9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Furion, kudłaty, Lidder

Gremlin
Masakrator
Posty: 2401
Rejestracja: 3 lut 2008, o 14:12
Lokalizacja: Szczawnica/Kraków
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Gremlin » 22 paź 2017, o 11:13

ma sie zmienic ale i i jak... wpij kawe i wróż z fusów.
Traye metalowe pod figsy
Każdy wymiar - SZYBKO, TANIO, PORZĄDNIE!
Dowolnie modelowane/pół-modelowane, dla każdej armii + tanie magnesy. <=> Zajrzyj: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=31601

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Ciara » 22 paź 2017, o 12:32

Ma się zmienić odrobinę. Ale nie zmieni się fakt że skirmisz chodzi w odstępach między modelami i nie zwija się do walki. To zostanie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej
Posty: 756
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 16:17
Lokalizacja: Animosity Szczecin

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Odoamar » 22 paź 2017, o 18:15

O treje nie ma się co obawiać, bo odstępy zostają. Lecz wstrzymaj się dla bezpieczeństwa bo może okazać się, że będzie potrzebować troszkę inne wymiary treja, bo część jednostek zmniejszy swoją poczatkowa liczbę.
Obrazek

ironhead
Chuck Norris
Posty: 455
Rejestracja: 31 sie 2007, o 20:28

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: ironhead » 23 paź 2017, o 08:04

Dzięki !

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Posty: 1235
Rejestracja: 12 gru 2006, o 23:47
Lokalizacja: trójmiasto
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: esgaroth » 26 paź 2017, o 10:50

OOOO_______GG
OOOOXXXXXX__TT
______XXXXXX__TT

multikombat, dwie jednostki po jednej, dwie po drugiej, treeman (T) zabija ostatniego goblina (G) i odłącza się od combatu, ale strona goblina i tak wygrała, treeman musi zdawać brejka? w którym ucieka? od goniącego oddziału (O) który np jest 5" obok bo walczy z inną jednostką (X)? czy ma szansę go dogonić (rzucić więcej na gonienie i koniec? tremana nie ma?)

jak to jest ze strzelaniem z różnych broni na jednym modelu?
steam tank: ma działko parowe i breath weapona, może uzyć obu naraz w jednej fazie shootingu?
lord HE na smoku: może góra strzelić z łuku a dół zionąć w tej samej fazie shootingu?
lord DE na rydwanie: może strzelić z kuszy i obsługa rydwanu tez może strzelić ze swoich kusz w tej samej fazie shootingu?
gdzie tego szukać w rulebooku?

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Ciara » 26 paź 2017, o 11:54

Co do combatu. Nie robisz brejka jeśli nie jesteś w combacie. Drzewiec który wyjaśnił wszystkie gobliny i wyszedł z combatu nie musi robić testu nawet jeśli jego strona przegrała.

Każdy model part może strzelić raz z danej klamki. Model może strzelać z kilku broni jeśli ma kilka "części" modelu. Czyli np koleś na górze i smok, kierowca czariotu i postać na tymże czarocie i tak dalej i tak dalej.
Obrazek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Posty: 1235
Rejestracja: 12 gru 2006, o 23:47
Lokalizacja: trójmiasto
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: esgaroth » 26 paź 2017, o 12:59

ok dzięks :)

ślivek
Falubaz
Posty: 1402
Rejestracja: 18 lip 2013, o 20:15

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: ślivek » 26 paź 2017, o 15:31

Ale już jak Chariot ma oddzielną broń to załogant wybiera. Np steam tank bodajże - albo Crew strzela ze swojej broni albo z działa.
Szukać w combined profile.
Obrazek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Posty: 1235
Rejestracja: 12 gru 2006, o 23:47
Lokalizacja: trójmiasto
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: esgaroth » 27 paź 2017, o 10:28

ale steam tank jest combined profile, w charakterystykach ma osobno staty inżyniera i osobno chariota (dobrze rozumiem że po tym najłatwiej rozpoznać combined profile?), czyli inżynier strzela z pistoletu a równocześnie dół strzela ale tylko z jednej broni: armaty lub breat weapona, dobrze?

ślivek
Falubaz
Posty: 1402
Rejestracja: 18 lip 2013, o 20:15

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: ślivek » 27 paź 2017, o 14:11

When attacking or shooting , each part of the multipart model uses its own Characteristics. Each part of a model
can make a Shooting Attack in the same phase, but must choose the same target. A crew member or rider can choose
to shoot a weapon carried by the Chariot instead of its own weapon.
Value of 0
When a Characteristic value is 0, it can also be labelled as a dash (“-”) or an asterisk “*”.
...
0 Ballistic Skill The model part cannot use Shooting Weapons.
Steam Tank ma 2 model parts. Jeden z nich ma BS"-" a drugi ma BS4. To znaczy, że może strzelić tylko ten co ma BS4. Tenże jako, że jest Crew member to może wybrać by strzelać z własnej broni czy ten z chariota.

