Piwot maszyny a move or fire

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Piwot maszyny a move or fire

Post autor: Danrakh »

Całkiem niedawno spotkałem się z opinią, że jakkolwiek maszynę przed strzałem można obrócić w stronę celu (nawet jest to wskazane), to jednak nie wolno poruszyć obsługantów, bo inaczej maszyna nie może strzelać (obsługanci się ruszyli - move or fire).

Maszyna sama z siebie się nie obróci (zazwyczaj). Skoro można ją obrócić i strzelić to czy nie sensownej by było jednak ruszyć i obsługantów? Zwłaszcza, że ich stateczność czasem może doprowadzić do sytuacji, gdy wylot lufy zasłania obsługant. :shock:

Wałek czy faktycznie tak jest?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Jest tak faktycznie. Ruszenie obsługanta = brak strzału.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ale jak trafisz na przeciwnika, który zabroni Ci strzału, bo maszyna obracając się w kierunku celu zahacza o załoganta, to daj mu worst playa.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Ok, dzięki.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

albo daj mu w ryja. tez powinno podzialac.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Jak maszyna jest na podstawce to raczej problem znikomy, ale też można stawiać obsługę tak, by kontrowersji przy pivocie nie było.

A ja mam pytanie - czy muszę pivotować maszynę, czy nie i jeśli pivotuję to przed strzełem, czy w fazie ruchu ?
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

ZłO
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ZłO »

ja mam tez pytanie do maszyn czy musi widziec i maszyna i obsługant? żeby strzelic>?

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

żeby strzelić, maszyna (dowolna jej część) musi mieć Line of Sight do celu.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

arc of sight to 360 stopni dla kazdej maszyny, wiec nie musisz pivotowac... jedynym wyjatkiem jest warp lightning cannon ktory trzeba pivotowac, bo jest jednym modelem

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Czy STank mozna za darmo pivotowac w strone celu w fazie strzelania ? Ma ktos cos przeciwko ?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Nie mam jeśli tym pivotem nakieruje się na cel w jego LoS, natomiast mam jeśli dzięki temu pivotowi chce strzelac do czegoś czego nie widzi.
A licky boom boom down!!!

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

b_sk pisze:Nie mam jeśli tym pivotem nakieruje się na cel w jego LoS, natomiast mam jeśli dzięki temu pivotowi chce strzelac do czegoś czego nie widzi.
Intuicyjnie nie powinien
to tak samo jakby oddzial lucznikow tez przesuwac

ma to swoje pozniejsze implikacje

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

juz bylo to omawiane, przy ktoryms z niezle rozwinietych tematow o ST... Z tego co pamietam stanelo na tym, ze normalnie na to przeznaczasz jakąś część punktów pary...

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

quas pisze:Intuicyjnie nie powinien
to tak samo jakby oddzial lucznikow tez przesuwac

ma to swoje pozniejsze implikacje
Ja to w sumie też nie wiem jak jest dokładnie musiałbym do AB Imperium zerknąć czy nie ma nigdzie napisane, że nie trzeba go spivotować do strzału, a gram w FM-a 2008 i wolę kminić nad transferami w letnim okienku transferowym. :wink:
Natomiast to aż taki straszliwy problem nie jest bo ruszysz tego steam tanka max o 45 stopni w każdym kierunku, a przy darmowych pivotach i tak prawie zawsze można go ustawić jak chcesz. czyli tak naprawdę zyskuje się tym cokolwiek raz na ruski rok.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

ST strzela do przodu, darmowy piwot ma przy ruchu... Czyli jak ktoś źle go ustawi, to nie będzie mógł celować z głównego działa.
360 ma na działko parowe i na strzał Inżyniera.

Kłótnia o zużycie pary dotyczyłe tego, czy czołg nie generujący pary może się obrócić... Ludzie wykorzystywali ten piwot, by wywołać np. test terroru zyskując dystans...
Z tego co pamiętam , to staneło na tym, nie rzucasz na parę tzn. nie ruszasz (nie piwotujesz) czołgu.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

I bardzo dobrze, bo to ostry wał jest ;)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Nie staneło na niczym :P

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ja maszyn nie obracam nigdy. Stoja jak wmurowane. To fair i nie budzilo nigdy kontrowersji.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

arc of sight to 360 stopni dla kazdej maszyny, wiec nie musisz pivotowac... jedynym wyjatkiem jest warp lightning cannon ktory trzeba pivotowac, bo jest jednym modelem
jesteś pewny że mogę sobie powiększać tym sposobem zasięg WLC? on jest war machine, a z rydwanu ma tylko ruch, brak załogi i niszczenie przy S7+ więc chyba lepiej żeby sie nie obracał do celu...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

swieta_barbara pisze:Ja maszyn nie obracam nigdy. Stoja jak wmurowane. To fair i nie budzilo nigdy kontrowersji.
Tak jest najuczciwiej. Ja już widziałem akcje pt. mierzymy - oj, trochę za blisko... ale muszę jeszcze spiwotowac maszynę... no i proszę, trochę się ręka zatrzęsła i dwa cale dalej kamień z katapy ląduje.

ODPOWIEDZ