Savage orks vs. Ork Boyz
Moderator: Kołata
- monsterstar
- Chuck Norris
Savage orks vs. Ork Boyz
Witam !
Tak jak w temacie Savage Orks kontra Ork boyz. Co lepsze ? Co wystawiacie ?
pzdr monsterstar
Tak jak w temacie Savage Orks kontra Ork boyz. Co lepsze ? Co wystawiacie ?
pzdr monsterstar
Ja jak narazie to na savage grałem tylko kilka razy, raz na dużym klocku i pare razy na małym (10). Spisywali się bardzo dobrze. Zawsze coś tam ubili. A ten duży klocek też jest super bo za (o ile dobrze pamiętam) 215 punktów jest duży kloc, z static CR + dużą ilością ataków, bardzo trudno go wystrzelać, bo nie panikuje.
Na Orc Boyzach to gram zawsze i są moim zdaniem ok- zawsze w nich siedzi bos (chyba że na samej magii akurat się gra). Łatwi do zabicia też nie są, przywalić to mogą tylko jeśli mają bosa, tak to tylko static CR.
Obie te jednostki są dobre, sam nie wiem która lepsza
Na Orc Boyzach to gram zawsze i są moim zdaniem ok- zawsze w nich siedzi bos (chyba że na samej magii akurat się gra). Łatwi do zabicia też nie są, przywalić to mogą tylko jeśli mają bosa, tak to tylko static CR.
Obie te jednostki są dobre, sam nie wiem która lepsza
Glowny bol savage to wysoka cena - za wysoka o 1pkt/model jak na ich umiejetnosci.
frenzy ma swoje plusy i minusy (IMO wiecej plusow - mowienie flee jest dla slabych, biorac pod uwage mobilnosc orkow wymanewrowanie z frenzyy tez nie boli - co ma wpasc w nas to wpadnie).
chyba czesc ie wystawiam savage nawet niz common boyzow
frenzy ma swoje plusy i minusy (IMO wiecej plusow - mowienie flee jest dla slabych, biorac pod uwage mobilnosc orkow wymanewrowanie z frenzyy tez nie boli - co ma wpasc w nas to wpadnie).
chyba czesc ie wystawiam savage nawet niz common boyzow
zalezy w jakiej rozpie
dla mnie trzonem armii pozstaja boyzi-min 50 musi byc
savage tez maja swoje uroki-duzo atakow...naprawde jest ich sporo
IMO savage wlocznik to jedyny oddzial ktory moze powalczyc z hordami undeadow-big uns przemiela kazdy oddzial ktory ma podobne parametry do nich
dla mnie trzonem armii pozstaja boyzi-min 50 musi byc
savage tez maja swoje uroki-duzo atakow...naprawde jest ich sporo
IMO savage wlocznik to jedyny oddzial ktory moze powalczyc z hordami undeadow-big uns przemiela kazdy oddzial ktory ma podobne parametry do nich
W sumie to grałem nimi kilka razy min. z beastami: gdy wjechałem nimi od boku przeciwnik po spytaniu się, jakie ataki wypłacają od razu chciał zdawać panikę na 2 jedynkach boleć może minus frenzy, konieczność szarżowania, zwłaszcza z doświadczonym przeciwnikiem, ale odpowiednie rozstawienie + screen i się sprawdzają A co myślicie o wersji na dzikach? chociaż płacimy 33 pt. za sztukę, mamy niezłą kosę na armie piechotne, oni sprawdzają się lepiej niż kawaleria imperium, zwłaszcza w szarży na przód, minusem jest niestety to, że łatwo wystrzelać, tu jednak można coś kombinować (jeśli zaczynamy) z Waaagh! bannerem i popychaczkami. Co o nich uważacie?
akurat w przypadku kawy wole jednak zwyklakow big uns-save mnie raduje...i brak frenzy tez
a za zaoszczedzone pkty wkladam banner of butchery
wyszedlem z zalozenia ze liczy sie pierwsza szarza-a tam obie jednostki sa porownywalne
a jednak wolniej spadaja z BSowego strzelania
BTW-to byly takie eksperymenty...slot special jest zbyt cenny zeby go marnowac na jednostke gdzie mamy 5W w cenie >200pkt
a za zaoszczedzone pkty wkladam banner of butchery
wyszedlem z zalozenia ze liczy sie pierwsza szarza-a tam obie jednostki sa porownywalne
a jednak wolniej spadaja z BSowego strzelania
BTW-to byly takie eksperymenty...slot special jest zbyt cenny zeby go marnowac na jednostke gdzie mamy 5W w cenie >200pkt
savage sa dobre na wampiry i tomb kingsow.
