Herosi na rydwanach

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Herosi na rydwanach

Post autor: Kołata »

Chcę zrobić rozpę z bohaterami na rydwanach i zastanawiam sie, jak ich najlepiej poskładać.

Ciekaw jestem jakich wy używacie kombosów. Albo jakie poronione pomysły macie. Mam nadzieję, że podsuniecie mi jakiś ciekawy patent :)

Potem podzielę się swoimi pomysłami, których tochę jest ;)

Pozdr!

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Savage big boss bsb/generał z eadbuttem i martogiem.

Ilość obrażen od tego typa jest zatrważająca.

Do tego będąc generałem fajnie porusza się d6 przy WAAGHH i jeszcze wzmacnia magię.

Słabsze klocki od przodu łyka.

I kasuje ranki.

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

savage/black na rydwanie z butami i sword of battle /martogiem :)

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

BOBSB z warbannerem

goblin z trinketem i albo ooe hit wunda, martogs, albo sneaky skewerer

BOBB czysty, ewentualnie slomka albo martogs

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Opcja nr 3 Charkiego jest rewelacyjna: stosuje juz od dawna w wariancie ekonomicznym.

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Nie jestem doswiadczonym graczem wiec chcialbym zeby ktos to ''grzecznie'' skomentowal. :)

goblin z Martogiem i podobizna Morka.

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

MArtog = Martog`s Best Basha +1 Ws,S,In podobizna morka=Effigy of Mork- enemy at -1 to hit ;)

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

BOBB-BSB z warbannerem
cena przystepna,mozliwosci ogromne

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

Savage BSB z porko's pigstikka :D Mój oryginalny pomysł, planuję go (kiedyś) stosować :D Koleś łyka klocki od przodu na luzaku 8)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

To jeszcze mi powiedz o jakiej grze gadamy, bo obecnie znalezc na stole klocek klocek to rarytas.

quas
Niszczyciel Światów

pomijamy kwestie ze ten bonus dziala w szarzy tylko od przodu i tylko w czasie kiedy szarzowal

efekt ten sam jak wjedzie dowolny heros na rydwanie w ten oddzial od flanki-nawet nie...wjazd od flanki daje pewnik a od frontu trzeba jeszcze pokulac kostkami

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Chcesz tym łamac klocki ?, lepiej wjechac od boku i miec po sprawie.
Chcesz tym łamac klocki?, savage ma frenzy, jakikolwiek fast sprawi ze to klocek na ciebei zaszarzuje, albo ze wogole sie z tym klockiem nie spotkasz.

quas
Niszczyciel Światów

bez przesady z tym frenzy
kiedys to byla max przeszkadzajka...teraz ma swoja zalety ktore oplaca sie wadami; wychodzi lekko in plus

bardziej chodzi o to ze typ ma 5WS a nie 6-7,ze nie jest popychany z waaagh; no i sama stikka jest chyba najslabszym m.weaponem w kodeksie

Demestenes
Pseudoklimaciarz

Post autor: Demestenes »

Odkopałem ten topic, ponieważ uważam iż bohater na rydwanie u orków, to jeden z nielicznych wariantów "mordercy BSB z sztandarem regeneracji" w orczej armii. Straszliwie mi ta opcja w chaosie i wampirach, z którymi przychodzi mi często walczyc, przeszkadza, więc wykombinowałem coś takiego:

1) savage orc big boss : lekka zbroja, tarcza, włócznia

Dwóch takich mam obecnie w swojej hordzie na sobotnią bitwę. Czas pokaże, czy skutecznie. Oczywiście to tylko kwestia ilości ataków i zwiększania prawdopodobieństwa, reszta przedmiotów wedle uznania np. killing blow, ale to wersja ekonomiczna za 161 pkt.

Zamysł jest prosty: jednym z tych dwóch panów szarżujemy w oddział z sztandarowym, dającym regenerację, pamiętając o tym aby chociaż krawiędzią się z nim stykac. Zadajemy oddziałowi k6+1 impaktów (średnio 4, powiedzmy iż 1 zrani), a następnie wszystkim, co mamy w sztandarowego (4 ataki big bossa z siłą 5, 2 ataki załoganta z siłą 4 i 4 ataki dzików z siłą 5). Jest spora szansa na wyeliminowanie sztandarowego wraz z jego regeneracją z gry za koszt 100 pkt mniej niż on sam jest wart, a przy dozie szczęścia na ustanie w kombacie (CR 3, 1 za zabitego w impaktach i 2 za sztandarowego).

