DE kraków

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

DE kraków

Post autor: GarG »

Format 1,6k pts. zasadami dla postaci dla 2k pts.

Rozpa 1:

1 Highborn @ 514 Pts
General; Lance; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Shield
Heart-stone of Darkness [45]
Black Dragon

1 Sorceress @ 175 Pts
Magic Level 2
Darkstar Cloak [20]
Dispel Scroll [25]

1 Sorceress @ 155 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]

10 Warriors @ 120 Pts
Repeating Crossbow;Shield

19 Warriors @ 167 Pts
Standard; Musician

5 Dark Riders @ 97 Pts
Musician

2 Reaper Bolt Thrower @ 200 Pts

5 Cold One Knights @ 172 Pts
Standard; Musician

Casting Pool: 7
Dispel Pool: 4
Models in Army: 49
Total Army Cost: 1600

Nie przepadam grac na CoC bo w moich rękach zaczęsto nie zdają głupoty dlatego CoK, Główną siłą uderzeniową oczywiscie jest smok + magia a reszta to dodatki.

Rozpa 2:

1 High Sorceress @ 300 Pts
General;Magic Level 4
Power Stone [25]
Darkstar Cloak [20]

1 Sorceress @ 180 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Power Stone [25]

1 Sorceress @ 170 Pts
Magic Level 2
Tome of Furion [15]
Dispel Scroll [25]

5 Dark Riders @ 90 Pts

10 Warriors @ 120 Pts

19 Warriors @ 167 Pts
Shield; Standard; Musician

5 Cold One Knights @ 172 Pts
Standard; Musician

6 Cold One Knights @ 201 Pts
Standard; Musician
Casting Pool: 11
Dispel Pool: 6
Models in Army: 54

Mam Duzo Magi, troche strzelania, Siłe uderzeniową z 2 CoK, jakies fasty, no coz zobaczymy.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2008, o 17:04 przez GarG, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

daj spacje pomiędzy oddziałami bo strasznie sie czyta :P

Wole rozpe ze smokiem, ale obie trzymają poziom.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Chciałbym sie dowiedziec która rozpa była by lepsza. I w ostatecznosci czy czegos nie zmienic.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Smok moze i fajna rzecz, ale na minimum 2000 pkt. W rozpie ze smokiem 3 bohaterow + smok zajmuja ponad 50% pkt tej rozpy... Troche to duzo... Ja bym na Twoim miejscu zrezygnowal z magii w pierwszej rozpie, dal jednego caddiego, lorda przezucil na mantysie dal mu jakis fajny bajer do CC, chociazby sword of might, masz 4 A mantysi z S5 i WS5 i 4A z S5 i WS7 highborn'a w kazdej turze walki, powinno starczyc... Dalbym jednego maga caddiego i dorzucil noble'a na pegazie, nawet dwoch mozna i styknie, lub ew jednego na cold one'ie do oddzialu i zainwestowac w jakis dodatkowy oddzial, lub dopakowac to co jest, np na jakis banner magiczny czy dopelnienie CG, dodaniu dwoch kusznikow, cos tego rodzaju.

