Van Hosrtmann's Speculum

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Van Hosrtmann's Speculum

Post autor: Karli »

"When the wearer fights a challenge he can 'swap' his base WS, S, T, I and A values with those of his enemy. He can choose not to use the mirror, but if he does he must swap all these characteristics for the duration of the challenge. So, the wearer fight with his enemy's Ws, S, T, I and A whilst his enemy fights with the wearer's WS, S, T, I and A"

Pytanie brzmi: czy jesli wlasciciel przedmiotu walczy w challange z kolesiem na smoku, to czy mogę wybrać ze zamieniam się statystykami ze smokiem ?

Malal twierdzi że tak. Ja tam nigdy tego badziewia nie uzywalem, ale po ostatnim masterze chyba w koncu zaczne, bo to juz drugi raz jak wtopiłem mastera przez to ze bo nie mialem...

Wiec chciałbym znac wasza opinie nt. jego dzialania.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Dla mnie nagięcie
Enemy w Challenge jest bohater przeciwnika, to on przyjmuje/wyzywa challenge.
Smok jest jedynie mountem.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

czyli można zamienić się z rydwanem... i dostać Ws, I, A w postaci '-'... lub koniem który nie ma T... fajnie fajnie, kombinujcie dalej

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

:idea: inzynier zmienia się w smoka dobre dobre , gdyby tak był oto chyba już by to inni odkryli i wszyscy by go używali. RAz miałem z ty przyjemnością a racze nieprzyjemność bo użyto tego na mnie ale i tka nie pomogło to biednemu imperialiście bo i tak zgiał . :D
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Wrogiem w challengu jest character a nie jego mount dlatego jak character ginie challenge się automatycznie kończy.
A licky boom boom down!!!

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

b_sk pisze:Wrogiem w challengu jest character a nie jego mount dlatego jak character ginie challenge się automatycznie kończy.
Trwa do konca tury wiec nadal jego mount moze przywalic nawet jesli jego panuc zginal
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

OK Malalu
Bierzesz staty smoka, zabijasz smoka. Czyje masz staty? Ze smokiem się nie zamienisz, bo smok umarł? Przedmiot ma dzialać do końca challenge`a?

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

trikk pisze:Dla mnie nagięcie
Enemy w Challenge jest bohater przeciwnika, to on przyjmuje/wyzywa challenge.
Smok jest jedynie mountem.
To chyba trochę nadinterpretacja - gdyby tylko heros był wrogiem w challenge to co by tam robił smok? To nie jest "broń" - smok też walczy w challenge, ma statystyki, dlaczego zatem nie można na nim użyć VHS?

Nie gram Imperium, więc to trochę rozważania akademickie dla mnie (zwłaszcza, że krasie generalnie nie jeżdżą na mountach :P ) ale logicznie rzecz biorąc smok spełnia wymogi stawiane przez ten przedmiot.

Chyba, że było już gdzieś uściślenie na tan temat?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Smok nie jest wyzywany na pojedynek. Jedynie w nim uczestniczy i to do momentu, w którym ginie jego własciciel.
Nie zamieniasz się charakterystykami ze smokiem.
To zwykły wał.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Nie mam problemu ze zrozumieniem, że smok nie wyzywa ani jest wyzywany. Chodzi tylko o to, że VHS nie ma w opisie "działa tylko na wyzwanego/wyzywającego" - użyto sformuowania "enemy". Skoro smok uczestniczy w challenge to raczej jest "enemy" (bo na pewno nie "ally").

Poza tym w odróżnieniu od konia smok ma kompletną statystykę i może działać nawet po zejściu jeźdźca. Trudno zatem traktować to jako wał. Raczej legalne wykorzystanie zasady. Miało by to nawet trochę sensu: im mocniej uderzysz - tym mocniej sam oberwiesz.

@Trikk
Nie widzę powodu, dla którego po przejęciu statystyk smoka i zabiciu go, Imperialczyk powinien wracać do swoich statystyk - skoro przedmiot działa na czas całego challenge. Statystyki zamieniasz na początku challenge i stan ten utrzymuje się do jego zakończenia, bez względu na to czy klient, którego statystyki ukradłeś zszedł czy nie.

Ale jak już wspominałem to tylko moja próba logicznego wyjaśnienia sytuacji.

Malal
Kretozord

Jankiel pisze:Smok nie jest wyzywany na pojedynek. Jedynie w nim uczestniczy i to do momentu, w którym ginie jego własciciel.
Nie zamieniasz się charakterystykami ze smokiem.
To zwykły wał.
Podobnie jak walem jest +1 do za HE przedmiot jak nie ma rzutu na zaczecie :roll: Czy twoje wmawianie ze collarka nie dziala na KB

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

:*
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
pelzak
Falubaz

Post autor: pelzak »

No jest to pewien klopot bo w challengu jest napisane ze walczy i monster i character. Ja tam imperialistami nie gram, a smokw nie mam wiec mi to "wsio ryba", ale opis przedmiotu jest na tyle pojemny ze mozna pod to podciagnac takze i smoka. Pytanie czy taka byla intencja GW czy to ich niedopatrzenie.

