Turniej par 2x 700 + ZDJĘCIA! s.2

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Turniej par 2x 700 + ZDJĘCIA! s.2

Post autor: Szary »

TURNIEJ PAR
Warhammer Fantasy Battle

Termin: 11 kwietnia, piątek
Miejsce: Bard, ul. Batorego 20, Kraków
Limit: 2x 700 pkt
Czas: godz. 15 30 – 21 00, 3 bitwy po 1,5h każda
Płatne: 12 zł od pary. Cała kwota przeznaczona jest na nagrody.

ZGŁOSZENIE DO TURNIEJU
Każda para, w której przynajmniej 1 osoba jest początkująca otrzymuje +20pkt do klasyfikacji. Przydział punktów pozostaje w gestii sędziego.
Limit miejsc to 14 par.
Zgłoszenia przyjmowane są bezpośrednio w sklepie lub przez maila: szary@bard.pl

Wszyscy uczestnicy turnieju winni mieć ze sobą:
· Czytelną rozpiskę armii (jej brak oznacza dyskwalifikację !)
· Podręcznik do swojej armii
· Odpowiednie figurki
· Kości
· Miarkę calową
· Wzorniki

ZASADY KOMPOZYCJI ARMII
· Można łączyć dowolne armie. Armie w sojuszu nie mogą być takie same.
· Dogs of War jako jednostki Rare z wyjątkiem tych zajmujących dodatkowo slot hero. Regiments of Renown mogą być używane przez każdą armię zgodnie ze swymi zasadami.
· Nie można wystawiać alternatywnych armii (z końca kodeksów, WD, itp.)

OCENA MALOWANIA
Podczas turnieju zostanie przeprowadzona podstawowa ocena pomalowania armii. Wyciągana jest średnia z obu armii.
· + 4 za pomalowanie 100% modeli
· + 3 za wymodelowane podstawki
· + 3 za szczegółowość malowania
· + 3 za jednolity schemat armii

ROZGRYWKA
Gramy 3x scenariusz Pitched Battle.
We wszystkich bitwach obowiązuje następująca procedura rozpoczęcia gry:
Przed wystawianiem jednostek obaj gracze rzucają kostką. Gracz który rzuci więcej decyduje czy wybiera stronę czy rozpoczęcie. Zwycięzca tego rzutu rozstawia się pierwszy.

Gra w sojuszu:
o Armie walczące po tej samej stronie w turniejach par należy traktować jako sojusznicze. Wystrzelane/uciekające/złamane jednostki sojusznika wzbudzają panikę.
o Nie można natomiast rzucać czarów na sojusznicze jednostki (np. popychaczek, wskrzeszeń itd.) ani wykorzystywać przerzutów itp. czarów rzuconych przez sojusznika.
o Podstawowe kości Power i Dispel generowane są przez sojusz, a nie każdą armię z osobna.
o Generał i Sztandarowy Armii respektowany jest tylko przez własne jednostki.

PUNKTY ZWYCIĘSTWA
0-300 – 10 /10
301-600 – 13 / 7
601-900 – 15 / 5
901-1200 – 17 / 3
1201+ – 20 / 1

Zdobyte ćwiartki i sztandary liczymy +50pkt.
Za zabitego wrogiego generała +50pkt.

Nagrody sponsoruje oczywiście Bard Centrum Gier
Obrazek

Serdecznie zapraszam!
Szary[/url]
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2008, o 14:40 przez Szary, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

te 20 ptk dla poczatkujacych to jest 20 duzych ptk? bez przegiec ;D

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

A właśnie że tak :) Rzadko się zdarza, że żeby para z początkującym trafiła do czołówki. Zwykle nawet nie konczą bitwy w wyznaczonym czasie, a początkujący ma ograniczoną ilość figurek.

Na pierwszy rzut oka może to być przegięcie, ale wg mnie jest to po prostu wyrównanie szans :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Szary pisze:
Każda para, w której przynajmniej 1 osoba jest początkująca otrzymuje +20pkt do klasyfikacji.

a jak druga wymiata?? :twisted:
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Kosa pisze:
Szary pisze:
Każda para, w której przynajmniej 1 osoba jest początkująca otrzymuje +20pkt do klasyfikacji.

