Pursuit rydwanu w friendly oddział w close combat

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jose
Falubaz
Kontakt:

Pursuit rydwanu w friendly oddział w close combat

Post autor: Jose »

Jak w temacie. Rydwan goni i wpada w friendly oddział, który jest związany w walce wręcz. Dodam, że koniec jego szarży jest dokładnie na środku friendly oddziału.Co teraz:
a) zatrzymuje się przed nim (bez impaktów)
b) zatrzymuje się za nim (bez impaktów)
Czy jeśli są impakty to otrzymuje je jeden oddział czy oba, które są w cc.
W podręczniku jest tylko rozpisana kwestia uciekania lub wpadania w enemy unit.
www.for2players.pl

The truth is usually just an excuse for a lack of imagination.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

imo rydwan w pogoni zachowuje sie jak kazdy inny oddzial-zatrzymuje sie przed wlasnym oddziale

Awatar użytkownika
Jose
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Jose »

ale jak ucieka przez swój to zadaje mu impact hity ... a jak z pogonią......:)
www.for2players.pl

The truth is usually just an excuse for a lack of imagination.

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

skoro wg RB zatrzymuje się przed swoim oddziałem, to raczej ma dość utrudnione zadanie tego oddziałowi impactów...

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Jose pisze:ale jak ucieka przez swój to zadaje mu impact hity ... a jak z pogonią......:)
bo RB zezwala na bieganie po swoich oddzialach(i nie tylko) w czasie ucieczki
w czasie pogoni albo sie wpada we wroga albo zatrzymuje przed wlasnym oddzialem

Awatar użytkownika
slonkutno
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: slonkutno »

"Goniacy wykonuja zawsze pelen dystans ruchu poscigu, o ile poscig nie prowadzi do kontaktu z wrogiem, ze sprzymierzonymi jednostkami badz tez z terenem niedostepnym, w ktorych to przypadkach musza sie natychmiast zatrzymac." RB str. 43
wiec jak gonisz rydwanem, to zatrzymujesz sie przed wlasnym oddzialem
Diagram 41.1 RB str 41 "ruch ucieczki Wilczych Jezdzcow konczy sie na sprzymierzonej jednostce - wiec przesuwa sie ich dalej, poki nie znajda sie za nia."
Wiec jesli uciekasz rydwanem przez swoja jednostke to zadajesz jej impakty. Jesli jednostka taka jest w walce wrecz to impakty te sa rozlosowywane tak jakby to bylo trafienie przypadkowe, a wiec 1-3 twoje modele, 4-6 wrogie.
mamo, dostalem dzisiaj trzy szostki z religii ;]

Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

a masz to gdzies napisane? bo ja juz taki pewien nie jestem z tymi impactami. zdaje sie jest napisane przy tym uciekaniu rydwanu ze zadaje impacty w kazdy oddzial w ktory wpadnie wiec jak wpada w dwa to zadaje obu oddzialom po d6 impactow... po drugie jak sam udowodniles to jednostka nie zatrzyma sie przed (diagram z wilkami) a za oddzialem. czemu rydwan mialby byc inny?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
slonkutno
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: slonkutno »

bigpasiak pisze:po drugie jak sam udowodniles to jednostka nie zatrzyma sie przed (diagram z wilkami) a za oddzialem. czemu rydwan mialby byc inny?
Pierwszy cytat dotyczy jak rydwan goni ( wiec zatrzymuje sie przed swoja jednostka), drugi jak ucieka, czyli przejezdza przez swoje oddzialy. Poniewaz impakty rydwanu rozdzielane sa jak przy strzelaniu przejezdzajac przez jednostke w HTH zadajesz d6 (niektorzy+1) impaktow i losujesz tak jak by to bylo trafienie przypadkowe ze strzelania (1-3 moje, 4-6 wrog).
PS. u mnie w klubie sie tak gra, i na kilku turniejach tez tak ludzie robia. Mam nadzieje ze tyle osob sie nie myli :D
mamo, dostalem dzisiaj trzy szostki z religii ;]

Obrazek

ODPOWIEDZ