Inżynierowie- jak zrobić ich bardziej grywalnymi...

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Johanus

Inżynierowie- jak zrobić ich bardziej grywalnymi...

Post autor: Johanus »

Witam wszystkich! ten temat to takie lużne dywagacje na temat imperialnych inżynierów. Pisze, bo pomimo licznych zmian w zasadach dotyczących inzynierów VII edycja nie spowodowała, że inzynier mógłby stać alternatywą dla innych herosów. jak, juz uzywa się go zazwyczaj na małych punktach i raczej dla "jaj", a nie z uwagi na jego przydatność. zastanawiam się zatem jakich zmian potrzebowałby inzynier, żeba mógł stac się bardziej grywalny. moje propozycje to:

-mozliwość dania mu magic itemów,
-mozliwość reperacji maszyn (np. poswięca całą ture i leczy D3 woundy- w tym czasie ani inzynier ani maszyna nie moga byc w kombacie),
-jesli ma się wystawionego inzyniera jedna maszyna (poza tymi rare), wchodzi jako core unit.
-zwiększenie BS o 1 pkt.

a może Wy macie jakies ciekawe pomysły

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Równie dobrze możemy sobie podyskutować co zrobić, żeby Polska wygrała mistrzostwa Europy w piłce, jednym słowem rozważania o d... Maryni...

No ale jeżeli znajdą się chętni, to niech se temat istnieje...

Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

MI sie wydaje ze mozliwosc dania mu magic itemow i BS +1 juz by go doprowadzilo do wiekszej uzytecznosci :)

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Myślałem kiedyś o tym Johanus (przed wyjściem AB 7ed, taki koncert życzeń)
Co do Twoich pomysłów to się zgadzam, no może z wyjątkiem magic itemów uważam że ich nie potrzebuje.
Moim zdaniem powinien być tańszy, mieć BS 5, naprawa piękna rzecz (myślimy o naprawianiu czołgu? :twisted: ) gdy jest w armii inżynier raz możemy wziąć moździerz dwa na slot.
Ale to tylko kolejny koncert życzeń, może 8 edycja coś zmieni (długo będę się tak łudził?).
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Mi się zawsze marzył inżynier jako dowódca artylerii... coś w rdaju gienka: na 12" dawałby przerzuty na kości artyleryjskie... Mógłby być nawet droższy w takiej sytuacji.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

takie coś to musiał by być lord master inzynier (skoro nawet dwarficki umie działać wyłącznie w swojej maszynie :P)

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

W zupełności BS 5 by mnie zabowolił.

Ale i tak używam tego boba we wsparciu 2-3 innych snajperów.

Strasznie fajnie się poluje na wrogich boheterów nimi.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Reyki pisze:W zupełności BS 5 by mnie zabowolił.
Helka byłaby przegieta.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

ale kosztowała by ze 250 pkt.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

raf pisze:
Helka byłaby przegieta.
Kosztowałaby jakieś 200 punktów około, to raz. Dwa, że zjada slot hero i rare. 3, że co turę ma 3 okazje do Mifire. Poza tym nie rozumiem, czemu czempion Outriderów ma BS5 a mistrz artyleryjski z Nuln, którego dziadek proch wymyślił tylko 4 :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

200 to w najtanszej wersji.

ale dać inzynierowi gołębia i hochlanda i juz nam koszt rosnie.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

tomekjar pisze:
raf pisze:
Helka byłaby przegieta.
Kosztowałaby jakieś 200 punktów około, to raz. Dwa, że zjada slot hero i rare. 3, że co turę ma 3 okazje do Mifire.
Ale masz maszynę, która przeciętnie (bez uwzględnienia misek) wypala na dalekim na 3+ 18 strzałów S5 -3As. Coś takiego mocno wypacza grę...

Awatar użytkownika
Fensir
Chuck Norris

Post autor: Fensir »

A teraz masz niegrywalną maszynę, która wypluwa 18 strzałów na 5+ z dużym ryzykiem przegrzania się.

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Post autor: Arte »

tomekjar pisze: Poza tym nie rozumiem, czemu czempion Outriderów ma BS5 a mistrz artyleryjski z Nuln, którego dziadek proch wymyślił tylko 4 :roll:

Moze dlatego ze ten pierwszy caigle sie bawi karabinami, a ten drugi siedzi nad ksiazkami i od czasu do czasu cos postrzela, ale woli sie bawic maszynkami i ich testowaniem

inzynier nie jest zawodowym snajperem, tylko wlasnie inzynierem

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

A właśnie widziałbym w Imperium zawodowego snajpera :D Koleś z BSB 5-6 z hochlandem, postrach magów. Nie chodzi mi o outridera bo normalnie nie wyobrażam sobie jak koleś konno strzela z snajperki. Wyobrażam sobie jakiegoś bohatera szkolonego w likwidowaniu pojedynczych herosów. Taki imperialny assasin. Co do inżynierów trochę racja, że siedzą nad książkami ale też szkolą się w strzelaniu może nawet na podobnym poziomie co capitanii :D
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
Niglafar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Niglafar »

mógłby ewentualnie dawać przerzut na helkę, tak jak dla canona. w tym wypadku rzeczywiście nie powinien mieć BS5, bo to już by perwa wyszła.

Uważam że powinni mu wywalić mechanical steeda, grenade launchera i homing pigeona, nie wyobrażam sobie niczego co bardziej psuje klimat WFB niż te przedmioty. w zamian powinien mieć możliwość brania magicznych itemów i może takich banałów jak lekki pancerz, para pistoletów, koń z bardingiem itp
Inny pomysł to całkiem go przemaglować - niech posiada jakieś specjalne zdolności niemożliwe dla innych ludzi. Może niech stawia zasłonę dymną? rzucenie słoikiem jakiegoś paskudztwa trudne nie jest a np wszystkie jednostki w promieniu 6" stałyby się niewidoczne na 1 turę. Poza tym inżynier to także fortyfikacje polowe, jednostka z inżynierem mogłaby wystawiać wilcze doły czy wznosić szańce na zasadach podobnych do palisady bretońskich łuczników czy obrony kamiennego płotu (szarżujący traci bonus z broni).

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Ale i tak używam tego boba we wsparciu 2-3 innych snajperów.

Strasznie fajnie się poluje na wrogich boheterów nimi.
Z polowań, to najbardziej lubię Załogantów RBT ;-). bardzo szybko spłacają się Czempioni...

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Post autor: Wrubel »

Panowie, to chyba ponad nasze siły ;) Figurkę sobie robie, ale tylko po ty by poprostu był i czekał na lepsze czasy, może nadejdą. Nawet jeśli miał by dostęp do magic itemów to i co z tego, jak i tak nie ma nic co mogło by go dopakować.

Awatar użytkownika
Niglafar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Niglafar »

squic: a lusterko? ;) trzeba by być chyba goblińskim czempionem oddziału by zamiana statystyk z inżynierem wyszła komuś na dobre ;)

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Niglafar pisze:squic: a lusterko? ;) trzeba by być chyba goblińskim czempionem oddziału by zamiana statystyk z inżynierem wyszła komuś na dobre ;)
Nawet lustro czyniło by go dalej słabym i drogim
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

ODPOWIEDZ