Długobrodzi skauci (skautowie?)

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Długobrodzi skauci (skautowie?)

Post autor: grahnar »

Opłacalne jest wystawienie długobrodych przerobionych na skautów z toporkami do rzucania i ze sztandarem z runa spowolnienia?

Wychodzą gdzieś w lesie np. niedaleko wroga. Wychodzą z lasu (jeśli założymy że są w zasięgu do rzucania to niech rzucają. Jeśli nie to czekamy aż wróg na nas zaszarzuje. Szmatka na kijku powinna szarżę spowolnić więc najprawdopodobniej nie dojdzie za szybko, oczywiście reakcja na szarżę stój i strzelaj. W swojej rundzie rzucamy po raz 3 toporkami.

Czy jest to możliwe? Czy może coś namieszałem?

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

wszystko cacy, tylko wyjście z lasu zajmie ci jakieś 4 tury może więcej...

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

no to za wzgórzem las był przykładowy, może być płotek, murek cokolwiek :) zawsze mogę las obejść :) ale generalnie myślę że to będzie dobry unit do stopowania, ze swoją szmatka to mogą nawet po 3 rzutach toporkami zaszarżować na wroga :)

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

no właśnie, jak działają te toporki.... nie wiem jak się nimi obsłguje a w księdze armi nie ma tego wyjaśnionego

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

w podr głównym jest

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

nie mam narazie dostępnego, bo jestem w interku

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Zasięg 8 cali, +1 do S... czyli tacy longbeardzi zazwyczaj wywalają 5 strzałów z S5 trafiających na 4+.
Obrazek

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Zasięg 6 cali, a nie 8, zapomniałeś dodać, że brak kar za strzał po ruchu i zasięg

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

No i można stać i strzelać. A jak wystawiamy sie za wzgórzem, na które wejdzie później przeciwnik, to cały oddział może rzucać (jakby ktoś nie wiedział, to w jednostkę na wzgórzu mogą strzelać wszystkie szeregi, oczywiści o ile są na ziemi).

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

a nie przypadkiem strzelają tylko 2 szeregi tak jak strzelcy?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Toporki najlepsze są na :

Stand and shoot na LT (wszystkie szeregi)
Strzał w LT (wszystkie szeregi)
Strzał w oddział na górce (wszystkie szeregi)
Strzał w coś co ma mało wondów lub łatwo panikuje (ratling lub małe oddziały)

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Post autor: Remus »

I tak cały oddział rzuca bo to skirmish

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Remus pisze:I tak cały oddział rzuca bo to skirmish
:shock:

LB w scoucie to skirmish? Pierwsze słyszę :? Krasnale nie mają skirmisherów.

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Post autor: Remus »

Acha,
myślałem że jak robię ich scoutami to są skirmishami równocześnie. Nie używałem ich jeszcze, niedoczytanie zasad.
Ok, wiem już na przyszłość, sory.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

spoko, to logiczne rozumowanie, ale niestety GW to patałachy straszne i nie ROZUMIO że krasnalami tez człowiek chciałby se powygrywać czasem...

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Trochę to odbiega od tematu, ale jednak też się z nim łączy... Grał ktoś kiedyś na Mountain Rangersach?? 8) Uważam, że jednostka, mimo iż zajmuje slot rare, to jest jak najbardziej warta uwagi... Za (chyba) 16 pkt. mamy thunderersa zwiadowcę z tarczą w skirmishu... Moim zdaniem, gdyby ich wrzucić do Limited, to byliby świetną alernatywą dla żyrosa do armii ofensywnych czy nawet dla organek... Mielibyśmy wtedy możliwość wrzucenia dwóch scoutów + minersi + jakiś żyros i zrobiłby się z tego porządny ofens... :twisted: Tylko niestety jesteśmy pod tym względem ograniczeni... :cry:
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

muszkiety to lipa, grałem w spory tym na 6ed. ale z blunderbasami, wymiatali wszystko chłopaki, często odział służył do oddania jednej salwy ale to wystarczało by narobić przeciwnikowi biedy strasznej - super jednostka dość klimatyczna, szkoda że nie można nią grać prawie nigdzie...

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

ja raz na nich zagralem, z muszkietami ;], sluzyli tylko do uaktwnienia tej ichniej wersji orkowego Pipes of Doom, i spowalniania klockow... czyli praktycznie sprawdzili sie nieco gorzej niz Żyro, gdybym ich wystawil w strefie rozstawienia, sprawdziliby sie pewnie lepiej niz organy w moim wykonaniu(jestem bardzo pechowym czlowiekiem, o czym swiadcza takie rzuty jak nie zdana panika na Ld10 z przerzutem od Longow) ;]

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

zrobiłem, wystawiłem klocek takich :) są świetni, rozwalili jakiegoś wielkiego lorda chaosu na jakiejś wielkiej wypasionej krowie :D no i przy okazji rozwalili 2 małe oddziały wojów chaosowych z jakimiś czempionami! są świetni tylko takich brać i wystawiać :)

P.S. Chodzi mi o LONGBEARD RANGERS tak jak to jest w nazwie tematu
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, o 08:24 przez grahnar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

klocek?

ODPOWIEDZ