Dalej - Breath Weapon to nie jest shooting weapon a special attack. Ma zapisane, że może być wykorzystany jako Special Shooting Attack w Shooting Phase. Nie jest to zależne od tego czy strzela z czego innego ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Posty: 1235
Rejestracja: 12 gru 2006, o 23:47
Lokalizacja: trójmiasto
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: esgaroth » 27 paź 2017, o 17:21

ok, dzięki! nigdy byśmy się tego nie doczytali

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Posty: 1235
Rejestracja: 12 gru 2006, o 23:47
Lokalizacja: trójmiasto
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: esgaroth » 31 paź 2017, o 12:55

Czy można zrobić Swirling Melee gdy bohater jest w chellengu? Tam jest takie wyrażenie: (in a unit that the attacker could normally allocate attacks towards), dotyczy to też niemożliwości atakowania r&f modelami bohatera znajdującego się w chellengeu?

Marek_W
Wałkarz
Posty: 98
Rejestracja: 14 lip 2016, o 14:04

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Marek_W » 31 paź 2017, o 13:51

Swirling melee dotyczy ataków, które R&F model może wykonać przeciwko innym R&F modelom, nawet, jeżeli atakujący model ma kontakt podstawką wyłącznie z bohaterem. Nieważne czy ten bohater jest w czelendżu, czy nie. Nie ma to wpływu na możliwość atakowania bohatera, który walczy w czelendżu. Gdy bohater jest w czelendżu, to walczy wyłącznie z drugim bohaterem. R&F model nie może po nim bić.
"(...) brzydzić się wałem począł (...)"
Fluffy TM

ironhead
Chuck Norris
Posty: 455
Rejestracja: 31 sie 2007, o 20:28

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: ironhead » 2 lis 2017, o 14:55

Druidism: The Oaken Throne

Jak rozumieć ostatnie zdanie: "For the Attribute Spell, The Oaken Throne must be in play when the Spell triggering the Attribute was cast."

Czy tu chodzi o to, że jak uda się rzucić Oaken Throne to jednocześnie rzucony atrybut (Fountain of Youth) jest jeszcze w słabszej wersji (czyli Recovers zamiast Raises) ? Dobrze myślę ?

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Ciara » 2 lis 2017, o 16:13

Tak. Tak jak mówisz.
Obrazek

ironhead
Chuck Norris
Posty: 455
Rejestracja: 31 sie 2007, o 20:28

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: ironhead » 2 lis 2017, o 19:39

Dzięki

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów
Posty: 4140
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 13:35
Lokalizacja: FENIX Włocławek/Gdańsk

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: krystian1wielki » 16 lis 2017, o 11:20

Mam pytanie:

Gram przeciwko TK i w fazie walki mam 2 combaty.
W pierwszym (rozegranym najpierw) zabijam hierofantę w wyniku czego w drugim sypią się wszyscy wrogowie od razu po jego "śmierci". Czy mój oddział będący w drugim combacie z uwagi że zanim zdążył zaatakować wyszedł z combatu bo nie miał już z kim walczyć może zrobić reform? Czy stoi jak głupi tak jak stał i patrzy na rozsypane kości?

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin
Posty: 338
Rejestracja: 10 paź 2014, o 14:43
Lokalizacja: Warszawa-Izabelin

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Aku. » 16 lis 2017, o 13:25

Możesz zrobić zawsze post combat reform/pivot jeżeli w jakimś momencie twoja jednostka wypada combatu również we wcześniejszych fazach
Obrazek

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Kradziej
Posty: 967
Rejestracja: 4 sty 2016, o 20:00

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Dancaarkiiel » 16 lis 2017, o 13:51

Zasada "No Longer Engaged" w rulebooku, jeśli chcesz znać szczegóły. :')
Obrazek

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów
Posty: 4140
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 13:35
Lokalizacja: FENIX Włocławek/Gdańsk

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: krystian1wielki » 16 lis 2017, o 14:31

No właśnie widzę problem bo ta zasada jest wykorzystywana na start fazy walki (chyba że jeszcze gdzieś jest opisana)
1 Start of Close Combat Phase. Apply any “No Longer Engaged”.
2 Choose a combat to fight in.
3 Fight a Round of Combat.
...
a tu mamy sytuację że faza walki się zaczyna i wszyscy stoją tylko że między combatami mamy "zniknięcie" jednej jednostki przed rozegraniem walki z jej udziałem ale po rozegraniu innej...

Z opisu tej zasady wynika że nie ma wtedy zastosowania co wydaje się absurdem dlatego się pytam.

Zablokowany