Parówki
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Raczej się kumulują.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Nudzi mnie wycinanie takich odpowiedzi.Necromanter pisze:Raczej się kumulują.
Pewnie post Gobo też powinienem wyciąć w pień, zgodnie ze starą zasadą;
„Nie wiesz co pisać? Idź pisać to gdzie indziej.”
- Po pierwsze;
Nie ma zasad GW co do parówek.
Po drugie;
Dwa War Bannery w parówce, to co najwyżej w Danii wystawisz – w Polsce kultura gry jest na nieco wyższym poziomie.
Po trzecie;
Przegrałem kiedyś partię z dzieckiem co CR liczyło kumulatywnie, ale nie radzę liczyć na to, że ktoś wam pozwoli policzyć przewagę liczebną i outnumber, 2 x sztandar, czy 2 x BSB.
Po czwarte – widzę, że trzeba poszerzyć Uściślenia Sędziowskie.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
NIE.Jedy Knight pisze: Po czwarte – widzę, że trzeba poszerzyć Uściślenia Sędziowskie.
chyba, zeobok tego mamy do uscislen wpisac, ze za 1 szereg sie liczy +1 do za drugi kolejne +1 itd. a nie za 1 +1 za drugi +2 bo to mniejwiecej a tym poziomie :/ do uscislen maja wchodzi imo rzeczy potrzebne i watpliwe a nie oczywiste bo sie nam uscislenia na pierdyliardy stron rozedma :/
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Do diaska, chodzi mi o zakaz podwajania przedmiotów magicznych, a nie o liczenie typu "2x BSB", czy "ten odział ma dwa szeregi, ten trzy, to razem plus pięć. "Shino pisze:NIE.Jedy Knight pisze: Po czwarte – widzę, że trzeba poszerzyć Uściślenia Sędziowskie.
chyba, zeobok tego mamy do uscislen wpisac, ze za 1 szereg sie liczy +1 do za drugi kolejne +1 itd. a nie za 1 +1 za drugi +2 bo to mniejwiecej a tym poziomie :/ do uscislen maja wchodzi imo rzeczy potrzebne i watpliwe a nie oczywiste bo sie nam uscislenia na pierdyliardy stron rozedma :/
Jedy nie szalej.
Zazwyczaj nie mozna brac w sojuszu 2 takich samych armii - wiec nie strasz 2 x Book of Arkan
Skoro nie ma zasad parowek oficjalnych to odpusc sobie tez moze mentorski ton - twoje zdanie w tej kwestii znaczy dokladnie tyle, ile zdanie Goba/Necromantera, to ze masz moda niewiele w tej kwestii zmienia.
Jak masz zapedy zmieniania swiata na lepsze - opisz przy okazji zasady do turniejow typu TNT, druzynowek itd i wszystko to wcisnij do uscislen. Przeciez te turnieje tez wymagaja ingerencji z zewnatrz !
Prywatnie w pelni popieram idee zakazu dublowania common itemow w armiach sojuszniczych - ale to powinno byc w gestii organizatora parowki, tak samo jak wlasnie paniki itd.
Chyba, ze odwazysz sie stworzyc Jedyny, Sluszny Standard. Jesli tak to smialo - ale obiecuje, ze jak cos mi sie nie spodoba to suchej nitki nie zostawie
Pzdr,
K
Zazwyczaj nie mozna brac w sojuszu 2 takich samych armii - wiec nie strasz 2 x Book of Arkan
Skoro nie ma zasad parowek oficjalnych to odpusc sobie tez moze mentorski ton - twoje zdanie w tej kwestii znaczy dokladnie tyle, ile zdanie Goba/Necromantera, to ze masz moda niewiele w tej kwestii zmienia.
Jak masz zapedy zmieniania swiata na lepsze - opisz przy okazji zasady do turniejow typu TNT, druzynowek itd i wszystko to wcisnij do uscislen. Przeciez te turnieje tez wymagaja ingerencji z zewnatrz !
Prywatnie w pelni popieram idee zakazu dublowania common itemow w armiach sojuszniczych - ale to powinno byc w gestii organizatora parowki, tak samo jak wlasnie paniki itd.
Chyba, ze odwazysz sie stworzyc Jedyny, Sluszny Standard. Jesli tak to smialo - ale obiecuje, ze jak cos mi sie nie spodoba to suchej nitki nie zostawie
Pzdr,
K
Zakaz dublowania magic item to moim zdaniem średni pomysł. Uderza praktycznie tylko w common items, które z drugiej strony według fluffu są na tyle powszechne, że kazda rasa ma do nich dostęp.
Co do zakazu kumulacji działania magicznych przedmiotów też jestem średnio przekonany. Przedmioty owszem, mają takie samo działanie, ale nie są tymi samymi przedmiotami. Nie widzę specjalnie przeszkód, by zakazywać łączenia ich działania.
Przedatne jednakże byłoby opracowanie jakiegoś szkieletu/zaleceń dla parówek, tak, jak ma to miejsce z terenami. Żeby zasady były w miare jasne, a jak komuś się nie podoba, to sobie zaznaczy odstępstwa w regulaminie.[/quote]
Co do zakazu kumulacji działania magicznych przedmiotów też jestem średnio przekonany. Przedmioty owszem, mają takie samo działanie, ale nie są tymi samymi przedmiotami. Nie widzę specjalnie przeszkód, by zakazywać łączenia ich działania.
Przedatne jednakże byłoby opracowanie jakiegoś szkieletu/zaleceń dla parówek, tak, jak ma to miejsce z terenami. Żeby zasady były w miare jasne, a jak komuś się nie podoba, to sobie zaznaczy odstępstwa w regulaminie.[/quote]
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Heh, to przez moją parówkę to zamięszanie.
Stanąłem na stanowisku, ze BSB się nie kumulują, natomiast co do WB to trochę nie byłem przekonany. Z jednej strony nie ma właśnie formalnego zakazu powtarzania przedmiotów czy też zasad ograniczających ich "podwójne działanie", z drugiej strony nie do końca jestem pewien.
Właściwie to problematyczne są chyba tylko War Banner i Staff of Sorcery (o ile ktoś by ten przedmiot wziął w parówce x 2
), bo Biting Blade czy Enchanted Shield już chyba tyle emocji nie wzbudzają..
Jak napisał Jankiel - wygodnie i przejrzyście jest wpisać w regulaminie że "zasady zgodne z limited", z wyjątkiem a) be) i ce) itp. I wszystko jasne.
Stanąłem na stanowisku, ze BSB się nie kumulują, natomiast co do WB to trochę nie byłem przekonany. Z jednej strony nie ma właśnie formalnego zakazu powtarzania przedmiotów czy też zasad ograniczających ich "podwójne działanie", z drugiej strony nie do końca jestem pewien.
Właściwie to problematyczne są chyba tylko War Banner i Staff of Sorcery (o ile ktoś by ten przedmiot wziął w parówce x 2

