Jak pomalować orki?

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Piotr3K
Kretozord

Jak pomalować orki?

Post autor: Piotr3K »

Chciałbym się dowiedzieć jak malujecie swoje orki.
Jakich farbek używacie? (jakie kolory bo nie wiem jakie są potrzebne i jakie kupić do regimentu orków).
Czy używace jakihś specjalnych technik?
Jeśli jest gdzieś indziej miejsce na takie pytania to sory, ale nie zauważyłem.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

jak? na zielono... ; p

Orkow jest duzo -> nie musza byc jakies niebianskie. Czerwone/brazowe/czarne/zielone kurtki i spodnie; na to inku od serca polac, skore w 2-3 kolorach zielonych zrobic, podstawke zdrybusowac i okleic trawusia. i juz mamy przecietnego boyza ktory calkiem ladnie na stole sie prezentuje

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Technik jest sporo. Ja teraz eksperymentuje, bo mam do pomalowania około 50 tych budlaków, więc jakiś w miarę szybki i dający ładne efekty sposób by się przydał :). Ale podam te, które już zdążyłem wypróbować.
Sposób 1:
Farby: Dark Angels Green, Snot Green, Goblin Green (+ew. Sunburst Yellow)
Jedna z prostszych technik - lecimy po kolei każdą farbą. Najpierw DAG, potem Snot, na końcu Goblin Green (zakładam ze wiesz jak się robi rozjaśniena ;) ). Ewentualnie można jeszcze dodać żółtego do Gob.Greena albo sam żółty, tyle że bardzo rozwodniony i wytarty o papier - coś koło glaze'a. Nawet nie trzeba tak naprawdę mieszać za bardzo farb, byle robić odrobinkę rozwodnionymi.
Sposób 2:
Farby: Goblin Green, Green Ink, Sunburst Yellow
Całą skórę jedziemy goblin green, washujemy Green Inkiem, poprawiamy GobGreenem i na koniec troszkę żółtego w najbardziej wystających miejscach. Ten sposób ma jedną wadę - zagłębienia się świecą (jak po kazdym inku z resztą)
Dwa powyżej wychodzą mniej więcej tak (ten z lewej inkowany, ten z prawej normalnie) :
Obrazek
Sposób 3:
Farby: Goblin Green, Dark Angels Green+Chaos Black, (+ew.Sunburst Yellow)
Podobnie jak w sposobie 2, ale zamiast inka używamy mieszanki DAG+Chaos Black + pół kropli płynu do mycia naczyń :). Wychodzi dość podobnie, ale się nie świeci. Czekamy aż wyschnie i poprawka GoboGreenem i na koniec tradycyjnie i niekoniecznie żółty.
Sposób 4:
Farby: Catachan Green, Camo Green, Sunburst Yellow
Po kolei wszystkimi farbami od kataczana do prawie żółtego. Niestety tutaj raczej trzeba te farby mieszać ze sobą, bo będzie za bardzo widać przejścia. Ale wychodzi fajnie, niestandardowo - kolor nie jest tak wściekle zielony, bardziej stonowany.
Sposób 5:
Farby: Catachan Green, Camo Green, Sunburst Yellow (+ew. DAG)
Catachan na całą powierzchnię skóry, potem Camo green, zostawiając catachana tylko w zagłębieniach. Wash Catachanem lub DAG'iem (ale jak na wash dość gęsty). Poprawić Camo Greenem i dodawać Sunburst Yellow aż do uzyskania pożądanego efektu :)
Wychodzi mniej więcej coś takiego(oba figsy są wip :) ) :
Obrazek

A ubrania to już rób jak ci się tylko podoba (oczywiście skórę też, ale musi być zielona, więc jest pewne ograniczenie sposobów :) ). Brązowe, czarne (całkiem fajne są właśnie czarne, bo można je szybciutko zdrybrushować i ciepnąć na stół :) ), białe ( z tymi dużo roboty), czerwone itd.

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Skóra nie musi byc zielona.

http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.p ... 84ef14f42c

Tutaj zjedź trochę w dół i masz krok po kroku jak przygotowac skórę. Taka alternatywa :)

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Znam tę armię, śledziłem proces jej powstawania ;). Bane robi ciekawą skórę, ale jest w niej nieco zielonego - chociażby green ink czy rotting flesh. Różnica taka, że zaczyna od Graveyarda, a nie standardowych zieleni :). BTW polecam obejrzeć całą armię tego człowika, po prostu wgniata w glebę.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Mozna robic niebieski zielonoskorych, zoltych zielonoskorych, albo bialych zielonoskorych.