Kwaleria savage jest 2 X mocniejsza w ataku niz zwykla i jak zrobisz z niej big unsow to ma chyba najwieksze przypieprzenie w szarzy ze wszystkich kawalerii WFB.
Zwyklaki na piechote to taki bufor i to wszystko bez bohatera malo co zrobia, liczy sie tylko i wylacznie static.
No i klimat przemawia na rzecz savagy oczywiscie
Kwaleria savage jest 2 X mocniejsza w ataku niz zwykla i jak zrobisz z niej big unsow to ma chyba najwieksze przypieprzenie w szarzy ze wszystkich kawalerii WFB.
Zwyklaki na piechote to taki bufor i to wszystko bez bohatera malo co zrobia, liczy sie tylko i wylacznie static.
No i klimat przemawia na rzecz savagy oczywiscie
to porownajmy cenowoGobo pisze:tylko grale maja wieksza ;D ale nie ma porowniania cenowego savagi savagi savagi osobiscie jak juz gram orcami to tlyko dzikimi... nawet jak sa odrobine drozsi...moim zdaniem i tak sa oplacalni
savage big uns kosztuja 32pkt
lepszego kopa maja grale/chaos chosen/chaos khorne...ciekawiej tez sie prezentuja DP
Wszystkie oddzialy ktore wymieniles sa duzo bardziej przezywalne przedewszystkim i sa w stanie przyjac wroga szarze..
Savage takich szans nie maja, co wyklucza danie im sztandaru (Szczegolnie na 2k+ gdy ryzyko spotkania np smoka jest spore) - i to najwiekszy bol
Savage takich szans nie maja, co wyklucza danie im sztandaru (Szczegolnie na 2k+ gdy ryzyko spotkania np smoka jest spore) - i to najwiekszy bol
dodajmy do tego wiekszy Ld,brak animozji,mniejszy bol w wystawieniu(slot),podatnosc na ostrzal(szczegolnie typu salki/kusznicy/lucznicy/hundguny/RBT)
sztandar rzecz nabyta-mozna go stracic mozna go zyskac
najgorzej jak przeciwnik ciutke postrzela i ost 2 orcasow krzyknie geronimoooooooo.... i niestety nie dosc ze nic nie zrobia to jeszcze dadza sie przeciwnikowi rozpedzic
ergo-> jednostka swietnie wygladajaca na papierze,na polu bitwy maja tyle samo zalet co i wad(dodajmy do tego 1-2 jednostki fast w ramach nianczenia)
nie wiem czy nie lepiej zainwestowac np 150pkt w squig herda ktory ugryzienie jeszcze podpiera calkiem przyzwoitym static CR)
sztandar rzecz nabyta-mozna go stracic mozna go zyskac
najgorzej jak przeciwnik ciutke postrzela i ost 2 orcasow krzyknie geronimoooooooo.... i niestety nie dosc ze nic nie zrobia to jeszcze dadza sie przeciwnikowi rozpedzic
ergo-> jednostka swietnie wygladajaca na papierze,na polu bitwy maja tyle samo zalet co i wad(dodajmy do tego 1-2 jednostki fast w ramach nianczenia)
nie wiem czy nie lepiej zainwestowac np 150pkt w squig herda ktory ugryzienie jeszcze podpiera calkiem przyzwoitym static CR)
Mowilem PRZY SZARZY !!!!!
Nauczcie sie kurde czytac
chosen khorna : 3 atki z sila 5 i 1 atak z sila 4 bo konie nie dostaja wedlug jakis uscislen ataku !!!!!!!
dragon princes: 2 atka z sila 5 i 1 atak z sila 3
savage orcs biguns : 4 ataki z sila 5
I co ??? teraz ?????
Mamy opcje ze dajemy im sztandar i generala i mamy dodatkowe 2d6 do szarzy, ale to zlalem. Napisalem tylko o sile przebicia przy szarzy.
Jakies komentarze ????????