Druga rozpa mi sie podoba, przy dobrych czarach mozna tak pokierowac przeciwnikiem ze nie bedzie wiedzial co sie dzieje ;) Jest magia, strzelanie, dwie kawalerie na odbicie i klocek do trzymania, IMO dobre.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Magnus pisze:Smok moze i fajna rzecz, ale na minimum 2000 pkt. W rozpie ze smokiem 3 bohaterow + smok zajmuja ponad 50% pkt tej rozpy... Troche to duzo... Ja bym na Twoim miejscu zrezygnowal z magii w pierwszej rozpie, dal jednego caddiego, lorda przezucil na mantysie dal mu jakis fajny bajer do CC, chociazby sword of might, masz 4 A mantysi z S5 i WS5 i 4A z S5 i WS7 highborn'a w kazdej turze walki, powinno starczyc..
Napisałem ze zasady dla postaci są jak na 2k. czyli 4 postacie mozna wystawic. Matysia jest dobra jednak wole smoka gdyz duzo truniej jest go ściągnąć z strzelania noi i zionie. Magia potrafi bardzo duzo zrobic gdy wylosuje sie dobre czary na daną bitwe i dzięki 2 czarodziejką mam dobrą ochrone magiczną. Lordowi chciałem dac magiczną bron jednak jak zamało pts. wiec postawiłem na to by nie zginął. Ponaddto nie posiadam figurki Matysi wiec odpada. Ponaddto z tego co mówisz to i tak Bohaterowie zajmą mi ok. 600-700 pts.
Magnus pisze:Druga rozpa mi sie podoba, przy dobrych czarach mozna tak pokierowac przeciwnikiem ze nie bedzie wiedzial co sie dzieje Wink Jest magia, strzelanie, dwie kawalerie na odbicie i klocek do trzymania, IMO dobre.
Dzięki i puki co sam jestem bardziej skłonny do tej rozpy ze bedzie lepsza.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Druga rozpa mi sie podoba, przy dobrych czarach mozna tak pokierowac przeciwnikiem ze nie bedzie wiedzial co sie dzieje Jest magia, strzelanie, dwie kawalerie na odbicie i klocek do trzymania, IMO dobre.
O klocku do trzymania można zapomnieć - to 19 kolesi z 3T, 4+AS i 8ld. Na klate to sobie mogą fasta przyjmować, z niczym innym nie mają większych szans. Brakuje bsb, więc breaków zdawać nie będą.
Na takie punkty smok to straszne przegięcie (bo jest mało maszyn) i trzeba to wykorzystać. Dwie czarodziejki są ok - dobra ochrona przed arcymagami. Jeden oddział piechoty, gdy brakuje bsb, to raczej strata punktów. Już lepiej zainwestować w więcej strzelców, by żaden fast czy chariot nie zagroził kawalerii.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Własnie dlatego się pytam czy ta rozpa czy ta. Piechota mi się sprawdza bardzo fajnie do obrony maguski a raz nawet treemena pogoniła, porąbała i zapaliła duze ognisko :twisted: Chociaz jednak moze i masz racje Jankiel zastanowie sie nad tym jeszcze. Jak cos to wysawie koncową rozpiske jeśli jeszcze ktos skomentuje.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Z tymi maszynami to tez bym nie byl taki do konca pewny, o ile przeciwnicy sa przeswiadczeni o tym ze wiele armii bedzie gralo na smokach i tego typu bestiach, to w wiekszej ilosci wystawią maszyny, poza tym ze smokiem to tez sie wesolo zdarza, moj kumpel grajac O&G zlamal smoka 20 night goblinami i rozbil w pogoni, tak tez sie zdarza. Co do maszyn to tylko moje przypuszczenie, wszystko lezy w gestach graczy i ich rozpisek.

Ja dalem kilka propozycji co do herosow, mowilem ze mozna albo mantysia + gosc na pegazie + caddy i reszta w oddzialy, wychodzi mniej znacznie niz ze smokiem, albo jesli juz pakowac w herosow to zaproponowalem inna wersje. Ze smokiem nie chodzilo mi ze nie zrozumialem ze to zasady na 2000 pkt dla postaci, tylko mialem na mysli ze wg mnie to zbyt duzy wydatek, i lepiej wrzucic go na mantysie i na domiar zaoszczedzic slot. Mozna nawet goscia na mantysi + 3 czarodziejki, co tez wychodzi duzo w pkt ale wowczas mozna mowic o konkretnym czarowaniu...

Faktycznie, nie mozna liczyc ze klocek warriorow zatrzyma kazdy oddzial, ale chodzi o takie masowki jak byle slavy clanraty, gobosy nawet orki itd., az tak badziewni nie sa by nie sprostac tego typu jednostkom. Choc sam bym wolal zamiast nich jakos znalesc pare punktow, i wrzucic w to miejsce 2 charioty, ale jak rozumiem nie chcesz chariotow...

