HE na WI 4444

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

HE na WI 4444

Post autor: Loremaster »

Prince + Star Dragon + Vambraces of Defence + Amulet of Light + Armour of Caledor + halabarda 618

Prince + Star Dragon + Star Lance + Helm of Fortune + Guardian Pheonix + Talisman of Loec + dragon armour + shield. 626

Noble + BSB + Dragon armour + Lance + shield + barded Elven Steed - 218

1lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll - 135
1lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll - 135
1lvl Mage + Dispel Scroll + Trickster Pendant - 145

Core
10 Archers - 110
10 Archers - 110
10 LSG + shields - 130
10 LSG + shields - 130

Special
6 Dragon Princes + standar + drakemaster + Skeinsilver + Lion Standar - 270
6 Dragon Princes + standar
5 Silver Helms - 105
5 Silver Helms - 105
5 Shadow Warriors - 80

Rare
Great Eagle - 50
7 RBT - 700

Zastanawiam się czy nie wywalic jednych Dragon Princów i wrzucic więcej wsparcie, bo z tego co mam to 2xSilverzy, Shadow Warriors i orzełek, powinno wystarczyc ale nie jest to powalająca ilośc.
Ale ogólnie armia jest bardzo szybka i ma dużego kopa, Martwi mnie trochę zabezpieczenie drugiego prince'a bo ma tylko 3+save z re-rollem + ward na 5+. ale wolę porządny save z re-rollem + 5+ward niż badziewny save i ward na 4+,za to koleś w szarży będzie straszny. Piechoty nie che mi się wystawiac bo jest za wolna i zajmuje za dużo punktów, zawsze mogę wymienic 6 Dragon Princów i wstawic 2x5 Silver Helms do wsparcia + zamienic jednego RBT na orzełka, wtedy ilosc wsparcia wzrasta drastycznie.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Koniecznie wystaw 1 oddział piechoty. Jak przeciwnik dostanie domek i wpakuje tam full magów to nic mu nie zrobisz.

BSB nic nie ma, a jest taki drogi? Chyba ma BB?

Rozpa niezła, ale nie jakaś przeraźliwa. Za bardzo na jedno kopyto. Za mało uniwersalna.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie wiem czy mocne, ale na pewno mało ciekawe. Czemu nie wziąłeś tego przedmiotu przeciwko kowadłom?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

BSB ma Battle Banner,właśnie też jestem tak śrdnio przekonany z drugiej strony wiem, że zmiany są potrzebne, ano rzeczywiście przedmiocik na kowałdo trzeba zakupic, chyba jednak wywalę smoka(nie jestem przekonany do kolesia z 3+AS i tylko 5warda strasznie miękki jest) i trochę pozmieniam jednostki, aby było bardziej uniwerslanie. Chciałem wystawic czyste HE i to pierwsze przyszło mi do głowy.

Wersja druga

Star Dragon + Vambraces of Defence + Armour of Caledor + Amulet of Light + halabarda - 618

4lvl Archmage + Book of Heoth - 360

Noble + Battle Banner + Dragon Armour + Lance + shield + Elven barded Steed - 218

1lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll
1lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll
Noble + Pendant of Vengeance + Mask of Merlot + great weapon + dragon armour shield - 135

Core
10 Archers - 110
10 Archers - 110
10 Archers - 110
21 Spearelves + command + Banner of Arcane Protection - 242

Special
6 Dragon Princes + champion + standar bearer + Lion standar + Enchanted shield - 255
6 Dragon Princes + standar bearer - 200
6 Dragon Princes + standar bearer - 200
14 White Lions + command + Gem of Courage + Banner of Balance - 295
14 Swordmasters + command + SkeinSilver + Banner of Sorcery - 315
5 Silver Helms - 105
5 Silver Helms - 105
5 Shadow Warriors - 80

