Mastery 2013 - dyskusje
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Musi. I dla X osób też musi, a Ty chcesz im zepsuć dobrą zabawę i zabrac powód do przyjeżdżania do GWLKP.
Mój żart miał na celu pokazanie, że uszczęśliwianie na siłę ludzi i zmienianie na siłę tego co się sprawdza od lat... jest głupie.
Mój żart miał na celu pokazanie, że uszczęśliwianie na siłę ludzi i zmienianie na siłę tego co się sprawdza od lat... jest głupie.
ja żart pojąłem - nie ma problemu. Dla części też nie musi, ale zauważ że nie uszczęśliwiam nikogo na siłę, tylko zapytuję jak się na ten pomysł zapatrują inni:)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
To jest tak, że jeśli DMP zostanie masterem to nie sądzę, żeby straciło cokolwiek, bo ci co przyjeżdżali dalej będą przyjeżdżali. Jeśli się zmieni w lokala to straci i frekwencje i prestiż z niej wynikający i w końcu zdechnie.
Żebyś stracił 20pkt jako zwycięzca DMP na tej zmianie frekwencja musiałaby wynosić 140 osób. Faktycznie wyjdzie to dla najpopularniejszych drużynówek różnica 12-16pkt dla parówek to nawet przy frekwencji jak ostatnio w Łodzi ledwo przekroczysz 10. I tak się opłaca wygrywać te mastery, po prostu bardziej się opłaca wygrać singla.Dymitr pisze:otóż to - zabijam w ten sposób format nie-singlowy. Skoro ludziom nie chciało się jechac na mastera, który nie daje pełnych punktów (singlowych) to na drużynówkę, na której nie wiadomo ile by osób nie przyjechało nie da się dostać pełnych punktów też się im odechce! NA 250 osobowym DMP tracić będziemy prawie 20 pts względem wygrania singla (wg. nowych zasad!)
nie mówiąc o tym, że 3 drużyna na DMP (podium!) dostanie jakieś marne punkciki jak za 15(sic!) miejsce na masterze singlowym
Dymitr bez tego dostaną jak za 51 na singlu, chyba trochę demagogią pojechałeś?Dymitr pisze: @Arbiter - a będziecie chcieli jechać na mastera (DMP) na którym zajmiecie (przykładowo) 11. miejsce, a punkty wam się policzą jak za 55. miejsce na singlowym turnieju?
A bierzecie pod uwagę konsekwencje takiej decyzji? Bo w ten sposób udupimy lokale drużynowe.
Jeśli ktoś wygrywa 80-osobową drużynówkę (żeby nie szukać daleko - Drużynowe Mistrzostwa Śląska), powinien mieć te 100 punktów do ligi. Nie wrzucajmy wszystkiego do jednego worka. Biorąc pod uwagę, że przed np. DMP ludzie chcą trenować i pojawiają się lokalne drużynówki typu pre-, to zmiany po prostu udupiają frekwencje na takich turniejach. Prędzej rozgraniczmy drużynówki względem frekwencji - bo problemem są drużynówki na 16 osób, a nie na powiedzmy 40+.
Jeśli już chcecie ciąć zaliczane turnieje, to po prostu max 2 mastery nie-singlowe i 1 lokal nie-singlowy.
Jeśli ktoś wygrywa 80-osobową drużynówkę (żeby nie szukać daleko - Drużynowe Mistrzostwa Śląska), powinien mieć te 100 punktów do ligi. Nie wrzucajmy wszystkiego do jednego worka. Biorąc pod uwagę, że przed np. DMP ludzie chcą trenować i pojawiają się lokalne drużynówki typu pre-, to zmiany po prostu udupiają frekwencje na takich turniejach. Prędzej rozgraniczmy drużynówki względem frekwencji - bo problemem są drużynówki na 16 osób, a nie na powiedzmy 40+.
Jeśli już chcecie ciąć zaliczane turnieje, to po prostu max 2 mastery nie-singlowe i 1 lokal nie-singlowy.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Tak. Tak jak pisze Kudlaty. Wklepalem to sobie w arkusz, straty są niewielkie.Dymitr pisze: @Arbiter - a będziecie chcieli jechać na mastera (DMP) na którym zajmiecie (przykładowo) 11. miejsce, a punkty wam się policzą jak za 55. miejsce na singlowym turnieju?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Z racji, że Rince ma ostatnio mało czasu zostałem ponownie reprezentantem Nemezis na forum LL.
Naszym zdaniem DMP powinno zostać masterem!
Zgadzamy się co do ograniczenia ilości drużynówek i parówek w sezonie, ale jeżeli na 10 masterów byłoby 9 singli i 1 drużynówka (DMP) to naprawdę te 300 punktów nie robiłoby aż takiej różnicy.
Drużynowe Mistrzostwa Polski są naszym zdaniem zbyt prestiżowe, by zdegradować je do roli lokala.
To najlepszy, najfajniejszy i najlepiej oasadzony turniej w Polsce, który naprawdę nie łatwo jest wygrać.
W przypadku drużynówek 3 osobowych - ok, wychodąa dziwnie i nie grają w nich true kluby. Tu się zgadzamy. Natomiast DMP powinno mieć klasę mastera, może być jak dla nas jedynym masterem drużynowym w sezonie, ale niech nim pozostanie.
w imieniu Nemezis,
pozdrawiam serdecznie,
Marcin
P.S. Jeszcze co do uzyskiwania 300 punktów przez 5 osób.
Zauważcie proszę, że w przypadku np. ostatniego DMP, które wygraliśmy, tylko 2/5 składu tak naprawdę na tym skorzystało w walce o top ligi. Naprawdę jeden turniej nie zmienia aż tak wiele, a degradacja go do klasy lokala jest po prostu nie na miejscu.
Naszym zdaniem DMP powinno zostać masterem!
Zgadzamy się co do ograniczenia ilości drużynówek i parówek w sezonie, ale jeżeli na 10 masterów byłoby 9 singli i 1 drużynówka (DMP) to naprawdę te 300 punktów nie robiłoby aż takiej różnicy.
Drużynowe Mistrzostwa Polski są naszym zdaniem zbyt prestiżowe, by zdegradować je do roli lokala.
To najlepszy, najfajniejszy i najlepiej oasadzony turniej w Polsce, który naprawdę nie łatwo jest wygrać.
W przypadku drużynówek 3 osobowych - ok, wychodąa dziwnie i nie grają w nich true kluby. Tu się zgadzamy. Natomiast DMP powinno mieć klasę mastera, może być jak dla nas jedynym masterem drużynowym w sezonie, ale niech nim pozostanie.
w imieniu Nemezis,
pozdrawiam serdecznie,
Marcin
P.S. Jeszcze co do uzyskiwania 300 punktów przez 5 osób.
Zauważcie proszę, że w przypadku np. ostatniego DMP, które wygraliśmy, tylko 2/5 składu tak naprawdę na tym skorzystało w walce o top ligi. Naprawdę jeden turniej nie zmienia aż tak wiele, a degradacja go do klasy lokala jest po prostu nie na miejscu.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

