WE vs HE

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
lorgoth
Powergamer Rozpiskowy

WE vs HE

Post autor: lorgoth »

Witam,
Nie znalazłem nigdzie tematu w którym ten wątek był by poruszany. Jak koledzy którzy mieli już okazję zagrać z nowymi HE oceniają szanse leśnych braci. Jako ze mam niewielkie doświadczenie w graniu WE mam wiele wątpliwości co do szans przeciwko ASF oraz przeciwko StarDragonowi.

Może bardziej doświadczeni gracze zechcieli by się podzielić swoją wiedzą i wrażeniami na temat walki z nowymi HE.

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Z nowymi HE nie grałem, ale powiedzmy sobie tak. Jak masz piechote z którą się nie możesz bić w CC to zazwyczaj musisz ją po prostu zastrzelić łucznikami albo posłać tam drzewo, albo wyczarować jak będzie stało w lesie. A ze smokiem he to podobnie jak z chaosu. Nie możesz się z tym bydlakiem zbytnio lać (dopóki nie masz własnego smoka) to musisz go unikać.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

pingus pisze:A ze smokiem he to podobnie jak z chaosu. Nie możesz się z tym bydlakiem zbytnio lać (dopóki nie masz własnego smoka) to musisz go unikać.
Piszesz tak, jakbys mial zamiar bic sie welfickim smokiem z tym helfickim wymiataczem... :shock:
Jesli mialbys taki zamiar, to chyba tylko liczac, ze zdasz duzo wardow na 3+ na krysztalku. Bo innej opcji wygrania takiego pojedynku smoków, jak na mega farcie, to nie widze.

Natomiast zgodze sie, ze czy to helficki, czy to chaosowy, smok zawsze jest dla welfow problemem.
Obrazek

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

bless pisze:Piszesz tak, jakbys mial zamiar bic sie welfickim smokiem z tym helfickim wymiataczem... :shock:
Po prostu wtedy jest jakaś opcja zdawania tych wardów.
Bo innej opcji wygrania takiego pojedynku smoków, jak na mega farcie, to nie widze.
Tu chodzi troszkę o straszaka. Ale oczywiście HE smok jest koksowy, ale w zasadzie tylko smok. ;)
Natomiast zgodze sie, ze czy to helficki, czy to chaosowy, smok zawsze jest dla welfow problemem.
Problemem to się robi IMO kiedy chcesz z nim coś zrobić. A jak podchodzisz do niego na lighcie to już jest dużo lepiej.
Obrazek
Obrazek

lorgoth
Powergamer Rozpiskowy

Czyli co?
Najlepiej go olewać?
Przy szarżach taktycznych na skirmisz może nieźle chyba namieszać - żeby chociaż frenzy miał.

Ehh jak ja nielubie rzeczy którym niektórymi armiami nic nie da się zrobić. W przypadku WE to chyba właśnie smoki (chaos + nowe HE) i ST Empire.

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Smoki nie moga robic szarz taktycznych:) No chyba ze na piechote:)

lorgoth
Powergamer Rozpiskowy

OOO
To chyba trochę mojego skavenskiego kolegę wałowałem smokiem chaosu :P

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Smok HE z magicznymi atakami jest nie do wy..ania. Jedyny sposób na niego to wziąć go czymś na challange na 6+ i zafundować mega kanapkę. Liczymy, że mało wklepie i że dużo zrobimy CRa. Złudne to mocno. +1 za bok, +2 za tył, +2 za szt./WB, +1 BSB +1 out = 7. Raczej jak nawet wygramy to mało, smok ustoi i potem nas zje w CC. Można liczyć na zatrzymaczkę, ale to góra jedna na armię. O ile ze smokiem chaosu jeszcze se radzę, o tyle ten jest ze względu na WS 7, S7 i magiczne ataki nie do zmęczenia w CC czymkolwiek.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
max1
Chuck Norris

Post autor: max1 »

Ja grałem z nowymi he 4 bitwy na 950-1400, więc o smoka martwić się póki co nie muszę:D
Ale co do tematu miałem 4 wygrane. Największy kłopot na te punkty mi sprawiły bolce i bohater z tym łukiem co strzela jak bolec:(

