Temat filmowy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Re: Temat filmowy

Post autor: Gokish »

Wsadzili Dol Guldur więc na luziku 2 film będzie wokół Białej Rady się kręcił. Rozszerza świat a nie popchnie mocno fabuły Hobbita. 3 film zakończy całość i czekam na póltora godzinną napierdzielankę na koniec ;P
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

kiedy silmalirion?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Neithan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Neithan »

W formie filmu? Pewnie nigdy. To jest jednak za dużo treści nawet na naście filmów, a jakby próbować okroić nawet tylko do historii Noldorów to zostałoby zbyt dużo niedopowiedzeń. Nie sądzę więc żeby ktokolwiek się na to porwał...
Ale może kiedyś komuś udałoby się zrobić serial, tylko tu z kolei byłby problem z budżetem, a i oglądalność to wielka niewiadoma...

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Wczoraj byłem na wersji 3d z napisami. Przed filmem też miałem obawy, że będzie wiało nudą bo jednego hobbita na 3 filmy zrobić? Ale teraz nie mam wątpliwości: to dobry zabieg :) Film polecam, zwłaszcza w wersji 3d - oglądało się świetnie! Jak Gandalf puścił z dłoni tą ćmę/motylka to wyglądało jakby po całej sali kinowej ten owad latał ;)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

Hobbit na + i chętnie wybiorę się jeszcze raz. Krasnoludy na +, mam nadzieję ,że Azoga ktoś szybko usiecze i nie bedzie on pełnił roli tego złego ,który przez całego hobbita będzie na naszą 14 polował. Radagast miał bawić i bawi. Scena z zagadkami jak dla mnie jedna z najlepszych w filmie.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Film strasznie mi się podobał. Szczególnie Balin i Dwalin zajefajni. Bitwa krasnali z orkami - mistrzostwo świata. Żadne tam łuki czy katapulty. Soczyste mordobicie na siekiery, młoty i maczugi.
Ja byłem na Hobbicie wczoraj i bardzo się zawiodłem teraz trochę ochłonąłem doszło do mnie że drugiego władcy nie będzie i ogólnie lipa ale wytrwam i pójde na kolejna czesc
Co będziesz się męczył? Skoro taki kiepski to nie idź. :P
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Po prostu ze złym nastawieniem poszedłem do kina
Oczekiwałem czegoś na miarę władcy a dostałem dobre fantasty aczkolwiek klasę niżej od Lotra
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ja byłem trochę zawiedziony. Półtorej godziny mordobicia to dla mnie trochę przegięcie. Liczyłem na podobny klimat, jak w pierwszej części trylogii. Miała być "niesamowita przygoda" a nie pościgi, strzelaniny, wojny gangów.

Poza tym mi się podobało. Bardzo fajnie, że wpleciono dodatkowe motywy z innych opowiadań Tolkiena, którym na pewno nie dałoby się poświęcić odrębnego filmu.
W formie filmu? Pewnie nigdy. To jest jednak za dużo treści nawet na naście filmów, a jakby próbować okroić nawet tylko do historii Noldorów to zostałoby zbyt dużo niedopowiedzeń.
Gdyby ograniczyć do samej historii Silmarillów to spokojnie by się zmieściło w jednym-dwóch filmach. A historia byłaby epicka
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Jankiel +1
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Obawiam się Jankel, że do pierwszej części Lotra ciężko będzie się zbliżyć. Klimat był owszem spoko, ale to co ja najbardziej pamiętam to poprostu szok wynikajacy z pierwszego zetknięcia się z tak zajebiście zrealizowanym filmem. Kolejne części Lotra i Hobbit, z racji utrwalenia się w widzach określonego poziomu, nie mogą już tak rzucać o glebę.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Dębek ma rację. To samo było z star wars, shrekiem, ojcem chrzestnym, epoką lodowcową itd.

