Witam!
Nie jestem fachurą jeżeli chodzi o Imperium, więc pytam pokornie:
Czy ktoś ma pomysł gdzie mogę znaleźć trochę fluffu na temat Zakonu Złotego Lwa?
Szykuje oddział 10 Rycerzy tego zakonu, właściwie już kończe. Ciekaw jestem czy będą oni pasowac do armii pomalowanej w kolorach Talabheimu w sensie merytorycznym.... Zakon ten jest chyba trochę egzotyczny. Czy był kiedykolwiek w poprzednich edycjach wydany do nich Grand Master? I czy do tego Zakonu nie mają jakiejś szczególnej awersji kapłani Sigmara? Prosze o porade starych wyjadaczy. Linki do figurek pomalowanych na Golden Lions'ów również mile widziane. Jeżeli będzie zainteresowanie postem to wrzuce fotki oddziału już ukończonego (co zajmie jeszcze kilka dni)
A-ha jeszcze jedno pytanie. Czy tylko Inner Circle mogą być Zakonnikami z Order of cośtam? Czyli - czy tylko jeden oddział kawy na armię ma być pomalowany w specyficznie barwy zakonne?
Pozdroo!
Knights of Golden Lion - o zakonie
Moderator: #helion#
The Order of the Golden Lion
A secular Order, the Knights of the Gold Lion are unusual in that they were founded in Araby itself during the Crusades. A group of disenchanted kinghts had fled to a backwater Arabian village after their army had surffered a crushing defeat, and had begun to despair of ever returning home. One knight, Erich von Strommer, took it upon himself to restore their resolve, and to prove the truth of their cause he set out into the parched savannah to take the head of a man-eating lion. He said that should he succeed in this impossible task it would be a sure sign of Sigmar's favour. Days passed and return he did, near delirious but bearing the head of a massive lion as he had promised. The knights were filled with courage by this omen and renaming themselves in honour of the feat, forged out into the desert, eventually meeting up with the army that was besieging Martrek. Since then Order of the Gold Lion has served the Empire as one of its most loyal Knightly Orders.
Emprie Collector's Guide Second Edition str. 10
A secular Order, the Knights of the Gold Lion are unusual in that they were founded in Araby itself during the Crusades. A group of disenchanted kinghts had fled to a backwater Arabian village after their army had surffered a crushing defeat, and had begun to despair of ever returning home. One knight, Erich von Strommer, took it upon himself to restore their resolve, and to prove the truth of their cause he set out into the parched savannah to take the head of a man-eating lion. He said that should he succeed in this impossible task it would be a sure sign of Sigmar's favour. Days passed and return he did, near delirious but bearing the head of a massive lion as he had promised. The knights were filled with courage by this omen and renaming themselves in honour of the feat, forged out into the desert, eventually meeting up with the army that was besieging Martrek. Since then Order of the Gold Lion has served the Empire as one of its most loyal Knightly Orders.
Emprie Collector's Guide Second Edition str. 10
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
Hmm, dzięki!
Czyli wnioskuję że Zakon ten służy lojalnie Imperium a rycerzy walcząch pod jego sztandarem można czasem spotkać na polach bitew i nie jest to taka wielka rzadkość
---- > więc śmiało mogą się tłuc razem z Talabheim-czykami
Musze dopaść ten "Empire Collector's Guide" wkońcu! Klimat to podstawa!
Czyli wnioskuję że Zakon ten służy lojalnie Imperium a rycerzy walcząch pod jego sztandarem można czasem spotkać na polach bitew i nie jest to taka wielka rzadkość

Musze dopaść ten "Empire Collector's Guide" wkońcu! Klimat to podstawa!
To może przy okazji i ja skorzystam.
Czy w Emprie Collector's Guide są jakieś informacje o zakonie Morra, w sumie inne źródła też by mnie interesowały. I jakiej informacje i schemacie malowania, to że na czarno to ja też wiem, ale coś więcej.
Czy w Emprie Collector's Guide są jakieś informacje o zakonie Morra, w sumie inne źródła też by mnie interesowały. I jakiej informacje i schemacie malowania, to że na czarno to ja też wiem, ale coś więcej.

- Temple Guard
- Falubaz
Panowie, przecież macie to tutaj i nie trzeba kupować Collector's Guide w tym celu: http://uk.games-workshop.com/empire/knights-chapters/1/
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
Nigdzie nie znalazłem zasady, która ogranicza ilość oddziałów inner circli w armii, i raczej nie ma takiej zasady. Poprawcie mnie jeśli się mylę.Milknur pisze: A-ha jeszcze jedno pytanie. Czy tylko Inner Circle mogą być Zakonnikami z Order of cośtam? Czyli - czy tylko jeden oddział kawy na armię ma być pomalowany w specyficznie barwy zakonne?
Ogień oczyszcza ciało i dusze nawet największych wrogów Imperium...niech zapłoną stosy!
PG...czyli jak wygrać bitwę przed jej rozpoczęciem. 100% HATE!!!
PG...czyli jak wygrać bitwę przed jej rozpoczęciem. 100% HATE!!!
OK
Czyli jeśli chcemy zbudować na maksa klimatyczną rozpiskę opartą na konnej armii Zakonów Rycerskich to możemy wystawić dwa oddziały zakonne (Inner Circle) z pod różnych znaków. Z tym że blokują nam one wówczas dwa sloty special.
Fajnie by było zagrać dwoma solidnymi klocami kawalerii (10ki) wspieranymi przez piechotę i strzelców. Może nie jest to zestaw do wygrywania, ale ileż radochy daje oglądanie rycerzy w zestawach większych niż 5.... wymoczków
Moje wcześniejsze pytanie wynika z faktu że grałem w 6 edycje a tam był limit z tego co pamiętam odnośnie Inner Circle 0-1 na armię.
Czy poza samą nazwą Order daje jakiś bonus lub minus do oddziału? Czy to tylko gra wyobraźni?
Czyli jeśli chcemy zbudować na maksa klimatyczną rozpiskę opartą na konnej armii Zakonów Rycerskich to możemy wystawić dwa oddziały zakonne (Inner Circle) z pod różnych znaków. Z tym że blokują nam one wówczas dwa sloty special.
Fajnie by było zagrać dwoma solidnymi klocami kawalerii (10ki) wspieranymi przez piechotę i strzelców. Może nie jest to zestaw do wygrywania, ale ileż radochy daje oglądanie rycerzy w zestawach większych niż 5.... wymoczków

Moje wcześniejsze pytanie wynika z faktu że grałem w 6 edycje a tam był limit z tego co pamiętam odnośnie Inner Circle 0-1 na armię.
Czy poza samą nazwą Order daje jakiś bonus lub minus do oddziału? Czy to tylko gra wyobraźni?
Milknur pisze:Czy poza samą nazwą Order daje jakiś bonus lub minus do oddziału? Czy to tylko gra wyobraźni?
Nic nie dają, czytałem kiedyś że mieli zrobić jakieś urozmaicenie ale nie zrobili. Zresztą AB z 7 edycji to jest tak na serio ten z 6 edycji z pewnymi zmianami bo specjalnie sie tam nic nie zmieliło.