Orcs & Goblins 2350
Orcs & Goblins 2350
Unnamed Orcs & Goblins Army
Black Orc Warboss @ 265 Pts
General; Heavy Armour; Boar
Martog's Best Basha [15]
Enchanted Shield [15]
Warboss Um's Best Big Boss At [30]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Heavy Armour; Battle Standard; Boar
Morks Spirit Totem [50]
1 Goblin Big Boss @ 129 Pts
Light Armour; Shield; Gigantic Spider
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]
Wollopa's One Hit Wunda [15]
Collar of Zorga [5]
1 Night Goblin Shaman @ 100 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
22 Orc Boyz @ 168 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician; Boss
24 Night Goblins @ 130 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician; Boss
25 Night Goblins @ 172 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician; 2 Fanatic
5 Goblin Wolf Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour; Musician
5 Goblin Spider Riders @ 71 Pts
Spear; Shield; Musician
5 Savage Boar Big 'Uns @ 261 Pts
Standard; Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician; Boss
Gorks Waaagh Banner [25]
8 Squig Hoppers @ 120 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
1 Doom Diver @ 80 Pts
1 Giant @ 205 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 153
Total Army Cost: 2350
Co o tym myślicie?
Warboss idzie do orków, bsb do nocników (lub odwrotnie).
Black Orc Warboss @ 265 Pts
General; Heavy Armour; Boar
Martog's Best Basha [15]
Enchanted Shield [15]
Warboss Um's Best Big Boss At [30]
Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Morks Spirit Totem [50]
1 Goblin Big Boss @ 129 Pts
Light Armour; Shield; Gigantic Spider
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]
Collar of Zorga [5]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
22 Orc Boyz @ 168 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician; Boss
24 Night Goblins @ 130 Pts
Spear; Shield; Musician
5 Savage Boar Big 'Uns @ 261 Pts
Standard; Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician; Boss
Gorks Waaagh Banner [25]
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
1 Doom Diver @ 80 Pts
1 Giant @ 205 Pts
Models in Army: 153
Total Army Cost: 2350
Co o tym myślicie?
Warboss idzie do orków, bsb do nocników (lub odwrotnie).
tyle pkt a w sumie nic konkretnego
po co Ci tyle NG?? i takie wypasione fasty?
na te pkt o big uns się daje i bsb lepiej składasz....
261 pkt w pięcu orkach![Laughing :lol2:](./images/smilies/icon_lol.gif)
po co Ci tyle NG?? i takie wypasione fasty?
na te pkt o big uns się daje i bsb lepiej składasz....
261 pkt w pięcu orkach
![Laughing :lol2:](./images/smilies/icon_lol.gif)
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p
IMHO nie ma sensu Boss w savagach, chyba ze chcesz tam puscic generala, ale to raczej kiepski pomysl. !7punktow a tylko 1 ataka wiecej.
Goblinowi na pajaku lepszy dodatkowy atak niz killing blow. A kiling blow'a lepiej dac gienkowi.
Osobiscie nie mam przekonania do giganta. Jak dasz drugiego Divera, to ci jeszcze 125 punktow na jakis oddzial zostanie. (moze piechta savage, albo drugi klocek orkow, jak wywalisz boss'a z savagy na dzikach, to prawie sie zmiesci jak uda ci sie jeszcze kilka punktow wyskubac)
Goblinowi na pajaku lepszy dodatkowy atak niz killing blow. A kiling blow'a lepiej dac gienkowi.
Osobiscie nie mam przekonania do giganta. Jak dasz drugiego Divera, to ci jeszcze 125 punktow na jakis oddzial zostanie. (moze piechta savage, albo drugi klocek orkow, jak wywalisz boss'a z savagy na dzikach, to prawie sie zmiesci jak uda ci sie jeszcze kilka punktow wyskubac)
Black Orc Warboss @ 278 Pts
General; Heavy Armour; Shield; Boar
Battleaxe of the Last Waaagh! [100]
1 Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Morks Spirit Totem [50]
1 Goblin Big Boss @ 124 Pts
Light Armour; Shield;Gigantic Spider
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
22 Orc Boyz @ 168 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician;Boss
21 Night Goblins @ 125 Pts
Shield; Standard; Musician; 2 Fanatic
28 Night Goblins @ 142 Pts
10 Savage Big 'Uns @ 145 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician
5 Goblin Wolf Riders @ 71 Pts
Spear; Light Armour; Musician
Spear; Shield; Musician
6 Savage Boar Big 'Uns @ 244 Pts
Standard; Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician
Gorks Waaagh Banner [25]
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
1 Doom Diver @ 80 Pts
4 Trolls @ 160 Pts
Models in Army: 162
Total Army Cost: 2349
Jak teraz
?
