 żeby nie było;)

ODPOWIEDZ