Pudło - przy Wight Blades masz napisane, że tylko Wight ma KB - koń niestety Wightem nie jest. Natomiast przy zasadzie Forest Spirit masz napisane, że odpowiednie bonusy tyczą się stworzeń z tą zasadą. A model kawaleryjski to wciąż 1 model, w odróżnieniu od bohatera na potworze. Koń ginie jak ginie jeździec. Jak ginie bohater na jednorożcu to jednorożec żyje - ot cała różnica.Wych pisze:
@Scimi - jezeli steedy bylyby spirytami mialyby to wraznie zaznaczone w swoim opisie. Nic takiego tam nie ma wiec dla mnie sa jedynie dodatkiem do spiritowych jezdzcow. Imho to tak jakbys upieral sie ze Wight blades dzialaja rowniez w stosunku do koni.
Pytanie dotyczące Wild Riders.
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
- GreatTaurus
- Chuck Norris
- Kontakt:
ja wiem, że zaraz usłyszę, że fluffowe pierdzenie, ale w opisie WR widać wyraźne rozróżnienie. Elfy przechodzą jakiś tam rytuał i stają się w pewnym sensie Forest Spirit. potem jest mowa o rumakach, ale ani słowa żeby i te przechodziły jakieś rytuały.
zresztą na stronie 29 w tabelce stoi jasno - "Elven Steed", opis którego znajduje się na stronie następnej. jakoś nie znalazłem tam rozróżnienia na Steedy WR i inne.
zresztą na stronie 29 w tabelce stoi jasno - "Elven Steed", opis którego znajduje się na stronie następnej. jakoś nie znalazłem tam rozróżnienia na Steedy WR i inne.
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Niektóre rzeczy w WFB trzeba brać po prostu intuicyjnie i na zdrowy rozsądek.
Niestety niektórzy za wszelką cenę starają się dopisywać "niedopisane" czarno no białym. Robiąc różne dziwne rzeczy.
Niestety.
Niestety niektórzy za wszelką cenę starają się dopisywać "niedopisane" czarno no białym. Robiąc różne dziwne rzeczy.
Niestety.
- Christos
- Kretozord
pingus pisze:Zawsze się grało, że tylko jeźdźcy mają magiczne, acz Scimi ma trochę racji, chociaż tutaj going strictly by the rules nie jestem po jego stronie.
Wiesz, tak na dobrą sprawę "trochę racji", przy interpretacji zasad battla, ma się w każdym przypadku.
Ale to co Scimi próbuje teraz zrobić z końmi Wildów to już "czepianie każdego szczególiku". IMO to niepotrzebne rozdrabnianie poważnej instytucji jaka jest LS.
Każdy "intuicyjnie" wie że konie nie są Forest Spirytami. A jak już zaczniemy się zastanawiać, gdybać i kombinować to do wszystkiego znajdziemy jakieś uzasadnienie.
Scimitar pisze:Masz jakiś problem co do mojej osoby ?? To na priv proszę.TruePunk pisze:Scimitar.. ech.
dobra, nic nie napisze, bo pewnie fakt ze grasz WE nie ma nic wspolnego z tym, ze ta kwestie chcesz poruszyc. IMO nie maja i tyle.
A co powiecie o zasadzie Fast Cavalry na Glade Raiderach ?? Przecież tyczy się ona jeźdźca - czyż nie ?? Bo nie elven steeda jak to ładnie Christos ujął, bo przecież jak nobla na steeda posadzę, to nie ma on zasady Fast Cavalry. A jednak jakoś się to stosuje, więc myślę, że ta zasada może dotyczyć całego modelu również. Ale to przedyskutujemy na LS.
nie znam Cie - moge oceniac tylko na podstawie postow na forum.
a z tego co widze, wykorzystujesz czlonkostwo w LS do wzmacniania swojej armii wbrew logice i naginajac zasady. I mi sie ten fakt nie podoba, dlatego kazdy kolejny wyskok typu magiczne konie mam zamiar publicznie krytykowac
Mam nadzieje, ze sprawe postawilem jasno. Jak zobacze podobne zaaganzowanie w dzialania na rzecz nielogicznego wzmacniania innych armii z Twej strony, oczywiscie wycofam powyzsze oskarzenie
Pozdrawiam,
Kuba
Ta osoba, która "wykorzystuje czlonkostwo w LS do wzmacniania swojej armii wbrew logice i naginajac zasady" była gorącym orędownikiem tego, by Treeman nie mógł robić S&S (i nigdy nie robił nim), mimo, że kiedyś generalnie nic nie było na ten temat powiedziane. Ale spoko - pisz sobie co chcesz
Mam przynajmniej ubaw przy piwku czytając twoje posty na mój temat 

