Dragontooth arrows i starfire arrows

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Kal_Torak
Masakrator

Dragontooth arrows i starfire arrows

Post autor: Kal_Torak »

Witam wszystkim,

Mam kilka pytań związanych z tymi dwoma przedmiotami magicznymi. Otóż czy działanie tych strzał następuje tylko przy "zranieniu" modelu. Innymi słowy czy jendostka która została zraniona, ale udało jej się wykonać test pancerza jest poddawana działaniu tych strzał czy też nie?

Kolejne pytanie to co myślicie o tych przedmiotach. Wydają mi się bardzo ciekawe i w dodatku dość tanie jak na ich możliwości (o ile wymagają tylko zraeniania, a nie zabicia modelu). Umieszczając te strzały w rozpisce można pokusić się o zrobieniu armii, której jednym z działań byłoby zmuszanie przeciwnika do wielu testów psychologicznych. W tym wypadku połaczenie tych strzał + terrory + strach od forest spirit etc. moglo by się sprawdzić na armie wrazliwe na psychologie.

Czy stosujecie te przedmioty w swoich rozpisakach. Ja włąsnie się zastanawiam, czy nie zacząć ich wykorzystywać na szeroką skale.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Aż sprawdziłem z ciekawości, jak stoi w książce.

Faktycznie jest "any model wounded", co różni się opisem od np. działania starfire arrows (1 or more casualties).

Mi by się nie uśmiechało mieć 5 głupich jednostek pod koniec gry.

Kal_Torak
Masakrator

Czyli mam rozumieć, że Dragontooth wymagają tylko zranienia, a starfire zabicia modelu?

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Nie wiem.

Myślę jednakowoż, że intencja była inna.

Kal_Torak
Masakrator

Jeśli wymagają tylko zranienia, a nie zabicia modelu, to strzały byłyby bardzo uzyteczne.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Nie mam ab pod ręką ale jaka jest róznica między "any model wounded", a "1 or more casualties"??

"Wound" to nie "hit" panowie.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Sorki panowie, ale model jest wounded dopiero wtedy, kiedy nie zda sejwa. Przeczytajcie zasady ranienia i ochrony pancerza. Jezeli uda ci sie rzucic test pancerza to zostales uratowany od ciosu, ktory normalnie by cie zranil . Jezeli nie zostales zraniony, to nie jestes ranny.

Nawet flufowe pierdzenie wyje z bolu, kiedy slyszy takie pomysly. Mozna zglupiec od trucizny w zylach, ale od drasniecia zbroi strzala?
Obrazek

Awatar użytkownika
RomualdZielony
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: RomualdZielony »

Taka prawda, więc te strzały są mało użyteczne raczej. Dragontooth to już na pewno, ale Starfire mogą być jak się gra na jakieś skaveny, gobliny itd - z bow of loren mamy prawie na pewno test paniki na jakimś klocku, a łucznicy mogą strzelać do innego :) Ale np. na bretonie kiszka zupełna(100xbardziej opłaca się wziąźć arcane bodkins -tyle samo kosztują a efekt niewyobrażalnie lepszy :))

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

tak tylko gwoli wyjaśnienia - głupotę dostaje zraniony model, nie jednostka, więc głupio by było gdyby to zabity model ją dostawał...

a panika to dobre rozwiązanie wg mnie, na armie typu wysokie elfy, skaveny, gobliny, imperium aczkolwiek tylko w połączeniu z bow of loren.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

grzech76 pisze:tak tylko gwoli wyjaśnienia - głupotę dostaje zraniony model, nie jednostka, więc głupio by było gdyby to zabity model ją dostawał...
Dlatego działa na modele o więcej niż 1 ranie.

Faktem jest że strzała raczej słaba. Ewentualnie ze snajperką do ogłupiania bohaterów w unitach.

a panika to dobre rozwiązanie wg mnie, na armie typu wysokie elfy, skaveny, gobliny, imperium aczkolwiek tylko w połączeniu z bow of loren.[/quote]

Czasami zdarza mi się używać na małym magu, ale raczej niewiele robi ( chociaż fajnie patrzeć jak klocek skavenów ucieka ze stołu w pierwszej turze ;) )

ODPOWIEDZ