Oczywiście warunkami współpracy manipulujemy dowolnie - np. dodając wymóg sfinansowania nagród dla top3 ligi, albo ze strony sponsora - rozdania jego ulotek na masterze dodatkowo, za dodatkowa kasę.Oficjalny sponsor ligi, w zamian za sfinansowanie pucharów, dyplomów dla czołówki ligi oraz najlepszych generałów każdej armii, oraz sfinansowanie utrzymanie strony ligi otrzymał nastepujące profity:
- prawo umieszczenia swojego bannera na stronie ligi
- prawo używania tytułu OFICJALNEGO SPONSORA POLSKIEJ LIGI WFB
- ogłaszanie przez każdego z organizatorów masterów podczas rozdania nagród kto jest sponsorem ligi
- innych profitów, po konsultacjach z lista ligową, o ile warunki umowy sponsorskiej będą dla ligi korzystniejsze niz wymienione powyżej"
Sponsor Ligi
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Sponsor Ligi
Ostatnio zmieniony 6 mar 2008, o 00:19 przez szafa@poznan, łącznie zmieniany 1 raz.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
chcemy, tzn. sam chcesz zorganizaować, ze swojej wlasnej kasy? świetny pomysł.
Ja mówie o kwocie rzędu 500 zł, coby pucharek, chociaż mały, dostał każdy z najlepszych generałów danej armii na przykład.
Ja mówie o kwocie rzędu 500 zł, coby pucharek, chociaż mały, dostał każdy z najlepszych generałów danej armii na przykład.
Pamietajmy, ze 500pln czystej gotowki to co innego niz bon/figurki (ktorych wartosc, po odjeciu marzy sklepowej itd zwykle zmniejsza sie o 30-40%).
Z drugiej strony jest to jednorazowa inwestycja, za ktora w skali roku otrzymujemy sponsoring az 10 duzych imprez + staly sponsoring online - zazwyczaj sklep sponsorujac mastera pojedynczego daje jednak troche wiecej..
Suma sumarum, wydaje mi sie, ze moge dac glos poparcia - ale dobrze byloby zaczac od ustalenia dokladnej listy (najlepiej z wycena) jakich dyplomow/pucharow nam trza (pierwszy sklep z brzegu z puchartami mozna lapnac, zeby nie bylo potem klotni czy najlepszy general ogrzy ma dostac dyplom, medal czy tez puchar itd) oraz kto sie tym bedzie zajmowal docelowo.
Z drugiej strony jest to jednorazowa inwestycja, za ktora w skali roku otrzymujemy sponsoring az 10 duzych imprez + staly sponsoring online - zazwyczaj sklep sponsorujac mastera pojedynczego daje jednak troche wiecej..
Suma sumarum, wydaje mi sie, ze moge dac glos poparcia - ale dobrze byloby zaczac od ustalenia dokladnej listy (najlepiej z wycena) jakich dyplomow/pucharow nam trza (pierwszy sklep z brzegu z puchartami mozna lapnac, zeby nie bylo potem klotni czy najlepszy general ogrzy ma dostac dyplom, medal czy tez puchar itd) oraz kto sie tym bedzie zajmowal docelowo.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
zakładam że 500 złociszów to kwoat w gotówce która starczy z nadmiarem na pucharki+dyplomy. A jeśli dajemy wszystkim puchary to dyplomy można ewentualnie olać.
BTw, dodałbym jeszcze że w regulaminie ligi znajdzie się informacja że sponsorem ligi jest sklep XXX.
BTw, dodałbym jeszcze że w regulaminie ligi znajdzie się informacja że sponsorem ligi jest sklep XXX.
Szafa: tylko ze bedzie problem - nie mamy zadnego stowarzyszenia ani nic, danie 500pln (czy dowolnej innej kwoty) osobie prywatnej to troche fantastyka.
