Poradnik poczatkujacego lizaka

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Re: Poradnik poczatkujacego lizaka

Post autor: Jasif »

Klon pisze:Jak w świetle ograniczeń euro działają "Cupped hands of the Old Ones"?
Tzn. w uściśleniach sędziowskich jest napisane: "Cupped hands of the Old Ones counts as +2PD" ale czy to znaczy że zabiera limit dorabianych PD na turę i uniemożliwia nam np. channel lub blokuje Focused Rumination ?
Nie w uściśleniach, tylko w zasadach Euro.
A odpowiedź na Twoje pytanie brzmi : tak, na zasady Euro wzięcie ChotOO blokuje Ci możliwość channelowania oraz brania jakichkolwiek innych przedmiotów dorabiających kostki, bądź "liczących się za X kostek".
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Klon
Wałkarz

Post autor: Klon »

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
Ale czy po zużyciu Cupped Hands, w kolejnych turach gry możemy już dodawać sobie PD czy uniemożliwiają nam to na całą grę ?
Trubas pisze:
Aron_Banalny pisze:dziś byłem na praktykach, a potem odwiedziłem dziadka. zjadłem u Niego zupę. oglądaliśmy jaka to melodia wydabla bla bla bla bla bla bla Grimgor bla bla bla bla Banialuki bla bla nie mieścisz dwóch bla bla bla Lordów
Jedyny post, który wniósł coś do tematu! Brawo dla tego kolesia! =D> =D>

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Uniemożliwiają na całą grę
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Klon
Wałkarz

Post autor: Klon »

Dzięki
:)
Trubas pisze:
Aron_Banalny pisze:dziś byłem na praktykach, a potem odwiedziłem dziadka. zjadłem u Niego zupę. oglądaliśmy jaka to melodia wydabla bla bla bla bla bla bla Grimgor bla bla bla bla Banialuki bla bla nie mieścisz dwóch bla bla bla Lordów
Jedyny post, który wniósł coś do tematu! Brawo dla tego kolesia! =D> =D>

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Witam,
Ja mam też pytanie związane z ograniczeniami Euro, jak na nie działa Diadem Mocy? W sensie jeśli mam już w jakiś sposób zajęte +2 DD to nie mogę dodać sobie ich z diademu tak?
I jeszcze jedno pytanie, nie związane z ETC, czy jeśli postać dołączy się do Kohorty, Skink priest, lub Slann, to czy mogą być podmiotem 13stki Savenskiej?

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

2x tak
Obrazek

Awatar użytkownika
JungleJack
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: JungleJack »

Na jakiej podstawie stoi to 2 tak? Można celować w pojedynczy model z 13, albo kohorta jako całość jest z powrotem piechotą?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

JungleJack pisze:Na jakiej podstawie stoi to 2 tak? Można celować w pojedynczy model z 13, albo kohorta jako całość jest z powrotem piechotą?
Pytanie pewnie było o zwykłą kohortę, a nie taką z kroxami. Poza tym jeśli na efekt czaru rzucisz więcej niż jest skinków w kohorcie to bohater też ginie, bo na ten czar nie ma LoS (przynajmniej wg RB).
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Dargor
Chuck Norris

Macias pisze:
JungleJack pisze:Na jakiej podstawie stoi to 2 tak? Można celować w pojedynczy model z 13, albo kohorta jako całość jest z powrotem piechotą?
Pytanie pewnie było o zwykłą kohortę, a nie taką z kroxami. Poza tym jeśli na efekt czaru rzucisz więcej niż jest skinków w kohorcie to bohater też ginie, bo na ten czar nie ma LoS (przynajmniej wg RB).
Wybaczcie, chodziło mi o Kohortę z Kroxami, gdyż ona nie kwalifikuję się jako infantry:)

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Czy teradony mogą skręcać podczas lotu? I czy żeby zrzucić kamienie przelecieć nad wrogiem musi jeden czy wszystkie?
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Na kohortę z kroxami nie można rzucać czaru 13, gdyż jest to uniqe
Na 13 jest look out sir rule według uściśleń euro
Terki zygzakują jak chcę, ta
Tak tylko jeden
Dziękuję i pozdrawiam
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Dargor
Chuck Norris

