WAB Macedoński lekki kawalerzysta

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
Megi
Wałkarz

WAB Macedoński lekki kawalerzysta

Post autor: Megi »

Niedawno zaczęłam rozgryzać system Warhammera Ancient Battle, zakupiłam do niego figurki historyczne w skali 1:72. Malowanie ich w tabletopie nie sprawia większych problemów, natomiast problem pojawia się przy podstawkach, figurka widocznego poniżej jeźdźca ma zaledwie 3,5 cm wysokości. Zarówno piasek GW, jak i posypki dostępne w sklepach modelarskich są zbyt gruboziarniste do tak małych modeli :/ Próbowałam przyklejać papier ścierny, ale wtedy figurka nie trzyma się dobrze podstawki.. może ktoś wie skąd można wziąć taki mega drobny piasek ?

Obrazek

Awatar użytkownika
TomaszT
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: TomaszT »

Ja kupiłem ostatnio 5 kilo piasku akwariowego. Super drobniutki i na dodatek czysciutki. Efekt mozesz zobaczyc w moim poscie o staroedycyjnych Waywatcherach, bo uzylem go na podstawkach. Najlepsza jest cena, za 5 kilo zaplacilem jakies 10 zl. ;)

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: dead »

droga kolezanko ;) najlepszy jest piasek z morza badz piaskownicy ^^" tzn wg mnie ma super ziarnistosc (taka bardzo drobna) moze tez piasek dla szynszyli jest ok (chyba ma jeszzce nizsza ziarnistosc) ale nie wiem czy nie jest on troche za gruboziarnisty - choc sa rozne odmiany (poprobuj z wypadem do piaskownicy i przynies np kapke piaseczku ktory ususzysz (po wczesniejszym wygotowaniu z siuskow psich i kocich ^^") ... jak sadzisz dobry pomysl ??

BTW figs sie swieci !!
Ostatnio zmieniony 18 gru 2007, o 23:27 przez dead, łącznie zmieniany 1 raz.

Skinek

Post autor: Skinek »

Awatar użytkownika
True Legionista

Post autor: True Legionista »

Zwykła sól kuchenna, serio. Sprawdz może sie nada :wink:.

pzdr Raptor :)

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

True Legionista pisze:Zwykła sól kuchenna, serio. Sprawdz może sie nada :wink:.
Może się pod wpływem farby nie rozpuści :shock:
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

z ta sola to chyba jakis makabryczny zart

Awatar użytkownika
Megi
Wałkarz

Sól i wszystkie inne substancje przeznaczone do konsumpcji odpadają, bo pęcznieją albo rozpuszczają się pod wpływem farby. Piasek z piaskownicy juz sprawdzałam i niestety nie nadaje się, a do morza mam za daleko :/ Ten piasek, który polecił Skinek wygląda na dobry i jeśli nie znajdę wcześniej jakiegoś innego (darmowego) odpowiednika to go zakupie.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Megi pisze: może ktoś wie skąd można wziąć taki mega drobny piasek ?
Zabrzmi to trochę dziwnie, ale ja miałem na podwórku taką pryzmę piachu do budowy. Deszcz wypłukiwał na niej takie bruzdy, pod którymi tworzyły się stożki bardzo drobnego piasku i z tego sobie nazbierałem swego czasu całe pudełko. :) A do morza mam wszak jakieś 30 km więcej niż Ty. ;)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Może less? http://pl.wikipedia.org/wiki/Less
Z geografii pamiętam niewiele, ale to chyba najdrobniejszy z ogólnodostępnych materiałów sypkich :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

Bardzo drobnym piaskiem jest ten z Sahary, w sumie prawie pył (wiem bo mam :lol2: ) ale pewnie będzie kłopotem zdobycie go. Pozatym bardzo łądny figs jak na tą skalę, :wink: (ciekawe czy dotrzymasz takiego poziomu w całej armii, a pewnie jest tego ze 100 modeli.

