Kolejny oszust na Allegro

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Kolejny oszust na Allegro

Post autor: Lunn »

Jak w temacie - straciłem ponad 100zl na aukcjach z tym czlowiekiem. Część kupujących dostała wylicytowane figurki, część (w tym ja) nie. Podobno jest z Warszawy, czy ktoś z Was zna może tego gościa? Może ma do niego jakiś kontakt? Wysłałem 4 maile i dzwoniłem, bez odzewu. Być może wyjechał a nie raczył o tym napisać, nie wiem. Będe próbował się jeszcze skontaktowac, ale nie sądzę żeby to coś dało
Liczę na Waszą pomoc

Bez nazwisk, jeśli nie udowodniono mu oszustwa.

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Hmm wszystko super ale nie podałeś o nim nic poza tym ze jest z wawy... może nick na allegro albo cokolwiek więcej :P
EDIT: Mea Culpa nie doczytałem podtematu ;/
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 17:58 przez Sykstus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

jest w temacie

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Post autor: Kapitan Hak »

Imię i nazwisko podejrzanego nic mi nie mówią; nie przypominam sobie, żebym z nim kiedykolwiek handlował.

Miejmy nadzieję, że sprawa się jeszcze wyjaśni i figurki dostaniesz.

Parę pytań... Dawno temu wpłaciłeś pieniądze? Kiedy ostatnio gość się logował na allegro - możesz to sprawdzić na jego stronie użytkownika (nie znam nicka, więc nie sprawdzę tego sam)? Był z nim w ogóle jakikolwiek kontakt?

Jeżeli potwierdziłaby się wersja z oszustem, pamiętaj, że masz możliwość skorzystania z programu ochrony kupujących: http://allegro.pl/country_pages/1/0/sc/?page=1&sub=5 . Niestety nie mam żadnych informacji, jak ten program działa (i czy działa) w praktyce, ale może inni Forumowicze mają w tej sprawie jakieś doświadczenie.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Allegro ma swoje procedury, policja tez na takie okazje.
Z zakladaniem takich tematow IMO powinno sie czekac przynajmniej az do czasu rozpoczecia przez policje oficjalnego dochodzenia; bo potem po tygodniu zas sie wszyscy przepraszaja, kochaja i tylko niesmak pozostaje

Awatar użytkownika
Wych
Mudżahedin

Post autor: Wych »

No ja mam taki sam problem i to z tym samym obywatelem. Tez wtym tygodni ubede probowal sie jakos kontaktowac, ewentualnie wchodzic na droge prawna. Zreszta nawet dostalem e-maila od innego goscia z Warszawy ktory tez nie moze sie skontaktowaci proponuje jakies zbiorowe poszukiwania. :?

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Aukcje wygrałem 30 września
Kasę wpłaciłem następnego dnia
Gintor logował się na allegro ostatnio 9 października
Konto jest już zawieszone, ale ma 17 komentarzy pozytywnych (od 4 osób, wszystkie z okresu, w którym wszyscy powinni otrzymać swoje figsy) i zadnego negatywa (pewnie ktoś już zgłosił, a nie wstawiał negatywów)
Wych: też dostałem maila od tego gościa :) Może rzeczywiście spróbujcie się z nim spotkać, skoro kilka osób dostało figsy, to może i nam sie to jakoś uda. Ja niestety go nie odwiedzę, bo do stolicy mam kawałek :P. Dzwoniłem już dzisiaj dwa razy, ale za każdym razem pani w słuchawce oznajmiała 'użytkownik wyłączył telefon'
A nick na allegro to MichalGintor :)

Truepunk, jak na mnie to i tak jestem cierpliwy :P Normalnie nie robiłbym dymu, ale trzy tygodnie bez jakiegokolwiek odzewu to troszkę za długo...

Angelus
Wałkarz

Post autor: Angelus »

o procedurach allegro i policji zapomnijcie..
policja nie wszczyna postepowania bo oszustwa allegro nie podlegaja pod kodeks karny..(wiem bo zgłaszałem kiedys na policje wkret na 350 zł) .

A allegro nie odda kasy jak policja nie rozpocznie postepowania wiec koło sie zamyka.. po kilku skargach zawieszaja konto i tyle... Ryzyko wpisane w tranzakcje na necie..
pozdrawiam

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Angelus.. jedyne co cisnie sie na usta to "powiedzial co wiedzial"

oczywiscie ze policja sie zajmuje oszustwami w handlu online. jezusmaryja

Angelus
Wałkarz

truepunk... tak?.. zostalem oszukuny 350..
Zadnego oddzwieku pozniej nie bylo zadnych reklamacji nic...brak odzewu
Policja temat olała bo nie nosiło to znamion przestepstwa (tak podano w uzasadnieniu odmowy podjecia postepowania).
.
tez swego czasu byłem przekonany ze policja sciga tego typu przekrety..
pomyliłem się a allegro doskonale o tym wie..
cała ta ich procedura z oddawaniem kasy to pic na wode.. zmontowane to jest tak że policja umywa rece.. a jak policja odmowi podjecia postepowania to allegro umywa rece..
żałuje ale tak wyglada rzeczywistość

.. A teraz podaj mi 1 dobry powód dlaczego miałbym kłamac?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Podam Ci jeden dobry powód dla którego odrzucono Twoją prośbę o podjęciu postępowania przeciwko tejże osobie - brak wiedzy.