Nauczcie sie kurde czytac
chosen khorna : 3 atki z sila 5 i 1 atak z sila 4 bo konie nie dostaja wedlug jakis uscislen ataku !!!!!!!
I co ??? teraz ?????
Mamy opcje ze dajemy im sztandar i generala i mamy dodatkowe 2d6 do szarzy, ale to zlalem. Napisalem tylko o sile przebicia przy szarzy.
Jakies komentarze ????????
tak,
wiecej mi sie nie chce pisac, bo widze ze komentarza quasa ze zrozumieniem nie przeczytales, lekam sie wiec ze moj zostanie potraktowany tak samo.Terry Pratchett pisze:Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości
Knights of the Blood Keep - 3 ataki z sila 7 i 2 z sila 4ajpinus pisze: chosen khorna : 3 atki z sila 5 i 1 atak z sila 4 bo konie nie dostaja wedlug jakis uscislen ataku !!!!!!!
I co ??? teraz ?????
I co teraz ??
- Temple Guard
- Falubaz
Tak, ale koszt 55 punktów, T4, save 2+, 1W (czyli do zabicia) oraz frenzy, co jest obosieczną bronią. Mimo świetnych statystyk przez ogromny koszt nie wróżę im popularności, moim zdaniem w VC nadal królować będą dwa razy tańsi Black Knights.Robak pisze:Knights of the Blood Keep - 3 ataki z sila 7 i 2 z sila 4
I co teraz ??
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
TruePunk: Po prostu bronie swego zdania. Napislaem ze przy szarzy maja najwieksze przebicie 4 ataki z sila 5, zadna inna kawaleria poki co nie ma takiego piprzniecia. A jak mi ktos pisze ze chooseni khorna maja wiecj to pokazuje ze maja jeden atak z mniejsza sila. wiem ze maja wiekszy save, ws incjatywe i wogole sa o wiele lepsi, mi chodzilo tylko i wylacznie o ilosc atakow i sile. Po za tym nie obrazilem Ciebie swoja wypowiedzia a ty mnie swoja owszem.
w pewnym momencie liczba atakow nie ma az takiego znaczenia,liczy sie jeszcze ilu tych rycerzykow dojedzie...jak sie bija w obronie,jaki maja WS,I,T i ASajpinus pisze:TruePunk: Po prostu bronie swego zdania. Napislaem ze przy szarzy maja najwieksze przebicie 4 ataki z sila 5, zadna inna kawaleria poki co nie ma takiego piprzniecia. A jak mi ktos pisze ze chooseni khorna maja wiecj to pokazuje ze maja jeden atak z mniejsza sila. wiem ze maja wiekszy save, ws incjatywe i wogole sa o wiele lepsi, mi chodzilo tylko i wylacznie o ilosc atakow i sile. Po za tym nie obrazilem Ciebie swoja wypowiedzia a ty mnie swoja owszem.
lepiej jest miec 1 atak z mniejsza sila i 3 ataki z wysokim WS i wysoka I
do tego chaosnicy maja stale 5S
jezeli nie wierzysz to wylicz sobie statystycznie jak obie kawalerie walcza np przeciwko dwarf warriors,swordsmenom...
albo jak wyglada szarza takich typow np na HE speramenow/WL/swordsmenom
albo na dowolny oddzial z S&S..
Mowiac o tym ze savage boar boyzi maja najwieksze przypieprzenie podczas szarzy w calym WFB mialem na mysli najwieksza liczbe atakow i ich sile i to tylko przy szarzy. Oczywiscie ze chaosiarze czy dragon princes sa lepsi. to nie ulega watpliwosci. lepszy save, lepszy ws, incjatywa, w wypadku dragon princes ASF i wyzszy movement, do tego wieksza liderka. Wogole sa lepsi. No ale nie o to mi chodzilo.
Wracajac do tematu i tak uwazam ze taki oddzial znajduje zastosowanie szczegolnmei z generalem i bannerem +d6 do szarzy. Zwykli boyzi na dzikach robia o wiele mniejsze szkody i sa po wolf chariot najgorszym specialem w tej armii
[/quote]
Wracajac do tematu i tak uwazam ze taki oddzial znajduje zastosowanie szczegolnmei z generalem i bannerem +d6 do szarzy. Zwykli boyzi na dzikach robia o wiele mniejsze szkody i sa po wolf chariot najgorszym specialem w tej armii
[/quote]