Cytadel VS Vallejo

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bonczek
Chuck Norris

Cytadel VS Vallejo

Post autor: Bonczek »

Hej!

Tak jak w temacie. Po świętach mam zamiar kupić farby i zacząć malować moją armie :) Tylko zastanawiam się którego producenta wybrać? Nie chciałbym wydać pieniędzy ciężko zarobionych przez moich rodziców na produkt, który okaże się badziewiem. Więc jak uważacie? Kupić mniej znane Vallejo czy bardzo popularne Cytadelki?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Roman Lord of the Druchii
Chuck Norris
Lokalizacja: Z miasta, w którym ludzie wolą grać Dark Elfami i Mortalami Chaosu niż Bretką

Post autor: Roman Lord of the Druchii »

ja jednak wolę cytadelki. zasychaja w pojemniczkach jest ich mniej sa drozsze ale same w sobie sprawiają że lepiej się mi nimi maluje

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

To samo, co Roman napisał, dodatkowo cytadelki kryją gorzej, niż Vallejo. Ale i tak maluję tymi pierwszymi, bo mają dużo lepszą konsystencję i lepiej się nakładają na figurkę.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Reaper Master Series Paints.
Najlepsze farbki, jakimi kiedykolwiek malowałem.
Do kupienia tutaj:
http://jotte.istore.pl/
10.50zł za pojemniczek 15ml - czyli taniej i więcej niż Cytadelki, a naprawdę doskonale się z reaperowymi pracuje.
Z wyjątkiem metalików, te Citadel są bezkonkurencyjne.

Mały i pokrywający się z moim doświadczeniem artykuł o farbkach:
http://maxmini.pl/index.php?option=com_ ... &Itemid=39
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

zasychaja w pojemniczkach
To chyba twoje cie nie lubią, mi tylko zgęstniała czerwona farbka po 2 latach. A tak to wszystko cacy.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Roman Lord of the Druchii pisze:ja jednak wolę cytadelki. zasychaja w pojemniczkach jest ich mniej sa drozsze ale same w sobie sprawiają że lepiej się mi nimi maluje
Nic dodac nic ujac... Dokladnie mam takie samo zdanie , robilem szkolke malarska w sklepie i mialem okazje Vallejo malowac - hmmm zle mi sie nimi malowalo... Cytadelki rulez... NAjgorsze w cytadelkach jest zasychanie...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Spróbujcie Reaper MSP :)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Reapera nie próbowałem, jeszcze :wink:
Z Vallejo mam kiepskie doświadczenia - wogóle mi się te farbki figurek nie trzymają.
Citadelki są satysfakcjonujące, tylko że najdroższe z wszystkich wymienionych.
Podsumowując: moje zdanie nie różni się od zdania większości (tym razem) :wink:

Awatar użytkownika
Bonczek
Chuck Norris

Post autor: Bonczek »

Po przeczytaniu waszych opinii rozważam Cytadelki i Reaper MSP, skłaniając się ku tym drugim ;) Komentujcie dalej!

Awatar użytkownika
SlanesH
Falubaz

Post autor: SlanesH »

Cytadelki bardzo dobre ale Vallejo imo tez
Moja galeria - klik!
Maluje za kasę - klik!

Awatar użytkownika
High Elf
Mudżahedin

Post autor: High Elf »

Źółta vallejo słabo kryje. Ogólnie lubię cytadelki najbardziej, a jakby zaczęli gdzieś reapery sprzedawac nie w necie to bym sobie spróbował ich.

Awatar użytkownika
Hjamlar
Pseudoklimaciarz

Post autor: Hjamlar »

Mieszanka wszystkich 3... Metaliki Citadel, Vallejo ogólne kolorki, a Reapera nie korzystałem, ale widziałem efkty :) A tak btw to nie kumam waszych narzekań na Vallejo, wielu dobrych malatzy nimi maluje i jakoś im nic nie przeszkadza... Pozatym z natury lepiej kryją niż GW, dlatego GW ma wypuścić nową serie farb - ni to podkład bo mają mieć pare kolorów, ale nie jest to też normalna farba...