System allegro działa - pisano o tym na przykład w CD-Action z przykładem redaktora który podpisuje się jako Qnik. Dostał kasę ale długo po czasie obiecanym.

Ale na policję radzę iść jak już naprawdę będzie trzeba, na razie polecam po prostu znalezienie delikwenta.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Angelus pisze:Policja temat olała bo nie nosiło to znamion przestepstwa (tak podano w uzasadnieniu odmowy podjecia postepowania). (...)
.. A teraz podaj mi 1 dobry powód dlaczego miałbym kłamac?
Nie kłamiesz. Po prostu dałeś się zbyć.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

To samo powiedziałem ale w delikatniejszej formie :lol2:

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Angelus:
jak Ci 'obslugiwal' jakis 80letni sierzant ktory nie wie zbyt dokladnie co to prad, o komputerze slyszal tylko legendy, a internet to dla niego nowy termin do sprawdzenia po pracy w slowniku wyrazow obcoznacznych - to znaczy ze trzeba bylo na spokojnie miec przedruki e-maili/rozmow na gg, powoli opisywac co to allegro, co to kradziez i inne takie.
Slyszalem/czytalem sporo historii o oszustwach on-line (ba, niekiedy nawet w telewizji puszczaja jakiegos fircyka mowiacego o walce z oszustami - na allegro wlasnie), jestes pierwsza osoba ktorej zdazylo sie nie uzyskac pomocy z programu - takze bez urazy, ale poprostu zakladam ze dales sie splawic. Jak sam o swoje nie walczysz, to nie zakladaj ze ktos inny (w tym wypadku allegro) cos w tym kierunku zrobi

Awatar użytkownika
Jose
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Jose »

truepunk ja tez mialem kiedys taka sytuacje i tez policja odmowila mi wszczecia postepowania ... ladnie wiedzieli o co chodzi bo czesto maja takie sytuacje z allegro... jedyne czego nie wiedzieli to czym sa kolekcjonerskie figurki do gier bitewnych ... i tak po jakims czasie dostalem pismo,ze znikoma szkodliwosc czynu ... na szczescie gosciu (tez z wawy) wyslal te figurki po chyba miesiacu (nie wiem z jakiego powodu do tej pory) ... policja i allegro nic nie wskora raczej (taka brutalna prawda...)
www.for2players.pl

The truth is usually just an excuse for a lack of imagination.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

No to juz twoja kwestia czy przedstawisz im hobby jak zbieranie zabawek z Kinder Niespodzianki, czy jako hobby kolekcjonerskie o wartosci nie mniejszej niz numizmatyka
W takim wypadku mozna skladac skargi, odwolywac sie, przy odrobinie natarczywosci sprawa musi byc rozwiazana.
W razie dlugich klopotow, bierzesz google, znajdujesz e-mail do redakcji Faktu, SuperExpresu i innych brukowcow i wysylach wstrzasajacy list o tym jak oszukano cie na hobby ktore jest calym twoim zyciem, a policja nic z tym nie zrobila. Po interwencji nawet najgorszej jakosci dziennikarzyn kazda budzetowka dostaje motywacji do pracy - samo postraszenie powinno nawet dac efekt.

Kwestia zeby nie odpuszczac. Jak sie dasz zbyc, to twoja sprawa i tyle.

Angelus
Wałkarz

jakos nie moge pozbyc sie wrazenia ze twoje wypowiedzi TruePunk wynikają z braku podobnych doświadczen.. Nie twierdze ze jestes złosliwy.... Jednak wydaje mi się ze wydaje ci sie ze jak załatwisz wszystko jak nalerzy to policja zrobi to samo..

swoją drogą opisując czym jest karabinek ASG spedziłem na policji 4 godziny z zegarkiem w reku.. miałem druki wszelkich rozmow maili itp.. zdjęcia a nawet dowód przelewu !!..
Nie wiem co do sytuacji w Cd-action ale jesli daliby mi 100 zł tez bym powiedzial ze allegro jest super:)..
Tyle na ten temat nie chce mi sie wypowiadac bo szkoda zdrowia..
Zycze wszystkim jak najmniej takich doświadczen

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Angelus pisze:ale jesli daliby mi 100 zł tez bym powiedzial ze allegro jest super:)..
Tani jesteś. Nie chciałbyś czasem wziąć się za promocję forum albo BitsPudła? ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

wracając do tematu. też utopiłem 100zł u allegrowicza 'MichalGintor'.
w poniedziałek pójde na policje. jak wróce to zdam relację.
PS. osoby, które wystawiły mu pozytywy. spotkały sie z nim osobiscie w warszawie i odebrały zakupione figurki zanim 'MichalGintor' przeszedł na złą strone mocy :/
PPS. delikwent ma około 20-25 lat. więcej nic nie wiem.
Obrazek

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Ciekawe jak to jest.

Koleś jest uczciwy do pewnego momentu, a potem kradnie ile wlezie aż mu nie zawieszą konta?

Też spróbuję, niezły plan.

ODPOWIEDZ