Awatar użytkownika
Konrad

Post autor: Konrad »

Karli pisze:Wczoraj byłem na wersji 3d z napisami. Przed filmem też miałem obawy, że będzie wiało nudą bo jednego hobbita na 3 filmy zrobić? Ale teraz nie mam wątpliwości: to dobry zabieg :) Film polecam, zwłaszcza w wersji 3d - oglądało się świetnie! Jak Gandalf puścił z dłoni tą ćmę/motylka to wyglądało jakby po całej sali kinowej ten owad latał ;)
Chciałem właśnie zapytać co do wersji 3D. Podobno Jackson zdecydował się zastosować technologię - 48 klatek na sekundę (zwykła 24). To podobno podnosi poziom realizmu w sekwencjach 3D. Chociaż, już po premierze stwierdził że potrzeba czasu aby nasz wzrok przyzwyczaił się do 3D. Moje pytanie brzmi, warto iść na 3D czy lepiej zaoszczędzić wersją 2D? :D

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

Moim zdaniem warto. Parę złotych więcej to nie dużo ,a zobaczyć warto choćby po to żeby nie żałować ,że było się na 2d a nei 3d

Awatar użytkownika
Konrad

Post autor: Konrad »

Nie do końca mogę się zgodzić. Jeżeli pójdę na 2D i film okaże się świetnym widowiskiem, będę chodził i wychwalał pod niebiosa. Ale, jeżeli film okaże się świetnym widowiskiem a efekty 3D jednie miernotą, to pozostaje pewien niesmak. Więc, chciałbym się dowiedzieć przed czy efekty 3D są na poziomie Avatara czy raczej pirania 3d (jedna scena 3d marna) :D

Awatar użytkownika
dzikki
Kretozord

Post autor: dzikki »

Ciężko powiedzieć. Trzeba by było obejrzeć dla porównania wersję 2D by stwierdzić, czy oglądając bez 3D obraz dużo traci. Ja ,przykładowo, zawsze staram się chodzić na wersje 3d - skoro takie wychodzą.
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

jak mozesz isc na wersje 3d z 48 fps to warto ;-). bo kina puszczaja tez zwykla wersje 3d
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

A ja jestem chyba dziwny albo jakiś hipster bo wolę wersję 2D, niż 3D. Nie przemawiają do mnie takie efekty.
Co nie zmienia faktu, że Hobbit dał wysoką poprzeczkę kolejnym częściom :)

edit: racja, poprawione
Ostatnio zmieniony 31 gru 2012, o 20:09 przez Piotras, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Mnie nowy Hobbit zawiódł, liczyłem jednak na coś innego.
Infantylizm niektórych postaci aż kuł w oczy.
Obrazek

Neithan

Post autor: Neithan »

Jankiel pisze:
W formie filmu? Pewnie nigdy. To jest jednak za dużo treści nawet na naście filmów, a jakby próbować okroić nawet tylko do historii Noldorów to zostałoby zbyt dużo niedopowiedzeń.
Gdyby ograniczyć do samej historii Silmarillów to spokojnie by się zmieściło w jednym-dwóch filmach. A historia byłaby epicka
Nie mogę się zgodzić. Popatrz ile jest tła w samej historii Noldorów, która przecież jest niedużym fragmentem historii Silmarilów. Musimy dowiedzieć się skąd Elfowie wzięli się w Valinorze i skąd wziął się sam Valinor. To prowadzi nas do genezy wędrówki Elfów i skąd wzięły się trzy szczepy Kalaquendi. A skoro mamy Kalaquendich to jeszcze są Moriquendi, czyli ci, którzy nie opuścili Śródźiemia. A jaki był powód wędrówki, ach no przecież trzeba ich było chronić przed Morgothem. Ale zaraz, kto to właściwie jest Morgoth? I tak dalej. Przecież sama historia opowiedziana w Silmarilione to są jedynie urywki i oczywiście można zekranizować jej fragment, ale to by była historia bardzo niekompletna, wyrwana z dużo szerszego kontekstu, który, wydaje mi się, jest bardzo, bardzo potrzebny, żeby wszystko ogarnąć...
Ale jeśli już trzeba by stawiać na jakiś fragment to wydaje mi się, że historia Dzieci Hurina i upadek Noldorów byłyby najlepszym i najbardziej autonomicznym fragmentem całego Silmarilionu, który możnaby zekranizować. Choć tak jak pisałem, bez kontekstu ta historia bardzo dużo traci...

ODPOWIEDZ