General; Heavy Armour; Shield; Boar
Battleaxe of the Last Waaagh! [100]
1 Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Morks Spirit Totem [50]
1 Goblin Big Boss @ 124 Pts
Light Armour; Shield;Gigantic Spider
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
22 Orc Boyz @ 168 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician;Boss
28 Night Goblins @ 142 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician
Spear; Shield; Musician
6 Savage Boar Big 'Uns @ 244 Pts
Standard; Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician
Gorks Waaagh Banner [25]
2 Spear Chukka @ 70 Pts
1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
1 Doom Diver @ 80 Pts
4 Trolls @ 160 Pts
Models in Army: 162
Total Army Cost: 2349
Jak teraz
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
ehh co ja mam Ci powiedzieć??
robienie rozpisek to nie zabawa army builderem,
tu wklikam, tam wklikam..
musisz mieć koncepcje na armię, wiedzieć jak nią masz grać,
jak wsadzasz jakąś jednostkę do armii, to musisz wiedziec dlaczego to robisz, jakie są jej zadania i funkcje, jak ktoś mówi Ci że boss savagów na dzikach to strata pkt to potrafisz to obronić bo wiesz po co go włożyłeś..
savage na dzikach na zwykłych i wywal kolcek gobosów i masz klocek orkó
savage na piechote na zwykłych i bedzisz miał ich 15... robią to samo
robienie rozpisek to nie zabawa army builderem,
tu wklikam, tam wklikam..
musisz mieć koncepcje na armię, wiedzieć jak nią masz grać,
jak wsadzasz jakąś jednostkę do armii, to musisz wiedziec dlaczego to robisz, jakie są jej zadania i funkcje, jak ktoś mówi Ci że boss savagów na dzikach to strata pkt to potrafisz to obronić bo wiesz po co go włożyłeś..
savage na dzikach na zwykłych i wywal kolcek gobosów i masz klocek orkó
savage na piechote na zwykłych i bedzisz miał ich 15... robią to samo
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p
IMO Savage BBU to dobry pomysł, ale wystarczy ich 5. Z waagh bannerem są naprawdę groźni. Natomiast NG w liczbie 21 wyglada kiepsko (zamiast nich i 1 savaga na świni mozna zupgradować klocek orków do BigUns, powiększyć go i jeszcze punktów zostanie).
Drugi klocek NG powiększyć i savagy na piechtę też - do 12 modeli.
Wyjdą 2 porządne klocki NG, silny kloc BU i niezłe wsparcie na skrzydła (SBBU, Squig Hoppersi, Savage ze spearami i trolle(blisko gienia).
Moim zdaniem daje radę. Problemem oczywiscie pozostaje magia przeciwnika, ale widać, że nie zakładałeś jakieś silnej ochrony magicznej.
Drugi klocek NG powiększyć i savagy na piechtę też - do 12 modeli.
Wyjdą 2 porządne klocki NG, silny kloc BU i niezłe wsparcie na skrzydła (SBBU, Squig Hoppersi, Savage ze spearami i trolle(blisko gienia).
Moim zdaniem daje radę. Problemem oczywiscie pozostaje magia przeciwnika, ale widać, że nie zakładałeś jakieś silnej ochrony magicznej.
Za zly krok uwazam rezygnacje z lukow na lekkich jazdach. Za 15 punktow zyskujesz 15 strzalow z S3 na ture. To zawyczaj z 2-3 trafienia (na 6+) i z 1-2 zranienia (na 4+). To moze byc jeden ratling albo jeden Wild Rider mniej, ostatnia rana na dragon mage'u, itd. Koszt minimalny, a czasem te luki moga przesadzic o waznej akcji. Sam sie o tym kilka razy przekonalem.
Statystycznie w czasie gry zabijasz regiment Wild Riderow.
Zostawiam do przemyslenia.![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Statystycznie w czasie gry zabijasz regiment Wild Riderow.
Zostawiam do przemyslenia.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jak wystawiasz night gobliny jako nosicieli fanatykow (nie maja siatek i jest ich minimalna liczba) to nie ma sensu dawac im sztandaru. Wiele im nie pomoze i jest to latwe dodatkowe 100 punktow dla przecienika IMO.
Luki na fastach zgadzam sie z bless'em. Jak masz jakies wolne punkty to lepiej dac luki niz dopakowywac inne oddzialy na sile.
