WAB Macedoński lekki kawalerzysta
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
WAB Macedoński lekki kawalerzysta
Niedawno zaczęłam rozgryzać system Warhammera Ancient Battle, zakupiłam do niego figurki historyczne w skali 1:72. Malowanie ich w tabletopie nie sprawia większych problemów, natomiast problem pojawia się przy podstawkach, figurka widocznego poniżej jeźdźca ma zaledwie 3,5 cm wysokości. Zarówno piasek GW, jak i posypki dostępne w sklepach modelarskich są zbyt gruboziarniste do tak małych modeli :/ Próbowałam przyklejać papier ścierny, ale wtedy figurka nie trzyma się dobrze podstawki.. może ktoś wie skąd można wziąć taki mega drobny piasek ?

Ja kupiłem ostatnio 5 kilo piasku akwariowego. Super drobniutki i na dodatek czysciutki. Efekt mozesz zobaczyc w moim poscie o staroedycyjnych Waywatcherach, bo uzylem go na podstawkach. Najlepsza jest cena, za 5 kilo zaplacilem jakies 10 zl. 

droga kolezanko
najlepszy jest piasek z morza badz piaskownicy ^^" tzn wg mnie ma super ziarnistosc (taka bardzo drobna) moze tez piasek dla szynszyli jest ok (chyba ma jeszzce nizsza ziarnistosc) ale nie wiem czy nie jest on troche za gruboziarnisty - choc sa rozne odmiany (poprobuj z wypadem do piaskownicy i przynies np kapke piaseczku ktory ususzysz (po wczesniejszym wygotowaniu z siuskow psich i kocich ^^") ... jak sadzisz dobry pomysl ??
BTW figs sie swieci !!

BTW figs sie swieci !!
Ostatnio zmieniony 18 gru 2007, o 23:27 przez dead, łącznie zmieniany 1 raz.
Może to sie nada
http://allegro.pl/item284663172_piasek_ ... akiet.html

- True Legionista
- "Nie jestem powergamerem"
Zwykła sól kuchenna, serio. Sprawdz może sie nada
.
pzdr Raptor

pzdr Raptor

-
- Kretozord
Może się pod wpływem farby nie rozpuściTrue Legionista pisze:Zwykła sól kuchenna, serio. Sprawdz może sie nada.

Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Sól i wszystkie inne substancje przeznaczone do konsumpcji odpadają, bo pęcznieją albo rozpuszczają się pod wpływem farby. Piasek z piaskownicy juz sprawdzałam i niestety nie nadaje się, a do morza mam za daleko :/ Ten piasek, który polecił Skinek wygląda na dobry i jeśli nie znajdę wcześniej jakiegoś innego (darmowego) odpowiednika to go zakupie.
Zabrzmi to trochę dziwnie, ale ja miałem na podwórku taką pryzmę piachu do budowy. Deszcz wypłukiwał na niej takie bruzdy, pod którymi tworzyły się stożki bardzo drobnego piasku i z tego sobie nazbierałem swego czasu całe pudełko.Megi pisze: może ktoś wie skąd można wziąć taki mega drobny piasek ?

Pozdrawiam,
Krzysiek
Może less? http://pl.wikipedia.org/wiki/Less
Z geografii pamiętam niewiele, ale to chyba najdrobniejszy z ogólnodostępnych materiałów sypkich
Z geografii pamiętam niewiele, ale to chyba najdrobniejszy z ogólnodostępnych materiałów sypkich

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- True Legionista
A probowalas? Coś mi się nie wydajeSól i wszystkie inne substancje przeznaczone do konsumpcji odpadają, bo pęcznieją albo rozpuszczają się pod wpływem farby.

Nie zart mam sol na wszystkich podstawkach i wyglada zajebiaszczo.Treevill pisze: z ta sola to chyba jakis makabryczny zart
Wystarczy zpodkładować ją zwykłym czarnym matowym spreyem z castoMoże się pod wpływem farby nie rozpuści

- True Legionista
Megi pisze:Legionista a czym przyklejasz tą sól do podstawek ? Być może po spodkładowaniu sól rzeczywiście się nie rozpuszcza ale co z klejem ? Testowałam bardzo dawno temu sól i właśnie przez klej sie rozpuszczała.
super glue wale duza krople na podstawke apotem rozmiaszczam po calej wykalaczka zapalka czy innym patyczkiem

pozdrawaim Raptor

Jeśli idzie o piasek to polecam tereny budowlane, piasek służący do zaprawy jest drobny i miałki, używam go nawet do moich modeli w skali 1/285 
Robociarze z przyjemnością odsypią Ci do słoika
Natomiast jeśli idzie o figurkę - powinnaś jeszcze zadbać o jeden bardzo istotny szczegół, chodzi mianowicie o płaszcz...
Figurka, którą pomalowałaś to tracki Prodromos z IV w. p. n. e. W owym okresie Trakowie była to nazwa opisująca półbarbarzyńskie plemiona górali zamieszkujące krainę zwaną Tracją. Plemiona te ozdabiały swoją odzież różnymi formami barwy i ornamentów, będące charakterystycznymi dla danego plemienia. Jednolity i do tego czerwony płaszcz jest charakterystyczny dla późniejszego okresu, ale wówczas zmienia się także uzbrojenie.
Jeśli chcesz zostawić płaszcz jednolity - powinnaś w tej sytuacji ozdobić tunikę.
Pozwolę sobie to zademonstrować na ilustracjach poniżej.
Wariant ze zdobionym płaszczem:

Wariant z jednolitym płaszczem:

Przepraszam za przemądrzałość, ale WAB to system historyczny, więc powinno być historycznie
A ponadto:
BARDZO FAJNIE POMALOWANA FIGURKA !!!
Bardzo proszę o więcej !!!!!

Robociarze z przyjemnością odsypią Ci do słoika

Natomiast jeśli idzie o figurkę - powinnaś jeszcze zadbać o jeden bardzo istotny szczegół, chodzi mianowicie o płaszcz...
Figurka, którą pomalowałaś to tracki Prodromos z IV w. p. n. e. W owym okresie Trakowie była to nazwa opisująca półbarbarzyńskie plemiona górali zamieszkujące krainę zwaną Tracją. Plemiona te ozdabiały swoją odzież różnymi formami barwy i ornamentów, będące charakterystycznymi dla danego plemienia. Jednolity i do tego czerwony płaszcz jest charakterystyczny dla późniejszego okresu, ale wówczas zmienia się także uzbrojenie.
Jeśli chcesz zostawić płaszcz jednolity - powinnaś w tej sytuacji ozdobić tunikę.
Pozwolę sobie to zademonstrować na ilustracjach poniżej.
Wariant ze zdobionym płaszczem:

Wariant z jednolitym płaszczem:

Przepraszam za przemądrzałość, ale WAB to system historyczny, więc powinno być historycznie

A ponadto:
BARDZO FAJNIE POMALOWANA FIGURKA !!!
Bardzo proszę o więcej !!!!!
Hmm konik mi nie podchodzi. Świeci się tak jakby był z porcelany czy coś ;/
- Majster-Bieda
- Pseudoklimaciarz
najlepszy jest piasek z plarzy