To będzie dobrym szkoleniowcem :) Z doświadczenia wiem, że tłumaczenie zasad, nauka gry i prowadzenie taktycznych operacji zarazem to trudna sztuka. A ty już masz swojego padawana?:)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Szary pisze:
Kosa pisze:
Szary pisze:

To będzie dobrym szkoleniowcem :) Z doświadczenia wiem, że tłumaczenie zasad, nauka gry i prowadzenie taktycznych operacji zarazem to trudna sztuka. A ty już masz swojego padawana?:)

hehe ja to chyba zaczne szukać mentora a nie padawana :P :P

ale czemu by nie wziasc kogos kto nie ma ZADNEGO pojecia o wfb, ale nawracamy., nawracamy na jedyna droge :) a to jest rzeczywiscie najszybsza droga ku nauczeniu sie formul wfb, sie zobaczy
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Szary a pytanko czy moge zagrać w parze z moim bratem bo szurami sam on sobie nie poradzi na turniejach więc normalnie po prostu mi pomaga i cieszy go to bardzo a teraz mógłby zagrać swoją armią (lizakami) i myślę ze by się bardzo ucieszył że będzie mógł zagrać jako pełnoprawny gracz, bo na innym turnieju raczej ciężko żeby sam zagrał. Zasady umie tak 70% tylko praktyki mu brakuje :wink:
Pozdro

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Skaven pisze:Szary a pytanko czy moge zagrać w parze z moim bratem bo szurami sam on sobie nie poradzi na turniejach więc normalnie po prostu mi pomaga i cieszy go to bardzo a teraz mógłby zagrać swoją armią (lizakami) i myślę ze by się bardzo ucieszył że będzie mógł zagrać jako pełnoprawny gracz, bo na innym turnieju raczej ciężko żeby sam zagrał. Zasady umie tak 70% tylko praktyki mu brakuje :wink:
Pozdro
Jeśli pytasz mnie, czy może brat zagrac z Tobą swoją własną armią to oczywiscie, że TAK!!

Jeśli pytasz mnie, czy dostaniesz dodatkowe punkty..hmm... Zobacze w trakcie turnieju, czy dales mu grac samodzielnie i nie przesuwales za niego figurek :P
Ale mysle, ze tak:)

Ogolnie idea ma sprzyjac poczatkujacym. A doswiadczeni gracze moga sie sprawdzic w formie nauczyciela, co nie jest takie łatwe :)

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Pytanie czy herosi z jednej armii mogą dołączyć się do oddziału z innej armii?

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Skaven pisze:Pytanie czy herosi z jednej armii mogą dołączyć się do oddziału z innej armii?
Nie.

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Polecam zapisywać się póki czas! Obecnie zgłoszonych mam już 21 osób. Limit wynosi 28 miejsc, więc czas się spieszyć.

Cieszy mnie także fakt, że conajmniej połowa par ma w swych szeregach...nowicjuszy?:)

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Szary pisze:
Skaven pisze:Pytanie czy herosi z jednej armii mogą dołączyć się do oddziału z innej armii?
Nie.
Brakowało jeszcze tylko elektryków w klockach ironbreakersów

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

No mi brakuje takiego połączenia :twisted:
Ale spoko są inne metody dbania o myszki :wink:

A i właśnie jeszcze wygięte jest to 20pkt dla graczy początkujących bo pewne osoby wpadną na zasadzie "wezmę moją bacie bo ona jest początkująca a 20pkt wpadnie, moze dam jej kostkami z 2 razy rzucić"
Oczywiście nie będe wymieniał nikogo z nazwiska: Dydek :D (to pseudo a nie nazwisko :twisted: :wink: )

Pozdro

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Post autor: Remus »