Ale po co? Armia Bane podoba mi sie dzieki konwersja; malowanie imo nie jest godne polecenia. ale nie jest denne - bo autor ma duzo doswiadczenia.
jesli cos takiego polecisz poczatkujacemu - to tak naprawde skazujesz go na parokrotne usuwanie i malowanie na nowo

Piotr3K
Kretozord

Lunn pisze:Sposób 1:
Farby: Dark Angels Green, Snot Green, Goblin Green (+ew. Sunburst Yellow)
Jedna z prostszych technik - lecimy po kolei każdą farbą. Najpierw DAG, potem Snot, na końcu Goblin Green (zakładam ze wiesz jak się robi rozjaśniena ;) ). Ewentualnie można jeszcze dodać żółtego do Gob.Greena albo sam żółty, tyle że bardzo rozwodniony i wytarty o papier - coś koło glaze'a. Nawet nie trzeba tak naprawdę mieszać za bardzo farb, byle robić odrobinkę rozwodnionymi.
Ok
Ale nie wiem jak sie robi rozjaśnienia..
Mógłby ktoś wytłumaczyć?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

malujesz najpierw cala powierzchnie najcimniejszym kolorem.
potem te bardziej wypukle powierzchnie (duza ilosc, ale bez szczelin/wglebien/itd) pokrywasz jasniejszym
i na koncu punktowo wypuklosci (typu np napiety biceps itd) pokrywasz najjasniejszym

i juz masz ladna, wmiare naturalna skore

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Znam tę armię, śledziłem proces jej powstawania
Chyba każdy zna :wink:
Bane robi ciekawą skórę, ale jest w niej nieco zielonego
Black orki by fajnie wyglądały z taką skórą, a powiedzmy reszta armii standardowa.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Piotr3K
Kretozord

Ok.
Dzięki. Spróbuje pomalowaćtak jak mi napisaliście i wrzuce zdjęcia jak pomaluje.

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Post autor: Marko »

tylko pamiętaj, żeby zawsze (ale to zawsze) dodawać wody do farby (chyba najlepiej rozrabiać je na tzw. palecie, może to być płytaCD, pokrywka jakiegoś pudełka..). Lepiej jest pomalować 3 cienkie warstwy, niż jedną grubą. Malujesz i farba dobrze nie kryje (kolor spod spodu wyłazi)? Przyzwyczaj się i po wyschnięciu warstwy, którą właśnie nałożyłeś nałóż następną.
Jeśli nie malowałeś wcześniej, to jest pierwsza rada, jaką powinieneś zapamiętać. Wszystko co potem będziesz robił z farbami (mieszanie, różne techniki) opiera się właśnie na tym.
No, takie jest przynajmniej moje zdanie, a trochę mazów już zrobiłem.
pzd

Piotr3K
Kretozord

Dzięki za rady :P
A lepiej najpierw skleić orki czy najpierw części pomalować i wtedy skleić?

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Najpierw skleic. Ew. zostawic niesklejone elementy które zajmują dużą powierzchnie figurki (np. tarcza) tak aby można było pomalowac częsci znajdujące się pod np. taką tarczą.

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

Post autor: badyl »

ja najpierw kleje nogi, korpus i glowe, potem maluje,
pomalowane osobno rece przyklejam po malowaniu

Piotr3K
Kretozord

Ok
To chyba tez najpier głowy, korpus i nogi skleje.
A mam jeszcze takie pytanie:
Kupiłem pudełko orków i jest ich tam do złożenia 19, ale takich rąk do których da się tarcze przykleić jest tylko 9..
I jak reszte tarcz przykleić? Skąd wziąść pozostałe ręce do tarcz? (Przerobić z rąk z włóczniami)?

Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Post autor: kis1 »

Możesz powycinać tym łapkom co mają "sztylety" (chyba, że w już nie ma ich w wypraskach, ale w takim razie napewno jest pare lewych rąk, które jakieś bronie mają to ciach ciach i już :) )

Radzę się zastanowić nad robieniem "monotematycznej" armii, tzn. takiej w której będzie się powtarzał jeden motyw kolorystyczny. Ewentualnie jest opcja jeden oddział jeden kolor, co też ładnie się prezentuje albo trzecia oddziały składają się z różnie pomalowanych typów, ale z powtarzającym się motywem np: na tarczach albo opcja czwarta czyli totalnie każdy innaczej inne tarcze itp. :)
Obrazek

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

mi najbardziej podobaja sie zieloni pomalowani schematem z tej armii:
http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.p ... 25&start=0

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

zasadniczo ja maluje swoje orki na zielono :D dark-snot-goblin a goblinom troche zoltym rozjasniam jeszcze. szaty orkowe na czarno i drybrush bo tak jest najszybciej. mieczyki i reszte metali tin bitz-boltgun-mithril. uważam że jest bardzo dobra metoda bo nie trace 3 godziny na jednegoorka tylko na 5-7 dzieki czeumu mam prawie w 100% pomalowaną armie:D

LordEmpire
Pseudoklimaciarz

Post autor: LordEmpire »

piotrek lolku przyjrz do mnie to ci pokaze:D

Piotr3K
Kretozord

LordEmpire pisze:piotrek lolku przyjrz do mnie to ci pokaze:D
@LordEmpire
Spoko loko..
Mógłbyć chociaż użyć jakihś dużych liter :lol:

A jak robicie wszyscy swoje podstawki do orków (i goblinów :P )?
Macie jakiś pomysł jak fajnie zrobić do nich podstawki?
Bo myśle że sama zielona trawka bez urozmaiceń nie będzie zbyt wspaniale wyglądać.. 8)

ODPOWIEDZ