Luki na fastach zgadzam sie z bless'em. Jak masz jakies wolne punkty to lepiej dac luki niz dopakowywac inne oddzialy na sile.
- swieta_barbara
- habydysz
Rozpa troszke bez pomyslu ogolnie. Co do lukow na fastach, to zgadzam sie polowicznie, ale juz totalnie nie trafiaja do mnie nastepujace regimenty:
-> no prosze Cie, z kim oni maja walczyc? Zbiora minimalny ostrzal i juz wyraznie sie oslabiaja. Musisz ich troszke podbic, przynajmniej do 12-14.
-> 6 do paniki. Ryzykownie. Przy tej ilosci testow, jakie musialbys zdawac, i ilosci miejsca wokol generala to bylbym ostrozny. Obecnie gra sie na 25-30 i sadze, ze to rozsadne rozmiary.
Ogolnie rzecz biorac, to ja na 2250 mam praktycznie identyczna rozpiske, a 100 pts roznicy to nie w kij dmuchal. I jeszcze do tego ten bohater na pajaku - mam nadzieje, ze Ci sie sprawdza.
-> no prosze Cie, z kim oni maja walczyc? Zbiora minimalny ostrzal i juz wyraznie sie oslabiaja. Musisz ich troszke podbic, przynajmniej do 12-14.
-> 6 do paniki. Ryzykownie. Przy tej ilosci testow, jakie musialbys zdawac, i ilosci miejsca wokol generala to bylbym ostrozny. Obecnie gra sie na 25-30 i sadze, ze to rozsadne rozmiary.
Ogolnie rzecz biorac, to ja na 2250 mam praktycznie identyczna rozpiske, a 100 pts roznicy to nie w kij dmuchal. I jeszcze do tego ten bohater na pajaku - mam nadzieje, ze Ci sie sprawdza.
- swieta_barbara
- habydysz
Te Twoje kombo to jakis zal. Niby do czego ma to sluzyc? Do krojenia piechoty? Ogolnie rzecz biorac to sa wedlug mnie tylko 3 opcje skladania generala:
1. blessowy: z battleaxe
2. moj: z kb i re roll hita i -1 do hita
3. quasa: defensywny z +1t i amulet of protectyness na piechote
1. blessowy: z battleaxe
Takie zycie, taka gra, taka armia, ze trzeba uwazac....Reaper pisze:mnie sie on sprawdza .... a co battleaxe to trzeba niezle uwazac zeby nie dostac szarzy z boku i z przodu bo wtedy battleaxe jest bezuzyteczny
Powiedzmy sobie szczerze - jak juz cos Ci wpada w bok, to czy masz battleaxe, czy srutke-tutke, to w 90% przypadków i tak płyniesz, bo przy ladnie zgranej kanapce Twoj gienek nie zdazy nawet mrugnac okiem, zanim zginie pod butami uciekajacych goblinów.
Co za roznica, czy zginie pod butami uciekajacych orkow, czy goblinow... ?Reaper pisze:jeszcze nie probowalem dawac gienka do gobosow narazie orki/biguni :p
A swoja droga wstawianie gienka do nocnikow z sieciami w wielu przypadkach znacznie zwieksza jego przezywalnosc. Ot, taki myk.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Chyba że ktoś wpada w bok skirmishem, jak ja ostatniobless pisze:Takie zycie, taka gra, taka armia, ze trzeba uwazac....Reaper pisze:mnie sie on sprawdza .... a co battleaxe to trzeba niezle uwazac zeby nie dostac szarzy z boku i z przodu bo wtedy battleaxe jest bezuzyteczny
Powiedzmy sobie szczerze - jak juz cos Ci wpada w bok, to czy masz battleaxe, czy srutke-tutke, to w 90% przypadków i tak płyniesz, bo przy ladnie zgranej kanapce Twoj gienek nie zdazy nawet mrugnac okiem, zanim zginie pod butami uciekajacych goblinów.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Btw. fajna rozpa, tylko dałbym po 1 fanatyku w klocku, bo i tak w 90% przypadków to go jakieś fasty albo inne śmieci wyciągną, to już lepiej niech 25 pts pójdzie w krzaki a nie 50
@swieta_barbara
Uważam ze twoj gienek to mega-kakao. Ten Reapera jest przy nim bogiem (lepszy save, ward 5+, lepszy WS, S i A). Ty masz tylko nędzny KB, który wchodzi od wielkiego dzwonu, każdy heros ma na niego warda, a na modele o US > 1 w ogóle nie działa.
