Podreczniki szkolne

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Podreczniki szkolne

Post autor: Ziemko »

Czytam sporo artykulow w internecie odnosnie polityki , gospodarki , oswiaty itd. i przed chwila wpadlem na ten artykul

http://www.pardon.pl/artykul/4030/za_du ... podrecznik

Rece mi opadaja musze przyznac , nietylko o ksiazke do polskiego , ale takze z powodu wycofania ksiazek do innych przedmiotow z "zajebistych" powodow :D

Tak sie zastanawiam , ze nie ma znaczenia jaka partia bedzie w Polsce rzadzila dopoki nie zmieni sie mometami chora mentalnosc Polakow , az mam wrazenie , ze polowa tego kraju powinna na jakis czas wyjechac do niektorych krajow zachodnich pozyc tam , nauczyc sie dystansu do wielu spraw i wrocic...

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Kto by pomyślał, że przez dwa lata można tyle zepsuć ^^
Rozwalił mnie osobiście ten fragment:
"rzeczniczka resoru zapewniła "Gazetę", że od 1 marca Izworska straci pracę" ^^

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Taaak wierze w to w 100% :D

Hmmm problem jest w tym , ze Pis nadal ma bardzo wysokie poparcia , a tego nie potrafie totalnie zrozumiec , bo ta partia to dla mnie ugrupowanie megalomanow z wielkimi kompleksami.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Bo opiera swoje poparcie na ludziach którzy nie znaleźli się po przemianach '89 roku. Zawiść, nienawiść, wieczni ukryci wrogowie, układ...ci ludzie wierzą że mają źle nie dlatego że prawo jest złe, nie dlatego że być może po prostu nie chce im się pracować (część bezrobotnych tak ma - woli dostać zasiłek niż pójść do pracy za trochę więcej), albo że są wykorzystywani przez pracodawcę. To musi być układ żydów i masonów z Platformą na czele.

Zresztą popatrz kto rządzi PiSem i kto go reprezentuje: kawaler Kaczyński, pielęgniarka Szczypińska, przechrzta Kurski, peron Gosiewski, wanna Wasserman, wąsiarz Putra, potuś Kamiński, psychopata Macierewicz...normalni ludzie już z tej partii odeszli - np. Zalewski, Ujazdowski, Mężydło, Sikorski...Polsce przydałaby się silna partia konserwatywna...ale nie w wykonaniu PiS a takie bardziej idące na prawo PO.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

LOL? :lol:
To a propos pierwszego posta.
A propos polityki się nie odzywam, bo i tak sądzę, że dłużej jak do 5 strony temat nie pociągnie z powodu flejma ;)

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Fanatyk pisze:Bo opiera swoje poparcie na ludziach którzy nie znaleźli się po przemianach '89 roku. Zawiść, nienawiść, wieczni ukryci wrogowie, układ...ci ludzie wierzą że mają źle nie dlatego że prawo jest złe, nie dlatego że być może po prostu nie chce im się pracować (część bezrobotnych tak ma - woli dostać zasiłek niż pójść do pracy za trochę więcej), albo że są wykorzystywani przez pracodawcę. To musi być układ żydów i masonów z Platformą na czele.

Zresztą popatrz kto rządzi PiSem i kto go reprezentuje: kawaler Kaczyński, pielęgniarka Szczypińska, przechrzta Kurski, peron Gosiewski, wanna Wasserman, wąsiarz Putra, potuś Kamiński, psychopata Macierewicz...normalni ludzie już z tej partii odeszli - np. Zalewski, Ujazdowski, Mężydło, Sikorski...Polsce przydałaby się silna partia konserwatywna...ale nie w wykonaniu PiS a takie bardziej idące na prawo PO.
Fanatyk, normalnie nie poznaję.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Śmiem nie rozumieć? :)

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Fanatyk pisze:Śmiem nie rozumieć? :)
Był to, jak sądzę, podziw.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Pozostaje czekac, az margines spoleczny (w Polsce siegajacy niestety jakis 25% glosujacego spoleczenstwa) wymrze.

Kiedys bedzie lepiej. Na pewno

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Fanatyk pisze:Śmiem nie rozumieć? :)
Obrazek
Obrazek

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

skrajność w drugą stronę:
wczorajsza GW, artykuł pod tytułem "Książkowy antysemityzm" (http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4943655.html).
w skrócie:
jakaś idiotka chce usunięcia z listy lektur między innymi Lalki, Nie-boskiej komedii, czy nawet Pana Tadeusza, za rzekome wątki antysemickie.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Ten doktor się oburza z powodu "mrocznej mitologii północy(rzekomo)". Żona moja jest polonistką, trochę poczytałem o folklorze słowiańskim, tam to dopiero panował MROK :P Żal mi takich ludzi jak ten pan...

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

TruePunk pisze:Pozostaje czekac, az margines spoleczny (w Polsce siegajacy niestety jakis 25% glosujacego spoleczenstwa) wymrze.

