Rangersi czy longbeardzi?

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Rangersi czy longbeardzi?

Post autor: Kotar »

Wyobraźcie sobie następującą sytuację :) . Macie dość ograniczoną rozpiskę, Waszą armią dowodzi król i zależy Wam na konkretnym klocku piechoty. Wolelibyście wystawić wariorów-rangersów, czy może zwykłych longbeardów? Lepsi by byli longbeardzi z powodu dobrych parametrów i przerzutu liderki, czy warriorzy-rangersi z powodu wystawienia na końcu armii?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

longbeardów bym brał w klasycznej armii... w ofensie rangerów...
Obrazek

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

A może by tak Longbeardów Rangerów? ;)
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

A może by tak Longbeardów Rangerów?

Sam bym tak zrobił...ale wyobraź sobie sytuację że masz ograniczoną rozpiskę i musisz się na coś zdecydować :)

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Albo rybki albo akwarium ;)

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Poza tym, abym mógł wystawić longbeardów rangerów to musiałbym poświęcić 10 kuszoli z tarczami (w armii miałbym jeszcze thundów z tarczami). Czy poświęcenie 120 pkt z kuszoli to duża strata i czy to się opłaca dla wystawienia 20 longów-rangersów?

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

przetestuj obie wersję na jednym przeciwniku

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Nie warto jednak wystawiać rangerów w klocku 20 chłopa. Ciężko będzie ci to schować w scoucie aby przeciwnik nie widział a wystawianie w swojej strefie moim zdaniem mija się z celem. Co do pierwszego pytania wolał bym długobrodych zamiast Warrior rangerów ponieważ ci pierwsi to corowa piechot o parametrach speciali do tego z ciekawą specjalną zasadą i mogąca wziąć magiczny sztandar za 50 pkt. Sam po testuj i zobacz co ci się bardziej opłaca jak rangerów to tylko 10-15 chłopa.

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Ja rangersów polubiłem za to, że ich mogę wystawić na końcu i wystawiam ich tam gdzie jest najbardziej przesrane. Armia krasnali ma taki minus że wszystkie machiny wystawiamy jednocześnie i przeciwnik ma o nas sporo informacji. Ewentualnie przy małej rozpisce hamki brali na siebie hufce wroga, a rangersi szli nieco z boku aby rozpiepszyć machiny wroga - przynajmniej taka taktyka u mnie już się dwa razy sprawdziła.

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Ja rangersów polubiłem za to, że ich mogę wystawić na końcu i wystawiam ich tam gdzie jest najbardziej przesrane. Armia krasnali ma taki minus że wszystkie machiny wystawiamy jednocześnie i przeciwnik ma o nas sporo informacji. Ewentualnie przy małej rozpisce hamki brali na siebie hufce wroga, a rangersi szli nieco z boku aby rozpiepszyć machiny wroga - przynajmniej taka taktyka u mnie już się dwa razy sprawdziła.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

każda armia wystawia maszyny jednocześnie. jak masz małą armię i potrzebujesz oddział do walki wręcz to bierz longów a rangersów olej...

Awatar użytkownika
papa-smerf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: papa-smerf »

Mam pytanko jeśli longbeardzi to jednostka która u mnie ma m.r. of chalange to lepiej jej dać tarcze czy dwuraki - w obu opcjach widze po 2 zalety bo 2-raki dadzą leprze ranienie i większą redukcje armora natomiast tarcza jak wiadomo da +1 do armora a w starciu nawet +2 i do tego w następnej rundzie walki nie tłuke ostatni , co byście wybrali na mojim miejscu ??

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Zdecydowanie tarcze, jeśli jednak bardzo zależy Ci na 2rakach możesz wykupić obie opcje.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

zależy co ma wpadać w longów...
jak coś mocnego to lepiej dać tarcze, a jak jakieśplewy to lepiej łupnąć dwu-raki

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Żeby nie tworzyć wątków podczepię się do starego: Czy wystawiacie teraz w 8 ed. rangersów a jeśli tak to przeciwko komu/czemu i w jakich konfiguracjach ( jacy, ilu i z czym)?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

w 8 ed rangersi (zwykli i długobrodzi) stali się jeszcze fajniejszą opcją.
Mi się widzą w dwóch konfiguracjach:
10-15 rangerów z GW i throwing axes - zawsze wystawiamy na koniec więc możemy równie dobrze postawić w naszej strefie by np. osłonić maszynki lub możemy zagrozić baterii wroga. Szczególnie fajnie współgrają z małymi oddziałami górników, ale tak czy siak służą raczej do omiatania śmietnika, strzelców, maszyn, ewentualnie odciągania groźniejszych rzeczy.

30+ longbeard rangers - duży i drogi kloc ale już potrafi porządnie namieszać i przyjąć wiele na klatę. Dać tam jeszcze bohatera lub BSB żeby trzymali wroga a w tym czasie spokojnie strzelamy i maszerujemy na wroga.
Obrazek

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Post autor: Motorek »

Ja planuje 30+ z GW.

Ale jak ktoś już rozgrzebał ten temat to mam pytanie. Czy oddziałowi rengersów z GW opłaca się zakupić tarcze? W 7 wziąłbym na pewno. Ale w 8 mam wątpliwości.
Bene mori praestat, quam trpiter vvere

Awatar użytkownika
xaurus
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: xaurus »

ja ostatnio zastanawialem sie nad 10 rangersow z kuszami do wsadzenia w jakis lasek. czy ma to sens w 8ed?

Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Post autor: puma1944 »

wszystko zalezy jakie maja zadanie w rozpisce. sam ich bralem ale 20stu bo 10 to malo
ale jak chcesz to zagraj nimi.lasek daje ci lekka oslone i musisz go miec w miejscu w ktorym wystawienie rengerow zaowocuje jakims rezultatem albo zrobia to co masz w zalozeniu bo wciskanie na sile w las to bezsens
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Artur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Dwarfs
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0

galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Wciskanie ich w las nie ma sensu, bo mają -1 do hita, co przy i tak niskim BS boli...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

ODPOWIEDZ