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Gdybym zrobił tak jak piszesz z Manticorą i Maguskami to wyniosło by to ok. 900 pts. a to wiecej niz moj smok a siła uderzeniowa nie wiem czy wieksza bo nie kazdy czar Ci wejdzie bo mozna go nie wyrzucic bądz przeciwnik zdispeluje no i sa miskasy :wink:

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Magnus pisze:Z tymi maszynami to tez bym nie byl taki do konca pewny, o ile przeciwnicy sa przeswiadczeni o tym ze wiele armii bedzie gralo na smokach i tego typu bestiach, to w wiekszej ilosci wystawią maszyny, poza tym ze smokiem to tez sie wesolo zdarza, moj kumpel grajac O&G zlamal smoka 20 night goblinami i rozbil w pogoni, tak tez sie zdarza. Co do maszyn to tylko moje przypuszczenie, wszystko lezy w gestach graczy i ich rozpisek.
nie chcialem komentowac, ale cos we mnie peklo- skoro odbija sie od 20 nocnikow- pogratulowania fantastycznych pomyslow szarz na klocki i zmyslu taktycznego ;p

Jezeli potrafi sie zagrac smokiem i fastami to maszyny nic ci nie zrobią ;p

Garg- widze, ze poczytales co nieco komentarzy i zaczales robic rozpy juz dobre ;p Zamiast warriorow wystaw fasta lub kolejnych strzelcow. Muzycy fastom sa srednio potrzebni- mozna odjac i dac magiczny przedmiot lordowi. No i ten draich wlasnie by sie przydal na Highbornie... ;)

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Garg- widze, ze poczytales co nieco komentarzy i zaczales robic rozpy juz dobre ;p Zamiast warriorow wystaw fasta lub kolejnych strzelcow. Muzycy fastom sa srednio potrzebni- mozna odjac i dac magiczny przedmiot lordowi. No i ten draich wlasnie by sie przydal na Highbornie... Wink
Odbiore to jako komplement :P Ostatnio Dostałem ostry wpier*** i troche zmieniłem koncepcje :lol2:

Zastanawiałem nad 2 fastami ale 1 fastów wiekszosc olewa a oni wtedy robią kuku :D A puki co zmieniłem rozpiske tak:

1 Highborn @ 514 Pts
General; Lance; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Shield
Heart-stone of Darkness [45]

1 Black Dragon @ [320] Pts

1 Sorceress @ 175 Pts
Magic Level 2
Darkstar Cloak [20]
Dispel Scroll [25]

1 Sorceress @ 155 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]

5 Dark Riders @ 90 Pts

10 Warriors @ 120 Pts

10 Warriors @ 120 Pts
Repeating Crossbow; Shield

6 Cold One Knights @ 226 Pts
Standard; Musician
War Banner [25]

Casting Pool: 7
Dispel Pool: 4
Models in Army: 41

Poprostu nie znalazłem miejsca na Draicha :? Ale moze cos jeszcze wykąbinuje :wink:

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Imo za "mało Cię" ... przetestuje Cie w sobote ; )) - znów zmienisz koncepcje, jak dostaniesz kuku ; ))

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

49/54/41 modeli. wiecej na te ptak nie bardzo jest jak wycisnąc, bo ja przy uzyciu smoka i tak mam sporo bo nie mam chariotów.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Nie 900 a 800 pkt w tym zestawieniu herosow, tyle samo co w Twojej nowej wersji ;)

Morrok--> widze ze masz sie za wspanialego gracza taktycznego, co mnie troche dziwi bo znajac mankamenty DE czasem jest sie zmuszonym do dziwnych zagran, to z goblinami to przyklad i akurat nie moja sytuacja, ale majaca miejsce na pewnym turnieju.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Magnus pisze:Morrok--> widze ze masz sie za wspanialego gracza taktycznego, co mnie troche dziwi bo znajac mankamenty DE czasem jest sie zmuszonym do dziwnych zagran, to z goblinami to przyklad i akurat nie moja sytuacja, ale majaca miejsce na pewnym turnieju.
nic takiego nie napisalem, ze sie za kogostakiego uwazam, ale czytajac klika podobnych tekstow na forach, czlowiek w pewnym momencie chce odpowiedziec ;) (nawet kosztem bycia uwazanego potem za zlosliwego)

ajpinus
Chuck Norris

Post autor: ajpinus »