Rare
Great Eagle - 50
7 Rbt - 700

Teraz mam 3 dobre klocki piechoty, z BSB blisko powinno dawac , radę do przełamywania mam 3 oddziały Dragon Princes + smoka, Armia jest nadal bardzo szybka , dzięki 5 oddziałom kawalerii, shadow warrios, orzełek + smok.
W magii ma tyle ile trzeba 2 czary z IF powinny dawac radę.
Na magię przeciwnika mam 4 Scrolle , 6 DD + oddział z magic resistance dwa a którym można schowac, magów przeciwko mocno czarującym armią + lord bierze drain magic wtedy taka ochrona moim zdaniem wystarcza
w Walce też jest nieźle White Lions i Swordmasters mają tutaj zapewnione wsparcie strzeleckie i jednostki wspięrające w postaci Great Eagle'a , Shadow Warriorów i Silver Helmów

zastanawiam się jeszcze na Noblem z Star Lance na orzęłku i czy kosztem jednego scrolla nie wziązc Trikster Pendat w połączeniu z Drain Magic trochę paraliżuje armię nastawione na 100% magii

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

IMO wywalic jednego bolca, wstawic kolejnego orła i muzyków na ważniejszych oddziałach albo 6tego SW
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

To drugie jest bardzo fajne. Popychaczka na smoka z IF to bardzo fajna sprawa. Jesli będziesz na WI, to z chęcią bym challenge zagrał - u mnie podobny zestaw herosów i trochę klimatu w oddziałach.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

wymaga jeszcze kosmetycznych zmian, może wziązc więcej Shadow Warriors, mniej włóczni z przedmiotami troszkę pokombinowac,a challange bardzo chętnie :)

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Rozpiska (ta druga) bardzo fajna.
Ja bym dodał jeszcze na jednych DP banner of ellyrion (latanie po lasach i wodzie im się bardzo przydaje), a na drugich bym wrzucił War Banner.
Razem tylko +35pts, a obydwa sztandary bonusy dają bardzo istotne ;)

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Prince + Star Dragon + Armour of Caledor + Vambraces of Defence + Amulet of Light + halberd – 618

4lvl Archmage + Book of Heoth – 360

Noble + BSB + Battle Banner + dragon armour + lance + shield + barded Elven Steed – 218

Noble + Pendant of Vengeance + Mask of Merlot + shield + great weapon + dragon armour – 151

1lvl Mage + Dispel Scroll +Disepel Scroll– 135
1lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll – 135

Core
10 Archers – 110
10 Archers – 110
10 Archers – 110
20 Spearelves + command + Banner of Arcane Protection – 230

Special
6 Dragon Princes + standar bearer + drakemaster + Banner of Balance – 260

6 Dragon Princes + standar bearer + Banner of Ellyrion – 215

6 Dragon Princes + standar bearer + War Banner – 220

11 White Lions + Lion Standar + command + Skeinsilver – 245

13 Swordmasters + command + Banner of Sorcery + Gem of Courage – 285
5 Silver Helms – 105
5 Silver Helms - 105
5 Shadow Warrios – 80

Rare
7 RBT – 700
Great Eagle – 50

To obrobiona wersja, dokładnie podliczona itd. Zastnawiam się tylko czy nie wywalic bolca i wsadzic za to drugiego orzełka, dodac Shadow Warriors do 6-7 , i powiększyc Spearmenów.

Chociaż teraz wygląda to nieźle, mam 3 oddziały piechoty, dwa mocno biją, trzeci ma porządnego static CR i sobie radzi ze wszystkim oprócz jakiś wypasionych elit.

wszystko jest szybkie bardzo ze wsparciem magicznym.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

IMO zamienić skeinsilver z gem of courage (miejscami).
Wtedy masz oddział WL który zatrzyma każdy walec, nawet jeśliby ich tam 2 zostało to ustoją ;)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

ja bym wywali skeinsilver oraz gem i dolozyl 2 WL... albo 1WL i 6tego SW nie warto inwestowac za duzo w magiczne przedmioty w armi ktorej i tak ejst b malo...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Trochę nie na temat...ale co wszyscy na forum tak maniacko z tym skeinsilver ?

To nie żadne srebro (silver) tylko drzazga, odprysk, odłamek (sliver).