Draconis - FOR EVER !!!
mylisz sie...Rakso_The_Slayer pisze:skoro nie jest to multiple to możesz obrać 3 różne cele... chociaz moge sie mylić...Wych pisze:
I przy okazji ja tez zadam jedno pytanie - czu uzywajac Bow of loren na noble'u moge wypalic kazdy z tych 3 strzalow w inny cel?? Bo to nie jest typowy multiple.
teraz dalej:
elven steedy nie maja magicznych atakow, dalej idac mozna byt wysnuwac dziwne przypadlosci, ze zwykly steedn nurgla pod exaltedem jest monstrous mountem bo mark mu daje dodatkowa wounde.... juz o magu koniu spod znaku tzeentcha nie wspomne

przeciez o to w tym calym pytaniuy chodzi.... co ciekawe zadalem je okoo roku temu i nadal jest bez odpowiedzi...Już szybciej nad tym bym się zastanowił, czy Wildzi wzbudzają strach u gobosów jako elfy czy są "czystymi" Forest Spirytami.
co do fasata to nie jestem pewien i nie mam booka do elfow ale z tego co pamietam wlasnie w zasadzie elfickiego steeda jest od razu wpisane fast cav. zeby wlasnie nobel mial zasade fast cav jesli jest na steedzie (daje mu to plusy jak formuuje oddzial a nie jest sam ale zawsze

Shino bzdury wypisujesz. Co do fast cavalry. Gram DE i WE - fastów tam cała masa.
Str. 70 RB
Co do Marków - podręcznik do Chaosu mam pożyczony, ale sobie sprawdź dobrze, czy nie masz tam magicznego zapisku co do faktu, że dodaje sobie heros ranę (pewnie tylko on). Fury of the Kournous ma napisane, że jeździec dostaje, nie steed.
Ja jedynie próbuję dojść czy jakieś przesłanki wskazują na to, że zasada Forest Spirit tyczy się tylko jeźdźca, bo jednak sugeruje ona, że cały model jest Forest Spiritem.
Bo równie dobrze jak rzucisz mi czar, który działa na Forest Spirity zadając obrażenia z S6 (z lore of light), to zgodnie z twoim rozumowaniem powiem, że zadaje hity normalnie jak innym jednostkom, bo koń wg. ciebie forest spiritem nie jest.
Str. 70 RB
Taki sam zapis był w 6 ed. Więc heros na koniku w jednostce fastów staje się "fastem", ale nie strzela tak jak fasty po marszu. To tyle.Mounted character models may join fast cavalry units and move in the same manner as the unit, but do not benefit from any of the special shooting rules.
Co do Marków - podręcznik do Chaosu mam pożyczony, ale sobie sprawdź dobrze, czy nie masz tam magicznego zapisku co do faktu, że dodaje sobie heros ranę (pewnie tylko on). Fury of the Kournous ma napisane, że jeździec dostaje, nie steed.
Ja jedynie próbuję dojść czy jakieś przesłanki wskazują na to, że zasada Forest Spirit tyczy się tylko jeźdźca, bo jednak sugeruje ona, że cały model jest Forest Spiritem.
Bo równie dobrze jak rzucisz mi czar, który działa na Forest Spirity zadając obrażenia z S6 (z lore of light), to zgodnie z twoim rozumowaniem powiem, że zadaje hity normalnie jak innym jednostkom, bo koń wg. ciebie forest spiritem nie jest.
Draconis - FOR EVER !!!
ok. ja jestem za. ale tylko i ile pozwolisz mi directowac ataki w konia a nie jezdzca... bo z tego co pamietam w rb byl dosc jasny zapis kogo atakujesz jesli jest jezdziec na jednowoundowym wierzchowcu...Bo równie dobrze jak rzucisz mi czar, który działa na Forest Spirity zadając obrażenia z S6 (z lore of light), to zgodnie z twoim rozumowaniem powiem, że zadaje hity normalnie jak innym jednostkom, bo koń wg. ciebie forest spiritem nie jest.
- Christos
- Kretozord
Scimi może to pomoże:
skoro zapis że Wildzi są Forest Spiryt dotyczy całego modelu to rozumiem, że konie podlegają również zasadzie The fury of Kurnous??
Mam nadzieje że teraz widzisz nielogiczność Twojego pomysłu.
skoro zapis że Wildzi są Forest Spiryt dotyczy całego modelu to rozumiem, że konie podlegają również zasadzie The fury of Kurnous??
Christos pisze:Scimi może to pomoże:
Scimi pisze:Fury of the Kournous ma napisane, że jeździec dostaje, nie steed.