Za to przedstawienie listy towaru ktory sponsor sobie moze na faktura zakupic i nam przekazac wydaje mi sie ze brzmi realniej - bo wtedy moze ta kase moze jakos wpisac jako element strategii marketingowej, odliczyc w calosci od podatku i na pewno duzo chetniej wziasc udzial w zabawie.
Za to przedstawienie listy towaru ktory sponsor sobie moze na faktura zakupic i nam przekazac wydaje mi sie ze brzmi realniej - bo wtedy moze ta kase moze jakos wpisac jako element strategii marketingowej, odliczyc w calosci od podatku i na pewno duzo chetniej wziasc udzial w zabawie.
Oddawanie się sponsorowi za jakieś 500 zł, to jak sprzedawanie się za czapkę śliwek. Uważam, że od potencjalnego sponsora dużo więcej można uzyskać. Na Wielkim Draconie więcej zdecydowanie niż ta kwota dostaliśmy nagród, więc to akurat słaba wycena jak za to co w zamian sponsor zyskuje. Jeżeli by dodatkowo dawał główną nagrodę na każdego mastera - wtedy proszę bardzo.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
scimi - rzucilem to jako przyklad - tez uważam że jesteśmy warci więcej.
pozwole sobie zmodyfikowac temat, faktycznie poczekajmy z głosowaniem, ale jesli moge prosic o opinie jak w ogóle widzimy opcje sponsora dla ligi...
pozwole sobie zmodyfikowac temat, faktycznie poczekajmy z głosowaniem, ale jesli moge prosic o opinie jak w ogóle widzimy opcje sponsora dla ligi...
To co liga oferuje sponsorowi to mniej więcej w mojej opini pokrywa się z tym co napisałeś. Jeśli chodzi o to co sponsor ma dawać to:
- jakaś nagroda dla zwycięzcy/ów
- fundowanie dyplomów, może pucharków
- nagrody dla zwycięzców masterów
Oczywiście nagrodą za wygranie ligi nie musi być coś "materialnego". Może być np. zaproszenie na wyjazd na GT do Anglii i inne takie kwiatki.
- jakaś nagroda dla zwycięzcy/ów
- fundowanie dyplomów, może pucharków
- nagrody dla zwycięzców masterów
Oczywiście nagrodą za wygranie ligi nie musi być coś "materialnego". Może być np. zaproszenie na wyjazd na GT do Anglii i inne takie kwiatki.
Draconis - FOR EVER !!!
ponowie pytanie TruePunka jak to ma wygladac w swietle prawa??

a moze, dofinansowanie reprezentacji na euro dodatkowe?
mysle ze to sprawa o wiekszym priorytecie niz dawanie boxow ktore trafia na allegro i tak
Pzdr
mysle ze to sprawa o wiekszym priorytecie niz dawanie boxow ktore trafia na allegro i tak
Pzdr
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Zorientuję się dokładnie - na pewni NIE trzeba mieć osobowości prawnej o ile sponsor nie robi problemów, i nadl wszystko jest legalnie - jako osoba fizyczna z każdym mogę podpisać umowę o sponsoringu.
Z drugiej strony - gdybyśmy mieli chociaż stowarzyszenie, to byłoby dużo łatwiej, gdyż niektórzy mogą nie chcieć podpisywać umowy z panem X.
Spytam Warszawiaków: czy Stowarzyszenie Bazyliszek to stowarzyszenie tylko z nazwy czy faktycznie stowarzysznie w świetle prawa?
Można założyć własne, potrzeba 10 członków założycieli, i niestety trzeba ponieśc koszta rejestracji sądowe, nie wiem ile to, ale to może byc kwota rzędu 150zł (szacunkowo, prosze nie bic jeśli pomylę), tyle że jednorazowo.
Z drugiej strony - gdybyśmy mieli chociaż stowarzyszenie, to byłoby dużo łatwiej, gdyż niektórzy mogą nie chcieć podpisywać umowy z panem X.