PS: Ciekaw jestem Twojej późniejszej oceny różnic przydatności na linii Łucznicy/ Straż Lothern. Lepiej być tańszym i dalej strzelać czy lepiej sobie radzić w walce?

Romek
Chuck Norris

Post autor: Romek »

Chyba się walnałes na caddych (mag 100 i dwa scrolle 40 =140 :wink: )

Pozdro

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

silver lepiej brzwi i sie kojarzy z quicksilver :P
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Rozpiska bardzo dobrze złożona. Jedyna rzeczą jaka bym zmienil to 2 lvl w magach...zamiast np jednych silverhelmsow, a 35 pktow które zostaje zawsze sie wykorzysta, choćby w dołożeniu 2 whitelionsow czy swordow.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

imo szkoda 70pkt i tak małe kuźnie bedą z nich leciec :P

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

przy magu z book of heoth , branie 2lvl nie ma znaczenia, gdyż przeciwnikowi zostanie na tyle dużo DD że te dwa czary na 2 kościach rzucane , szybko zdispeluje, Dla mnie to stracone punkty.

Co do LSG chciałbym wystawic dwa oddziały ale to koszt od razu 40punktów, są lepsi w walce ale te 6'' zasięgu w przypadku tej armii moze miec kluczowe znaczenie, pozatym w tej armii do walki mam już dosyc dużo oddziałów , a Archersi dzięki ASF sobie z fastami , scoutami itd elegancko radzą.

Błąd na magach jest kosmetyczny przyzwyczajenie z 6 edycji.

Skeinsliver musi zostac na takie punkty jest to przedmiot który ma sens , choc zastanawiam się na DragonHorn też może byc bardzo przydatny.

Rzeczywiście zrobi się zamianę przedmiotów , Skeinsliver pójdzie do Swordmasters ,a Gem of Courage do White Lionów.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

bsb z battle bannerem +6 Dp = ogolny rozrachynek -15 do ld na koniec walki xD kawalek fartu i nie ma klocka ironow z gienkiem w srodku. To bylo 7 Sm z przodu i 3dp z bsb w bok.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Mnie osobiście przeraża smok + popychaczka na IFce. Ale tylko dlatego, bo mam armię bez strzelania.

Wydaje mi się, że jak trafisz na coś z solidnym wsparciem ogniowym, to może być gorzej - a krasi z kowadłem i skaveny z BSB po prostu uziemią ptaszka... i co wtedy? A pewnie na co trzecim stole będzie jedno albo drugie. Do tego jeszcze konkurencyjne HElfy z beastem Ci go będą wyłączać. A jeszcze konieczność wylosowania właściwego czaru, możliwośc miscasta, niszczarki czarów...

STRASZNIE ryzykujesz biorąc Arcymaga. IMO to opcja zerojedynkowa, szczególnie na turniej par... Dwa smoki wydają mi się pewniejsze.
Cyel pisze:Trochę nie na temat...ale co wszyscy na forum tak maniacko z tym skeinsilver ?

To nie żadne srebro (silver) tylko drzazga, odprysk, odłamek (sliver).
Nienienie. Nazwa przedmiotu pochodzi na pewno od "Skein's liver".

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Wiadomo, że opcja jest ryzykowana, ale akurat Dwarfy mnie nie przerazają , mam przedmiot który dosyc skutecznie wyłącza kowadło, BSB skavenów jeszcze lepiej uziemi dwa smoki niż jednego :P ale zastanawiam się czy nie wymienic tych tego maga na smoka ale martwi mnie słaba przezywalnośc wtedy lord-a na drugim smoku niestety :( 3+ save+re-roll + ward na 5+ to max co się da wrzucic + Star Lance + Talisman of Leoc.

Ale ja nie zawsze będę brał shadow-a na niektóre armie lepszy jest High Magic, czy np. Metal to nie jest też tak że chce całą taktykę postawic na jeden czar bo ja mówisz - muszę wylosowac, rzucic IF , nie miec mistcasta.

ODPOWIEDZ