kolejny temat o warbossie;jako ze grywam tylko na 2k+ i uzywam tylko warbossa to sie wypowiem
1)warboss jest tylko jeden
2)to z wyboru jest BOWB-dla mnie WS jest bezcenny...6 a 7 to jest kolejna przepasc;
3)
i tyz go propagowalem
ADA.
ten jest naprawde kozak...wsadza sie go w 31NG z FCG i siatkami;okazuje sie ze wtedy 2+AS jest dosc kozackie...siatki dosc dobre...a Boss wystarczajaco odwazny by przyjac szarze smoka
gdyby battleaxe kosztowl 90-95pkt bylby najlepszym przedmiotem u zielonych
AD.B
tez stosowalem ale na pimpusiu...ale u mnie mial entch shield,KB,ulag'sa u chyba warda
na pimpku KB jest nieoceniony...tak samo jak przerzuty
i wbrew pozorom chodzi o aspekt psychologiczny...nie kazdy undead chce wystawic do challange swojego generala
AD.C
no wersja ekonomiczna jest naprawde killerska...od razu jest tez lowca rydwanow itp.
no i oszczedza sie na nim jednak calkiem sporo pktow-ciekawa opcja kiedy chce sie miec X oddzialow na 2k pktow...wtedy sie tnie bohaterow
mozna dac albo amulet albo effigy...kazde ma swoj urok
ale jak go nie zlozyc stoi raczej na przegranej pozycji w walce z dobrze zlozonym lordem
ja bym dolozyl jednak najbardziej defensywnego lorfa
mag. tarcza,effigy,martog,buty - jedyny ktory przetrzymuje szarze smoka i jeszcze sie odgryzie->testowalem na DMP i bylem z niego zadowolony
4)
ta armia nie wybacza bledow...a rzecza nadrzedna jest nie dac sie otoczyc
i im bardziej sie nad tym zastanawiam tym bardziej dochodze do wniosku ze pociag NG to najlepszy oddzial do trzymania centrum walki
5)jak savage na piechote to tylko big uns...liczba 12-15 i osobiscie dawalbym im wlocznie-sa duzo bardziej elastyczni niz w przypadku 2 bronie
6)pajak mnie nie przekonuje...to juz wole rydwan
zreszta ostatnio dochodze do wniosku ze 2 rydwany to podstawa
o ile 1 slot special wygeneruje o tyle 2 juz nie
mnie sie sprawdzal BOBB-bsb z warbannerem na rydwanie
sprawdzil mi sie i zwrocil w kazdej bitwie w jakiej wystapil (w 1 nie...ale wtedy 1500/2250 ucieklo mi z terroru/paniki w mojej drugiej turze)
7)przyczynowo skutkowo wymagaloby to innych zmian...gigant na konserwy,wchodzi DD oraz rydwan zamiast spearchukk (na ktore mam hate i w moich rekach to juz nawet nie strasza)
1)warboss jest tylko jeden
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
2)to z wyboru jest BOWB-dla mnie WS jest bezcenny...6 a 7 to jest kolejna przepasc;
3)
a wypraszam sobie...battleaxe stosowalem chyba jako pierwszy1. blessowy: z battleaxe
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
ADA.
ten jest naprawde kozak...wsadza sie go w 31NG z FCG i siatkami;okazuje sie ze wtedy 2+AS jest dosc kozackie...siatki dosc dobre...a Boss wystarczajaco odwazny by przyjac szarze smoka
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
gdyby battleaxe kosztowl 90-95pkt bylby najlepszym przedmiotem u zielonych
AD.B
tez stosowalem ale na pimpusiu...ale u mnie mial entch shield,KB,ulag'sa u chyba warda
na pimpku KB jest nieoceniony...tak samo jak przerzuty
i wbrew pozorom chodzi o aspekt psychologiczny...nie kazdy undead chce wystawic do challange swojego generala
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
AD.C
no wersja ekonomiczna jest naprawde killerska...od razu jest tez lowca rydwanow itp.
no i oszczedza sie na nim jednak calkiem sporo pktow-ciekawa opcja kiedy chce sie miec X oddzialow na 2k pktow...wtedy sie tnie bohaterow
mozna dac albo amulet albo effigy...kazde ma swoj urok
ale jak go nie zlozyc stoi raczej na przegranej pozycji w walce z dobrze zlozonym lordem
ja bym dolozyl jednak najbardziej defensywnego lorfa
mag. tarcza,effigy,martog,buty - jedyny ktory przetrzymuje szarze smoka i jeszcze sie odgryzie->testowalem na DMP i bylem z niego zadowolony
4)
i tutaj Bless ma swieta racjePowiedzmy sobie szczerze - jak juz cos Ci wpada w bok, to czy masz battleaxe, czy srutke-tutke, to w 90% przypadków i tak płyniesz, bo przy ladnie zgranej kanapce Twoj gienek nie zdazy nawet mrugnac okiem, zanim zginie pod butami uciekajacych goblinów.