O, to byłoby dobre, jeśli mogę coś w tym temacie powiedzieć.Jankiel pisze: Przedatne jednakże byłoby opracowanie jakiegoś szkieletu/zaleceń dla parówek, tak, jak ma to miejsce z terenami. Żeby zasady były w miare jasne, a jak komuś się nie podoba, to sobie zaznaczy odstępstwa w regulaminie.
Jak napisał Jankiel - wygodnie i przejrzyście jest wpisać w regulaminie że "zasady zgodne z limited", z wyjątkiem a) be) i ce) itp. I wszystko jasne.

- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
O to też mi chodzi.KrzysiekW pisze:O, to byłoby dobre, jeśli mogę coś w tym temacie powiedzieć.Jankiel pisze: Przedatne jednakże byłoby opracowanie jakiegoś szkieletu/zaleceń dla parówek, tak, jak ma to miejsce z terenami. Żeby zasady były w miare jasne, a jak komuś się nie podoba, to sobie zaznaczy odstępstwa w regulaminie.
Wszelkie uwagi o mentorskim tonie, czy jedynie słusznych zasadach turniejów, są pozbawione wartości poznawczej i przynależą co najwyżej do tematu moderacja.
Nie chce mi się ich usuwać.
zapytaj sie organizatora turniejuMike pisze:A co z WB i sztandarem krasi +1 też ma się nie kumulować?![]()
Chciałbym poznać odpowiedź na pytanie zadane na samym początku, bo nie na wszystkich turniejach jest zakaz dublowania przedmiotów.

- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Odpowedź brzmi - NIE.Mike pisze:
Chciałbym poznać odpowiedź na pytanie zadane na samym początku, .
2XWB = 2XBSB = 2 X Sztandar.
Nie kumuluje się.
Czy macie z tym jakiś problem?
Jaki?
Jezeli np. Banner of Sorcery dziala x2,a nie wyklucza tego np. forma turnieju "panie prosza panow"(z czambernascie lat temu w Legionowie byly co runde losowe sojusze
),to czemu nie mialby dzialac 2x WB?Jeden to zlepek smieci poswieconych przez szamana orkowego,a drugi misternie tkana tkanina z glebi Loren...Jesli chcieliscie uzasadnienia fluffowego.
2 zupelnie rozne przedmioty,z 2 armii odmiennych.Kazdy z nich daje +1 do CR.Czyz nie tak?
A Jacek bez kitu jak mentor sie wypowiada.On musi wiedziec.