Z drugiej strony googlowanie ujawnilo ze pytania dotyczace Van Hosrtmann's Speculum swiadcza iz ludzie maja watpliwosci czy zabiera statystyki cold one po ich blessingach spawnowych. Nie bylo pytan czy moze zabrac statystyki mountowi, czyli jest dla niech to kwestia oczywista :wink:
Pytanie w ktora strone oczywista.

Pozdrawiam
Pelzak

Malal
Kretozord

Jankiel pisze::*
To nie klotnia malzenska Jankielu wiec buziakami nie przepraszaj mnie :roll:

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Danrakh pisze: @Trikk
Nie widzę powodu, dla którego po przejęciu statystyk smoka i zabiciu go, Imperialczyk powinien wracać do swoich statystyk - skoro przedmiot działa na czas całego challenge. Statystyki zamieniasz na początku challenge i stan ten utrzymuje się do jego zakończenia, bez względu na to czy klient, którego statystyki ukradłeś zszedł czy nie.

Ale jak już wspominałem to tylko moja próba logicznego wyjaśnienia sytuacji.
Ale tam masz swap. Do swapa trzeba się wymienić. Wymienianie się statami z martwym smokiem to lekki przypał ;). A co z rydwanem? Mozna przejąć staty rydwanu? Ma się wtedy - WS?

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

trikk pisze:Ale tam masz swap. Do swapa trzeba się wymienić. Wymienianie się statami z martwym smokiem to lekki przypał ;). A co z rydwanem? Mozna przejąć staty rydwanu? Ma się wtedy - WS?
Jasne, że swapujesz ale nie ma nigdzie zapisu, że swap działa dopóki żyją obaj wymieniający sie statystykami przeciwnicy, zamiast tego jest, że do końca challenge.

Rozumiem Twoje podejście do zamiany statystyk (ciągła wymiana jak długo żyja obaj wymieniający się), tylko, że ono nie jest poparte żadną zasadą. Opis VHS jest w sumie prosty - swapujesz statystyki na cały challenge. Zgadzam się, że to może być niedopatrzenie GW, niemniej nie byłaby to pierwsza dziurawa zasada w WFB :wink:

Co do rydwanu - pewien nie jestem (nie mam pod ręką żadnego podręcznika) ale rydwan jako taki (nie crew czy mounty tylko samo "pudło") chyba nie ma wszystkich statystyk wymaganych przez VHS (brak mu zdaje się WS i I). Skoro w zasadzie jest, że musisz zamienić wszystkie te statystyki, to siłą rzeczy rydwan (sam wózek) odpada - bo nie masz czego zamienić.

Awatar użytkownika
haggis
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: haggis »

"When the wearer fights a challenge he can 'swap' his base WS, S, T, I and A values with those of his enemy."
wymienia się statystykami z wrogiem z którym się pojedynkuje, myśle że po prostu panowie z GW nie pomyśleli że może ktoś zamieniał by się z np. koniem, z reguły jeżeli coś działa na mounta to zaznaczają to w opisie

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

Skoro w zasadzie jest, że musisz zamienić wszystkie te statystyki, to siłą rzeczy rydwan (sam wózek) odpada - bo nie masz czego zamienić
albo rybki albo akwarium...

nie może być tak że przedmiot działa na to a nie działa na tamto... może LS powinna zająć sie stworzeniem tabelki rzeczy na które VHS działa... ( LOL )
:roll:

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

wnioskując z tej rozmowy:
mounty herosa, które są w chellengu nie mogą sie bić bo horstman nie może się zamienić z nimi statystykami czyli analogicznie nie są w chellengu.

smok jest mountem a zarazem monsterem,
rydwan też może być mountem ale jest war machinem i nie posiada wszystkich statystyk czyli nie da się zamienić z nim statami, proste i logiczne

dla mnie sprawa prosta jeżeli nie mogę się zamienić to smok nie walczy w chellengu czyli jest wyłączony z walki a jak coś nie posiada pełnych statystyk
np ws to nie można sie zamieniać

I niech LS zrobi coś w końcu porządnie i logicznie :!:

PS Błażej jest różnica miedzy monsterem i war machinem

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jak dla mnie to co krzyczy challange to moze miec zmienione statystyki. czyli mounty i monstery odpadaja :)

ODPOWIEDZ