o&g czy skaveni ?
Moderator: Kołata
o&g czy skaveni ?
Witam.
Dopiero zaczynam zabawe z WFB i postanowilem zbierac jedna z hordowych armii.......i tu mam problem........obydwie wymienione w temacie armie podobaja mi sie z klimatu i figurek
I wlasnie was gracze prosze o pomoc
Ktora sie lepiej,milej gra? Ktora moge cos wiecej pozniej na turniejach zwojowac?
Pozdrawiam!
Dopiero zaczynam zabawe z WFB i postanowilem zbierac jedna z hordowych armii.......i tu mam problem........obydwie wymienione w temacie armie podobaja mi sie z klimatu i figurek
I wlasnie was gracze prosze o pomoc
Ktora sie lepiej,milej gra? Ktora moge cos wiecej pozniej na turniejach zwojowac?
Pozdrawiam!
o&g fajniejsi, skaveni silniejsi
TruePunk: Co za bzdura. Pod jakim wzgledem silniejsi?? Jakos ciezko mi znalezdz jakas przewage szczurow nad zielonymi. Moze tylko M=5 ale za to brak kawalerii i orki maja waaagh. Magie sie rownowaza, maszyny tez, wybor jednostek tez. Jak dla mnie armie maja bardzo podobna sile. Orki maja wyverne, skaveny nie maja zadnego potwora.
hahaha... ale szczurków jest więcej od armii o&g... my zazwyczaj jedziemy przeciwników masą, a nad szczurami nie mamy tej przewagii... szczurki mają dzwonek, który rozpieprza nam maszynki z palcem w du** i nie jest wesoło...
skavy sa bardziej na jedno kopyto i jakos sie nudno robi
TP ma racje-skaveny sa stabilniejsze i maja lepszego kopa w okreslona strone
okrasy maja wszystko ale tez caly ten staff najczesciej jest klasy SZAJS
za to zieloni sa mega klimatyczni i daja mnostwo frajdy
TP ma racje-skaveny sa stabilniejsze i maja lepszego kopa w okreslona strone
okrasy maja wszystko ale tez caly ten staff najczesciej jest klasy SZAJS
za to zieloni sa mega klimatyczni i daja mnostwo frajdy
Dzoooma pisze:Szczury są równie klimatyczne imo
Skavenami chyba gra mniej osób tak mi się coś wydaje
Kiedyś jak dużo grałem to na masterach na 1xx osób średnio były 2-3 osoby stawające ze szczurami. Rządziła ekonomia.
Tylko clanraci byli plastikowi. A ja wystawiałem na 2000 coś koło 240 figórek (nie chwaląc się wszystko w metalu ;] )
Co do siły, szczury mają mocniejsze zabawki, ale stopą orczą nie zarazisz się jak plagą i nie wytniesz sobie własnym czarem całej armii bo jeden rzut ci źle poszedł.
Jednym czarem moze nie, ale jesli chcesz przez to powiedziec, ze orkasy sa bardziej przewidywalne niz skaveny, to nie bede mogl sie z Toba zgodzic. Slyszalem co najmniej kilka piesni o tym, jak to przeciwnik stal na swojej stronie i patrzyl z podziwem na perfekcyjna autodestrukcje orkow, gdzie zanim musial uniesc miecz na zielonoskorych, polowy zielonej armii juz nie bylo. Pamietajmy o fanolach, miscastach (takze tych z grzybow), animozjach zwyklych i animozjach z black orkiem w srodku (fajnie uciec z paniki po "stlumieniu" animozji przez szefa, prawda? ), herdach wybuchajacych po fartowym ostrzale, katapultach bez zadnych przerzutow, itd.licho pisze:nie wytniesz sobie własnym czarem całej armii bo jeden rzut ci źle poszedł.
Zgodze sie z przedmowcami. Skaveny sa silniejsze i stabilniejsze. Orkasy maja zajebistszy klimat i sa uniwersalne (srednie, ale na wszystkich). No i trzeba miec do orkow silną psychikę i pozytywne nastawienie, bo kiedy na 7 oddzialow 5 nie zdaje animozji, to co bardziej nerwowi moga nie wyrobic... hehehe....
zle podejscieNo i trzeba miec do orkow silną psychikę i pozytywne nastawienie, bo kiedy na 7 oddzialow 5 nie zdaje animozji, to co bardziej nerwowi moga nie wyrobic... hehehe....
1)nie planowac z wyprzedzeniem
2)brac pod uwage iz na kazde 3 odddzial mogace zaszarzowac na wroga 1 obleje animozje (w przypadku strachu wziasc pod uwage ze jeszcze jeden obleje strach)
3)plan na te ture przeanalizowac dopiero po tym jak wykona sie rzuty na animozje/terror
i 5/7 to pikus,z jankielem jak ostatnio gralem piekna bitewke to w turze 3 i 5 cala prawa flanka odmowila posluszenstwa(5 oddzialow),za to w turze 4 wszyscy po tej stronie przezyli chwile refleksji i przeszli 1-3" dodatkowo w ramach animozji
ps.i na EEGT kiedys rzucilem 11 jedynek na animozje...posiadalem 7 oddzialow ktore rzucaly i BObig bossa BSB-na Wielkie Mordobicie nie poradzisz
po tym wyczynie strzelilem sobie z 2 chukkasow i byla tura przeciwnika
quas: O&G maja szajsowe jednostki ?? Chlopie chyba nie wiesz co mowisz.
