Hero w regimencie charriotów i Look Out Sir

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Dodo Pieniążek
Powergamer Rozpiskowy

Hero w regimencie charriotów i Look Out Sir

Post autor: Dodo Pieniążek »

Witam wszystkich,
Mam pytanie.
Hero HE na rydwanie dołączył do drugiego rydwanu. Razem tworzą jedną jednostkę. Unit Strength wynosi 9 (4+1 plus 4). Czy zasada "Look Out Sir" będzie obowiązująca?

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

problem czysto hipotetyczny
nie moze sie dolaczyc do rydwanu

Dodo Pieniążek
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Dodo Pieniążek »

Może źle to sformułowałem bo w sumie dotyczy dwóch rzeczy.
1. Czy w takiej sytuacji rozpatruje się zasadę iż potencjalne strzały nie będą rozdzielane w Herosa na 5-6? - Zasady mówią iż US musi by co najmniej 5. Tu jest niby 8 (jeden rydwan ma US4 - nie liczymy herosa)
2. Czy Look Out wtedy działa poprzez analogię?

Hero na rydwanie może dołączyc do jednostki rydwanów.
cytat: Page72 Rulebook "Characters mounted on chariots can only join units of chariots"
Rzecz z testowanej rozpiski i wcale nie tak hipotetyczna.
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Look Out liczy sie od liczby modeli (5 rank and file models), a nie od US. Czyli w tej hipotetycznej sytuacji musialbys miec 5 rydwanow + rydwan herosa.

Jednak

Jedyny unit of chariots to oddzialy Tomb Kingowych rydwanow (mozesz o tym przeczytac w rulebooku w dziale o rydwanach).
U HE nie dolaczysz boh na rydwanie do drugiego rydwanu.

Ponadto:
Jesli bohater jedzie na rydwanie i jest obiektem ostrzalu np.: lucznikow, to Twoj heros obrywa jedynie na 6, a nie na 5-6 jak sugeruje Twoje pytanie :)

ODPOWIEDZ