Awatar użytkownika
High Elf
Mudżahedin

Hjamlar pisze:Mieszanka wszystkich 3... Metaliki Citadel, Vallejo ogólne kolorki, a Reapera nie korzystałem, ale widziałem efkty :) A tak btw to nie kumam waszych narzekań na Vallejo, wielu dobrych malatzy nimi maluje i jakoś im nic nie przeszkadza... Pozatym z natury lepiej kryją niż GW, dlatego GW ma wypuścić nową serie farb - ni to podkład bo mają mieć pare kolorów, ale nie jest to też normalna farba...
Nie wiem na jakie farby GW trafiłeś, ale w 90% przypadków lepiej kryją mi właśnie cytadelki -> wyjątkiem jest desert yellow i goblin green. Ale to chyba nie jest do udowodnienia bo człowiek to inna opinia ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

High Elf pisze:a jakby zaczęli gdzieś reapery sprzedawac nie w necie to bym sobie spróbował ich.
Problem jajka i kury - reaperów (figurek i farbek) nie sprzedają sklepy stacjonarne, bo jest mało popularny i brak oficjalnego polskiego importera. Jest mało popularny i brak oficjalnego importera, bo nie ma reaperów w żadnym sklepie stacjonarnym (z wyjątkiem Lublina, gdzie ostatnio JAMA wystawiła się w jednym ze sklepów).

Jeśli ktoś jest z Wawy, możemy się umówić na jakieś wspólne malowanie i przyniosę ze sobą posiadane reaper MSP - będzie można obejrzeć, spróbować, pomalować i ocenić.

Polecam zapoznanie się z fragmentem reaperowego pisemka CasketWorks, artykuł o malowaniu reaperowymi MSP do ściągnięcia ze strony Reapera:
http://reapermini.com/pdf/CW18_PaintLikeMaster.pdf

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Hjamlar pisze: GW ma wypuścić nową serie farb - ni to podkład bo mają mieć pare kolorów, ale nie jest to też normalna farba...
a skad o tym wiesz? :shock:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

GW nie musi poprawiać swojej linii farb. To zdecydowanie ekstraklasa, wraz z Vallejo i Reaperami. No i bezkonkurencyjne metaliki czy inki. A w każdym razie poprawianie farb już i tak z czołówki wymagałoby nakładów pracy i kasy niewspółmiernych do przyrostu jakości.
Stąd też dziwi mnie nius Hjamlara...

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Ja zamierzałem się przerzucić na farby Vallejo. Kupiłem kilka sztuk na próbe. Niestety spotkało mnie nie miłe rozczarowanie. Farby posiadają różną konsystencję. Malując pierwszą farstwe nie dokładnie kryją.

Ewentualne pózniejsze odptyski na metalowych figsach są makabrycznie wielkie. Zostaje przy Cytadelkach.

Awatar użytkownika
Hjamlar
Pseudoklimaciarz

Post autor: Hjamlar »

A wiem to stąd...
http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=59561

Dziwią mnie wasze opinie, jako, że na świecie Vallejo są wyżej cenione, a przynajmniej wiele osób mi tak mowiło...

Awatar użytkownika
High Elf
Mudżahedin

Hjamlar pisze:A wiem to stąd...
http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=59561

Dziwią mnie wasze opinie, jako, że na świecie Vallejo są wyżej cenione, a przynajmniej wiele osób mi tak mowiło...
My kierujemy się własnymi przeżyciami ;) niech ludzie mówią co chcą, spróbuj sam i może dojdziesz do podobnych wniosków.

Łosiu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Łosiu »

Moze ktos przyblizyc jakosc Reaperow? Bo sie zastanawiam nad kupnem i nie wiem czy warto sie z Cytadelek przerzucac :wink:

ODPOWIEDZ