Golonka pisze:Na kohortę z kroxami nie można rzucać czaru 13, gdyż jest to uniqe
Na 13 jest look out sir rule według uściśleń euro
Terki zygzakują jak chcę, ta
Tak tylko jeden
Dziękuję i pozdrawiam
Dziękuję. To że Kohorta z kroxami jest unique to wiedziałem, zastanawiało mnie tylko czy jeśli się rzuci na nią 13stkę, kiedy siedzi w niej postać, to czy działa efekt, czyli ja Euro jest LoS a normalnie, zamieni postać w szczura:)
Jeszcze jedno pytanie zapytam, o zasady Euro, myślę nad rozpiską ostatnimi czasy, ponieważ moje środowisko zachciało spróbować, no to mam teraz problemy ze skleceniem rozpiski:) To znaczy, ogólny koncept armii już mam, zastanawiam się tylko nad ulokowaniem 2 DD. Normalnie wziąłbym Zabieranie "6", jednak czary typu Pit of Shades, czy słońce są ograniczone do 4rech kości a przed chwilą się dowiedziałem że mam LoS od 13stki i Dwellersów. Dlatego myślałem żeby zamienić zabieranie "6" na Loremastera, i wsadzić oba Scrolle dostępne w naszej armii. Gram Slannem w TG, więc myślałem bardzo poważnie o tym zabieraniu, ale przy tych ograniczeniach, chyba lepiej mieć 2 zwoje. Chyba że się mylę

Awatar użytkownika
Choina
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Choina »

Witam. Jak to jest z tymi naszymi rojami? W armybooku nic nie ma o tym, że są niestabilne a w army builderze stoi, że są niestabilne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Choina pisze:Witam. Jak to jest z tymi naszymi rojami? W armybooku nic nie ma o tym, że są niestabilne a w army builderze stoi, że są niestabilne.
check rulebook :wink:
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Ma ktoś może aktualny wzór Salamandry? Interesuje mnie, jaka jest ona szeroka w najgrubszym miejscu? Czy jeśli by ją umieścić na Kawaleryjskiej podstawce to by wystawała na boki?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Post autor: Mishu »

Azurix pisze:Ma ktoś może aktualny wzór Salamandry? Interesuje mnie, jaka jest ona szeroka w najgrubszym miejscu? Czy jeśli by ją umieścić na Kawaleryjskiej podstawce to by wystawała na boki?
Ma około 1,5 cm. Nie wystaje poza kawaleryjską, bardzo ładnie pasuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

Zastanawiałem się nad rozpoczęciem zbierania kolejnej armii i zdecydowałem się na Lizaki. Poczekam tylko na wyjście nowego podręcznika.
Zastanawiałem się tylko jak wypadamy w stosunku do innych armii, są jakieś wyjątkowo trudne dla lizaków? Czy raczej równo?

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Post autor: Mapet »

RedScorpion pisze:Zastanawiałem się nad rozpoczęciem zbierania kolejnej armii i zdecydowałem się na Lizaki. Poczekam tylko na wyjście nowego podręcznika.
Zastanawiałem się tylko jak wypadamy w stosunku do innych armii, są jakieś wyjątkowo trudne dla lizaków? Czy raczej równo?
skaveny i bretonia ... z tym jest słabo

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Hahahahahahahaha :D
W stosunku do innych armii? Nie do końca jest problem z czymkolwiek. Skaveny są trudne do grania co oznacza jakieś 14:6 do przodu zazwyczaj :D
Lizaki są po prostu armią z innego stystemu.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

RedScorpion pisze:Zastanawiałem się nad rozpoczęciem zbierania kolejnej armii i zdecydowałem się na Lizaki. Poczekam tylko na wyjście nowego podręcznika.
Licz się z tym, że po nowym podręczniku nie będzie już tak różowo :)
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

ODPOWIEDZ