Wez 2 mantikory i cadiego. Na te punkty beda rzadzily. 3 albo 4 fasty i 2 bolce, za pozostale 200 lub 300 pts. wedlug uznania ale chyba najlepiej COK. Duzo tego nie bedzie, ale 2 terrorystow z US5 na te punkty w rekach dobrego gracza to bardzo grozna bron. Mozna tez zlozyc rozpe na 4levelowej magini i manflyersach.

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Ja bym zrezygnował ze smoka, albo lord mag
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Morrok, no wybacz ale w battlu nie raz zdarzają sie sytuacje ze trzeba ryzykowac-ja powiem szczerze ze uwielbiam czasem zagrywac ryzykownie, to dodaje smaczku, hehe ;) a zwlaszcza w armii DE gdzie bez odwaznych zagran czasem dosc nonszalanckich ciezko cos ugrac procz remisu, ew drobnych zwyciestw, niestety taka prawda. Z tymi night goblinami byla naprawde kosmata sytuacja, nie pamietam tego doskonale, to bylo jeszcze w VI ed gdzie w oddziale NG siedzial hero goblin z bronia bez save'ów jak mnie pamiec nie myli, 6 COK z sztandarowym spanikowali od ostrzalu, uciekli tyle co nic tuz przed momentem szarzy, a gobosy znalazly sie w granicy szarzy, jesli COKi by sie opanowaly, co bylo niemal pewne, dostalyby szarze od gobosow i prawdopodobnie po nich, wiec na ratunek COKów smok ruszyl z odsiecza, no i stalo sie, odbil sie i bylo praktycznie po bitwie. Dlatego tez prosze zbyt pochopnie nie komentowac zagran ktore sa wyjete z kontekstu bez znajomosci omawianych sytuacji. Male sprostowanie.

2 mantysie i caddy to ciekawe rozwiazanie, jeszcze nie mialem okazji tego testowac, moze kiedys...

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Wez 2 mantikory i cadiego. Na te punkty beda rzadzily. 3 albo 4 fasty i 2 bolce, za pozostale 200 lub 300 pts. wedlug uznania ale chyba najlepiej COK. Duzo tego nie bedzie, ale 2 terrorystow z US5 na te punkty w rekach dobrego gracza to bardzo grozna bron. Mozna tez zlozyc rozpe na 4levelowej magini i manflyersach.
Jak juz pisałem nie mam nawet 1 manticory nie mówiac juz o 2! Nie mam 300 zł na zbyciu by sobie kupic... Ponadto nie prosiłem o zmienienie całkiem koncepcji moich rozpisek tylko o to czy ostatecznie cos zmienic, chodzi o SZCZEGÓŁY! A nie o ułozenie od nowa calej rozpiski. (wiem ze nie tylko ty o tym pisałes ale akurat wziąłem twoj cytat. Nic osobistego) Ahh i zapomniałem dodac nie ma DoW... Dlatego Manflyersach moge zapomniec :?
Morrok--> widze ze masz sie za wspanialego gracza taktycznego, co mnie troche dziwi bo znajac mankamenty DE czasem jest sie zmuszonym do dziwnych zagran, to z goblinami to przyklad i akurat nie moja sytuacja, ale majaca miejsce na pewnym turnieju.
nic takiego nie napisalem, ze sie za kogostakiego uwazam, ale czytajac klika podobnych tekstow na forach, czlowiek w pewnym momencie chce odpowiedziec Wink (nawet kosztem bycia uwazanego potem za zlosliwego)
Mniej offtopu bym prosił .... Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Teraz testuje napakowany klocek COK z bannerem hydry, więc ja bym wywalił smoka i dał highborna na cok i włożył jeszcze sztandarowego. do tego 2 rydwany.

ODPOWIEDZ