Lukas
Warzywo

Post autor: Lukas »

ja grałem ostatnio z HE na 1000 przegrałem przez jeden bład a co do smoka to trzy tury powinny wystarczyc zeby go nie było. A Widzi powinni mu dac rade. I jak dla mnie to dwie pierwsze tury strzelania to dwie ranny powinien dostac a dalej dostaje szarze od wildów i jak dobrze pojdzie to jeszcze dwie albo jakis pojedynek i powinno byc dobrze

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Smok HE nie jest wcale dobry na jakiego wygląda . Grałem z nim na turnieju i 2 irongutsów go przytrzymało , a potem wszedł mu od tyłu rhinox i smoczek poleciał do nieba :D Jedyne co boli mnie w nim to ten słabiutki czarodziej siedzący na nim . Te jego czary wrrrrr :x Ale tak to smok nie jest wcale taki super . Wole rhinoxa , albo np: tremana

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Jezeli grasz na duzej ilosci GG (30+) to mozna probowac odstrzelic tego smoka schodzi na to 3-4 rundy ale jest mozliwe a potem lord juz niejest problemem (Ja ostatnio gralem w 3 rundy wklepalem mu 5 ran)

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Zeby zabic smoka trzeba w niego wytrzelic okolo 160 strzal na dalekim zasiegu:) Czy ja wiem czy sie oplaca :)

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

lepiej KB na waywatcherach

a sam smok to już tylko sam smok :D

Awatar użytkownika
Caledor
Wałkarz

Post autor: Caledor »

eee zaraz tutaj chyba jedni mówią o Star dragonie a inni o Sun dragonie z dragon magiem który rzeczywiście się raczej rozkłada za to z SD We nie mają zbyt wielkich szans

Lukas
Warzywo

Post autor: Lukas »

jezeli juz mowimy o strzelaniu to smoka to ja trzy rany wklepałem mu do 3 rundy

DrizzD
Warzywo

Post autor: DrizzD »

Z mojego krótkiego doświadczenia mogę powiedzieć że Sun Dragon to bez wiekszych problemów na małe punkty.. Poświęcasz jakiś oddział SunDragon go zjada z magiem (bo ma swój mieczyk ognisty) no i w swojej turze zakładasz mu kanapkę i w swojej turze magii DS ten mieczyk maga i już bez problemów schodzi. A co do Star Dragona.. Jeszcze nie wiem.. ale podejrzewam że podobnie poświęcasz coś robisz kanapkę (tu się przydają 2 drzewa)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Sun Dragon (ten spod maga) to raczej male zagrozenie.
za to Star Dragon jest juz duzym klopotem - strzelac do niego? 6T i 7W - wypluc trzeba mnostwo strzał by smoka ubic (bo jesli na gorze siedzi koles puszka to herosowi rany sie nie zada).
przytrzymac go i skanapkowac - w teorii piekne ale jak to zrobic, smok jest szybszy i to on wybiera sobie cele - ktore zazwyczaj rozwala juz w pierwszej turze (no moze poza świeżym treemanem).

IMO jedyna sensowna opcja to go unikac i olewac - nabic punktów na reszcie armii :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Ostatnio kumple grali, wildy ze sztandarem od tylu driady w bok, WE uciekly:) Jesli sie bledow nie popelni to smok nie powinien sie nawet zwrocic punktowo, trzeba go omijac po prostu

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

To wszystko jest łatwe w teorii. Z nowymi HE grałem sporo razy i wiem, że Star Dragon jest po prostu nie do zjedzenia przez nas - małe, dzikie elfiki :wink: . Tak na poważnie, to chyba tylko przy farciarskich (strasznie farciarskich) rzutach. Chociaż ostatnio jak skanapkowałem smoka, to zabiłem lorda - puszkę i wklepałem smokowi 1 ranę :D.
Co do unikania: niby najlepsza metoda, ale weź ustaw (nawet ten skirmisch) armię tak, żeby gdzie Ci smok przyleci to nie zachaczył co najmniej 1 - 2 oddziałów. Oczywiście jak dobrze pójdzie....
Ogólnie powiem tak: WE mają ciężko z nowymi HE. Przede wszystkim SD no i ten nieszczęsny ASF. Przy T=3 jest się czego obawiać...:/
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

ODPOWIEDZ