Troszkę w innej sprawie.
Mam nadzieję, że nikogo nie będzie drażniło jeśli regulamin Bazyliszka pojawi się jeszcze przed głosowaniem na mastery. Jak co roku mamy trochę unikalnych modeli i fajnie by było jakby gracze mogli je zacząć testować wcześniej niż na 2 tygodnie przed masterem.
Mam nadzieję, że nikogo nie będzie drażniło jeśli regulamin Bazyliszka pojawi się jeszcze przed głosowaniem na mastery. Jak co roku mamy trochę unikalnych modeli i fajnie by było jakby gracze mogli je zacząć testować wcześniej niż na 2 tygodnie przed masterem.
- swieta_barbara
- habydysz
Siedem grzechów głównych:
1. Pycha.
2. Chciwość.
3. Nieczystość.
4. Zazdrość.
5. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.
6. Gniew.
7. Lenistwo.

1. Pycha.
2. Chciwość.
3. Nieczystość.
4. Zazdrość.
5. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.
6. Gniew.
7. Lenistwo.

W sumie dobrze, że dajecie regulamin wcześniej. Jak będzie ujowy to mastera nie macie 

- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Ja bym był za wprowadzeniem dokładnej daty mówiącej do kiedy musi się pojawić regulamin mastera oraz do kiedy można go zmieniać i co można w nim zmieniać.Lidder pisze:W sumie dobrze, że dajecie regulamin wcześniej. Jak będzie ujowy to mastera nie macie
Byłoby to łatwe uniknięcie późniejszych sporów i forumowych przepychanek takich jak po zamieszczeniu oceny malowania wysywigu na herosach przed Babicami.
Jasna data dotycząca zmian w regulaminie.
Co Wy na to?
Da radę to coś takiego jeszcze przepchnąć na nowy sezon??
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

To jest chyba nieegzekwowalny zapis, wszystkie zapisy, które przychodzą mi na myśl są albo niepotrzebne, albo nieskuteczne. Dając komuś mastera musimy zaufać, że zrobi go prawidłowo, zarzucenie go tego typu przepisami częściej wymusi pozostawienie błędów i bubli w regulaminie niż coś realnie poprawi. Organizatorowi powinno się opłacać szybko dawać pełen regulamin.
Ja już swoje powiedziałem.