Malo jaka piechota w tej grze jest lepsza od savage orcow big unsow. tanie jak barszcz maszyny w duzej ilosci, rydwany pod szamanow, wyverna. Magia porownywalna uwazam. Przedmioty tez. Chodz rzeczywiscie szczury mozna bardziej powiginac w rozne strony. uwazam ze armie maja bardzo podobny potencjal. Oba Army booki sa moim zdaniem udane.
Malo jaka piechota w tej grze jest lepsza od savage orcow big unsow. tanie jak barszcz maszyny w duzej ilosci, rydwany pod szamanow, wyverna. Magia porownywalna uwazam. Przedmioty tez. Chodz rzeczywiscie szczury mozna bardziej powiginac w rozne strony. uwazam ze armie maja bardzo podobny potencjal. Oba Army booki sa moim zdaniem udane.
chyba w snachajpinus pisze:. uwazam ze armie maja bardzo podobny potencjal
tu się zgodzę może orki nie są najsilniejsza armią, ale tez nie najsłabszą(są trochę zbyt losowe)Oba Army booki sa moim zdaniem udane.
to porównaj ją z jakimkolwiek smokiem, bo według mnie nie jest jakaś przegiętawyverna
Kołek: Chodzi o to ze szczury nie maja zadnego latacza-terorysty, a orki maja. A wogole prosze o jakies argumenty, bo teks : "chyba w snach" to zaden argument. Chesz sie pobawic w porownywanie corow, specjali, rarow, bohateorw, czarow, przedmiotow, maszyn??? Nie widze przewagi jednych nad drugimi. Moim zdaniem wszystkie armie orprocz DE i Ogrow maja porownywalny potencial.
to idz moze pograj w battla zamiast sie na forum udzielac.. bo dopoki nie nabierzesz doswiadczenia to nie ma za bardzo jak dyskutowac.
TruePunk: Dzieciaku, gralem setki razy ze wszystkimi armiami od 4 edycji.
Znam wszystkie podreczniki na pamiec, wiec nie bredz mi o tym ze sie udzielam a nie gram. Gralem na polskich turniejach, teraz gram na angielskich. Ale wracajac do tematu dzieciaku, pokaz mi ta miazdzaca wyzszosc szczurow nad zielonymi.
Znam wszystkie podreczniki na pamiec, wiec nie bredz mi o tym ze sie udzielam a nie gram. Gralem na polskich turniejach, teraz gram na angielskich. Ale wracajac do tematu dzieciaku, pokaz mi ta miazdzaca wyzszosc szczurow nad zielonymi.
to już nawet nie można swojego zdania wypowiedzieć, bo zaraz jedziesz od dzieciaków, a sam tak naprawdę zachowujesz się jak jedno z nich?ajpinus pisze:TruePunk: Dzieciaku, gralem setki razy ze wszystkimi armiami od 4 edycji.
sry ale nie widze równości między zielonymi a szczurami jak większość graczy...
Mówisz, że grałeś setki razy, znasz wszystkie podręczniki, a jednak wypowiadasz takie zdanie? Nie wiem w jakim ty świecie żyjesz.ajpinus pisze:Moim zdaniem wszystkie armie orprocz DE i Ogrow maja porownywalny potencial.
Leszczu: swoje zdanie owszem, ale po co pisac ze nie mam doswiadczenia i zebym najpierw pogral ?? Wszystkie armie oprocz Ogrow i DE maja udane podreczniki. Jest tak ze jedne armie sa wrecz stworzone do niszczenia innych jak np. krasie na o&g gdzie przy turniejowych standardach 9/10 wygrywaja krasie. jezeli rozpatrzec bezposredni pojedynek dobrze zlozonych orkow i skavenow moze sie tu wydarzyc zupelnie wysztstko bez wskazania na zadna ze stron. Wszyscy piszecie o tym ze szczury to wyzsza liga niz orki. Poprzyjcie to jakimis argumentami. Nie chce mi sie z wami klucic ale dziwi mnie fakt ze uwazacie armybook do skavenow jako mocniejszy niz ten do o&g. jezeli chodzi o przewidywalnosc to szczury sa napewno bardziej przewidywalne a co za tym idzie pewniejsze na turnieje, a to wlasnie pytal sie kolega Pokurcz.
Ja tam z Dwarfami wygrywam. Może nie trafiłem jeszcze na jakiegoś mega wymiatacza, ale serio nie pamiętam żebym przez ostatni rok wtopił z pokurczami.
Natomiast skaveny również uważam za mocniejsze od O&G, bo bardziej uniwersalne, co jednak nie znaczy, że szczurkom nie da rady naklepać
Natomiast skaveny również uważam za mocniejsze od O&G, bo bardziej uniwersalne, co jednak nie znaczy, że szczurkom nie da rady naklepać