Jak dla mnie to jest przegięcie, wiem, że potrzeba wciągać nowych graczy ale 20 punktów to przesada. Jak ja gram z Bartkiem to przez to mamy dużo mniejsze szanse. Skończy się na tym, że pojawią się jakieśosoby i tyle ich będziemy widzieli. Ja też mogę wyciągnąć np. siostrę tylko po co?
Skaven pisze:Oczywiście nie będe wymieniał nikogo z nazwiska: Dydek :D (to pseudo a nie nazwisko :twisted: :wink: )
ja też , strigoj :D

Awatar użytkownika
slyslaysson
Mudżahedin

Post autor: slyslaysson »

Szukam początkującej babci na turniej!!! :lol2:

:idea:
Nie, zaraz... to ja jestem początkujący :!:

:lol2:

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Remus pisze:Jak dla mnie to jest przegięcie, wiem, że potrzeba wciągać nowych graczy ale 20 punktów to przesada. Jak ja gram z Bartkiem to przez to mamy dużo mniejsze szanse. Skończy się na tym, że pojawią się jakieśosoby i tyle ich będziemy widzieli. Ja też mogę wyciągnąć np. siostrę tylko po co?
Skaven pisze:Oczywiście nie będe wymieniał nikogo z nazwiska: Dydek :D (to pseudo a nie nazwisko :twisted: :wink: )
ja też , strigoj :D
Wiedziałem, że ten bonus będzie bardzo dyskusyjny. Ale mimo to w zgłoszeniach pojawiło się sporo osób i to raczej nie są "babcie":P

Ten bonus będę przyznawał PO turnieju, widząc jakie każda para gra, więc nie będzie grania na jednego z gapiem do turlania.

Chce także nagrodzić tych, którzy poświęcą swój czas także na tłumaczenie zasad i sposobów grania.

ząbek
Pseudoklimaciarz

Post autor: ząbek »

Ja sie z wami nie zgadzami popieram inicjatywe Szarego cza motywowac mlodych graczy

Ale jednak wiadomo ze znajdzie sie jakies combo jak bardzo dobry gracz i gracz ktory sie uczy i tu cza sie zastanowic czy dac jakos polowe punktow albo ile tam wymyslicie

Wiem łatwo mi mowic bo na turnieju mnie nie bedzie, bom chory ale to inna sprawa :roll:

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Skaven pisze: ...A i właśnie jeszcze wygięte jest to 20pkt dla graczy początkujących bo pewne osoby wpadną na zasadzie "wezmę moją bacie bo ona jest początkująca a 20pkt wpadnie, moze dam jej kostkami z 2 razy rzucić"
Oczywiście nie będe wymieniał nikogo z nazwiska: Dydek :D (to pseudo a nie nazwisko ...
Ej Skaven ja nie jestem babcią Dyda !! Te 20 pts jest bardzo dobrym rozwiazaniem :wink: !! Ale i tak nie przyświrowaliśmy za bardzo bo jego elfy i moje bestie zajeły HAH -> 8 miejsce !!

Dzięki za turniej ... to było moje pierwsze granie w życiu a to jest mój pierwszy post na forum :twisted:

pozdro 666

Awatar użytkownika
slyslaysson
Mudżahedin

Post autor: slyslaysson »

:D
Turniej super na luzie. Nawet uwzględniając mojego Altera, który w pojedynkach postanowił się wylegiwać i walkę zostawiał Thanowi.
Tu jak nigdzie obowiązywała zasada nie liczy się miejsce tylko udział.
W związku z powyższym proponuję uznać wszystkich uczestników za plewy i przyznać wszystkim ostatnie miejsce ex-equo.

Podziękowania dla orga!
Dibo pisze: Ej Skaven ja nie jestem babcią Dyda !!
Pewnie zmyliły Go długie włosy.

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Post autor: Remus »

Turniej spoko, bez ciśnień (patrz. pojedynek Skaven Dyd :D)
24 uczestników, bitwy na polu
po za tym brawo dla organizatora za wprowadzenie czegoś nowego, choć nie wszystkim przypadło to do gustu.
Generalnie pozytywny turniej :)

ODPOWIEDZ