Spytam Warszawiaków: czy Stowarzyszenie Bazyliszek to stowarzyszenie tylko z nazwy czy faktycznie stowarzysznie w świetle prawa?
Można założyć własne, potrzeba 10 członków założycieli, i niestety trzeba ponieśc koszta rejestracji sądowe, nie wiem ile to, ale to może byc kwota rzędu 150zł (szacunkowo, prosze nie bic jeśli pomylę), tyle że jednorazowo.
bazyl ma osobowość, jest stowarzyszeniem jak najbardziej
zamiast z szafa(wawa) pogadać o tym to coś kombinujecie, założę się że Faberowie dadzą sporo nagród za taka reklamę w środowisku - na mastera w lublinie nie poskąpili (batalion i 4podreczniki) więc myślę że rad na rok (ze 3 bataliony i 10 podr) tez by się znalazło
z szamanem tez można by zamienić słówko na ten temat - GW pewnie by się dało namówić jeśli bymiał się poprawić ich wizerunek wśród graczy (wizerunek zły nie ukrywajmy - żydów i zdzierców)
pzdr
zamiast z szafa(wawa) pogadać o tym to coś kombinujecie, założę się że Faberowie dadzą sporo nagród za taka reklamę w środowisku - na mastera w lublinie nie poskąpili (batalion i 4podreczniki) więc myślę że rad na rok (ze 3 bataliony i 10 podr) tez by się znalazło
z szamanem tez można by zamienić słówko na ten temat - GW pewnie by się dało namówić jeśli bymiał się poprawić ich wizerunek wśród graczy (wizerunek zły nie ukrywajmy - żydów i zdzierców)
pzdr
tak jak juz bylo przytoczone uwazam ze PLW jest warte wiecej, ale zauwazcie jak ciezko jest znalesc jakiegokolwiek sponsora ktory ma dac cos od siebie nie w postaci towaru, probowalem duzo znalesc ludzi ktorzy polozyliby cokolwiek kasy na klub/stowarzyszenie itp, ktos kto mialby dostac baner na stronie i oficjalne ogloszenie na masterze i placic za to 500pln wysmiewa te oferte bo to nic nie daje (sam bym wysmial)
musimy zaproponowac cos czego ludzie mogacy nas zasponsorowac beda chcieli, baner to za malo, ogloszenie (o ile sie odbedzie) kilka razy podczas duzego turnieju juz lepiej ale powazny sklep/firma bedzie chciala miec wylacznosc na takowych imprezach, ja bedac przedstawicielem ktoregos ze sklepow jako pierwsze pytanie zadlbym czy jakikolwiek inny sklep bedzie sponsorem konkretnego turnieju/ligi i jesli tak to nigdy w zyciu nie dolozylbym takiej kasy, wiec rozwiazanie jest jedno, albo dajemy cos xtra potencjalnemu sponsorowi albo mamy wielu malych.
moim zdaniem sponsor (moze tytularny??) PLW musialby dostac baner na glownej stronie kazdego www mastera (lub tematu o nim, ale nie klubu), a nie tylko na stronie ligi, na kazdej karcie gracza musialbybyc jedyna firma reklamujaca sie z duzym banerem (oprocz tego reszta to male banerki/loga) i musialaby byc to jedyna firma z danej branzy, jako jedyny z danej branzy rozdaje ulotki na turnieju (oczywiscie inne firmy nie z dnej branzy sie w to nie wliczaja) , podczas ktorego kilka razy jest przypominane kto to jest i czym sie zajmuje.
wiecej pomyslow chwilowo mi sie nie przypomina.
musimy zaproponowac cos czego ludzie mogacy nas zasponsorowac beda chcieli, baner to za malo, ogloszenie (o ile sie odbedzie) kilka razy podczas duzego turnieju juz lepiej ale powazny sklep/firma bedzie chciala miec wylacznosc na takowych imprezach, ja bedac przedstawicielem ktoregos ze sklepow jako pierwsze pytanie zadlbym czy jakikolwiek inny sklep bedzie sponsorem konkretnego turnieju/ligi i jesli tak to nigdy w zyciu nie dolozylbym takiej kasy, wiec rozwiazanie jest jedno, albo dajemy cos xtra potencjalnemu sponsorowi albo mamy wielu malych.