Kiedys bedzie lepiej. Na pewno
Nie koniecznie. Wystarczy że w Polsce polepszy się sytuacja ekonomiczna tychże ludzi choć trochę. Wydaje mi się że jesteśmy na dobrej drodze, PiS akurat miał szczęście mieć dobrą sytuację ekonomiczną jak przyszli do władzy, dzięki poprzednim rządom. W takim razie wychodzi na to że jednak coś da się w tym kraju zrobić, wystarczy chcieć. Jeżeli PO udowodni że potrafi rządzić i wyjść z bajzlu pozostawionego przez PiS, jednocześnie spełniając obietnice wyborcze to ma następne wybory parlamentarne w kieszeni. Wydaje mi się że do 2011 roku będziemy mieli zmianę sceny politycznej, z lewicą na pewno w nie takim kształcie jakim jest teraz (obstawiałbym rozpad LiDu, odejście demokratów.pl do PO i możliwą fuzję SLD i SdPl z Markiem Borowskim jako możliwym kandydatem na wypadek z partii za bycie nijakim - zauważcie że jako jeden z szefów LiD nie został ani przewodniczącym klubu LiD ani wicemarszałkiem Sejmu - ja się boję że mu SLD obiecało prezydenture), do tego PO będzie prawdopodobnie wzbogacona o demokratów.pl i pozostałości po UW a także o część lewej strony PiS. PiS prawdopodobnie straci poparcie Radia Maryja, nowa partia która powstanie będzie popierana przez Rydzyka i będą w niej takie osobistości jak Sobecka. Ogólnie będzie wesoło.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Paffeu pisze:skrajność w drugą stronę:
wczorajsza GW, artykuł pod tytułem "Książkowy antysemityzm" (http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4943655.html).
w skrócie:
jakaś idiotka chce usunięcia z listy lektur między innymi Lalki, Nie-boskiej komedii, czy nawet Pana Tadeusza, za rzekome wątki antysemickie.
Skomentuje to tak >>> Obrazek , a nawet tak >>> Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

TomCio: rozpisałbyś się czasem bardziej niż na 2 emoty :wink:

Przez te "falujące łany zbóż" i "wróble na płocie" po 1 klasie liceum przestałem czytać lektury - bo zawsze znalazł się milion innych ciekawszych książek.

Dodo Pieniążek
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Dodo Pieniążek »

Z głupotą należy walczyć wszędzie... niezależnie od opcji politycznej.
Dbajmy o wolność słowa!
Dbaj o swój głos i idź na wybory - zawsze..
:oops:
Hasło nieco spóźnione ale "lepiej późno niż później"

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Jakoś nie widzą mi się demokraci.pl w PO. Nawet nie chodzi o to, że Frasyniuk drze koty z byłymi osobistościami UW, ale programowo to dwa światy. Nie zapominajmy, że Platforma to partia stricte prawicowa, otwarcie nawiązująca do nauk kościoła, nawet liberalizm gospodarczy im się rozmył. Trudno się będzie demokratom z tego mariażu wytłumaczyć ^^

Co do lektur. Nie wiem co teraz dzieci czytają, ale św jerzy i smok zawsze był w modzie. Nawet Maciej Giertych się nim podpierał próbując obalić teorię ewolucji, a tu nagle "smoki" im przeszkadzają ^^ Coraz mniej rozumiem ten kraj ^^

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Nordri pisze:TomCio: rozpisałbyś się czasem bardziej niż na 2 emoty :wink:
Nie muszę, bo one najlepiej wszystko wyrażają Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Szkoda, że takich podręczników nie ma w szkołach, bo od tych wszystkich pierdół, o któych teraz się czyta to już głowa boli... Normalnie życie w Polsce coraz bardziej boli... :evil: :(

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

Ja mam mieszane uczucia.

Z jednej strony lubię smoki, elfy, czarnoksiężników, mrok, bagna i różne inne takie. Nie uważam też, że promowanie ekologii jest złem. Wierzę także na słowo w to, że podręcznik utrzymuje wysoki poziom. Absurdem jest nazwanie go "podręcznikiem neopogańskim".

A z drugiej strony w artykule mowa jest o podręczniku do języka polskiego. Tak, do języka polskiego. Podręcznik do języka polskiego nie może być w 90% czy 100% zawalony przez treści nie mające większego związku z polską kulturą. Wg mnie elementy i motywy "obce" powinny stanowić maksymalnie 50% jego treści. ..

Akurat w tym jednym przypadku mogę się z p. Izworską zgodzić (bo np. brak akceptacji dla podręcznika do nauki np. angielskiego za "halloween" to jakieś kuriozum), chociaż takimi fanatycznymi atakami i skrajnymi określeniami, poparcia sobie raczej nie przysporzy dla swoich działan.

Nordri pisze:TomCio: rozpisałbyś się czasem bardziej niż na 2 emoty :wink:

Przez te "falujące łany zbóż" i "wróble na płocie" po 1 klasie liceum przestałem czytać lektury - bo zawsze znalazł się milion innych ciekawszych książek.
Widzisz. Ja też w 1 klasie liceum przestałem czytać lektury. A na drugim roku studiów (a nie studiuje bynajmniej żadnej polonistyki czy coś) zacząłem je czytać sam z siebie.

Zresztą czy Wybiórczej można wierzyć. . . nie sądzę. Ta gadzinówka nigdy nie była zbyt obiektywna ani rzetelna - nawet nie potrafi zachować pozorów obiektywności. Wystarczy prześledzić serię tekstów oczerniających naszą-klasę (znacznego konkurenta agory na rynku internetowym) czy serię totalnie jednostronnych tekstów "uniewinniających" Jakuba T. pomijających celowo wiele faktów. . .

Powyższy tekst bazujący na tekście opublikowanym w GW ma dość skrajną wymowę i odwołuje się do emocji. I taki ma właśnie być. Bo gdyby był wyważony pewnie nikt by go tu nie zamieścił, mało osób wchodziłoby na stronę i zyski z reklam by spadły. ..

ODPOWIEDZ