Awatar użytkownika
True Legionista

Sól i wszystkie inne substancje przeznaczone do konsumpcji odpadają, bo pęcznieją albo rozpuszczają się pod wpływem farby.
A probowalas? Coś mi się nie wydaje :) .
Treevill pisze: z ta sola to chyba jakis makabryczny zart
Nie zart mam sol na wszystkich podstawkach i wyglada zajebiaszczo.
Może się pod wpływem farby nie rozpuści
Wystarczy zpodkładować ją zwykłym czarnym matowym spreyem z casto :wink: .

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Jeśli chodzi o less to wydaje mi się, że nie sprzedaje się go na kilogramy. Jeśli tak jest to dokopanie się do niego łopatą też trochę zajmie i nie występuje wszędzie.

A tak w ogóle figurka ładna :)

Awatar użytkownika
loler
Wodzirej

Post autor: loler »

Ja na wakacje na Korsyce byłem i przywiozłem sobie duuuży wór super drobnego piasku, ale to Ci chyba nie pomoże :P
Co do figsy to wyszła bardzo fajnie i równo

Awatar użytkownika
Megi
Wałkarz

Legionista a czym przyklejasz tą sól do podstawek ? Być może po spodkładowaniu sól rzeczywiście się nie rozpuszcza ale co z klejem ? Testowałam bardzo dawno temu sól i właśnie przez klej sie rozpuszczała.

Awatar użytkownika
True Legionista

Megi pisze:Legionista a czym przyklejasz tą sól do podstawek ? Być może po spodkładowaniu sól rzeczywiście się nie rozpuszcza ale co z klejem ? Testowałam bardzo dawno temu sól i właśnie przez klej sie rozpuszczała.

super glue wale duza krople na podstawke apotem rozmiaszczam po calej wykalaczka zapalka czy innym patyczkiem :wink: , na to sol i podkład ->dry brush :wink: .

pozdrawaim Raptor :)

Yori

Post autor: Yori »

Jeśli idzie o piasek to polecam tereny budowlane, piasek służący do zaprawy jest drobny i miałki, używam go nawet do moich modeli w skali 1/285 :)
Robociarze z przyjemnością odsypią Ci do słoika :wink:

Natomiast jeśli idzie o figurkę - powinnaś jeszcze zadbać o jeden bardzo istotny szczegół, chodzi mianowicie o płaszcz...

Figurka, którą pomalowałaś to tracki Prodromos z IV w. p. n. e. W owym okresie Trakowie była to nazwa opisująca półbarbarzyńskie plemiona górali zamieszkujące krainę zwaną Tracją. Plemiona te ozdabiały swoją odzież różnymi formami barwy i ornamentów, będące charakterystycznymi dla danego plemienia. Jednolity i do tego czerwony płaszcz jest charakterystyczny dla późniejszego okresu, ale wówczas zmienia się także uzbrojenie.

Jeśli chcesz zostawić płaszcz jednolity - powinnaś w tej sytuacji ozdobić tunikę.

Pozwolę sobie to zademonstrować na ilustracjach poniżej.

Wariant ze zdobionym płaszczem:

Obrazek

Wariant z jednolitym płaszczem:

Obrazek

Przepraszam za przemądrzałość, ale WAB to system historyczny, więc powinno być historycznie :)
A ponadto:
BARDZO FAJNIE POMALOWANA FIGURKA !!!

Bardzo proszę o więcej !!!!!

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Hmm konik mi nie podchodzi. Świeci się tak jakby był z porcelany czy coś ;/

Awatar użytkownika
Majster-Bieda
Pseudoklimaciarz

Post autor: Majster-Bieda »

najlepszy jest piasek z plarzy

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Majster-Bieda pisze:piasek z plarzy
Jak masz firefoxa zaktualizuj go do najnowszej wersji, masz tam wbudowany słownik :mrgreen:

ODPOWIEDZ