ta armia nie wybacza bledow...a rzecza nadrzedna jest nie dac sie otoczyc
i im bardziej sie nad tym zastanawiam tym bardziej dochodze do wniosku ze pociag NG to najlepszy oddzial do trzymania centrum walki
5)jak savage na piechote to tylko big uns...liczba 12-15 i osobiscie dawalbym im wlocznie-sa duzo bardziej elastyczni niz w przypadku 2 bronie
6)pajak mnie nie przekonuje...to juz wole rydwan
zreszta ostatnio dochodze do wniosku ze 2 rydwany to podstawa
o ile 1 slot special wygeneruje o tyle 2 juz nie
mnie sie sprawdzal BOBB-bsb z warbannerem na rydwanie
sprawdzil mi sie i zwrocil w kazdej bitwie w jakiej wystapil (w 1 nie...ale wtedy 1500/2250 ucieklo mi z terroru/paniki w mojej drugiej turze)
7)przyczynowo skutkowo wymagaloby to innych zmian...gigant na konserwy,wchodzi DD oraz rydwan zamiast spearchukk (na ktore mam hate i w moich rekach to juz nawet nie strasza)
A co myślicie o czymś takim?
Myślałem że kiepsko by było grać wywerną bo jak nie mam ld w tych głównych klockach to jest do kitu, ale można przecież dać innego generała niż bosa na wywernie.. tylko że nie będzie miał tego ruchu z waaagh! ale nie jest czasem lepsze ld w głównych klockach niż te jego k6 ruchu raz w bitwie?
A rospa prezentuje się tak:
Black Orc Warboss @451
-wyvern, h.armour, enchanted shield, 5+ ward, bigged kickin boots, ulag's akkrit axe
Black Orc Big Boss @152
-general, boar, h.armour, shield, martog's best basha, killing blow
Black Orc Big Boss @189
-bsb, boar, h.armour, mork's spirit totem
Night Goblin Shaman @100
-2xds
22x Orc Boyz @162
-fcg, shields
30x Night Goblins @145
-fcg, netters
22x Night Goblins @120
-muzyk, 2x fanol
22x Night Goblins @120
-muzyk, 2x fanol
5x Wolf Riders @71
-spears, muzyk
5x Wolf Riders @71
-spears, muzyk
5x Spider Riders @71
-muzyk
2x Spear Chukka @70
Rock Lobber @75
-bully
8x Squig Hoppers @120
6x Savage Orc Boar Boyz @157
-spears, shields, muzyk
Giant @205
Doom Diver @80
Power/Dispel pool=3
Models in army=151
EDIT: Tu jest jakiś błąd? Bo to wpisałem do armybuildera i chciałem zapisać to wyskakuje że coś jest źle..
Myślałem że kiepsko by było grać wywerną bo jak nie mam ld w tych głównych klockach to jest do kitu, ale można przecież dać innego generała niż bosa na wywernie.. tylko że nie będzie miał tego ruchu z waaagh! ale nie jest czasem lepsze ld w głównych klockach niż te jego k6 ruchu raz w bitwie?
A rospa prezentuje się tak:
Black Orc Warboss @451
-wyvern, h.armour, enchanted shield, 5+ ward, bigged kickin boots, ulag's akkrit axe
Black Orc Big Boss @152
-general, boar, h.armour, shield, martog's best basha, killing blow
Black Orc Big Boss @189
-bsb, boar, h.armour, mork's spirit totem
Night Goblin Shaman @100
-2xds
22x Orc Boyz @162
-fcg, shields
30x Night Goblins @145
-fcg, netters
22x Night Goblins @120
-muzyk, 2x fanol
22x Night Goblins @120
-muzyk, 2x fanol
5x Wolf Riders @71
-spears, muzyk
5x Wolf Riders @71
-spears, muzyk
5x Spider Riders @71
-muzyk
2x Spear Chukka @70
Rock Lobber @75
-bully
8x Squig Hoppers @120
6x Savage Orc Boar Boyz @157
-spears, shields, muzyk
Giant @205
Doom Diver @80
Power/Dispel pool=3
Models in army=151
EDIT: Tu jest jakiś błąd? Bo to wpisałem do armybuildera i chciałem zapisać to wyskakuje że coś jest źle..