moim zdaniem sponsor (moze tytularny??) PLW musialby dostac baner na glownej stronie kazdego www mastera (lub tematu o nim, ale nie klubu), a nie tylko na stronie ligi, na kazdej karcie gracza musialbybyc jedyna firma reklamujaca sie z duzym banerem (oprocz tego reszta to male banerki/loga) i musialaby byc to jedyna firma z danej branzy, jako jedyny z danej branzy rozdaje ulotki na turnieju (oczywiscie inne firmy nie z dnej branzy sie w to nie wliczaja) , podczas ktorego kilka razy jest przypominane kto to jest i czym sie zajmuje.
wiecej pomyslow chwilowo mi sie nie przypomina.
Przepraszam, że się wtrącę, ale pozostaje jedna kwestia formalna.
Kto podpisze umowe o sponsoring? Kto będzie odpowiadał za jej wykonanie? Kto jest prawnym właścicielem ligi? To, co proponuje Szafa z Poznania, jest nie do zrealizowania.
Dopóki nie będzie stowarzyszenia, to mozna zapomniec. Albo szukać frajera, który zasponsoruje niezorganizowany, nie wiadomo do kogo należący twór.
Kto podpisze umowe o sponsoring? Kto będzie odpowiadał za jej wykonanie? Kto jest prawnym właścicielem ligi? To, co proponuje Szafa z Poznania, jest nie do zrealizowania.
Dopóki nie będzie stowarzyszenia, to mozna zapomniec. Albo szukać frajera, który zasponsoruje niezorganizowany, nie wiadomo do kogo należący twór.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
zgadza sie Kuba, tylko ze zarejerstrowac jakiekolwiek stowarzyszenie (niekoniecznie PLW) moze ktokolwiek a my jako ludzie bedziemy korzystac z "uprzejmosci" tegoz stowarzyszenia, tak dlugo przynajmniej jak to bedzie potrzebne lub nie zdecydujemy inaczej rozwiazac sprawy.
do tego potrzeba 15 obywateli (o to chyba nie trudno), do tego statut organizacji i co najpiekniejsze... 500pln... a skad je wezmiemy? (z ironiczym usmiechem bym powiedzial - "opodatkujmy mastery!") oczywiscie to nei koniec, po tej jednorazowaej oplacie, bulimy 150 za kazdym razem gdy chcemy cos zmienic... (jak zrobimy stowarzyszenie...musi ono miec zarzad, a ten bedize sie zmieniac co kadencje...)Gajowy pisze:zgadza sie Kuba, tylko ze zarejerstrowac jakiekolwiek stowarzyszenie (niekoniecznie PLW) moze ktokolwiek a my jako ludzie bedziemy korzystac z "uprzejmosci" tegoz stowarzyszenia, tak dlugo przynajmniej jak to bedzie potrzebne lub nie zdecydujemy inaczej rozwiazac sprawy.
a wiec chyba musimy pomyslec nad czyms innym

- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Jankiel - mam na pulpicie 30 stron ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych, i sam nie wiem ile jakiegoś tam drugiego mądrego pisma prawniczego. Spróbuję sie przebić w wolnej chwili przez to - jeśli założenie stowarzyszenia da się zrobić na nasze możliwości, to można spróbować.
Gobo - skad masz te informacje o kwotach? sprawdzałeś w tej ustawie o której powyżej pisze, jak rozumiem?
Gobo - skad masz te informacje o kwotach? sprawdzałeś w tej ustawie o której powyżej pisze, jak rozumiem?
Zrobienie stowarzyszenia uwazam , za bardzo dobry pomysl , kase mozna wlasnie z tych bieeednych opodatkowanych masterow wziac.