2 zupelnie rozne przedmioty,z 2 armii odmiennych.Kazdy z nich daje +1 do CR.Czyz nie tak?
A Jacek bez kitu jak mentor sie wypowiada.On musi wiedziec.

nie Jedy, to ty masz problem, bo w swietle obecnie dostepnych zasad+errat+uscislen najzwyczajniej w swiecie nie masz racji.
a co gorsza zamiast to zrozumiec, co chwila pokrzykujesz - obiektywnie patrzac, w imie obowiazujacych zasad moderacji, powinienes swoje posty powycinac
Przy 2x sztandar podkreslono ze masz tylko +1. 2x bsb juz nie. jesli nie dostrzegasz roznicy, coz, przykre to.
Czekamy na jakiekolwiek cytaty mowiace ze mozna miec tylko jeden bonus za bsb w walce (hehe.). Jesli ich nie ma to na jakiej niby podstawie ten bonus ma sie nie dublowac?
a co gorsza zamiast to zrozumiec, co chwila pokrzykujesz - obiektywnie patrzac, w imie obowiazujacych zasad moderacji, powinienes swoje posty powycinac
Przy 2x sztandar podkreslono ze masz tylko +1. 2x bsb juz nie. jesli nie dostrzegasz roznicy, coz, przykre to.
Czekamy na jakiekolwiek cytaty mowiace ze mozna miec tylko jeden bonus za bsb w walce (hehe.). Jesli ich nie ma to na jakiej niby podstawie ten bonus ma sie nie dublowac?
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
1 - Twoich jazd nie wycinam, to swojego zadęcia tym bardziej nie. Przestańmy licytować się kto ma problem, a kto mędrkuje, OK?TruePunk pisze:nie Jedy, to ty masz problem, bo w swietle obecnie dostepnych zasad+errat+uscislen najzwyczajniej w swiecie nie masz racji.
Zgódźmy się, że ja mędrkuję, a wy macie problem.

2 – P 82.
„his side receives an extra +1 combat bonus when working out combat results”
Jeżeli mamy format turnieju PPP albo coś, moje ulubione 3x3, lub jakieś 5x5 i do jednej walki wejdzie piątka BSB jednej ze stron, to ta strona dostanie według was plus 5 do CR?
Houston… We’ve got a problem.
How many sides of the battle have we got? 2? 5? 10?
Wielka Inkwizycja za pasem...
Jak Cię znam, to jest jak piszesz.TruePunk pisze: Czekamy na jakiekolwiek cytaty mowiace ze mozna miec tylko jeden bonus za bsb w walce (hehe.). Jesli ich nie ma to na jakiej niby podstawie ten bonus ma sie nie dublowac?

Muszę zacząć nosić rulebooka do pracy, bo jak teraz napiszę że "nie mam akurat RB pod ręką", to mój post będzie wart funt beastmeńskich kłaków. Z ungora na dodatek ...

Ja sobie brak kumulacji BSB per analogiam z zasady braku kumulacji sztandarów wywnioskowałem. RB nie traktuje (chyba) w ogóle o parówkach, więc taka sytuacja jak kumulacja BSB nie była przewidziana.
Co do WB raczej bym dopuścił, ale to na zasadzie tylko-li i wyłącznie tzw. wyczucia... (no to teraz czas na gromy)
Ano jest problem... Co tam WI, ja mam parówkę pojutrze!Jedy Knight pisze:Houston… We’ve got a problem.
How many sides of the battle have we got? 2? 5? 10?
Wielka Inkwizycja za pasem...

LS - pomożecie z taką ramówą parówek? Coś jak z terenami...
To moja absolutnie prywatna i egoistyczna prośba, bo ja w Gliwicach chyba nigdy nic innego poza parówką nie zorganizuję.

- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Kocham parówki. Jest przy nich mnóstwo zabawy. Gorąco polecam i postaram się pomóc.KrzysiekW pisze:
LS - pomożecie z taką ramówą parówek? Coś jak z terenami...
To moja absolutnie prywatna i egoistyczna prośba, bo ja w Gliwicach chyba nigdy nic innego poza parówką nie zorganizuję.
Jak pisałem w pierwszej wypowiedzi – GW nic o parówkach nie pisało, a już na pewno nie ma tego w RB, więc nie noś go do pracy.
Kumulowanie przedmiotów i bonusów psuje grę – odradzam.
Przyjemność z rzucenia 5 x Bear’s Anger czy liczenia + 5 do CR za 5 BSB – wątpliwa.
Jeśli chodzi o kumulację Bear’s Anger – GW uściśliło.
Na parówki z ich strony nie ma co liczyć.