Takie moje przemyślenia na gorąco. Byc może chybione, ale zobaczyc minę gracza wampirów lub chaosu, jak traci główną siłę swego samobija ..... bezcenne.

Pozdrawiam

quas
Niszczyciel Światów

to teraz nutka matematyki->
bsb wight lord->4WS,2+AS,5T i 3W

rydwan wyplaca-> 4 ataki z 5 silki i 5WS (3+->4+ a potem 4+AS i 4+ regenerki)
4 ataki ze swin (4+->4+) 4+AS,4+regenerki
i 2 ataki zaloganta->(4+->5+) 3+AS i 4+regenerki

wychodzi mi niecale 1.5 rany-statystycznie rzecz jasna
impactami zabijesz jeszcze 1 max 2. wychodzi ze wbiles 3 rany...przeciwnik ma szereg,przewage,sztandar,bsb... wiec czekaja cie oczka wezyka a potem fly away.

VC moga isc na pewnik i po prostu wziac ten rydwan na challange. prawdopodobnie wtopisz wtedy o muzyka.

mina gracza gdy po wlasnej szarzy przeciwnik pocisnie dodatkowe 3d6" swoim walcem jest bezcenna :lol2:

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

No to policzmy. Szef z sila 5 - 2 hity, 1 rana, save na 4+, regeneracja na 4+. Srednio - nic. Ork z obslugi - 1 hit, na 5+ raczej nie rani. 4 ataki dzikow - tu to juz totalna porazka, bo trafiasz na 5+ jak ma w poblizu helm. Fear - outnumber, posuwasz klocek BK 3d6 do przodu, sam wzbudzasz panike w 6 calach, moze jeszcze kogos rozjedziesz w czasie ucieczki. Wypas.

Zobaczyc mine gracza VC gdy deklarujesz taka szarze - bezcenne.

edit:no spoko quas, uprzedziles mnie tym razem ^^ Zamysl ten sam.

Demestenes
Pseudoklimaciarz

Post autor: Demestenes »

W sumie fakt, chociaż zamysł nadal uważam za nienajgorszy. Trzeba jednak pokombinowac z magicznymi przedmiotami. Maksymalnie to i tak wyjdzie 205 pkt. Z tego co piszecie wynika iż trzeba zwiększyc szansę na zranienie i przebicie się przez pancerz, czyli nasuwa się siła. Coś pokombinuję.

Dzięki za podpowiedzi i ukazanie błędów. Wciąż zapominam o niektórych aspektach w symulacjach.

EDIT: Pokombinowałem i nic z tego. Jego lord wampir lub champion po prostu wyzwie mnie na pojedynek i cała dalsza symulacja nie ma sensu. Samobójczy rydwan się do tego celu nie nadaje. Może jako jednostka wsparcia, ale napewno nie jako samograj.

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

A nie lepiej wziąść 6 Savage na świniach big' unsów ze szktandarem +1 atak?

18 ataków z S5 i 12 z siła 4 robi swoje z wszystkiego.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

No to policzmy znow: trafiasz na 4+ (zakladam, ze skoro BK daly sie szarzowac jakims swiniom z frenzy, zamiast np. zjesc je varghulfem, to raczej helm jest w zasiegu) - 9 trafien. Ranisz na 3+ - 6. Teraz save na 4+ - 3. Teraz regeneracja na 4+ -1.5 rany. Teraz dziki. Z 12 na 5+ trafia 4, rani 3 (optymistycznie), save 2 razy niezdany (takze optymistycznie), 1 regenka. W sumie masz 2.5 rany. Przewaga, sztandar, BSB, ranka, no i oni tez moga cos wbic, w koncu to BK.

I jak??

quas
Niszczyciel Światów

zadna jednostka OnG nie ma szansy w starcia z taka konfiguracja
nawet w opcji kombinowane szarze z przodu i flanki stastystycznie nie wygladaja dobrze
mozna probowac przyfarcic i sciagnac typa KB

ale to dosyc karkolomne zadanie

ODPOWIEDZ