O Obrotach

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

To przy okazji jak już jest temat o lataczach mam pytanie.
Czy latacz wykonuje pivot wirtualny, czy musi go zrobic aby sie gdzies ruszyc. (Chodzi mi o flying monsters)
Konkretnie chodzi o to co się dzieje jeśli 'niefortunnie' smok czy inny pegaz zatrzyma się przy krawędzi, tak ze nie będzie mógł wykonac pivota :) :twisted:
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

tia
pivot to pivot
jest rownie wirtualny jak giganta przy krawedzi swiata czy tez debila herosa przyklejonego np do obelisku

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

RB str. 68
LOT
Ruch modeli latających
"Modele latające nie muszą nigdy wykonywać zwrotów i obrotów."

czyli podnieś i postaw w dowolne legalne miejsce.

pozdrawiam
Obrazek

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

to by bylo juz spore naduzycie

ogolnie mea culpa
swoja droga-ciekawe ze smok lata bokiem/tylem a np Dwarf Lord o ile nie jest w oddziale staje sie totalnym młotem i bedzie sie gapil np w sciane budynku do usranej smierci :roll:

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

quas pisze: Dwarf Lord o ile nie jest w oddziale staje sie totalnym młotem i bedzie sie gapil np w sciane budynku do usranej smierci :roll:
wejdzie do niego :wink: albo ruszy sie ale tylko wtedy kiedy jego "pan" raczy uprzejmie zadać cios w szlachetne oblicze przeciwnika - JJ.

JJ gorzej niż w Chinach (tam tez mają cenzurę :wink: )
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

quas pisze:
to by bylo juz spore naduzycie
dla ruchu lotem jest jak najbardziej OK.

gorzej ze wszystkimi obrotami, ktore wykonuje sie poruszajac ruchem naziemnym, ale to chyba kwestia, nad ktorą pochyliła sie nawet LS.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

ale to chyba kwestia, nad ktorą pochyliła sie nawet LS.
Pochyla się od pół roku i nic z tego nie wychodzi. Bo czego byśmy nie wymyślili, stanowi to podstawę do przegięć.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Moze więc zdać się na ducha gry u graczy i wlepiać ewentualne karniaki za naduzycia?

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Skoro nazwa tematu jest taka, a nie inna, to zadam tutaj swoje pytanie. Czemu w naszym kraju ignoruje sie zasade ruchu dotyczaca potworow, rydwanow i stworzen latajacych przedstawiona odpowiednio na stronie 59/62 i 68 malego podrecznika, przytoczona w skrocie przez Asassella, a mowiaca o braku wykonywania jakichkolwiek manewrow przez potwory/rydwany/lataczy?
Innymi slowy na jakiej podstawie zabrania sie odejscia treemanowi od domku? Na tej ze w kazdym momencie moge go obrocic* w dowolnym kierunku? :D
*pivot to nie jest jakas sformalizowana zmiana formacji itp. tylko znaczy tyle co obrot

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

W wolnej chwili przybiję chyba linki do tego tematu.
Bo co jakiś czas ktoś się budzi.

http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.p ... 91&start=0
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Innymi slowy na jakiej podstawie zabrania sie odejscia treemanowi od domku?
Bo tak się utarło i teraz się wszyscy tego trzymają.
Mimo, że prowadzi to do dużej ilości głupich sytuacji, a niczemu nie służy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

lith
Oszukista

To w takim razie, odpowiedz udzielona przez Asa w tym temacie jest bledna bo przy lataczach jest analogiczny zapis jak przy rydwanach/potworach. Czyli pivotujemy modele normalnie.

Strasznie mnie to uscislenie boli, poklocil bym sie o nie chetnie, ale JJ dal linka, gdzie wypowiada sie tyle autorytetow ze huhu. Nie wiem czym sie roznia obroty podstawek przy reformie/turnie i przy pivocie, ale dobra. Tylko przez takie interpretacje Warhammer staje sie co raz bardziej gra trikow i geometrii, a traci jego warstwa strategiczna. Nie uwazacie, ze mozna by to zmienic?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

zeby nas zakrzyczeli, ze niby zmieniamy zasady jak w przypadku daleko nie patrzac dragon armour? "Obróciło Cię" JJ ;)

lith
Oszukista

Moderator! On mnie obraza i spamuje ;)
Nie no, wiesz dobrze, ze tu nie masz jasnej zasady i Wy ta luke mozecie wypelnic jak chcecie. A to, ze zmienicie zwyczaj... Gracze Imperium byli by po Waszej stronie :D

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

lith pisze: Tylko przez takie interpretacje Warhammer staje sie co raz bardziej gra trikow i geometrii, a traci jego warstwa strategiczna. Nie uwazacie, ze mozna by to zmienic?
Ja i Jankiel tak uważamy. Ale inni wykazują więcej instynktu samozachowawczego.
Ponadto – nie do końca jest tak jak piszesz.
Ktoś pomyśli, ustawi regimenty, przesunie las, a tu mu mówią…
„A ja se wezmę i ruszę, ot, tak.”
Między dzieckiem robiącym Steam Tankiem „Brum Brum” w dowolną stronę, a RL z „Wojny o Armatę” czy Zakazu Ruchu, jest gdzieś WFB w jakie chciałbym grać, a nie mogę.
Mi blokowanie ST lasem nie przeszkadza, naprawdę.
Lewo, prawo, byle wszyscy wiedzieli.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Shino pisze:zeby nas zakrzyczeli, ze niby zmieniamy zasady jak w przypadku daleko nie patrzac dragon armour? "Obróciło Cię" JJ ;)
Przytocz prosze ta zasade ktora mielibyscie zmieniac.
Bo jakos nie kojarze zeby cos takiego jak pivot zostalo dokladnie opisane w rb.

jak napisal JJ - w lewo, albo w prawo, byle jasno i na temat.
Chociaz skoro modele w regimencie podczas zmian formacji sa w stanie obrocic sie bez zmiany polozenia wlasnych podstawek (tj zmienia sie tylko poczatkowa i koncowa powierzchnia zajmowana przez regiment - tereny w okolicy, inne oddzialy itd nie maja na to wplywu), poprawniejsza wydaje mi sie interpretacja o wirtualnosci pivotow.

i nie dragon armour, a ruch hoppersow jak musicie przywolywac podobna sprawe z przeszlosci - nie zmiana jasnej zasady, a uscislenie rzeczy totalnie nie opisanej.
bez demagogi.

ODPOWIEDZ