To wiemy, ale chodzi właśnie o to, że bohater czy model na koniku jest traktowany jak 1 jedno- lub więcej-woundowy model. Pytanie czy w związku z tym zasada forest spirit tyczy się modelu jak całości czy TYLKO jeźdźca, choć nigdzie nie napisano, że tylko jeźdźcy dostają zasadę Forest Spirit. Więc jeśli cały model to tym "creature" jest też konik Wild Ridera.Charki pisze:Może to rozwiąże wasz problemForest Spirits
The following rules apply to all creatures with the forest spirit special rule
No chyba ze taki wild jest "jednością" ze swoim konikiem i ma mame elfa a tate elven steeda
Bo właśnie jeśli chodzi o zasady specjalne, to moim zdaniem to co tyczy się jeźdźca (chyba, że to wyraźnie zaznaczono, że tylko jego), tyczy się też jego wierzchowca dopóki jest to 1-woundowy "konik". I vice versa - zasady specjalne wierzchowca przenoszą się na jeźdźca (chyba, że też napisano, że tylko wierzchowiec z czegoś korzysta). Psychologia jest w całości opisana (np. fear, frenzy itd.) - brak działu o zasadach specjalnych w takim wypadku.
Draconis - FOR EVER !!!
No tak , ale nigdize w opisie forest spirit nie ma ze działa na cały model, tylko na "creature. A poztym na koniki wierzchowce automatycznie przenosi sie tylko psychologia ( pozdrowienia dla chaosu
).
A skoro, jak sam zauwazyles , nie ma dzialu o przenoszeniu zasad specjalnych na wierzchowca ma to miejsce IMO tylko wtedy jesli wyraźnie napisano że się przenosi

A skoro, jak sam zauwazyles , nie ma dzialu o przenoszeniu zasad specjalnych na wierzchowca ma to miejsce IMO tylko wtedy jesli wyraźnie napisano że się przenosi
Coś znalazłem ciekawego:
CAVALRY
(..) A cavalry model is treated in all respects as a single model. (..)
Wynika z tego, że zasad Forest Spirit powinna dotyczyć się całego modelu - nie ma w samej tej zasadzie rozróżnienia, że dotyczy jeźdźców w przypadku modelu kawalerii.
CAVALRY
(..) A cavalry model is treated in all respects as a single model. (..)
Wynika z tego, że zasad Forest Spirit powinna dotyczyć się całego modelu - nie ma w samej tej zasadzie rozróżnienia, że dotyczy jeźdźców w przypadku modelu kawalerii.
Draconis - FOR EVER !!!
-
- "Nie jestem powergamerem"
A darkelficka zasada nienawidzenia HE działa także na dark steedy?